1 januari 2022 - Rustige jaarwisseling in IJsselland

 

We kijken terug op een relatief rustige jaarwisseling zonder grote incidenten. Brandweer IJsselland is vanaf 31 december 0.00 uur tot 1 januari 7.00 uur 66 keer uitgerukt voor incidenten.

De jaarwisseling in IJsselland was voor de brandweer relatief rustig; er waren geen grote incidenten. Opvallend is dat er een stijging zichtbaar is ten opzichte van vorig jaar in het aantal kleinere branden (vreugdevuren) waar de brandweer voor moest uitrukken. In de hele regio was er sprake van een prima sfeer zowel overdag als ‘s nachts. Ook was de samenwerking tussen de hulpdiensten goed. Wij hebben deze periode geen meldingen ontvangen van agressie of geweld tegen brandweermedewerkers.

Klik hier voor het volledige bericht

Foto 13-04-16 15 01 19

 

Brandweer leert van Spaanse collega's (31 oktober 2021)

In Spanje slaat het vuur wanneer een kurkdroog en soms onbegaanbaar bos eenmaal brandt in razend tempo om zich heen. Door dan een aangrenzend natuurgebied gecontroleerd in brand te steken, wordt geprobeerd een vlammenzee letterlijk binnen de perken te houden. ,,Als natuur heeft gebrand duurt het altijd een poos voor het weer kan branden. Dat moet aansterken. Dat kun je toepassen als ergens brand woedt, maar ook preventief. En dan op zo’n manier dat de ondergrond niet dusdanig beschadigd raakt dat er niks meer wil groeien.”

Handcrewteam
Van dichtbij zien Pluim en collega’s - in Nederland maken ze deel uit van het zogenaamde handcrewteam dat natuurbranden meter voor meter te lijf gaat - hoe stroken Spaanse natuur in brand worden gezet, waardoor de begroeiing minder dicht op elkaar zit en eventueel vuur makkelijker te beheersen is. ,,Wij hebben weer veel ervaring met het grondwerk en op plekken waar voertuigen niet kunnen komen als er brand is. In Spanje hebben ze hellingen, wij hebben meer last van wind dat vuur aanwakkert. Je probeert die ervaringen te delen.”

Bron: De Stentor / Foto Edwin Kok

Klik hier voor het volledige artikel

brandweer in spanje

 

GRIP 0 oefening 27 oktober 2021

Op woensdag 27 oktober 2021 heeft post Ommen een zogenaamde GRIP 0 oefening gehouden in samenwerking met het ambulancepersoneel. In dit geval zat een "slachtoffer" met verwondingen in een personenauto. Tussen beide diensten werd goed samengewerkt om het slachtoffer op een veilige manier uit het voertuig te halen.

IMG 4660

Lees meer...

Uitruk 21 juni 2021, Ommen

Melding: Prio 1 Schuurbrand de Arendshorst Ommen

Zondag op maandagnacht werden Ommen, Dalfsen en Nieuwleusen gealarmeerd voor een schuurbrand op camping de Arendshorst. Bij aankomst was de brand uitslaand en werd een woonhuis en een andere schuur bedreigd door de brand. Door snel ingrijpen van de brandweer werd overslag voorkomen. De schade aan de schuur is groot en de inventaris is hierbij helaas verloren gegaan.

IMG 3655

Uitrukken t/m 28 april 2021

Hieronder diverse uitrukken die in maart/april 2021 hebben plaatsgevonden

Woensdag 28 april

2 kindjes vast in schommel Scholekster Ommen

IMG 3331

 

Donderdag 8 april

Buitenbrand Dwarsweg Arrien

IMG 3083

IMG 3048

Schoorsteenbrand Woestenweg Witharen

IMG 3125

 

Zaterdag 27 maart 

Garage dakbrand in zonnepaneel Smitstraat Ommen

IMG 3020

Uitruk 21 maart 2021, Giethmen

Melding: Prio 1 Schuurbrand Koedijk Giethmen (opgeschaald naar zeer grote brand)

Op zondagavond 21 maart 2021 werd brandweer Ommen om 18.53 uur gealarmeerd voor een schuurbrand aan de Koedijk in Giethmen. Binnen een minuut werd er opgeschaald naar middelbrand en werden meerdere eenheden gealarmeerd. Naast Ommen werden ook Lemelerveld, Dalfsen, Den-Ham, Hardenberg en Heino (logistiek) gealarmeerd. Bij het bedrijf Palmexpert was brand uitgebroken en bij aankomst van de eerste tanktautospuit was de brand uitslaand. Vanwege het vliegvuur werd naast de brandbestrijding van de schuur ook ingezet op het voorkomen van uitbreiding naar een naastgelegen rietgedekte boerderij. Deze boerderij is gelukkig behouden gebleven. De schuur zelf is door de brand verwoest. Met behulp van een kraan werd de schuur uit elkaar gehaald om de brandende resten af te kunnen blussen. Het nablussen heeft tot na middernacht geduurd. Tijdens de inzet werd ook het grootwatertransport opgebouwd vanaf de Regge. Hiervoor werd tijdelijk het treinverkeer stilgelegd om hierdoor slangen over het spoor te kunnen leggen.

IMG 2810klein

IMG 2875klein

IMG 2882klein

Uitruk 8 maart 2021, Arrien

Melding: Prio 1 Brand wegvervoer N36 Arrien

Maandagochtend werd de brandweer gealarmeerd voor een autobrand op de N36 nabij Arrien. Bij aankomst bleek het motorcompartiment van een Landrover met vee-aanhanger in brand te staan. Door snel ingrijpen kon gelukkig worden voorkomen dat de gehele auto uitbrandde. 

IMG 2756

uitruk 30 januari 2021, Sibculo

Melding: Prio 1 Middelbrand woning Kloosterdijk Sibculo

Zaterdagmiddag rond het middaguur werden diverse korpsen uit IJsselland en Twente gealarmeerd voor een uitslaande woningbrand aan de Kloosterdijk in Sibculo. Bij aankomst bleek al snel dat het vuur te snel om zich heen greep. Het woonhuis en aangrenzende schuur konden helaas niet gered worden. Het nablussen heeft enige uren in beslag genomen. Een kraan heeft hierbij geassisteerd.  

IMG 2497

Uitruk 3 oktober 2020, Ommen

Melding: Prio 2 Stormschade Koesteeg Ommen

Zaterdagavond werd Ommen gealarmeerd voor een afgescheurde tak bovenop het hekwerk van de hertenweide van de kinderboerderij. Om verder valgevaar te voorkomen werd de brandweer ingeschakeld die de tak verwijderd heeft.

IMG 1723-1

Uitruk 8 september 2020, Giethmen

Melding: Prio 1 Buitenbrand Giethmen

In de nacht van maandag op dinsdag werd Ommen gealarmeerd voor een buitenbrand bij Camping 't Voshuus in Giethmen. Hier bleek een caravan in brand te staan. Gelukkig was de caravan niet bewoond ten tijde van de brand. Bij aankomst was de caravan al grotendeels verwoest. Wel kon uitbreiding naar 2 aangrenzende caravans worden voorkomen. 

IMG 1553klein

IMG 1576klein

Contact

Veiligheidsregio IJsselland
(Cluster Oost - Ommen-Hardenberg)
Postbus 1453
8001 BL Zwolle
Tel: 088-1197000     Bij Spoed 112

Inloggen korpsleden                                                                                                                                                                                                                            (c) 2013 realisatie door Webfra BV