Verbindingen

De brandweer Ommen - Hardenberg wordt gealarmeerd door de MON in Apeldoorn. Deze meldkamer is een gecombineerde meldkamer waar de brandweer, ambulance en politie zijn ondergebracht. De MON is gevestigd in het politie bureau van de regio Noord -Oost Gelderland in Apeldoorn. Op het brandweer gedeelte zitten de centralisten die vanaf  het GMS/C2000 systeem de korpsen uit de regio alarmeren. Dit gebeurt doormiddel van alarmontvangers ( piepers ) die de leden van het korps bij zich dragen.

Als het korps Ommen - Hardenberg wordt gealarmeerd dan komt er een tekstbericht op de alarmontvanger te staan, de aard van de melding en met welke prioriteit er moet worden uitgerukt. De prioriteit waarmeer er moet worden uitgerukt wordt door de MON wordt bepaald. Prio 1 betekent dat er met spoed moet worden uitgerukt ( dringende taak ), Prio 2 Een uitruk zonder dringende taak, maar met een noodzaak om ter plaatse te komen en Prio 3 Alle overige uitrukken, zonder spoed dus.

Als het eerste voertuig van de brandweer Ommen - Hardenberg uitrukt wordt er contact gezocht met de MON via de C2000 mobilofoon in het voertuig en wordt er gevraagd naar nadere gegevens over de melding, of er nog slachtoffers in het pand zitten enz. Daarna wordt er via de mobilofoon / portofoon C2000 contact onderhouden met de MON, en wordt doorgegeven wanneer er een voertuig ter plaatse is doormiddel van een statusbericht, maar ook wanneer de brand "meester" is, ook als het voertuig weer terug is aan de kazerne wordt dit aan de MON doorgegeven.

Ook staan de bevelvoerders van de diverse voertuigen doormiddel van een portofoon met elkaar in verbinding, zodat ze hun inzetplan kunnen bepalen. De manschappen die met ademlucht een pand betreden beschikken ook altijd over een portofoon waarmee ze de bevelvoerder kunnen informeren over de aard van de brand. Ook kan de bevelvoerder dus instructies geven aan het personeel wat binnen is, over de omvang en eventueel andere gevaren.

Contact

Veiligheidsregio IJsselland
(Cluster Oost - Ommen-Hardenberg)
Postbus 1453
8001 BL Zwolle
Tel: 088-1197000     Bij Spoed 112

Inloggen korpsleden                                                                                                                                                                                                                            (c) 2013 realisatie door Webfra BV