1 januari 2022 - Rustige jaarwisseling in IJsselland (2)

 

We kijken terug op een relatief rustige jaarwisseling zonder grote incidenten. Brandweer IJsselland is vanaf 31 december 0.00 uur tot 1 januari 7.00 uur 66 keer uitgerukt voor incidenten.

De jaarwisseling in IJsselland was voor de brandweer relatief rustig; er waren geen grote incidenten. Opvallend is dat er een stijging zichtbaar is ten opzichte van vorig jaar in het aantal kleinere branden (vreugdevuren) waar de brandweer voor moest uitrukken. In de hele regio was er sprake van een prima sfeer zowel overdag als ‘s nachts. Ook was de samenwerking tussen de hulpdiensten goed. Wij hebben deze periode geen meldingen ontvangen van agressie of geweld tegen brandweermedewerkers.

Klik hier voor het volledige bericht

Foto 13-04-16 15 01 19

 

GRIP 0 oefening (27 oktober 2021)

Op woensdag 27 oktober 2021 heeft post Ommen een zogenaamde GRIP 0 oefening gehouden in samenwerking met het ambulancepersoneel. In dit geval zat een "slachtoffer" met verwondingen in een personenauto. Tussen beide diensten werd goed samengewerkt om het slachtoffer op een veilige manier uit het voertuig te halen.

IMG 4660

 

Lees meer...

Korpsavond Balkbrug

Zaterdagavond heeft post Balkbrug haar jaarlijkse korpsavond gehouden. In MFC het Trefpunt werden er 2 jubilarissen in het zonnetje gezet vanwege een 20-jarig jubileum. Herman ten Kate kreeg de versierselen opgespeld behorend bij dit jubileum. De andere jubilaris was Geu Baas (was verhinderd deze avond)

IMG 4755

 

Lees meer...

Koninklijke Onderscheiding Martien van der Veen

Woensdag 9 januari 2019 heeft brandweervrijwilliger Martien van der Veen na 30 jaar officieel afscheid genomen van brandweer Ommen. Burgemeester Hans Vroomen sprak lovende woorden voor de inzet van Martien. Als grote blijk van waardering kreeg hij een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. Martien was hoofdbrandwacht en chauffeur bij de brandweer in Ommen.

Ook waren er 3 jubilarissen op deze nieuwjaarsreceptie van de brandweer. 

Jack Westenbroek  - 20 jaar

Roel Veldhuysen - 20 jaar

Erik Pluim - 25 jaar

Burgemeester Hans Vroomen reikt de Koninklijke Onderscheiding uit.

IMG 4599

Lees meer...

5-tal jubilarissen post Hardenberg

Zaterdag 15 december 2018 was de jaarlijkse korpsavond van brandweer Hardenberg. Tijdens deze avond werden maar liefst 5 jubilarissen gehuldigd.

Erik Rijstenberg, Gerwin Kampman en Gerrit-Jan Odink vanwege hun 12,5-jarig dienstverband en Jelle Nijeboer en Bas Meijerink vanwege hun 20-jarig dienstverband als vrijwillig brandweerman. Iedere jubilaris werd toegesproken door ploegleiders Bas Meijerink en Luc Coenders, waarna teamleider Erik Pluim de bijbehorende vrijwilligersmedaille, oorkonde en een mooie bos bloemen overhandigde.

Verder werd er nog even benoemd dat de vrijwillige brandweer Hardenberg dit jaar 95 jaar bestaat en men zich gaat voorbereiden op een mooie viering van het 100-jarig bestaan van de vrijwillige brandweer Hardenberg in 2023.

Afgelopen jaar heeft brandweer Hardenberg, die uit 38 vrijwilligers bestaat, op 278 meldingen gereageerd, waarvan 242 meldingen van brand en 36 meldingen van hulpverlening.

Foto jubilarissen Hardenberg 2018

 De jubilarissen van Post Hardenberg

Korpsavond Slagharen

Korpsavond Slagharen - 27 oktober 2018

Op zaterdag was er de jaarlijkse korpsavond van de post Slagharen. Het was een avond met een feestelijk tintje want er waren maar liefst 4 jubilarissen.

Tim Hudepohl, Rene Sanders, Frank Scholten zijn 12,5 jaar in dienst bij de brandweer. Hiervoor werden dankbare woorden uitgesproken en een herinneringsmedaille overhandigd door ploegleider Eddy Scholten en teamleider Erik Pluim.

Ook ploegleider Eddy Scholten werd in het zonnetje gezet, hij is maar liefst 30 jaar in dienst bij de brandweer.

Ook de krant de Toren besteedde er aandacht aan, klik hier voor het artikel

korpsavond slagharen 2018

Foto: De Toren

Koninklijke Onderscheiding Willem van Dalen (post de Krim)

Feestelijke korpsavond de Krim zaterdag 15 september 2018

Tijdens de korpsavond van de Krim werden er 3 jubilarissen in het zonnetje gezet en was er een Koninklijke Onderscheiding voor scheidend korpslid Willem van Dalen.

Jubilarissen:

Otto van den Hoven - 12,5 jaar

Herman Heitbrink - 25 jaar

Harry Smit - 30 jaar

Voor Willem van Dalen was het een hele bijzondere avond, hij nam afscheid en werd door burgemeester Peter Snijders verrast met een Koninklijke Onderscheiding. 

Willem van Dalen begon zijn carrière als brandweervrijwilliger in het Westland, bij de post ’s-Gravenzande. Hij volgde alle opleidingen tot aan hoofdbrandwacht en daarnaast werd hij opgeleid tot brandweerduiker. Van 1 september 1990 tot 1 juli 2007 was hij manschap, daarnaast was hij brandweerduiker bij de brandweer in ‘sGravenzande, de laatste jaren in het Westland was hij ook duikploegleider. Vanaf 1 juli 2007  tot 1 januari 2014 was hij vrijwilliger bij de brandweer van de gemeente Hardenberg, post De Krim, in de functie van manschap. Vanaf 1 januari 2014 tot 11 juli 2018 voerde hij deze functie uit bij de Veiligheidsregio IJsselland, post De Krim. Willem van Dalen was van 2014 tot 2016 lid van de Ondernemingsraad en van 2014 tot juli 2018 was hij daarnaast lid van het Georganiseerd Overleg.  Voor zijn langdurige vrijwillige inzet voor de brandweer en daarmee voor de veiligheid van mens en dier is Willem van Dalen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau

IMG 3549

Lees meer...

3 Koninklijke Onderscheidingen Gramsbergen

Zaterdag 10 juni werd er afscheid genomen van Mans Kelder, Bertus Kelder en Bert Gaasbeek als vrijwilligers bij de post Gramsbergen.

Bert Gaasbeek was 32 jaar vrijwilliger, Mans Kelder 23 jaar vrijwilliger en Bertus Kelder was 33 jaar vrijwilliger. Burgemeester Peter Snijders bedankte hen met persoonlijke woorden en mocht hen de versierselen opspelden die horen bij de Koninklijke Onderscheiding. 

(Bertus Kelder had enkele jaren geleden al een Koninklijke Onderscheiding ontvangen)

Lintjes Bert en Mans brandweer Gramsbergen Veiligheidsregio 3

 

Lees meer...

Herdenken omgekomen brandweerslachtoffers 2018

 

Op zaterdag 16 juni 2018 herdenken we landelijk onze omgekomen brandweercollega’s. Tijdens de herdenking staan we stil bij de moed en daadkracht van onze collega’s die omkwamen tijdens de uitoefening van ons vak.

In Arnhem vond de landelijke herdenking plaats bij het Nationaal Brandweermonument. Ook  in onze regio herdenken wij onze omgekomen collega’s. Op veel kazernes ging de vlag halfstok. De collega's van diverse posten hebben het water-ereteken gemaakt. Ook in Ommen werd dit water ere-teken gemaakt ter nagedachtenis aan de omgekomen collega's.

Zie ook herdenking omgekomen brandweerslachtoffers

IMG 1157

 

Lees meer...

2 Koninklijke Onderscheidingen

Op vrijdag 8 december en woensdag 13 december was het een speciale avond voor vrijwilligers van de brandweer Balkbrug en Ommen.

Op vrijdag 8 december mocht Andre Veltman uit handen van burgemeester Snijders van Hardenberg een Koninklijke Onderscheiding ontvangen voor zijn vele verdiensten voor de brandweer Balkbrug. Gedurende 25 jaar heeft hij zich ingezet als vrijwilliger bij de brandweer.

Op woensdag 13 december namen in Ommen 4 vrijwilligers afscheid (Albert van 't Zand, Rianne Kappert, Diana Beens en Diederik Charbon). Albert van 't Zand werd vanwege zijn langdurige dienstverband als vrijwilliger door burgemeester Verkerk gehuldigd met de versierselen die horen bij de Koninklijke Onderscheiding.

Clustercommandant Gerbrand Jonker sprak de afscheidnemers toe en bedankte hen voor hun vele jaren inzet bij de brandweer. 

IMG 9862

Andre Veltman met zijn gezin (boven)

IMG 9923

De 4 vrijwilligers in Ommen die afscheid hebben genomen.

IMG 9979

Albert van 't Zand met burgemeester Verkerk van Ommen

Maak jij het uit?

Wij zoeken nieuwe collega's! Jaarlijks is er in IJsselland de wervingscampagne 'Maak jij het uit?' om nieuwe vrijwilligers te werven. Dit jaar zoeken we nieuwe collega's voor de brandweerposten in Balkbrug, Bergentheim, Dalfsen, De Krim, Dedemsvaart, Diepenveen Genemuiden, Giethoorn, Hardenberg, Hasselt, Heeten, Heino, IJsselmuiden, Kampen, Lemelerveld, Luttenberg, Oldemarkt, Olst, Ommen, Raalte, Steenwijk, Vollenhove, Welsum, Zwartsluis en Zwolle.

Spreekt werken in een team, kameraadschap, en mensenwerk je aan? Wil je jezelf als mens ontwikkelen? Ga jij verder wanneer anderen (moeten) opgeven? Weet je waar je grenzen liggen en durf je dit aan te geven? Dan kan het werken als vrijwilliger bij de brandweer heel goed bij je passen.

Klik hier voor meer informatie over het werken als vrijwilliger bij de brandweer

IMG 7806

Brandweer Hardenberg 5e van NL

Brandweer Hardenberg is op zaterdag 9 september 2017 ---  5e van Nederland geworden tijdens de landelijke finale van de 112 vaardigheidstoetsen. Locatie van de eindstrijd was Assendelft. Een geweldige prestatie van de wedstrijdploeg uit Hardenberg.

Scenario landelijke 112 Finale:

Op een bedrijfsterrein in Assendelft heeft een ongeval plaatsgevonden tussen een tankwagen en een vrachtwagen die met een kraan zware rijplaten aan het lossen is. Door de klap schiet een rijplaat los uit de kraan en raakt daarbij een personenauto die daarnaast geparkeerd stond. Deze auto rijdt op CNG (gas) en een leiding schiet daarbij los, waardoor deze gas lekt. De persoon die de rijplaten op de grond begeleidde komt met zijn been onder de rijplaat en zijn been is eraf. In de bak van de vrachtwagen ligt een slachtoffer met een hoofdwond.

Bij het aanrijden naar het incident komen de hulpdiensten vast te staan achter een oplegger die zojuist bezig was af te koppelen.

Genoeg uitdagingen voor de deelnemende ploegen om dit incident in juiste volgorde en veilig te bestrijden.

De wedstrijdsploeg uit Hardenberg, een geweldige prestatie 5e van Nederland.

DJWJ1NWW4AA UBo

 4U9A2485

Lees meer...

Veilig kamperen in het Vechtdal

De afgelopen weken heeft brandweer IJsselland (cluster Oost) diverse campings bezocht in het Vechtdal om voorlichting te geven over veilig kamperen. De voorlichting bestond o.a. uit het geven van adviezen rondom het gebruik van gasflessen, stroom,  gebruik van rookmelders en veilig barbequen. Naast de voorlichting was er veel plezier voor de kleinste kampeergasten. De grote rode tankautospuit trok veel bekijks en ook het spuiten met de brandweerslang werd zeer gewaardeerd.

Klik hier voor diverse folders en voorlichting over brandveiligheid.

Klik hier voor de foto's.

IMG 8259

 

Koninklijke onderscheiding Miriam Drogt

Vrijdag 21 juli reikte burgemeester Peter Snijders van de gemeente Hardenberg een Koninklijke Onderscheiding uit aan Miriam Drogt uit Dedemsvaart. Zij werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De feestelijke uitreiking vond plaats in de brandweerkazerne in Dedemsvaart.

2017210720KO20Miriam20Drogt

Clustercommandant Gerbrand Jonker samen met Miriam Drogt

 

Miriam Drogt was exact 25 jaar werkzaam als brandweervrijwilliger voor de gemeenten Avereest en Hardenberg (tegenwoordig Veiligheidsregio IJsselland). Van 5 juni 1992 tot 5 juni 2017 werkte zij bij de groep Dedemsvaart. Na de basisopleidingen behaalde Miriam het diploma Hoofdbrandwacht en was ze inzetbaar als manschap. Daarnaast zette Miriam zich in als Oefenleider en gaf ze voorlichting op scholen in het kader van 'brandveilig leven'. Voor ze in 1992 begon bij de gemeentelijke brandweer, was ze gedurende een periode van negen maanden actief bij de bedrijfsbrandweer van postorderbedrijf Wehkamp.

Naast haar vrijwillige inzet bij de brandweer was Miriam ook vrijwillig actief in het begeleiden van verschillende mensen met een handicap. Vanwege haar toewijding en de voortreffelijke wijze waarop ze zich 25 jaar lang inzette voor de veiligheid en kwaliteit van de brandweer in Dedemsvaart werd Miriam koninklijk onderscheiden.

 

Herdenken omgekomen brandweerslachtoffers

Op zaterdag 17 juni 2017 herdenken we landelijk onze omgekomen brandweercollega’s. Tijdens de herdenking staan we stil bij de moed en daadkracht van onze collega’s die omkwamen tijdens de uitoefening van ons vak.

In Arnhem vond de landelijke herdenking plaats bij het Nationaal Brandweermonument. Ook  in onze regio herdenken wij onze omgekomen collega’s. Op veel kazernes ging de vlag halfstok. De collega's van diverse posten hebben het water-ereteken gemaakt. Ook in Ommen werd dit water ere-teken gemaakt ter nagedachtenis aan de omgekomen collega's.

Zie ook herdenking omgekomen brandweerslachtoffers

IMG 7431

Lees meer...

Post Hardenberg wint 1e ronde gewestelijk

Zaterdag 13 mei 2017 ging de wedstrijdploeg van post Hardenberg naar Vught om daar deel te nemen aan de 1e gewestelijke brandweerwedstrijden, klasse 112.

Na een spannende strijd mochten de brandweermannen uit Hardenberg de 1e prijs in ontvangst nemen uit handen van de burgemeester van Vught.

Op 10 juni zal de strijd worden aangegaan in Aalsmeer tijdens de 2e ronde van de gewestelijke brandweerwedstrijden.

Knipse1

De winnende ploeg uit Hardenberg

1e gewestelijke brandweerwestrijden

Op zaterdag 20 mei 2017 werden de 1e gewestelijke 112 vaardigheidstoetsen gehouden in Hardenberg. Negen brandweerteams uit verschillende veiligheidsregio's namen hieraan deel. De organisatie was in handen van de post Hardenberg in samenwerking met het Algemeen Brandweer Westrijd Comite.

Klik hier voor alle foto's.

4U9A1876

Foto's Erik Rijstenberg

Geweldige 112 dag Ommen

Wat was het een geweldige 112 dag in Ommen op zaterdag 8 april 2017. Wij als organisatie hebben genoten van het publiek en de vele positieve reacties. Wij willen jullie bedanken voor jullie belangstelling en aanwezigheid. Tussen de 5.000 en 6.000  bezoekers bezochten de 112 dag Ommen.

IMG 6828

Mocht je na het bezoek aan de 112 dag belangstelling hebben om als vrijwilliger bij de brandweer aan de slag te gaan meld je dan aan op www.vrijsselland.nl.

IMG 6480

Ook willen wij iedereen bedanken die heeft meegeholpen om deze dag tot een geweldig succes te maken. In totaal gaat het om ruim 100 deelnemers.

Jubilarissen 2017 cluster Oost

Afgelopen zaterdag 11 maart 2017 was de jaarlijkse feestavond van cluster Oost. Op deze avond zijn diverse vrijwilligers gehuldigd voor een jubileum.

Daarnaast werden de vrijwilligers toegesproken door burgemeester Boumans (Ommen) en Snijders (Hardenberg). Beiden bedankten de brandweer en spraken hun grote waardering uit voor de inzet van het afgelopen jaar waarin cluster Oost zo'n 600 keer is uitgerukt.

De volgende vrijwilligers werden deze avond gehuldigd:

  • Martijn Reuvekamp (Dedemsvaart) - 12,5 jaar
  • Erwin Mecklenfeld (Slagharen), Erik Naber (Gramsbergen), Roel Veurink (Bergentheim) 20 jaar
  • Miriam Drogt-Polhaar (Dedemsvaart), Hans Haandrikman (Hardenberg), Cees Snippe ( De Krim) - 25 jaar
  • Gerrit-Jan Hulzebosch (Gramsbergen), Albert van 't Zand (Ommen) - 30 jaar
  • Albert Reurink (Balkbrug), Dirk van de Wetering (Balkbrug) - 35 jaar
  • Siem Brasjen (Balkbrug) - 40 jaar

IMG 6061

112-dag Ommen

Een tip voor wie van actie houdt en alles wil weten over brandweer, politie en geneeskundige hulpverlening: noteer alvast de 112-dag op zaterdag 8 april bij DOEK in Ommen. De lokale hulpdiensten pakken die dag uit tussen 10.00 en 16.00 uur. Rond de locatie DOEK en op het terrein van de Pacton is zoveel te beleven dat bezoekers ogen en oren tekort komen.

Klik hier voor meer informatie of zie hier onze Facebook pagina

180-3631g

De projectgroep 112 dag Ommen (foto Marcel van Saltbommel)

Afscheid 2 vrijwilligers post Ommen

Afscheid Janine Schrijver en Ineke Koppelman (post Ommen)

Op woensdag 11 januari 2017 heeft post Ommen officieel afscheid genomen van 2 vrouwelijke brandweervrijwilligers. Na een dienstverband van 13 jaar voor Janine Schrijver en na 9 jaar voor Ineke Koppelman verlaten zij het korps. Clustercommandant Gerbrand Jonker en ploegleider Mathieu van der Veen bedankten beiden voor hun jarenlange inzet en overhandigden hen een mooie bos bloemen, brandweercertificaat en een mooie fotocollage namens de collega's. Op 21 december 2016 hadden beide al informeel afscheid genomen van de collega's op de laatste oefenavond van 2016. Zij werden beide van huis opgehaald en in de kazerne werd er teruggeblikt op de vele mooie jaren van samenwerking.

IMG 5031

Lees meer...

Koninklijke Onderscheiding Herman Niburg

Burgemeester Peter Snijders van de gemeente Hardenberg heeft zaterdag 17 september een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan Herman Niburg uit Slagharen. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Herman Niburg rondde zijn loopbaan van ruim 23 jaar als brandweervrijwilliger op 1 september af. Hij begon op 1 augustus 1993 als aspirant-brandwacht bij de groep Slagharen. Hij is nu hoofdbrandwacht en ook als chauffeur inzetbaar. Daarnaast is hij enige tijd plaatsvervangend teamleider geweest.

Herman is een man met een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor de brandweerorganisatie. Toen er krapte was binnen de groep heeft Herman alle zeilen bijgezet om de uitruk te waarborgen, dit deed hij naast het runnen van zijn eigen bedrijf.

Binnen de groep was hij penningmeester en altijd actief in het werven van nieuwe leden. Dat hij sociaal is blijkt uit de betrokkenheid bij de groep, hij kan het met iedereen goed vinden en weet een ander te stimuleren.

De feestelijke uitreiking vond zaterdag 17 september 2016 plaats in de brandweerkazerne in Slagharen.

Herman 2

Lees meer...

Dick de Groot (Dedemsvaart) 50 jaar

Dick de Groot is 29 juli jongstleden Abraham geworden! Dat ging ook voor zijn collega's van post Dedemsvaart niet onopgemerkt voorbij want Dick gaf een groot feest op 3 september bij zijn huis in Den Ham.

Dick is brandweerman in Dedemsvaart en Den Ham (Twente). Wij wensen Dick nog heel veel gezonde en veilige jaren toe!

IMG 3191

Brandweer op bezoek bij camping Besthmenerberg

Dinsdag 9 augustus heeft post Ommen een bezoek gebracht aan camping Besthmenerberg in Ommen. Voor de kinderen was er een spelactiviteit neergezet waarbij het "vuur" geblust moest worden. Ook kon het brandweervoertuig bekeken worden en werd er uitleg gegeven over het werk van de brandweer. Het was een geslaagde middag waarbij de belangstelling groot was.

IMG 2963

Lees meer...

Brandweer Ommen op de Ommer Bissingh

3 augustus 2016 stond in het teken van Kunst en Kids op de Ommer Bissinghdagen. Ook de brandweer Ommen was hierbij aanwezig. Kinderen mochten in de brandweerwagen kijken en daarnaast was er de gelegenheid om een "brandend" huisje uit te spuiten. Op deze drukke dag was er veel te doen in het centrum van Ommen tijdens de jaarlijkse Bissinghdagen.

IMG 2689

Lees meer...

Voorlichting veilig kamperen Vechtdal

De afgelopen weken heeft brandweer IJsselland (cluster Oost) diverse campings bezocht in het Vechtdal om voorlichting te geven over veilig kamperen. De voorlichting bestond uit het geven van adviezen rondom het gebruik van gasflessen, stroom,  gebruik van rookmelders en veilig barbequen. Naast de voorlichting was er veel plezier voor de kleinste kampeergasten. De grote rode tankautospuit trok veel bekijks en ook het spuiten met de brandweerslang werd zeer gewaardeerd.

Klik hier voor meer informatie over hoe je veilig kunt kamperen.

IMG 2590

Lees meer...

Brandweer-baby geboren in Dedemsvaart

Leden van brandweerpost Dedemsvaart zijn vrijdag 17 juni op bezoek geweest bij brandweercollega Wim Kloeze vanwege het pasgeboren kindje van Wim en Marjolein. De ploeg verraste het stel met een zelfgemaakt brandweer-ooievaarsbord. Nadat deze in de tuin was geplaatst werd kennisgemaakt met dochter Tess van Wim en Marjolein.

Wij wensen Tess bijzonder veel geluk en gezondheid toe!

IMG 0413

IMG 0414

Rudy van der Heide (Ommen) 50 jaar - Abraham -

Donderdagavond 16 juni 2016 hebben de collega's van post Ommen Rudy van der Heide verrast met het plaatsen van een brandweer Abraham. Vrijdag 17 juni is Rudy 50 jaar geworden. De aanwezigheid van diverse brandweervoertuigen en brandweercollega's trok veel bekijks in de straat tot veel plezier van de jarige.

Namens al je collega's van harte gefeliciteerd!

IMG 4467

Lees meer...

Brandweerwedstrijden de Krim 9 april 2016

Zaterdag 9 april werden er in de Krim de provinciale brandweerwedstrijden georganiseerd in de klasse 112. Op deze zonnige zaterdag namen 9 brandweerploegen het tegen elkaar op om onder toeziend oog van een jury een "112" scenario binnen een bepaalde tijd uit te voeren.

In dit geval was er een scenario bedacht waarbij er een ongeval met een personenatuo had plaatsgevonden in een oude loods waar een jeugdbende bezig was met het opzetten van een drugslaboratorium. De personenauto was door de loodsdeur heen gereden en aan de andere kant van de deur kwam een persoon onder de auto bekneld te zitten. Binnenin het pand lagen diverse stoffen die gebruikt werden bij de productie van drugs. Voor de brandweerploegen was het zaak om al deze factoren mee te wegen in de bevrijding van het slachtoffer en de betreding van het pand. Na afloop kon worden teruggeblikt op een geslaagde dag. Vanuit cluster Oost deden de ploegen Bergentheim en Gramsbergen mee.

KLIK HIER VOOR MEER FOTO'S

KLIK HIER VOOR DE UITSLAGEN

IMG 1941

Lees meer...

Feestavond 2016 cluster Oost - IJsselland

Zaterdag 2 april 2016 was "de Baron" in Dedemsvaart het decor voor de jaarlijkste feestavond van cluster Oost van de Veiligheidsregio IJsselland.

Clustercommandant Gerbrand Jonker sprak de volle zaal toe en blikte terug op het afgelopen jaar. In het bijzonder werd er stilgestaan bij het overlijden van brandweercollega Marcel Marsman uit Gramsbergen. Ook werden er diverse uitrukken uitgelicht waaronder het recente treinongeval in Dalfsen en de opvang van vluchtelingen in de Evenementenhal in Hardenberg. Hierna nam burgemeester Snijders (Hardenberg) het woord en sprak ook namens burgemeester Mark Boumans (Ommen) de waardering uit voor de inzet van alle brandweervrijwilligers.

Afscheid

Afscheid werd er deze avond genomen van Diana Nijman-Veltman. Zij was verbonden als vrijwilliger aan de post Balkbrug. Gerbrand Jonker overhandigde haar de oorkonde / medaille en een grote bos bloemen als dank en blijk van waardering voor haar jarenlange (14 jaar)  inzet.

Jubilea

Deze avond werden er maar liefst 26 mensen gehuldigd vanwege het behalen van een jubileum.

12,5 jarig jubileum

Theo Gruppen, Bert Holsappel, Arjan Klooster, Richard Schepers, Gerben Schuurhuis, Erik ter Wijlen, Hendrik Jan Reinders, Eelco Schippers, Andre Bergsma, Jan van Leussen, Janine Schrijver, Mathieu van der Veen, Dick Remmers

20 jarig jubileum

Andries de Bruin, Bertus Kelder, Mans Kelder, Jeroen Stegeman, Freek Katerberg

25 jarig jubileum

Wout Klinkien, Willem van Dalen, Harjo Mulder, Johan van Zandwijk

30 jarig jubileum

Bert Gaasbeek, Dick Hogenkamp

35 jarig jubileum

Evert-Jan Dijk,  Gerbrand Kampman

Na het officiële gedeelte was er tijd voor een gezellige feestavond waarbij een DJ en Pianohouse zorgden voor de muzikale omlijsting.

IMG 1669

Lees meer...

Kom als vrijwilliger bij brandweer IJsselland

Brandweer IJsselland zoekt mensen die bereid zijn om mensen of andere levende wezens te helpen wanneer er echt nood aan de man is. Ga jij verder wanneer anderen (moeten) opgeven? Spreekt teamwork, kameraadschap en mensenwerk je daarbij aan en wil je jezelf ontwikkelen? Zit je in alle opzichten gezond in elkaar? Dan zou het werken als vrijwilliger bij de brandweer heel goed bij je kunnen passen.

Klik hier voor meer informatie !

IMG 1451

Handcrew oefening met quad

Handcrew oefent met nieuwe inhoud logistiek container

De handcrew Overijssel heeft de afgelopen weken (maart 2016) geoefend in de bossen van Junne (gem. Ommen) . Aan de logistieke uitrusting is onlangs een quad toegevoegd met een aanhanger die 2 personen, water (200 liter ten behoeve van de waterrugzakken) en materieel kan vervoeren tijdens een inzet. Om verdere vaardigheden op te doen werd er geoefend met de quad waar chauffeurs speciaal voor zijn opgeleid. Ook werd er geoefend op het gebied van het omzagen van bomen. Het waren leerzame oefeningen.

IMG 1361

Lees meer...

Trainingsdag Troned (Brainbox)

Zaterdag 13 februari 2016 hebben diverse manschappen uit cluster Oost (Veiligheidsregio IJsselland) geoefend op het trainingscentrum Troned in Enschede. In het kader van het oefenprogramma "Brainbox" doorlopen alle manschappen een theorieprogramma waarna het praktijkgedeelte wordt beoefend op de voormaige vliegbasis in Twente. Op dit grote terrein zijn alle faciliteiten aanwezig om de praktijkoefeningen onder leiding van ervaren instructeurs uit te voeren. Alle posten van IJsselland zullen op deze wijze beoefend worden. Tijdens de praktijksessies werden diverse zaken geoefend zoals straalpijptechniek, deurprocedures en het gebruik van water tijdens een inzet oefening. Met behulp van containers werden diverse situaties nagebootst. Het was een zeer leerzame en interessante trainingsdag.

IMG 1179

Lees meer...

Maak jij het uit ?

Met deze slogan is Brandweer IJsselland vanaf 1 februari 2016 een wervingscampagne gestart voor nieuwe vrijwilligers. In cluster Oost (Ommen-Hardenberg) zijn wij op zoek naar nieuwe brandweervrijwilligers voor de posten Balkbrug, Bergentheim, Dedemsvaart, Gramsbergen, Hardenberg, de Krim en Ommen.

Maar ook voor andere posten binnen de veiligheidsregio IJsselland is er behoefte aan nieuwe vrijwilligers.

Regio IJsselland kent 36 brandweerkazernes met een totaal van ongeveer 1000 brandweermannen en –vrouwen. Ongeveer 80% hiervan is vrijwilliger. Om 24 uur per dag paraat te kunnen staan is brandweer IJsselland nu op zoek naar meer vrijwilligers. De werving gebeurt regionaal, maar alle posten geven er ook hun eigen, lokale invulling aan.

IMG 2464

Informatiebijeenkomst

Brandweer IJsselland organiseert tijdens de werving voor brandweervrijwilligers ook een informatiebijeenkomst. Daar krijgen belangstellenden verdere informatie over het traject om vrijwilliger te worden, zowel over het selectietraject als de opleiding. Maar ook over wat het betekent om vrijwilliger te zijn, bijvoorbeeld welke vergoedingen je krijgt, hoe je verzekerd bent en over de deelname aan de wekelijkse oefenavonden.

Interesse?

Belangstellenden kunnen hun interesse kenbaar maken via de website www.vrijsselland.nl (rechterzijde, rode button "vrijwilliger worden")

Twijfel je nog, lees dan de informatiebrochure. De campagne duurt tot 1 april 2016.

 Voor meer informatie over de wervingscampagne van brandweer IJsselland, klik hier.

_______________________________________________________________________________________________

 

Oefening Ommen / Den Ham

Woensdag 20 januari 2016 hebben de posten Ommen (IJsselland) en Den Ham (Twente) een gezamelijke oefening gehouden in groepsaccomomatie de Repelaerhoeve. Tijdens deze inzet was de onderlinge communicatie een belangrijke leeraspect en de samenwerking om een complexe brand te bestrijden in een pand met veel ruimtes. Tijdens de oefening waren er meerdere "oefenslachtoffers" die uiteindelijk allemaal gered konden worden. Na afloop kon worden gesproken van een leerzame oefening.

IMG 0682

Lees meer...

Koninklijke onderscheiding Teun Berger

Woensdag 6 januari 2016 heeft Teun Berger een Koninklijke Onderscheiding ontvangen voor zijn 40-jarig dienstverband bij de vrijwillige brandweer van Ommen.

Na ruim 40 jaar brandweervrijwilliger geweest te zijn in Ommen heeft Teun Berger afscheid genomen van de brandweer. Uit handen van burgemeester Mark Boumans kreeg hij de versierselen opgespeld en werd hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Begonnen als aspirant-brandwacht in 1975 en uiteindelijk hoofdbrandwacht geworden waarbij Teun chauffeur en specialist Groot Water Transport was. Hij is een man die rust uitstraalt en een luisterend oor biedt. Teun is een betrokken brandweerman en heeft ook een rol gehad als lid van de medezeggenschapsraad.

Tijdens de goedbezochte nieuwjaarsreceptie die in de kazerne te Ommen werd gehouden sprak clustercommandant Gerbrand Jonker lovende woorden richting Teun en zijn familie. Mede dankzij de steun van het thuisfront kun je zo'n lange periode vrijwilliger zijn bij de brandweer.  Clustercommandant Gerbrand Jonker overhandigde hem de brandweer oorkonde en de medaille die passen bij deze unieke mijlpaal van 40 jaar.

Afgelopen zaterdag 2 januari werd er al op informele wijze afscheid genomen van Teun door alle vrijwilligers. Teun werd van huis opgehaald door zijn collega's en in colonne van een groot aantal brandweervoertuigen werd er in de kazerne teruggeblikt op een prachtige carriere.

IMG 0489

Lees meer...

Abraham jubileum in Ommen

De afgelopen weken hebben de manschappen in Ommen 2 collega's in het zonnetje gezet vanwege hun "Abraham" jubileum. Manschap Mark Martin werd op 25 november 2015  - 40 - jaar maar aangezien Mark van origine uit Engeland komt en daar een 40 jarige verjaardag als Abraham jubileum wordt gevierd werd hij bij huis opgehaald door zijn brandweercollega's en werd hij door zijn vrouw verrast met een geweldig feest.

Bevelvoerder Mathieu van der Veen werd op 3 december 2015 - 50 jaar -. Op de avond ervoor werd er een brandweerabraham met bijpassende tekst in zijn voortuin geplaast.

Beide van harte gefeliciteerd!

Mark Martin

Mark Martin werd opgehaald bij zijn huis ter ere van zijn 40-jarige verjaardag. Een "Engelse" Abraham.

Mathieu van der Veen

Mathieu van der Veen werd 50 jaar

BHV Oefening Carrousel Ommen

Dinsdagavond 17 november 2015 was het multifunctioneel centrum de Carrousel in Ommen decor voor een BHV oefening in samenwerking met de brandweer Ommen. In het scenario was er brand uitgebroken nabij het theater en waren er diverse mensen vermist. De BHV organisatie heeft de ontruiming verzorgd van het pand waarna de brandweer zich heeft bezig gehouden met de bestrijding van de brand en het zoeken naar slachtoffers. Na afloop kon worden teruggekeken op een leerzame oefening.

IMG 0004

Briefing van de BHV organisatie

Lees meer...

Brandweerman Marcel Marsman verongelukt bij motorongeval

Brandweerman Marcel Marsman verongelukt bij motorongeval in Luttenberg

Zondagmiddag 4 oktober bereikte ons het verschrikkelijke bericht dat onze collega, brandweerman Marcel Marsman (46) uit Gramsbergen,  is  verongelukt bij een motorongeval in Luttenberg.
 
Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw Anja en hun twee kinderen. 
 
Het mag duidelijk zijn dat de collega's van de post Gramsbergen zeer onder de indruk zijn. Iedereen is er stil van. De groep is zondagmiddag bij elkaar geweest om het verdriet te delen. We herinneren Marcel als een markant persoon in zowel de samenleving van Gramsbergen als bij de brandweer. We zullen hem missen.
 
De post Gramsbergen blijft in ieder geval tot dinsdagochtend buiten dienst en alle verdere activiteiten van de post zijn gecanceld. Ook de Carrousel-oefening Cluster Oost van zaterdag 10 oktober komt te vervallen.
 
De begrafenis heeft zaterdag 10 oktober plaatsgevonden in Gramsbergen na een herdenkingsdienst in de Boomhofkerk.
 
Marcel Marsman 

Wout Klinkien in het zonnetje gezet

Op 15 september 2015 jl. was Wout Klinkien 25 jaar in dienst, de groep Bergentheim wilde hem op deze dag in het zonnetje zetten. Samen met zijn vrouw Margreet, kinderen en familie werd Wout opgehaald van huis waarna hij in de kazerne door ploegleider Alexander Luisman werd toegesproken. Deze overhandigde  hem namens de ploeg een mooi cadeau, het enigste exemplaar in Nederland. En als steun en toeverlaat kreeg zijn vrouw een bos bloemen.

1000279

 

Lees meer...

Nieuwe uitrukkleding

De brandweerposten van cluster Oost - Veiligheidsregio IJsselland zijn per 1 september 2015 uitgerust met de nieuwe 'IJssellandse' uitrukkleding. De uitreiking van de nieuwe uitrukkleding is gefaseerd uitgevoerd.

Het voornaamste verschil met de vorige pakken is de kleur. Waar de vorige pakken nog zwart waren is nu gekozen voor een beige/zand kleur. 

IMG 9615

Lees meer...

Veiligheidsdag 2015 groot succes !

De Veiligheidsdag die op zaterdag 15 augustus 2015 werd georganiseerd in Hardenberg is een groot succes geworden. Mede dankzij de komst van 17.500 bezoekers en de inzet van 400 deelnemers werd het geweldige dag.

Op de prachtige locatie in Hardenberg nabij de Vecht en het centrum konden de bezoekers een kijkje nemen in de keuken van diverse hulpdiensten.

Ook waren er verschillende demonstraties en konden alle voertuigen van dichtbij worden bekeken. De grote publiekstrekker was een F-16 straaljager die midden in het centrum stond opgesteld. De wachtrij om plaats mogen te nemen in dit gevechtsvliegtuig liep op tot meer dan een uur.

Veiligheidsdag 2015 Hardenberg 1

 

Lees meer...

Voorlichting op vakantiepark "Vacantievreugd" Ommen

Op dinsdag 28 juli 2015 heeft de brandweer Ommen voorlichting gegeven op vakantiepark "Vacantievreugd". Er werden tips gegeven omtrent het veilig gebruik van gas en stroom in en rondom de caravan of tent.

De afgelopen jaren heeft de brandweer in het Vechtdal (Ommen, Dalfsen en Hardenberg) op verschillende campings voorlichting gegeven. Dit in het kader van de campagne "Bertje Blus".

Naast voorlichting was er een spelactiviteit voor kinderen neergezet waarbij een bord met de letters 'brandweer' omver gespoten kon worden. Ook konden de kinderen een kijkje nemen in de brandweerwagen en werd er uitleg gegeven. Dat dit een groot succes was bleek wel uit het feit dat er een grote rij met kinderen stond te wachten om te kunnen spuiten of om een kijkje te nemen in de brandweerwagen. Zo'n 100 kinderen hadden een prachtige middag en dit brandweer bezoek werd dan ook zeer gewaardeerd door de campinggasten.

nieuw 18 van 26

Lees meer...

Theo Gruppen (Dedemsvaart) 50 jaar

Dinsdag 28 juli 2015 is Theo Gruppen 50 jaar geworden. Zijn brandweercollega's van de A- en B-ploeg van post Dedemsvaart kwamen hem om middernacht feliciteren.

Eerder die dag was de tuin van Theo al door zijn collega's versierd met een spandoek en brandweerpop. De tekst 'Zwien' op het spandoek refereert naar de (tweede) inzet van de Handcrew Overijssel bij de zeer grote brand op de Hoge Veluwe vorig jaar, toen Theo tijdens bluswerkzaamheden op een wild zwijn stapte. Deze ervaring heeft dusdanig indruk gemaakt destijds dat het zwijn uiteindelijk een prominente plek heeft gekregen op het ontwikkelde logo voor dit (in Nederland unieke) natuurbrandbestrijdingsteam.

Theo van harte!

IMG 9723

Lees meer...

Rianne Kappert 50 jaar

Vrijdag 24 juli is Rianne Kappert van post Ommen 50 jaar geworden. Dit mocht niet onopgemerkt blijven, daarom hebben de brandweer collega's een prachtige Sara in de tuin gezet. Rianne van harte gefeliciteerd en nog vele jaren...

 nieuw 2 van 27

Lees meer...

Rikus Beldman neemt afscheid met Koninklijke Onderscheiding

Rikus Beldman neemt afscheid na 31 jaar bij de brandweer

Op vrijdagavond 3 juli 2015 heeft Rikus Beldman na 31 jaar afscheid genomen als vrijwilliger van brandweer IJsselland (post Hardenberg). Op 1 oktober 1983 is hij begonnen als vrijwilliger bij de brandweer waarbij hij diverse functies uitgeoefend heeft waaronder brandwacht, chauffeur en medewerker ademlucht. Daarnaast was hij actief in het geven van voorlichting over het brandweerwerk. Ook begeleidt hij enkele uren per week een bewoner van de Baalderborg en staat hij mensen in zijn omgeving bij waar dat nodig is.

Voor al deze werkzaamheden kreeg hij een Koninklijke Onderscheiding (Lid in de Orde van Oranje Nassau) uitgereikt door Burgemeester Snijders.

IMG 7902

Lees meer...

Oefening "Brand Agrarisch" Ommen

Woensdag 17 juni 2015

Woensdagavond heeft Ommen geoefend bij een akkerbouwbedrijf in de buurtschap Stegeren. In het oefenscenario was er brand uitgebroken in een aardappelschuur waarbij er ook nog slachtoffers binnen aanwezig waren. Aan de manschappen de taak om uitbreiding te voorkomen en slachtoffers uit het pand te halen. Een uitdagende en leerzame oefening.

IMG 7178

Lees meer...

Nationale Herdenkingsdag

Op zaterdag 20 juni 2015 vindt er een nationale herdenking voor genodigden
plaats bij het Brandweermonument in Arnhem. Nabestaanden en directe collega's
staan stil bij de moed en daadkracht van de brandweercollega's die sinds 5 mei
1945 zijn omgekomen tijdens de uitoefening van het vak.

Tussen 12:00 en 15:00 uur zullen de vlaggen halfstok hangen op de brandweerkazernes.

Handcrew Overijssel oefent in Ommen

Zaterdag 13 juni 2015

De gespecialiseerde natuurbrandbestrijdingsgroep Handcrew Overijssel heeft zaterdagochtend geoefend in de bossen rond Ommen. Inmiddels is het team al diverse keren ingezet bij een natuurbrand. De laatste inzet dateert van begin mei 2015 in Chaam. Om vakbekwaam te blijven oefent het team regelmatig in de natuur. Dit keer was de oefening "speciaal" aangezien RTV Oost aanwezig was om een reportage te maken van dit unieke team in Nederland.

Hieronder enkele foto's van de oefening van zaterdag 13 juni 2015

Voor meer informatie over natuurbranden en de handcrew Overijssel, klik hier

 IMG 6764

 

Lees meer...

Samenloop voor Hoop Ommen 2015 GROOT SUCCES

Op verschillende plaatsen in Nederland organiseren vrijwilligers een SamenLoop voor Hoop. 24 uur lang maken teams op een parcours gezamenlijk een lange wandeling. Deze estafette staat symbool voor de voortdurende strijd tegen kanker. Daarmee halen ze geld op voor KWF Kankerbestrijding.

Er wordt niet alleen gewandeld, de teams hebben ook kraampjes met (zelfgemaakte) spulletjes, hapjes en drankjes. Er zijn leuke activiteiten en lokale artiesten zorgen voor spetterende optredens.

De eregasten bij SamenLoop voor Hoop zijn (ex-)kankerpatiënten, ook wel survivors genoemd. Zij zijn het hele weekend het middelpunt.  

Feest van hoop

De 24 uur van SamenLoop voor Hoop zijn gezellig, ontroerend en inspirerend. Met het evenement vieren we een ‘feest van hoop’. We vieren dat veel mensen kanker al overleven en dat we iets tegen deze ziekte kunnen doen. Tegelijkertijd steunen we (ex-)kankerpatiënten en herdenken we overledenen. We geven voorlichting over kanker en zamelen geld in voor kankeronderzoek. Samen maken we een verschil.

Bron bovenstaande tekst: www.samenloopommen.nl

Ook in Ommen werd deze Samenloop voor Hoop georganiseerd in het weekend van zaterdag 13 en zondag 14 juni 2015. Op sportpark Westbroek liepen 1600 lopers voor het goede doel. In totaal deden er 75 teams  mee waaronder ook team DOEK bestaande uit medewerkers van de drie diensten (politie, brandweer, gemeente Ommen). Deze drie diensten zijn gezamenlijk gehuisvest in het pand DOEK te Ommen (drie onder één kap).

De voorlopige opbrengst van de Samenloop voor Hoop in Ommen  is 100.500 euro. Tijdens de afsluiting van het evenement reikte Burgemeester Ahne namens het College van Burgemeester en Wethouders de erepenning van de gemeente Ommen uit aan de organisatie van de Samenloop voor Hoop. Dit vanwege de grote maatschappelijke verdiensten die dit evenement met zicht meebrengt.

IMG 7110

Lees meer...

Samenloop voor Hoop Ommen 2015

In het weekend van zaterdag 13 juni en zondag 14 juni 2015 zal er in Ommen de Samenloop voor Hoop worden gehouden.

Tijdens dit evenement zal er 24 uur lang gewandeld worden om geld in te zamelen voor het KWF kankerbestrijding.

Inmiddels hebben zich ruim 75 teams ingeschreven en doen er circa 1500 lopers mee. De locatie is de atletiekbaan op Sportpark Westbroek in Ommen

Ook brandweer IJsselland (Ommen-Hardenberg) zal meelopen onder de naam team DOEK. Dit team zal bestaan uit de 3 diensten die gehuisvest zijn in het pand DOEK (Drie onder één Kap). Dit zijn de politie, brandweer en bestuurdienst Ommen-Hardenberg (buitendienst).

Naast wandelen zijn er diverse workshops en optredens, klik hier voor het volledige programma of zie de website www.samenloopommen.nl

Indien je graag een keer een rondrit in een brandweerwagen of politieauto wilt maken dat kan dat tegen betaling van 1 euro per persoon.

Of als je graag een keer een foto wilt maken op een echte politiemotor, dan kan dat ook tegen betaling van 1 euro per persoon.

Alle opbrengsten gaan naar het KWF Kankerbestrijding.

IMG 7110

 

Nieuwe huisvesting kazerne Hardenberg

Veiligheidsregio IJsselland is per 1 april 2015 verhuisd van de Zeven Alleetjes naar de hoofdkazerne aan de Marsweg in Zwolle. Naast de hoofdvestiging wordt er ook gewerkt vanuit 3 andere clusterkazernes, Hardenberg, Deventer en Kampen.

Met de verhuizing zijn alle clusterkazners voorzien van een nieuwe frisse uitstraling. Op donderdag 21 mei 2015 was er de mogelijkheid voor genodigden om tijdens een open-huis deze nieuwe inrichting te komen bekijken.

Hieronder het resultaat in de kazerne Hardenberg.

IMG 6156

Kazerne Hardenberg (alleen de kantoren zijn heringericht, de kazerne is niet veranderd)

Lees meer...

'Dedemsvaart Natuurlijk!' geslaagd 2015

Het festival 'Dedemsvaart Natuurlijk!' op het recreatieplas de Kotermeerstal in Dedemsvaart was een groot succes!

Tweede pinksterdag 2015, de tweede keer dat 'Dedemsvaart Natuurlijk!' plaatsvond. Tal van activiteiten voor jong en oud rond de plas "de Kotermeerstal". Muziek, stands, eten en drinken, gezelligheid en mooi weer waren de ingredienten voor een prachtig evenement. Ook de brandweer was aanwezig op het evenement met spelletjes voor de jongste jeugd en konden bezoekers zich laten informeren over brandpreventie. Naar verluidt hebben meer dan 10.000 bezoekers het festival bezocht.

IMG 7907

Lees meer...

Afscheid van bosbrandweermensen

Woensdag 15 april 2015

Woensdagavond heeft Erik Pluim (teamleider repressie cluster Oost) tijdens een bosbrandoefening afscheid moeten nemen van diverse mensen van de bosbrandweer in verband met het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. De volgende mensen namen afscheid:

- G.H. Stoevelaar, gebied Stegeren

- J. Hagedoorn, gebied Beerze

- G.J. Veurink, gebied Junne

- A. Dunnewind, gebied Eerde  - Besthmen

- T.A. Leestemaker, gebied Lemele

- J.H. Bendijk - gebied Lemele

-G. Woertink - gebied Ommerbos

-G.J. Veurink - gebied Ommerbos

-R. Lindenberg - gebied Varsen

-J.A. Tempel (technisch adviseur bosbrandweer)

Gelukkig kon worden gemeld dat er inmiddels ook weer nieuwe belangstelling is voor de bosbrandweer. Indien er nog meer mensen belangstelling hebben voor de bosbrandweer (agrariers)  kunnen zij contact opnemen met Erik Pluim via het contactformulier.

Namens de brandweer IJsselland werden alle mensen bedankt voor hun jarenlange inzet. De bosbrandweer is van groot belang in geval van een bos of natuurbrand. Zij kunnen met hun trekkers en giertanks grote hoeveelheden water transporteren en hebben veel kennis en ervaring het gebied waar zij woonachtig zijn.

IMG 5618

Jan Tempel nam na 27 jaar afscheid van de bosbrandweer als technisch adviseur.

Lees meer...

Bosbrandoefening met bosbrandweer

Woensdagavond 15 april 2015 heeft brandweer IJsselland samen met de boeren bosbrandweer een oefening gehouden in Ommen. In een bosgebied nabij Archem zou volgens het oefenscenario een brand woeden die bestreden werd door brandweervoertuigen uit Ommen, Bergentheim, Hardenberg en Dalfsen. Ook deden aan de oefening diverse boeren met trekkers en giertanks mee. Juist door de inzet van trekkers met giertanks kunnen grote hoeveelheden water worden getransporteerd wat ervoor zorgt dat de brand "ingesloten" kan worden van meerdere kanten. Ook kunnen boeren zorgen voor nablussing in geval van een grote natuurbrand. Zij kennen het natuurgebied en hebben ervaring met de wegen in het bos.

Voor zover bekend is de boeren bosbrandweer in Ommen de enige georganiseerde bosbrandweer in Nederland.

 IMG 5241

Lees meer...

Hardenberg Buiten 2e paasdag

Brandweer actief bij "Hardenberg Buiten"

Op 6 april (2e Paasdag) werd in het natuurgebied rondom de Oldemeijer "Hardenberg Buiten" georganiseerd door Staatsbosbeheer. Vele activiteiten waren er te doen en te bezichtigen voor jong en oud. De brandweer van Hardenberg was deze dag ook actief om voor de kinderen een leuk waterspel te organiseren. De brandweermensen in spé konden spuiten met een heuse brandweerslang. Daarnaast werd er in de brandweerauto uitleg gegeven over allerlei apparatuur en gereedschappen die de brandweer zoal meeneemt op weg naar een incident. Ook voor de wervingscampagne "Maak jij het uit" werd aandacht gevraagd. De brandweeer is op zoek naar nieuwe vrijwilligers, tijdens dit evenement konden mensen informatie krijgen over het werken bij de vrijwilliger brandweer. Meer informatie klik op deze link

IMG 5036

Lees meer...

Korpsavond 2015 cluster Oost

Zaterdagavond 7 maart 2015 stond in het teken van de jaarlijkse korps/feestavond van cluster Oost van de Veiligheidsregio IJsselland.

Ruim 200 mensen waren aanwezig (brandweervrijwilligers en partners) op de traditionele feestavond die als thema had het "Voute Veest". Tijdens het officiele gedeelte hebben Burgemeester Ahne (Ommen) en clustercommandant Gerbrand Jonker teruggeblikt op het afgelopen brandweerjaar en werden er diverse mensen in het zonnetje gezet vanwege een jubileum. Na het formele gedeelte was het tijd voor feest waarin diverse vrijwilligers verkleed gingen volgens het thema het "Voute Veest".

12,5 jarig dienstverband

Diana Nijman-Veltman (Balkbrug / Jaap Smid (Hardenberg B) / Wilfried Hamstra (Hardenberg A) / Gerben Willighagen (vaste staf) / Gerbrand Jonker (vaste staf)

20 jaar dienstverband

Roland van der Burg (Dedemsvaart 2) / Luc Coenders (Hardenberg A)

25 jaar dienstverband

Jurrie Baas (Ommen 2)

30 jaar dienstverband

Wilfrid Pappot (Dedemsvaart 1)

35 jaar dienstverband

Bert Kamps (Dedemsvaart 2) - Hij is daarnaast ook de oudste vrijwilliger van de Veiligheidsregio IJsselland

IMG 4801

Lees meer...

Handcrew ingezet in Wierdenseveld

Donderdag 19 februari 2015 heeft de Handcrew Overijssel, bestaande uit de posten Dedemsvaart, Den Ham en Nijverdal, geassisteerd bij het afbranden van stukken buntgras op het Wierdenseveld bij Nijverdal.

DSCF8183

Lees meer...

Terreinrijden met nieuwe Scania Ommen

Zaterdag 21 februari 2015 heeft de post Ommen geoefend met 2 specialistische natuurbrandbestrijdingsvoertuigen, te weten de Renault CCF en de onlangs in gebruik genomen Scania 4x4 TS. In het natuurgebied van Beerze werden de mogelijkheden maar ook de onmogelijkheden van het terrein verkend. Een leerzame zaterdag voor alle chauffeurs.

IMG 4356

Lees meer...

Erik Pluim - 50 jaar

Maandag 23 februari 2015 is Erik Pluim (teamleider repressie Cluster Oost) 50 jaar geworden. Omdat dit natuurlijk niet onopgemerkt mocht blijven.... hebben de collega's van post Ommen een grote Abraham in de voortuin geplaatst met bijpassende tekst. Met een colonne aan voertuigen werd Erik verrast. Van harte gefeliciteerd.

IMG 4463

Lees meer...

Koninklijke Onderscheiding Eus Saalbrink en Hans de Olde (Dedemsvaart)

Koninklijke Onderscheiding voor Hans de Olde en Eus Saalbrink

De heren Hans de Olde en Eus Saalbrink ontvingen op vrijdag 6 februari een Koninklijke Onderscheiding. De heren De Olde en Saalbrink zijn respectievelijk 26 en 33 jaar actief geweest als vrijwilliger bij de brandweer. Voor hun inzet bij het redden van mens en dier worden zij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Peter Snijders reikte de onderscheidingen uit in het Deurlopershuus in Dedemsvaart.

Lees meer...

Nieuwe kleding voor natuurbrandbestrijders

In 2013 zijn 69 brandweermensen van Twente en IJsselland opgeleid tot Handcrew Overijssel. Het zijn specialisten op het gebied van natuurbrandbestrijding. De Handcrew maakt gebruik van gereedschappen uit de natuurbrandbestrijdingscontainer en is in heel Nederland inzetbaar. In 2014 werd de eenheid bijvoorbeeld ingezet bij twee grote natuurbranden in Breda en Hoenderloo. De brandweermensen zijn verbonden aan de kazernes in Dedemsvaart, Den Ham en Nijverdal.

IMG 3980

Lees meer...

Brandweer zoekt nieuwe parttime-professionals

Misschien ben je wel eens getuige geweest van een ongeval of een brand. Je zou wel willen helpen, maar hoe?

Gelukkig is het in ons land zo geregeld dat er binnen korte tijd professionele hulp ter plaatse komt. Wij, brandweer IJsselland verlenen deze hulp.

Bij verschillende ploegen binnen ons brandweercluster Oost (Ommen-Hardenberg) hebben wij ruimte voor nieuwe vrijwilligers (vrouwen en mannen).

Wij zoeken mensen voor de posten: Balkbrug, Dedemsvaart, Gramsbergen, Ommen, Hardenberg en de Krim.

Ben je nieuwsgierig geworden, kijk op www.vrijsselland.nl voor meer informatie.

IMG 2464

Miriam Drogt (Dedemsvaart) 50 jaar

Miriam Drogt van brandweerpost Dedemsvaart is vrijdag 16 januari 2015 50 jaar geworden! De collega's van de post Dedemsvaart kwamen haar om 24:00 uur persoonlijk feliciteren. Ook hadden ze een te blussen vreugdevuurtje voor haar in petto.

Sarah Miriam, van harte gefeliciteerd!

IMG 2775

Lees meer...

Willlem Habers ontvangt Koninklijke Onderscheiding

Woensdagavond 7 januari 2015 heeft post Ommen haar jaarlijkse nieuwjaarsreceptie gehouden in de kazerne in Ommen. Naast de brandweervrijwilligers waren ook het College van Burgemeester en Wethouders en gemeenteraadsleden in grote getale aanwezig.

Tijdens deze speciale avond werd er teruggeblikt op het afgelopen jaar en werd er getoost op 2015 waarin veiligheid en gezondheid de belangrijkste boodschap waren.

Teamleider repressie Erik Pluim nam deze avond afscheid van 2 brandweervrijwiligers; Wilem Habers (31 jaar in dienst) en Hans Stegeman (27 jaar in dienst).

Burgemeester Ahne mocht namens Zijne Majesteit de Koning ook een Koninklijke Onderscheiding uitreiken aan Willem Habers voor zijn verdienstelijke inzet voor de brandweer Ommen en de regionale brandweer. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

IMG 3810

Lees meer...

Opbrengst boek "Tot straks" naar Brandwonden Stichting

Fantastisch bedrag naar Brandwonden Stichting

Bestaat er een boek over de belevenissen van de brandweer dat teruggaat tot diep in de Middeleeuwen? Jazeker! Vijf (voormalig) brandweerlieden van Brandweer Hardenberg, Bergentheim en Slagharen doken in de archieven en presenteerden een prachtig boek over de geschiedenis van de brandweer in deze streek. ‘Tot straks…’ is een bundeling van foto’s, verhalen en historische feiten. De verkoop van het prachtige boek komt ten goede aan de Brandwonden Stichting. En daarvoor ontving de Brandwonden Stichting dinsdag 11 november een fantastisch bedrag.

Na een uitgebreid kijkje in de keuken van de Brandwonden Stichting, de Huidbank en het lab waar al het brandwondenonderzoek plaatsvindt, overhandigden de vijf heren aan directeur Rob Baardse het boek en de cheque waar een bedrag van € 2.000 op prijkte.

Klik hier voor het volledige artikel (website Brandwonden Stichting)

Tot straks boek cheque

brandweerboek

Bezoek aan Litouwen

Reis naar Litouwen

In 2007 en 2009 gingen we met een aantal enthousiaste brandweermensen voor een transport met brandweergoederen naar Hongarije. Hier hebben we een aantal brandweerkorpsen heel blij gemaakt met, bij ons , afgeschreven spullen.

De afgelopen jaren kregen we echter geen terugkoppeling van deze korpsen over het reilen en zeilen in Hongarije. Dit deed ons besluiten om hier eerst geen tijd en energie meer in te steken.

Afgelopen winter kregen we echter een verzoek van een brandweerkorps in Litouwen voor hulp aan hen. We besloten om eerst een aantal goederen te sturen en te kijken wat de reactie hierop zou zijn.

Nou, deze was zeer positief. Ze hadden de spullen op zaterdag ontvangen en op maandag ontvingen we al foto’s waarop te zien was dat ze de spullen ook daadwerkelijk gebruikten......

 

Lees meer...

Lintje voor Dirk Smit

Dirk Smit verrast met een lintje

Tijdens zijn afscheidsfeest op vrijdag 31 oktober jl. van brandweergroep Hardenberg werd Dirk Smit verrast met een Koninklijke Onderscheiding. Dirk is 30 jaar actief geweest als brandweervrijwilliger. Voor zijn inzet werd hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Peter Snijders reikte hem de onderscheiding uit in de brandweerkazerne van Hardenberg.

Dirk Smit stopte op 30 september na een inzet van 30 jaar als brandweervrijwilliger. Hij begon zijn carrière als aspirant-brandwacht bij de groep Hardenberg. Daarnaast werd hij opgeleid tot 'hoogwerker-bediener' en behaalde hij, naast zijn groot rijbewijs, het chauffeursdiploma ('Brandweerchauffeur zwaar'). Daarmee was zijn beschikbaarheid bij uitrukken voor de hoogwerker van nog meer waarde. Ook is Dirk Smit opgeleid tot gaspakdrager en behaalde hij het certificaat voor het onderhoud aan ademluchttoestellen. Dirk was een 'stille' maar zeer belangrijke kracht in de vrijwilliger brandweerorganisatie.

Naast zijn werk als vrijwilliger bij de brandweer maakt Dirk Smit sinds 2004 deel uit van het comité dat ieder jaar de Hardenbergse Avondvierdaagse organiseert. Zijn taak binnen de club is het uitzetten van de Klepperstadtocht, een route van 20 kilometer. Ook maakt hij afspraken met horecaondernemers en zorgt hij voor de bemensing van de controleposten. De route wordt door hem nagelopen en gefietst en op de dag zelf zorgt hij er voor dat de bewegwijzeringspijlen op de juiste plekken worden aangebracht.

brandweer 027

Lees meer...

Terreinrijden Vechtdal

Zaterdag 1 november 2014 hebben de posten Dalfsen, Ommen, Hardenberg en Bergentheim geoefend in de "Sahara" van Ommen. In de buurtschap Junne ligt een open  zandvlakte omringd door bos wat ook wel de "Sahara" wordt genoemd. Diverse chauffeurs hebben deze zaterdag hun terreinkennis en vaardigheden beoefend met behulp van de 4x4 bosbrandbestrijdingsvoertuigen en 6x6 watertankwagens. In geval van een echte calamiteit is het goed om te hoe weten hoe het terrein eruit ziet en wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn van de voertuigen. Ook werd in het open-terrein rijdend geblust en werd het lieren beoefend. Dit kan makkelijk zijn wanneer een voertuig toch onverhoopt vast komt te zitten. Dan kan de lier worden gebruikt om het voertuig weer vlot te trekken.

IMG 2486

Lees meer...

Ommen oefent met Den-Ham

In de maand oktober heeft de post Ommen geoefend met de post Den-Ham van Veiligheidsregio Twente. Bij zwembad de Groene Jager in Den-Ham was een middel ongeval met 3 personenauto's in scene gezet. Middels verschillende technieken werden de slachtoffers (poppen) bevrijd. Naast Ommen heeft de post Bergentheim eerder dit jaar geoefend met een Twents korps namelijk Vroomshoop.

IMG 2024

Lees meer...

Grote carrouseloefening Cluster Oost

Op zaterdag 25 oktober heeft cluster Oost haar jaarlijkse grote carousseloefening gehouden. Alle 8 posten van het cluster zijn ingezet. Op deze zaterdag waren er 4 oefeningen uitgezet door de posten Balkbrug, Ommen, Hardenberg en De Krim. De overige posten, Dedemsvaart, Gramsbergen, Bergentheim en Slagharen hebben de oefeningen roulerend uitgevoerd.

De volgende oefeningen waren uitgezet:

  • Ommen (ongeval met beknelling tussen vrachtwagen met container en personenauto's)
  • Balkbrug (kelderbrand bij discotheek Takens)
  • Hardenberg (waterongeval bij de kanobaan - kano bekneld onder speedboot)
  • De Krim (ongeval gevaarlijke stoffen)

Na afloop van deze oefeningen was er een zeer grote brand (Grip 1)  bij het Vechtdal College in Hardenberg in scene gezet. Met medewerking van diverse leerlingen, de jeugdbrandweer, de BHV organisatie, 4 tankautospuiten, 1 hoogwerker en 1 tankwagen werd het een grootste oefening. Ook burgemeester Snijders was aanwezig en liet zich ter plekke informeren over het verloop van de oefening. De dag die om 08.00 uur begon met de eerste oefening eindigde om 14.00 uur. Tijdens de evaluatie kon worden gesproken van een geslaagde dag. Dit is mede te danken aan alle vrijwilligers die deze dag mogelijk hebben gemaakt.

IMG 2182

Lees meer...

Nieuw bosbrandbestrijdingsvoertuig officieel overhandigd

Vrijdag 10 oktober heeft de post Ommen officieel het nieuwe bosbrandbestrijdingsvoertuig  de Renault Midlum CCF in gebruik genomen. In de kazerne te Ommen heeft Renault Trucks de sleutels overhandigd aan Gerrit Euverman van de Veiligheidsregio IJsselland. (Techniek en Beheer). Ook werd er een mooie fotolijst en wandklok van de Renault CCF in actie overhandigd.

Met deze overdracht beschikt brandweer IJsselland (post Ommen) over een uniek voertuig die uitermate geschikt is in de ongerepte natuur met veel obstakels. Ook zijn brandwerende eigenschappen zorgen ervoor dat hij onder zware condities ingezet kan worden.

Het voertuig is geleverd door Renault Trucks met als onderaannemer Ziegler voor de opbouw.

 168-9611

Voor meer informatie en foto's over dit voertuig in actie, klik hier

Voor foto's van de overdracht klik op lees meer hieronder.

Lees meer...

Afscheid Eus en Hans post Dedemsvaart

Eus Saalbrink en Hans de Olde van post Dedemsvaart zijn per 1 oktober gestopt bij de brandweer. Woensdagavond werd afscheid genomen van de twee, waarbij ze door hun collega's van huis werden opgepikt. Vervolgens werd de rit voortgezet naar het laatste vuurtje van het duo.

Eus (bevelvoerder) en Hans (chauffeur/manschap) hebben na een jarenlange brandweerperiode gekozen om te stoppen met het vak. Eus heeft 33 jaar bij post Dedemsvaart gezeten en Hans 26 jaar. Woensdagavond verzamelden alle collega's van post Dedemsvaart zich bij de kazerne waar de eerste TS werd versierd met vlaggen, ballonnen en een spandoek. Om 19:00 uur werden Hans en Eus met veel bombarie opgepikt van hun huis. Hans mocht voor de laatste keer plaatsnemen achter het stuur van de tankautospuit en Eus mocht nog even 'op de bok' als bevelvoerder. Er werd een brandje gemeld op recreatieplas de Kotermeerstal. Met chauffeur Hans voorop vervolgde de stoet zijn weg richting 'de Koter'. Daar aangekomen mochten de twee hun laatste vuur doven. Na afloop werd er nog een hapje en een drankje genuttigd waarbij vele anekdotes uit de brandweercarrieres van Eus en Hans de revue passeerden.

Eus en Hans, bedankt voor de jarenlange inzet!!

IMG 9227

Lees meer...

Grip 0 oefening Dedemsvaart

Woensdagavond (1 oktober) hebben de posten Balkbrug, Slagharen en Ommen samen een oefening gehouden in samenwerking met de ambulancedienst. Op het parkeerterrein van de kazerne in Dedemsvaart waren 3 "casussen" neergezet waarbij diverse auto's beklemd zaten. In de auto's zaten LOTUS slachtoffers of poppen. Doel van de oefening was om inzicht te krijgen in nieuwe technieken bij zowel de ambulance als brandweer en de onderlinge communicatie te oefenen. Na afloop kon worden gesproken van een leerzame oefening. Aan de oefening deden 3 brandweervoertuigen en 3 ambulances mee.

IMG 1747

Lees meer...

Oefening Ommerkanaal

Woensdagavond heeft Ommen geoefend bij een boerderij aan het Ommerkanaal. In het scenario was er brand uitgebroken in een schuur met in de nabijheid meerdere schuren met vee. De schuur zelf was voorzien van zonnepanelen wat de oefening een extra dimensie gaf. Omdat er binnen in de schuur een houtkachel was aangestoken zorgde de rook voor een realistisch karakter. Met twee tankautospuiten werd de brand uiteindelijk bestreden en werden er meerdere slachtoffers uit de schuur gehaald. Ook de omliggende panden met daarin onder andere paarden konden gelukkig behouden blijven. Na afloop kon worden teruggeblikt op een leerzame oefening.

IMG 1527

Lees meer...

Koninklijke onderscheiding voor Henrie Telman

Zaterdagavond 30 augustus heeft burgemeester Peter Snijders van Hardenberg een koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Henrie Telman uit Bergentheim. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De feestelijke uitreiking vond plaats bij de kazerne van de brandweer in Bergentheim.

IMG 1412

Henrie Telman is een brandweerman in hart en nieren met een lange staat van dienst. Hij begon op 1 november 1982 als aspirant-brandwacht bij de groep Bergentheim en ontwikkelde zich tot ploegleider. In 2002 maakte hij van zijn hobby zijn beroep toen hij bij de gemeente Hardenberg een beroepsaanstelling kreeg als Officier Opleiding en Oefening. Daarnaast bleef hij actief als vrijwillig brandweerman.

Regionalisering brandweer

Na de regionalisering van de brandweerkorpsen in de Veiligheidsregio IJsselland op 1 januari 2014 werd Henrie adviseur Vakbekwaamheid in Cluster Oost (Ommen-Hardenberg) van brandweer IJsselland. In dit gebied is hij ook Officier van Dienst. Op 30 juni jongstleden nam hij - na ruim 31 jaar- afscheid van de vrijwillige brandweer.

Maatschappelijk leven

Henrie Telman is naast zijn betrokkenheid bij de (vrijwillige) brandweer ook actief op andere terrreinen van het maatschappelijk leven. Bij het bestuur van VV Bergentheim werd hij na - zijn voetballoopbaan bij de club - in juni 1987 secretaris en bleef dat tot augustus 1995. Van juni 1996 tot juni 2004 was hij vervolgens secretaris van de kantinecommissie. Ook nu is Henrie nog altijd als algemeen vrijwilliger en sinds 2009 als secretaris van de stichting Sportpark Moscou verbonden aan de club.

De decorandus was ook diaken van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt en was hij voorzitter van de  commissie van beheer van deze kerk. Sinds 2005 zet hij zich in zijn vrije tijd in voor stichting Dit Koningskind en stichting Sprank. Met één van de bewoners van een gezinsvervangend tehuis van Sprank is een blijvend contact ontstaan tijdens een vakantieweek. Met hem gaat Henrie er een keer in de drie weken een zaterdagochtend op uit. Bij buurtactiviteiten tot slot is de Bergentheimse brandweerman altijd inzetbaar als vrijwilliger.

Stilzitten is voor Henrie Telman geen optie en nieuwe uitdagingen gaat hij zeker niet uit de weg. In dat kader is hij momenteel bezig met een politieke oriëntatie binnen de ChristenUnie in Hardenberg.

Lees meer...

Roel Veldhuijsen (Ommen) 50 jaar

Woensdagavond werd Roel Veldhuijsen uit Ommen verrast door zijn collega's. Op 28 augustus is Roel namelijk 50 jaar geworden. Een echte brandweer abraham mocht natuurlijk niet ontbreken. Roel is bevelvoerder bij de post Ommen. Namens alle collega's van harte gefeliciteerd met deze prachtige mijlpaal.

IMG 1333

Lees meer...

Spelweek Ommen groot succes

Traditiegetrouw vindt er elk jaar tijdens de laatste week van de schoolvakantie de spelweek in Ommen plaats. Dan worden er diverse leuke activiteiten voor de basisschool jeugd georganiseerd onder leiding van tientallen enthousiaste vrijwilligers. Aan het begin van de spelweek wordt er een groots huttendorp gebouwd waarbij de kinderen zelf de hutten met houten planken in elkaar zetten. Aan het eind van de week (vrijdag) wordt het huttendorp dan in brand gestoken. De brandweer is dan aanwezig om toezicht te houden en de kinderen de mogelijkheid te geven voor het spuiten met water en de brandweerauto van binnen te bekijken. Woensdagavond waren alle hulpdiensten aanwezig waarbij alle kinderen in een politiewagen, ambulance of brandweerwagen mochten kijken. Ook het nieuwe natuurbrandbestrijdingsvoertuig die gestationeerd staat in Ommen was aanwezig. Voor de kinderen was het een prachtige week.

 IMG 1239

Lees meer...

Henrie Telman neemt afscheid als vrijwilliger

Na bijna 32 jaar vrijwillig brandweerman geweest te zijn bij de post Bergentheim heeft Henrie Telman woensdag 2 juli afscheid genomen als vrijwiliger. Hij werd door zijn collega's van huis opgehaald. Bij de kazerne werd de avond voortgezet onder het genot van een hapje en een drankje en werd de waardering uitgesproken voor zijn lange en imposante carriere. Henrie bedankt voor alles !

telman4

Lees meer...

Peter Paul Brink stapt in huwelijksbootje

Huwelijk in Hardenberg

Vrijdag 4 juli jl. zijn Peter Paul Brink en Inge Schottert in het huwelijksbootje gestapt. Peter is vrijwilliger bij groep Hardenberg B.

Op deze zonovergoten dag werden de twee letterlijk in het “brandweerhuwelijksbootje” gedropt, waarna ze onder begeleiding van verschillende brandweervoertuigen richting de feestlocatie werden gereden. Aldus Peter Paul kunnen hij en Inge terugkijken op een zeer mooie dag, die niet lang genoeg kon duren. We wensen hen veel geluk voor de toekomst.

 MG 9880

Lees meer...

Op de pedalen voor het goede doel

Brandweer Zwolle had de goede traditie jaarlijks te fietsen voor de Nederlandse Brandwonden Stichting. Sinds 1 januari 2014 werkt brandweer Zwolle met andere korpsen uit de regio samen in een nieuwe organisatie, onder de naam brandweer IJsselland.

Ook in deze nieuwe organisatie zet de brandweer deze mooie traditie voort. Onder het motto "Brandweer fietst" kan er op zaterdag 20 september 50 of 80 kilometer worden gefietst voor het goede doel

Vorig jaar verschenen er 78 deelnemers aan de start. De organisatie hoopt dit jaar in ieder geval hetzelfde aantal en het liefst nog meer sportievelingen te verwelkomen bij de vierde editie van 'Brandweer fietst'. De start is bij de brandweerkazerne aan de Marsweg 39 in Zwolle-Zuid. Deelnemers aan beide afstanden kunnen starten tussen 9.00 en 10.00 uur. De tochten eindigen rond 14.30 uur bij de kazerne.  

Meedoen? Hou je van fietsen en wil je meteen een bijdrage leveren aan de strijd tegen littekens? Geef je dan snel op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het inschrijfgeld, te voldoen bij de start op 20 september, bedraagt 7,50 euro. Meer geven voor het goede doel mag natuurlijk ook. 

Meer informatie Houd in de komende maanden de website www.vrijsselland.nl  in de gaten. Ook via twitter  @VRIJsselland (#brandweerfietst) houden we je op de hoogte

Detail foto 008

 

Jan Bremmer (Ommen) 50 jaar

Zaterdagavond kwamen de vrijwilligers van Ommen in actie, dit keer niet voor een uitruk maar om hun collega Jan Bremmer te verrassen met een brandweer Abraham. Op 22 juni is Jan 50 jaar geworden en dit mocht niet onopgemerkt blijven. Jan van harte gefeliciteerd.

IMG 8120

Lees meer...

Ommen 5e bij brandweerwedstrijden

Zaterdag 14 juni heeft Ommen meegedaan aan de laatste ronde gewestelijke brandweerwedstrijden (klasse TS-HD) in het Groningse Haren. De ploeg onder leiding van bevelvoerder Koos Prins heeft hierbij een prima 5e plek behaald. Helaas was dit niet voldoende voor een kwalificatie voor de landelijke eindstrijd. De ploeg heeft dankzij de hulp van meerdere vrijwilligers zich de afgelopen tijd goed kunnen voorbereiden op alle wedstrijden en zich hierdoor gekwalificeerd voor twee gewestelijke wedstrijden. Een resultaat om trots op te zijn.

Voor de uitslagen klik hier

IMG 7960

De wedstrijdploeg met een groot deel van de ondersteuning, (slachtoffers, oefenleiding, ensceneerders)

Lees meer...

Nieuw uniek bosbrandbestrijdingsvoertuig Ommen

Nieuw uniek bosbrandbestrijdingsvoertuig IJsselland (Ommen)

Sinds mei 2014 beschikt de brandweer IJsselland (Ommen) over een nieuw uniek voertuig. Dit specialistische natuurbrandbestrijdingsvoertuig is een Renault Midlum CCF.

DSC00030

Naar aanleiding van een aantal branden in natuurgebieden rondom Ommen is geconstateerd dat diverse terreinen in deze natuurgebieden niet berijdbaar zijn voor bosbrandbestrijdingsvoertuigen.

De oplossing is gezocht in de aanschaf van een voertuig welke goede terreinvaardigheden kent. Door marktverkenning in 2012 is brandweer Ommen-Hardenberg met Renault trucks in contact gekomen voor een eventuele aanschaf van een specialistisch bosbrandbestrijdingsvoertuig, de Renault Midlum CCF. Deze Renault trok de bijzondere aandacht door de zeer goede terreinvaardigheid en standaard brandwerende voorzieningen.

Met name de standaard brandwerende voorzieningen maakt dit voertuig uniek in zijn soort en is brandweer Ommen op basis van een Launching Customer het traject ingegaan. In 2013 is het contract getekend voor de aanschaf van een Renault CCF en fungeerde Renault Trucks Nederland als hoofdaannemer en Ziegler als onderaannemer voor de opbouw

DSC00043

Lees meer...

'Dedemsvaart Natuurlijk!' geslaagd

Het nieuwe festival 'Dedemsvaart Natuurlijk!' op het recreatieplas de Kotermeerstal in Dedemsvaart was een groot succes!

Tweede pinksterdag 2014, de eerste keer dat 'Dedemsvaart Natuurlijk!' plaatsvond. Tal van activiteiten voor jong en oud. Muziek, eten en drinken, gezelligheid en fantastisch weer. Ook de brandweer was aanwezig op het evenement en heeft diverse spellen georganiseerd. Ook konden er diverse voertuigen bezichtigd worden. De aanloop was groot. Mede dankzij het weer was de dag meer dan geslaagd. Vooral de waterspellen waren tijdens het warme weer erg in trek. Naar verluidt hebben meer dan 10.000 bezoekers het festival bezocht. Volgend jaar, wederom op tweede pinksterdag, wordt 'Dedemsvaart Natuurlijk!' voor de 2e keer georganiseerd.

IMG 7907

Lees meer...

Brandweer op Dedemsvaart Natuurlijk

Maandag 9 juni, tweede pinksterdag, vindt 'Dedemsvaart Natuurlijk!' plaats op de Kotermeerstal in Dedemsvaart.

Dedemsvaart Natuurlijk! is een nieuw festival; gratis, ongedwongen, sociaal, gezellig, leerzaam en laagdrempelig, een dag vol buitenactiviteiten voor het hele gezin. Het festival wordt jaarlijks op 2e Pinksterdag (dit jaar maandag 9 juni) van 11.00 uur tot 20.00 uur gehouden aan de mooie recreatieplas "Kotermeerstal" in Dedemsvaart.

Ook de brandweer is aanwezig op dit evenement, van 11:00 - 17:00 uur. Naast de voertuigen van brandweerpost Dedemsvaart zijn er ook voertuigen aanwezig van omliggende posten. Ook worden er een 4-tal brandweerspellen georganiseerd (zwembad vullen met een slang, slanghangen, slang zo snel mogelijk strekken en het slepen van een zware oefenpop). Ook voor de kinderen zijn er (water)-spelletjes.

Meer informatie over dit festival is te vinden op de website: www.dedemsvaartnatuurlijk.nl

 9925593-0

Jeugdbrandweer Ommen-Hardenberg wint brandweerwedstrijd

Zaterdag 17 mei heeft de jeugdbrandweer Ommen-Hardenberg een eerste prijs behaald tijdens brandweerwedstrijden op het onderdeel aspiranten lage druk. De wedstrijden waren georganiseerd in Dalfsen.

Een geweldige prestatie waarbij er concurrentie was uit Hagestein, Nederbetuwe, Coevorden, Mierlo, Beuningen, Hellendoor-Nijverdal, Oost-Gelre en Ouderkerk aan de IJssel.

In de juniorenklasse behaalde Ommen-Hardenberg een knappe 5e plek.

Voor meer informatie en foto's, klik hier

Foto550-JRVJQO7V

Lees meer...

Nieuwe tankautospuit voor Gramsbergen

Zaterdag 31 mei  is de nieuwe Ziegler/DAF tankautospuit voor de vrijwillige brandweer van Gramsbergen officieel in gebruik genomen.

Onder toeziend oog van een aantal genodigden, waaronder brandweercommandant Gerbrand Jonker en een vertegenwoordiging van de vrijwillige brandweer Emlichheim, gaf de Hardenbergse burgemeester Peter Snijders na een korte toespraak het startschot.

Hierna reden Gramsberger oudgedienden het oude voertuig weg. Daarna verscheen via de toegangsdeur van de kazerne een groepje kinderen met een brandweertrapauto, waarna het nieuwe voertuig volgde.

Na ingebruikname volgde een gezellig samenzijn.

DSC01268

Lees meer...

Brandweerwedstrijden Ommen en Hardenberg

Op zaterdag 24 mei 2014 hebben de posten Ommen en Hardenberg deelgenomen aan de gewestelijke brandweerwedstrijden in respectievelijk Diepenheim en Groningen. Bij deze wedstrijden behaalde de post Ommen een knappe 2e plek in de klasse TS-HD. Helaas behaalde Hardenberg niet genoeg punten in de klasse 112 om door te gaan naar de volgende ronde. Op 14 juni zijn de vervolgrondes in Haren waar Ommen het op moet nemen tegen andere korpsen uit Nederland.

IMG 7178

Wedstrijdploeg Ommen mag op 14 juni naar Haren voor de vervolgronde

Lees meer...

Regionale gaspakoefening 20 mei 2014

Dinsdagavond werd er vanuit de Veiligheidsregio IJsselland een regionale gaspakoefening georganiseerd in Raalte. In een pand op het industrie terrein was een ongeval met gevaarlijke stoffen gesimuleerd. De taak aan de gaspakdragers om binnen de geldende veiligheidsprocedures op zoek te gaan naar eventuele slachtoffers en deze uit de gevaarlijke stoffen te halen. Vanuit Cluster Oost levert Hardenberg tijdens een grootschalige inzet gaspakdragers.

IMG 6887

Lees meer...

Oefening Veldzicht Balkbrug

Maandag 12 mei hebben de posten Dedemsvaart, Hardenberg en Ommen een grote oefening gehouden in samenwerking met de BHV organisatie van de TBS kliniek Veldzicht in Balkbrug. In een speciaal daarvoor ingerichte vleugel waar geen patienten verbleven was een brand gesimuleerd. Aan de diverse ploegen de taak om op zoek te gaan naar slachtoffers (poppen) en de brand te bestrijden. Ook moesten enkele mensen van het dak worden gehaald met behulp van de hoogwerker. Het was een leerzame oefening in een bijzondere omgeving.

IMG 6765

Lees meer...

Jaarfeest 2014 cluster Oost

Zaterdagavond 10 mei jl. stond in het teken van de jaarlijkse feestavond van cluster Oost (Ommen-Hardenberg). In de Evenementenhal in Hardenberg waren ruim 200 mensen (brandweermedewerkers met hun partners) aanwezig om te genieten van deze traditionele feestavond. Gerbrand Jonker opende de avond en verwelkomde de gasten. Hij blikte terug naar de overgang van brandweer Ommen-Hardenberg naar de Veiligheidsregio op 1 januari 2014 en dat het voor hem best spannend was om te starten op 6 januari jl., maar Gerbrand voelt zich zeer welkom binnen cluster Oost. Het is belangrijk om in ontwikkeling te blijven en om stappen te maken. Zaken die hemzelf raakten waren o.a. het overlijden van twee kinderen van brandweervrijwilligers, hij sprak zijn waardering uit over de onderlinge collegialiteit die ook dan belangrijk is en als een warme deken voelt.

Ook noemde hij de hoogtepunten zoals de brandweerwedstrijden, de opening van de kazerne in Dedemsvaart, de nieuwe brandweervoertuigen voor Gramsbergen en Ommen en dat het goed is om deze successen te vieren. Een tweetal spreuken werd geciteerd: "Als je geen grote dingen kunt doen, doe dan kleine dingen groots" en "als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg".

Burgemeester Snijders hield daarna zijn toespraak, waarin hij een aantal opvallende zaken noemde die het afgelopen jaar in de gemeente Hardenberg hebben plaatsvonden en waaruit blijkt hoe divers het brandweerwerk is en hoe belangrijk en waardevol de inzet van "onze" brandweer.

· Zo was er in augustus de ontruiming van Crazy Horse doordat iemand een traangastablet had gebruikt.

· Op 10 oktober brandde het pand van Moderna in Gramsbergen volledig af.

· Twee weken later, op 23 oktober, veroorzaakte een zware storm behoorlijk wat schade in de gemeente waardoor een algehele kazernering werd ingesteld voor de brandweer.

· In december 2013 werd op de Markt in Dedemsvaart een kerstboom omver gehaald en verzaagd omdat deze om dreigde te vallen.

· Anderhalve week geleden nog werd de hoogwerker van de brandweer ingezet om een patiënt uit een appartementencomplex te halen.

Verschillende brandweergroepen van de brandweer Ommen-Hardenberg zijn het afgelopen jaar ook ingezet bij andere brandweerkorpsen in de regio. Andersom kunnen wij ook een beroep op andere korpsen doen. Laten we hopen dat het niet nodig is.

Burgemeester Peter Snijders (Hardenberg) en burgemeester Marc-Jan Ahne (Ommen) mochtendiverse vrijwilligers in het zonnetje zetten vanwege hun jubileum.

12,5 jarig dienstverband

Adriaan Baas (Ommen), Gerben Docter (Balkbrug), Marco Kappert (Hardenberg), Gerben Odink (Hardenberg), Robin Pasop (Hardenberg), Jeroen Pelgrom (Dedemsvaart), Edwin Roozeboom (Balkbrug)

20 jarig dienstverband

Erik Pluim (Vaste staf), Herman Heitbrink (De Krim), Alexander Luisman (Bergentheim), Herman Niburg (Slagharen), Henry Schutte (Bergentheim)

25 jarig dienstverband

Reintjan Hoefman (Vaste staf), Marcel Loman (Slagharen), Hans de Olde (Dedemsvaart), Eddy Scholten (Slagharen), Willem Smit (Bergentheim)

30 jarig dienstverband

Willem Habers (Ommen), Rikus Beldman (Hardernberg)

35 jarig dienstverband

Henk Steen (Ommen)

IMG 6457

 

Lees meer...

Open dag Dedemsvaart zeer geslaagd

Zaterdag 3 mei opende de brandweer van Dedemsvaart haar deuren. Het was heerlijk weer en er kwamen veel bezoekers naar de open dag van Syntus en de brandweer. De brandweer kijkt terug op een zeer geslaagde dag!

Bekijk hieronder een fotoreportage

foto 4

Lees meer...

Open dag Dedemsvaart

Zaterdag 3 mei houdt de brandweer in Dedemsvaart samen met vervoersmaatschappij Syntus open huis. U bent van harte welkom tussen 10:00 - 16:00 uur aan de Hoofdvaart 51 en 51a!

Bij de brandweer kunt u onder andere de nieuwe kazerne bekijken. Ook zullen de voertuigen tentoongesteld worden. Naast de voertuigen uit Dedemsvaart komen er ook voertuigen van omliggende posten. Ook de natuurbrandbestrijdingscontainer zal er zijn!

Voor de kinderen is er een mega grote brandweerglijbaan. Ook kunnen zij kleurplaten inkleuren. Binnen kunt u diverse stands bewonderen of ervaren hoe het is om te reanimeren. Kortom, genoeg te doen! 

Vanwege beperkte parkeergelegenheid zal er een gratis pendelbus rijden door Dedemsvaart. Bij de bushaltes in Dedemsvaart kunt u opstappen. Uiteraard kunt u ook weer instappen aan de Hoofdvaart als u weer naar huis wilt.

9081500

Officiële opening kazerne Dedemsvaart

Vrijdagmiddag 25 april stond in het teken van de officiële opening van de nieuwe brandweerkazerne van Dedemsvaart.

Vanaf 15:00 uur werden de genodigden onthaald aan de Hoofdvaart 51a, onder het genot van de geweldige weersomstandigheden. Burgemeester Peter Snijders, regionaal brandweercommandant Lieke Sievers en clustercommandant Gerbrand Jonker spraken de menigte met mooie woorden toe vanaf de zoldertrap in de remise. Plots klonken daar de pagers van de brandweerlieden van Dedemsvaart en met een sprint baanden zij zich een weg richting de brandweervoertuigen, die vanwege het ontvangst in de remise tijdelijk gestald waren in de busremise van de buren (Syntus). Gelukkig was er nergens brandweerhulp nodig maar was op de lichtkrant af te lezen dat de post werd gealarmeerd voor de officiële opening. Met toeters en bellen kwamen zij daardoor aangereden (met een oldtimer Blitz van brandweer Balkbrug voorop) en werden bij het hek onthaald door collega's die in een erehaag de voertuigen verwelkomden met confetti'shots'. Na de 'openingsact' was het tijd voor een hapje en een drankje en werd de kazerne opengesteld voor bezichtiging. De post heeft veel mooie cadeau's in ontvangst mogen nemen. De brandweerkazerne is van alle gemakken voorzien en biedt tevens faciliteiten voor opleidings- en oefendoeleinden. De post ligt op een gunstige lokatie aan de rand van het centrum en biedt, in tegenstelling tot de oude kazerne, een uitstekende uitvalsbasis.

IMG 6184

 

Lees meer...

Hardenberg Buiten 2e paasdag

Brandweer actief bij "Hardenberg Buiten"

Op 21 april (2e Paasdag) werd in het natuurgebied rondom de Oldemeijer "Hardenberg Buiten" georganiseerd door Staatsbosbeheer. Vele activiteiten waren er te doen en te bezichtigen voor jong en oud. De brandweer van Hardenberg was deze dag ook actief om voor de kinderen een leuk waterspel te organiseren. De brandweermensen in spé konden spuiten met een heuse brandweerslang. Ook werd er in de brandweerauto uitleg gegeven over allerlei apparatuur en gereedschappen die de brandweer zoal meeneemt op weg naar een incident.

20140421 150315

Lees meer...

Hardenberg Buiten 2e paasdag (2)

Brandweer actief bij "Hardenberg Buiten"

Op 21 april (2e Paasdag) werd in het natuurgebied rondom de Oldemeijer "Hardenberg Buiten" georganiseerd door Staatsbosbeheer. Vele activiteiten waren er te doen en te bezichtigen voor jong en oud. De brandweer van Hardenberg was deze dag ook actief om voor de kinderen een leuk waterspel te organiseren. De brandweermensen in spé konden spuiten met een heuse brandweerslang. Ook werd er in de brandweerauto uitleg gegeven over allerlei apparatuur en gereedschappen die de brandweer zoal meeneemt op weg naar een incident.

20140421 150315

Lees meer...

Ommen 3e plaats bij brandweerwedstrijden

Zaterdag 12 april was Deventer het decor voor de provinciale brandweerwedstrijden in de klasse TS-HD. Bij deze wedstrijden namen 9 ploegen het tegen elkaar op waaronder 2 ploegen uit IJsselland, cluster Oost (Ommen en Bergentheim).

In het geschetste scenario was er brand uitgebroken in een serverruimte van een energieleverancier. Gezien de grootte van het gebouw, aanwezigheid van slachtoffers en moeilijk bereikbare ruimtes was het een complex scenario voor de manschappen.

Bij de prijsuitreiking mocht bevelvoerder Koos Prins namens Ommen de beker in ontvangst nemen voor de 3e plek. Hierdoor is Ommen doorgedrongen tot de gewestelijke brandweerwedstijden op 24 mei in Diepenheim. Post Bergentheim werd 7e. Voor de volledige uitslag klik hier

IMG 6025

Post Ommen met de 3e prijs na afloop in de kazerne. 

Grote oefening Attractiepark Slagharen

Maandagavond hebben diverse posten van het cluster Oost (Ommen-Hardenberg) deelgenomen aan een grote brandoefening bij attractiepark Slagharen. Naast de brandweer was de eigen organisatie van het attractiepark aanwezig in de vorm van BHV'ers en beveiliging en waren er diverse LOTUS slachtoffers om de oefening een realistisch karakter mee te geven.

Tijdens de oefening werd het scenario "Zeer Grote Brand" nagebootst wat betekent dat er 4 tankautospuiten worden ingezet. Ook de hoogwerker en de tankwagen uit Hardenberg  waren ingezet en Ommen werd midden op het park ingezet om het grootwatertransport te verzorgen.

Na afloop kon worden teruggeblikt op een geslaagde en leerzame oefening.

IMG 5977

Lees meer...

brandweerkeuring cluster Oost

De nieuwe keuring voor brandweerpersoneel, PPMO, heeft drie dagen in de kazerne van Dedemsvaart gestaan om brandweerpersoneel uit cluster Oost van de Veiligheidsregio IJsselland te keuren. Dit gebeurt periodiek om zo de conditie en gezondheid van de mannen- en vrouwen te peilen.

24, 25 en 26 maart stond de keuringsbaan opgesteld in de kazerne van Dedemsvaart. Een externe partij die de keuring voor de brandweer verzorgd heeft de mobiele baan opgebouwd in de remise. In tegenstelling tot de 'oude' keuring is de nieuwe meer gericht op de praktijk. De keuring bestaat onder andere uit een parcour die afgelegd dient te worden in volledig uitruktenue + ademlucht. Gebukt onder een stelling vóór- en achteruit lopen in een 'kikker'houding, het 'slopen' van een plafond, 'inrammen' van een deur, het slepen van een 85 kg zware oefenpop en het strekken van met water gevulde slangen zijn enkele onderdelen van het parcour. Na het parcour moet ook een traplooptest voltooid worden. Honderd tredes in een vlot tempo, met bluskleding + ademlucht en een slang onder elke arm. Ook worden er o.a. gehoortesten, zichttesten en longinhoudtesten afgenomen. Voor brandweerpersoneel in de repressieve dienst is het van groot belang dat zij fit en sterk zijn. Deze keuring maakt duidelijk hoe het met de conditie van iemand gesteld is. Iedereen moet aan een minimum voldoen (goede basisconditie). Tijdens de test dragen de mannen- en vrouwen een hartslagmeter waarvan de meetresultaten uitgelezen worden door een arts die ook op lokatie aanwezig is. Eventuele hartritmestoornissen kunnen zo snel opgespoord worden, maar ook is per individu goed te zien hoe snel hij of zij hersteld.

Afhankelijk van de leeftijd wordt men jaarlijks, of om de 2, 3 of 4 jaar gekeurd.

foto 1

Een deel van het parcour

Lees meer...

Contact

Veiligheidsregio IJsselland
(Cluster Oost - Ommen-Hardenberg)
Postbus 1453
8001 BL Zwolle
Tel: 088-1197000     Bij Spoed 112

Inloggen korpsleden                                                                                                                                                                                                                            (c) 2013 realisatie door Webfra BV