Brandweer leert van Spaanse collega's (31 oktober 2021)

In Spanje slaat het vuur wanneer een kurkdroog en soms onbegaanbaar bos eenmaal brandt in razend tempo om zich heen. Door dan een aangrenzend natuurgebied gecontroleerd in brand te steken, wordt geprobeerd een vlammenzee letterlijk binnen de perken te houden. ,,Als natuur heeft gebrand duurt het altijd een poos voor het weer kan branden. Dat moet aansterken. Dat kun je toepassen als ergens brand woedt, maar ook preventief. En dan op zo’n manier dat de ondergrond niet dusdanig beschadigd raakt dat er niks meer wil groeien.”

Handcrewteam
Van dichtbij zien Pluim en collega’s - in Nederland maken ze deel uit van het zogenaamde handcrewteam dat natuurbranden meter voor meter te lijf gaat - hoe stroken Spaanse natuur in brand worden gezet, waardoor de begroeiing minder dicht op elkaar zit en eventueel vuur makkelijker te beheersen is. ,,Wij hebben weer veel ervaring met het grondwerk en op plekken waar voertuigen niet kunnen komen als er brand is. In Spanje hebben ze hellingen, wij hebben meer last van wind dat vuur aanwakkert. Je probeert die ervaringen te delen.”

Bron: De Stentor / Foto Edwin Kok

Klik hier voor het volledige artikel

brandweer in spanje

 

Contact

Veiligheidsregio IJsselland
(Cluster Oost - Ommen-Hardenberg)
Postbus 1453
8001 BL Zwolle
Tel: 088-1197000     Bij Spoed 112

Inloggen korpsleden                                                                                                                                                                                                                            (c) 2013 realisatie door Webfra BV