Afscheid Benny Pieper

Vrijdagavond 21 maart heeft Benny Pieper afscheid genomen als vrijwilliger van brandweer Ommen-Hardenberg (post Slagharen). Na een imposante carriere van 24 jaar nam hij vrijdagavond afscheid van zijn collega's. Zowel commandant Gerbrand Jonker als ook oud-commandant Martin Cuperus waren aanwezig om Benny toe te spreken en hem op gepaste wijze te bedanken.

De collega's van de post Slagharen haalden Benny en zijn vriendin op waarna Benny aan zijn laatste brandweerrit kon beginnen (als chauffeur).

In de kazerne werden anekdotes opgehaald en kreeg Benny de versierselen opgespeld die horen bij een dergelijk lang dienstverband.

Benny bedankt voor alles !!

DSC06015

Lees meer...

Hardenberg wint brandweerwedstrijden Welsum

Eerste plaats behaald door westrijdploeg Hardenberg

Zaterdag hebben namens brandweer Ommen-Hardenberg 3 posten (Hardenberg, Gramsbergen, Bergentheim) deelgenomen aan de provinciale brandweerwedstrijden, klasse 112 in Welsum. De post Hardenberg is bij deze wedstrijd 1e geworden. Klik hier voor alle uitslagen.

Hieronder een kort verslag van de winnende post Hardenberg.

"Zaterdagmorgen mocht de wedstrijdploeg uit Hardenberg bestaande uit Marco, Gerben, Peter-Paul, Robin, Gerwin en Hans vroeg uit de veren om mee te strijden tijdens de provinciale wedstrijden in Welsum (gemeente Olst-Wijhe). Er werd een schuurbrand gemeld aan de IJsseldijk 101 te Welsum, het betrof een leegstaande boerderij, over mogelijke waterwining en over slachtoffers was niets bekend.

Ter plaatse aangekomen stond er een boer met trekker en giertank zijn put leeg te zuigen, en in de linker schuur was rookontwikkeling te zien.

Manschappen 111 + 112 hebben de verkenning bij de schuur gedaan en 113 + 114 zijn naar de boer gegaan. Voordat de manschappen de boer goed hadden kunnen uitvragen kreeg hij pijn op de borst en zakte in elkaar, reanimatie. Gelijk ambulance ter plaatse laten komen en gestart met de reanimatie.

Na de verkenning bij de schuur waar de rookontwikkeling was waargenomen en nadat de informatie was gedeeld zijn de manschappen 111 + 112 met de 1e straal hogedruk de schuur ingegaan en troffen snel een kleine brand aan. Deze is gelijk afgeblust, gecontroleerd en verder verkend.

Nadat de ambulance de reanimatie overgenomen had, zijn de manschappen 113 + 114 met de 2e straal hoge druk de schuur in gegaan om binnen linksom te gaan verkennen. Doordat de rook snel wegtrok door de schuifdeuren te openen, hebben 111+112 de verkenning afgemaakt en zijn via een halletje in de rechter schuur aangekomen. 113 + 114 zijn ondertussen door een nisje gegaan tussen de schuur en de woning/schuur, om te checken of er sprake was van overslag. Aangekomen bij een deur, deze ging van binnenuit open troffen de manschappen elkaar. Samen zijn ze het woongedeelte/schuur ingegaan en troffen daar een trekker met een hooischudder aan waaronder een persoon lag.  Deze persoon was gespiest door een pin van de hooischudder.

111 + 112 zijn verder gegaan naar het slachtoffer en 113 + 114 hebben zich terug getrokken om het redgereedschap gereed te leggen. Nadat de hooischudder was gestabiliseerd, dit was een uitdagende klus, hebben we in overleg met de ambulance de pin 10cm boven het been doorgeknipt en het slachtoffer bevrijd. De manschappen hebben het gereedschap en de hogedrukstraal inpakt en de bevelvoerder heeft zijn naverkenning gedaan en zo was het incident meester. Het was een super leerzame dag met een top resultaat. Op naar de Gewestelijke Wedstrijden in Groningen."

IMG 0024

Vreugde bij Hans Nijeboer nadat hij de uitslag had gehoord van post Hardenberg.

Lees meer...

NBB team in actie

Zaterdag 15 maart heeft het natuurbrandbestrijdingsteam met brandweervrijwilligers uit Dedemsvaart en Den-Ham geoefend in de bossen van Junne in Ommen. Onder leiding van projectcoordinator Adriaan ter Huurne uit Twente ging een groep van 20 vrijwilligers aan de slag. Met behulp van diverse gereedschappen werd een zgn "stoplijn" gecreeerd waardoor het vuur in de praktijk niet verder kan uitbreiden. Ook ging een groepje het bos in om enkele bomen om te zagen om ruimte te creeeren. Diverse zaagtechnieken werden beoefend.

In de praktijk kan het voorkomen dat bij een bosbrand bomen preventief omgezaagd moeten worden om meer ruimte te kunnen maken waardoor het vuur gestopt kan worden.

IMG 5695

Lees meer...

Natuurbrandoefening 8 maart

Zaterdag 8 maart hebben brandweer IJsselland en Twente samen geoefend in de bossen van Junne (Ommen). Bij deze natuurbrandoefening werden 4 tankautospuiten en 2 tankwagens ingezet. Met behulp van de MDT (Mobiele Data Terminal) kreeg elke tankautospuit een eigen specifieke opdracht. Hiermee werd er geoefend richting het "echte" oefenincident waarbij een bosbrand in scené was gezet met behulp van vuurlinten, borden en rookgeneratoren. Het was een leerzame en praktische oefening.

IMG 3700

Lees meer...

Uitruk 9 maart, Ommen

Melding: Prio 2 Wateroverlast Nieuwe brug Lemelerweg (breuk in hoofdleiding)

Zondagmorgen iets voor 09.00 uur werd de brandweer van Ommen opgeroepen voor wateroverlast bij de Nieuwe Brug aan de Lemelerweg. Bij aankomst bleek er een gat geslagen te zijn in de dijk van de Regge door een dubbele breuk in een hoofdleiding. Ook waterbedrijf Vitens was gealarmeerd en is inmiddels begonnen met de reparatie van de breuk. Voor de brandweer was er een taak weggelegd om het zandpad af te sluiten voor publiek met linten en hekken. Het is onverantwoord om het fiets- en wandelpad te betreden aangezien het water een flinke hoeveelheid zand heeft weggespoeld.

Door de breuk hebben ongeveer 60 huishoudens vannacht zonder water gezeten. Wel kunnen bewoners in en rondom Ommen last hebben van verminderde waterdruk. Inmiddels heeft iedereen weer water (via een omleiding) en zal de reparatie van de leiding en de dijk nog enige tijd in beslag nemen.

Voor meer informatie zie www.waterstoring.nl of zie Nieuwsbericht gemeente Ommen

IMG 5654

Lees meer...

Regionale natuurbrandbestrijdingsoefening Ommen

Zaterdag 15 februari hebben de regio's IJsselland (posten Hardenberg, Ommen, Dalfsen) en Twente (post Nijverdal) een gezamenlijke natuurbrandoefening gehouden in de bossen rondom Ommen. Voor meer informatie over natuurbrandbestrijding klik hier

IMG 3594

Lees meer...

Nieuwe OVD voertuigen IJsselland

Onlangs heeft brandweer IJsselland 2 nieuwe OVD (Officier van Dienst) voertuigen in gebruik mogen nemen. De 2 identieke toyota landcruisers zijn geleverd door Autobedrijf van Leussen. De verdere opbouw is gedaan door Koggel Reclame en Kelder Telecom. Erik Pluim, Eddy Scholten en Jack Westenboek mochten namens brandweer IJsselland (cluster Oost) beide voertuigen in ontvangst nemen. In dit voertuig welke gebruikt wordt door de Officier van Dienst zit o.a. meetapparatuur en een warmtebeeldcamera. Ook kan dit voertuig worden ingezet bij verkenning van een groot incident (bijvoorbeeld natuurbrand). 

IMG 0666

Lees meer...

Burgemeesters dragen korps over

Sinds 1 januari 2014 heeft IJsselland een regionaal brandweerkorps. Brandweer IJsselland maakt vanaf nu deel uit van de veiligheidsregio. Woensdag 18 december 2013 hebben de burgemeesters van IJsselland hun handtekening gezet onder de overdrachts-documenten. Daarmee hebben zij 'hun' korpsen officieel overgedragen aan de veiligheidsregio. Ook brandweer Ommen-Hardenberg maakt hier nu deel van uit.

Groepsfoto burgemeesters
Bij de ontwikkeling van de regionale brandweer zijn de korpsen van Dalfsen, Deventer, Olst-Wijhe, Ommen-Hardenberg, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Kampen, Zwartewaterland, Zwolle en het regionaal bureau Brandweerzorg betrokken. Samen met de teams Bedrijfsvoering, Beleids- en Bestuursondersteuning, Veiligheidsbureau en GHOR vormen zij de nieuwe organisatie van Veiligheidsregio IJsselland. Deze bestaat uit 330 (beroeps)medewerkers en ruim 800 vrijwilligers.

Versterken
Vanaf 1 januari 2014 zijn alle 25 veiligheidsregio’s in het land wettelijk verplicht om een regionaal brandweerkorps operationeel te hebben. In IJsselland nam dit proces ruim twee jaar in beslag. Er werd op diverse gebieden al samengewerkt tussen de gemeentelijke korpsen. De regionalisering heeft de banden versterkt. Het vormingsproces is benut om de gezamenlijke kwaliteit verder te verhogen, de kwetsbaarheid te verminderen. Daar waar mogelijk is ook getracht kosten te besparen.

Lokale binding
Inwoners van de regio IJsselland zullen weinig merken van de veranderingen. Alle 35 brandweer-kazernes en -posten, die gebaseerd zijn op het regionale dekkingsplan en een sterke lokale binding hebben, blijven gewoon open. In het vormingsproces stonden drie belangrijke thema’s centraal: burgers, binding en betrokkenheid. In de uitvoering betekent dat dat de lokale (vrijwilligers)cultuur en eigenheid van de brandweer gerespecteerd en gekoesterd wordt.

Huisvesting
De nieuwe organisatie is verdeeld in vier clusters: Noordwest (Kampen, Steenwijkerland, Zwartewaterland, Staphorst), Midden (Zwolle, Dalfsen), Oost (Ommen-Hardenberg) en Zuid (Deventer, Olst-Wijhe, Raalte). Alle clusters hebben een clusterbureau. Deze zijn gevestigd in de kazernes van Kampen, Zwolle, Hardenberg en Deventer. De hoofdvestiging van Veiligheidsregio blijft voorlopig aan de Zeven Alleetjes in Zwolle. De brandweerprocessen Repressie, Vakbekwaamheid, Beheer en Techniek en Risicobeheersing zijn regionaal georganiseerd.

Bereikbaarheid
Vanaf 1 januari heeft de nieuwe organisatie een nieuw centraal telefoonnummer: 088 - 119 70 00.
Op Twitter is Veiligheidsregio IJsselland te volgen op @vrijsselland.

 

 

 

Cluster Oefening: Zeer grote brand Oldenhaghen

Zaterdag 21 december heeft het cluster Ommen-Hardenberg een grote oefening gehouden bij voormalig verzorgingscentrum "Oldenhaghen" in Ommen. In dit gebouw dat binnenkort gesloopt zal gaan worden en plaats zal maken voor nieuwbouw werd een ZEER GROTE BRAND oefening uitgezet. Aan de oefening deden ca. 15 "figuranten" en 40 brandweermensen mee. Met behulp van een rookmachine werd het gebouw vol rook gezet. Gezien het grote complex en het vele aantal kleine kamers was het een perfecte locatie om een inzetoefening te houden. De posten Ommen, Balkbrug, Dedemsvaart en Hardenberg hebben deelgenomen aan de oefening.

IMG 4879

Lees meer...

Boek Tot straks... overhandigd

Vrijdag 6 december is het eerste exemplaar van het brandweerboek Tot straks.... overhandigd aan Burgemeester Peter Snijders

Tijdens een bijeenkomst voor genodigden is vrijdagmiddag jl. het brandweerboek over de geschiedenis van de brandweer van Hardenberg, Bergentheim en Slagharen door de burgemeester in ontvangst genomen.

Het boek is tot stand gekomen voor de inzet van een aantal oudgedienden en heeft een tijdlijn van 1362 tot 2000. Het was voor hen een grote wens om de door de jaren heen verzamelde foto's, jaarverslagen, krantenknipsels en verhalen terug te zien in een boek. Om dit te realiseren zijn er verschillende personen en instanties benaderd. Met veel enthousiasme werd er twee jaar lang gewerkt aan het boek en het resultaat mag er zijn. Het is een mooi boek geworden waarin een beeld wordt gegeven van de ontwikkelingen van de vrijwillige brandweer in Hardenberg, Bergentheim en Slagharen. De tijdlijn wordt op diverse plaatsen onderbroken door persoonlijke verhalen van brandweermensen. Hier krijgt de individuele beleving de ruimte. Dit alles wordt geïllustreerd met veel foto's.

De titel "Tot straks" is gekozen omdat dit de groet is waarmee de brandweermensen na elke uitruk met enige ironie afscheid nemen van elkaar... totodat de pieper weer gaat.

P1000900

Johan Borneman oudgediende brandweer Hardenberg overhandigd het eerste exemplaar aan de burgemeester (foto)

Lees meer...

12 vrijwilligers leggen ambtseed af

Maandagavond 2 december hebben in de kazerne te Hardenberg een twaalftal brandweervrijwilligers de eed of belofteverklaring afgelegd. Het betrof hier medewerkers van de groepen Bergentheim, Dedemsvaart, Gramsbergen, Hardenberg, Ommen en Slagharen die in 2012 en 2013 in dienst zijn getreden.

In een korte plechtigheid werd door de betreffende brandweermensen de eed of belofteverklaring, ten overstaan van de brandweercommandant, afgelegd en ondertekend.

Brandweercommandant Martin Cuperus benadrukte dat de verklaring een wilsuiting is van degene die bij de Bestuursdienst Ommen-Hardenberg werken. Hoewel de brandweer met ingang van 1 januari 2014 onder de Veiligheidsregio IJsselland valt, is het belangrijk dat de eed of belofte nu is afgelegd. Ook in dienst van de nieuwe werkgever gelden dezelfde uitgangspunten: “dat de brandweerman of - vrouw zijn of haar functie adequaat en zorgvuldig vervult, rekening houdend met zijn verantwoordelijkheid en alle in het geding zijnde belangen”.

IMG 4638def

 

Lees meer...

Afscheid commandant Martin Cuperus

Martin Cuperus heeft zaterdag 30 november afscheid genomen als commandant van de Brandweer Ommen-Hardenberg. Tijdens een bijeenkomst in de kazerne in Hardenberg was er een afscheidsreceptie georganiseerd.

Onder begeleiding van diverse brandweervoertuigen werden Martin Cuperus en zijn vrouw opgehaald vanaf restaurant de Hongerige Wolf in Stegeren (verzamelpunt). De colonne werd vooraf gegaan door een oldtimer van brandweer Balkbrug waar Martin en zijn vrouw in konden plaatsnemen.

Tijdens de afscheidsreceptie werd er door diverse mensen teruggeblikt op de samenwerking met Martin Cuperus.

Burgemeester Peter Snijders van Hardenberg roemde Martin Cuperus om zijn betrokkenheid en passie voor de brandweer. Ook het staan voor zijn vrijwilligers en het hebben van goed materieel en huisvesting is een belangrijke eigenschap die hoort bij de commandant Cuperus.

Per 1 januari 2014 wordt Gerbrand Jonker de nieuwe commandant van cluster Oost, Ommen-Hardenberg. Hij is nu commandant van brandweer Dalfsen en brandweer Zwartewaterland.

1 DECEMBER EXTRA FOTO'S TOEGEVOEGD

Zie voor meer informatie ook het persbericht, klik hier

 IMG 4333

Martin Cuperus en zijn vrouw namen plaats in de oldtimer en ging vanaf daar richting de kazerne in Hardenberg

 

Lees meer...

Afscheid brandweercommandant Martin Cuperus

Martin Cuperus neemt afscheid als commandant van de Brandweer Ommen-Hardenberg. Tijdens een bijeenkomst in de kazerne in Hardenberg wordt zaterdag afscheid van hem genomen. Per 1 januari 2014 wordt hij strategisch adviseur bij de Veiligheidsregio IJsselland.

Martin Cuperus is na zijn opleiding bij de brandweeracademie bij de gemeente Leeuwarden gaan werken als Officier van de brandweer. In 1994 verruilde hij Leeuwarden voor Hardenberg in de functie van commandant.
Aanvankelijk gaf hij leiding aan vier teams. Na de herindeling in 2001 kwamen hier nog vijf teams bij. De samenvoeging van de gemeente Ommen en Hardenberg als Bestuursdienst Ommen-Hardenberg op 1 juni 2012 zorgde ervoor dat dit uiteindelijk een korps van elf groepen werd.

Martin Cuperus

Veiligheidsregio IJsselland
De brandweer Ommen-Hardenberg gaat met ingang van 1 januari 2014 over van de gemeente naar de Veiligheidsregio IJsselland en wijzigt dan in Brandweer IJsselland Cluster Oost.
Martin Cuperus vervolgt zijn loopbaan als strategisch adviseur organisatie- en leiderschapsontwikkeling en projecten binnen de Veiligheidsregio IJsselland. Hij blijft hierbij regionaal de piketfuncties vervullen van Operationeel Leider van het Regionaal Operationeel Team en adviseur brandweer van een eventueel Gemeentelijk Beleidsteam van een van de gemeenten binnen de Veiligheidsregio IJsselland.

Per 1 januari 2014 wordt Gerbrand Jonker, commandant van cluster Oost, Ommen-Hardenberg. Hij is nu commandant van brandweer Dalfsen en brandweer Zwartewaterland.

 

Terreinrijden Junne 16 november 2013

Op zaterdag 16 november hebben diverse voertuigen van brandweer Ommen-Hardenberg-Dalfsen geoefend in de "Sahara" van Junne. In deze buurtschap vlakbij Ommen ligt een groot natuurgebied waarbij het van groot belang is om in geval van brand de wegen goed te kennen en te weten wat de mogelijkheden maar ook de onmogelijkheden zijn van de natuurbrandbestrijdingsvoertuigen. Het was een leerzame zaterdag voor de chauffeurs.

IMG 4103

Ook werd het onderdeel "lieren" geoefend. Mocht een voertuig vast komen te zitten dan kan deze zichzelf vlot trekken middels de eigen lier en een vast punt (grote boom)

Lees meer...

Brandweer Dedemsvaart is verhuisd

Vrijdag 8 november stond in het teken van de verhuizing van brandweerpost Dedemsvaart. Omstreeks half drie maakten de voertuigen de laatste rit vanuit de oude kazerne aan de Markt. In kolonne kwamen de voertuigen aangereden bij de nieuwe lokatie aan de Hoofdvaart.

Vanaf vandaag is de kazerne operationeel in gebruik door de brandweergroepen van Dedemsvaart. De afwerkfase is echter nog in volle gang. Hieronder alvast de eerste foto's van de in gebruik genomen nieuwe post.

DSC03879

De oude kazerne aan de Markt

Lees meer...

Uniek brandweerboek te koop

In 2008 hebben 5 brandweerlieden het initiatief genomen om een boek te maken met daarin de geschiedenis van de korpsen Hardenberg, Bergentheim en Slagharen. Vanaf medio december 2013 zal het boek in de winkels liggen.

Het boek bevat persoonlijke verhalen, unieke foto's en historische feiten.

Voor meer informatie en verkoopadressen over deze bijzondere uitgave met de titel "Tot Straks" zie de website www.brandweerboek.nl

brandweerboek

 

Nieuwe brandweerboten Ommen-Hardenberg

Sinds medio oktober heeft de brandweer Ommen-Hardenberg de beschikking over 2 nieuwe brandweerboten.

De boten staan gestationeerd in Ommen en Hardenberg en vervangen 2 oude boten.

De boten zijn van aluminium en staan op een vaste trailer en zijn voorzien van een powertrim, hiermee kan de motor worden versteld in hoogte zodat de boten ook in ondiep water kunnen blijven varen.

Daarnaast heeft de boot een dieptemeter  / "fish finder" aan boord waarmee de diepte wordt gemeten en kan het bodemverloop worden bekeken op eventuele onregelmatigheden. Dit is met name tijdens zoekacties een belangrijk hulpmiddel.

IMG 3980

Lees meer...

STORM IN OMMEN-HARDENBERG

Net als in de rest van Nederland heeft ook de brandweer Ommen-Hardenberg diverse meldingen binnengekregen van stormschade.

In Ommen waren er bij de brandweer circa 35 meldingen binnengekomen, in Hardenberg waaronder ook de omliggende posten circa 110 meldingen. Ook bij de buitendienst Ommen-Hardenberg zijn er vele meldingen binnengekomen van stormschade. 

In vele gevallen ging het om omgewaaide bomen of gevaarlijke hangende takken. In Slagharen belandde een boom op een schuur, deze is door de brandweer verwijderd. 

In de buurgemeente Dalfsen belandde een boom op een rijdende auto. De bestuurster raakte hierbij lichtgewond.

Tot maandagavond laat waren er nog diverse eenheden bezig om bomen of gevaarlijke hangende takken op te ruimen. Hierbij is ook de hoogwerker ingezet.

20131028 133859

Omgeving Ommen

Lees meer...

Grote carrousel oefening Ommen-Hardenberg

Zaterdag 26 oktober heeft het cluster Ommen-Hardenberg een grote carrouseloefening gehouden. 

Het cluster Ommen-Hardenberg bestaat uit 8 posten, voor deze oefening hadden 4 posten (Dedemsvaart, Slagharen, Bergentheim, Gramsbergen) een oefenscenario bedacht die vervolgens door de 4 andere posten (Ommen, De Krim, Hardenberg, Balkbrug) in carrouselvorm werden afgewerkt. Voor elke inzetoefening stond een half uur gepland waarna er een korte tijd was voor evalueren. Daarna kon er doorgereden worden naar de volgende oefening.

Zo werden er oefeningen gehouden in Bergentheim (ongeval), Gramsbergen (brand), Dedemsvaart (waterongeval) en Slagharen (ongeval gevaarlijke stoffen). De eindoefening werd gehouden in Hardenberg. Op het industrieterrein was brand uitgebroken in een groot bedrijfspand waarbij er mogelijk meerdere slachtoffers waren. Met een grootschalige inzet werd de "brand" bestreden en werden de slachtoffers naar buiten gehaald.

In totaal namen circa 75 personen deel aan de oefening en hielpen er ook nog diverse vrijwilligers, figuranten en lotus slachtoffers mee. Dankzij de hulp van iedereen werd het een zeer geslaagde oefening.

Caroussel oefening 26 oktober 2013

Lees meer...

Nationale brandpreventieweken 2013

"Wat doe jij bij brand" Een vraag die wij jou stellen als brandweer tijdens de nationale brandpreventieweken.

Niemand hoopt ooit de brandweer eens dringend nodig te hebben. Mocht dat wel zo zijn, dan staan de brandweermannen en-vrouwen binnen korte tijd op de stoep, dag en nacht. De brandweer Ommen-Hardenberg kan ook de komende weken onaangekondigd bij u op de stoep staan. Dit keer niet in brandweerpak en helm maar om mensen bewust te laten nadenken over de brandveiligheid thuis. De brandweer hoopt dan ook dat de deur open staat, voor uw brand(veiligheid).

Wil je weten hoe jezelf je huis brandveilig kunt inrichten, klik dan hier voor de website "wat doe jij bij brand" en vul de online test in.

Klik hier voor het persbericht van de brandweer Ommen-Hardenberg

De brandpreventieweken zijn van 1 oktober t/m 31 oktober 2013.

Diverse huishoudens zijn inmiddels bezocht en de reacties zijn positief en waarderen het advies van de brandweer.

IMG 3559

Lees meer...

Meet en Greet Veiligheidsregio IJsselland

Op 1 januari 2014 zal de Veiligheidsregio IJsselland officieel van start gaan.

Bij het ontstaan van de nieuwe veiligheidsregio IJsselland zijn vele mensen betrokken, beroeps en vrijwilligers. Daarom zijn er in de maanden september en oktober 4 bijeenkomsten ("Meet en Greet") georganiseerd voor het personeel waarin Regionaal Commandant Lieke Sievers een stand van zaken heeft gegeven en waarin het nieuwe managementteam werd voorgesteld. Elke bijeenkomst begon met een formeel gedeelte en daarna was het tijd om met elkaar in gesprek te gaan en van gedachten te wisselen over de nieuwe organisatie. De laatste bijeenkomst was 10 oktober j.l in Ommen. (zie onder)

Binnen deze nieuwe organisatie fungeren straks de hulpverlenende disciplines samen en komen ook alle betrokken personeelsleden in dienst van de Veiligheidsregio. Brandweer Ommen-Hardenberg maakt straks ook deel uit van de veiligheidsregio en zal in cluster Oost gaan opereren.

Wil je meer weten over de Veiligheidsregio IJsselland klik dan hier voor de website: www.veiligheidsregio-ijsselland.nl of zie twitter, klik hier

Cluster Oost: Ommen, Hardenberg

Cluster Noordwest: Steenwijkerland, Kampen, Zwartewaterland, Staphorst

Cluster Midden: Zwolle, Dalfsen

Cluster Zuid: Olst-Wijhe, Raalte, Deventer

IMG 3530

Lees meer...

6 nieuwe vrijwilligers Ommen-Hardenberg

Dinsdagavond 8 oktober heeft de brandweer Ommen-Hardenberg maar liefst zes nieuwe vrijwilligers kunnen verwelkomen. Zij hebben zich aangemeld als vrijwilliger bij 4 verschillende posten. Aad Pouwels (Bergentheim), Ben van Dijk (Slagharen), Niels Brunink (Ommen) en Seine Altena, Marten Berenst en Richard Post zullen de post Hardenberg versterken. Nadat Commandant Martin Cuperus de aspiranten had verwelkomd was het tijd voor het passen van de kleding en het in ontvangst nemen van de pieper. Ook werd er uitleg gegeven over de opleiding die binnenkort van start gaat. Elke vrijwilliger krijgt een persoonlijke ervaren brandweervrijwilliger toegewezen die ervoor zorgt dat de aspiranten begeleid worden tijdens hun eerste nieuwe periode bij de brandweer.

Lijkt het je ook leuk om te werken bij de brandweer, klik dan hier

Nieuwe vrijwilligers

Boven vlnr: Aad Pouwels, Richard Post, Niels Brunink

Onder vlnr: Marten Berenst, Ben van Dijk, Seine Altena

2e plaats voor Jeugdbrandweer Ommen-Hardenberg

Zaterdag 5 oktober stond in het teken van de landelijke finale wedstrijden voor jeugdbrandweer Nederland. De wedstrijden werden gehouden in Vinkeveen waar de jeugdbrandweer van het korps Ommen-Hardenberg een topprestatie heeft neergezet.

De vorige keer kon deze finale plek met de hakken over de sloot worden bemachtigd. Om half drie zaterdagmiddag was het de beurt aan de aspirantengroep van de jeugdbrandweer Ommen-Hardenberg om te starten met de inzet. Eenmaal aangekomen op de opstelplaats moest het materiaal worden overgeplaatst in een gereedstaande tankautospuit, hetgeen betekende dat de inzet zou beginnen met een 'vliegende start'. Even een slik-momentje, dit was namelijk nog niet zo vaak beoefend. Bij een vliegende start wordt er ook echt aangereden met een brandweervoertuig en start vanaf daar al de inzet, waar onder andere ook het uitvragen van de alarmcentrale bij hoort.

Lees meer...

Huwelijk post de Krim

Vrijdag is Klaas Jan Snippe -vrijwilliger bij de blusgroep van De Krim- met zijn Michelle in het huwelijksbootje gestapt. Klaas Jan komt uit een echte brandweerfamilie: zijn vader is ook vrijwilliger bij de Krim en zijn zus is vrijwilligster in Coevorden. Daarom mocht  de brandweer natuurlijk niet ontbreken op zo’n belangrijke dag.

De brandweercollega’s van Klaas Jan hadden tijdens de trouwdienst in het gemeentehuis de trouwauto verruild voor de brandweerauto, dus toen het kersverse echtpaar de trouwzaal uitkwam, waren ze aangenaam verrast door de aanblik van de vertrouwde MAN. 
Klaasjan en Michelle liepen door een mist van CO2-blussers de trappen af van het gemeentehuis en mochten in de brandweerauto plaats nemen, waarna ze door het team van De Krim naar de bruiloftszaal werden gereden.

kilroy1

Lees meer...

Voortgang kazerne Dedemsvaart

De (ver)bouw van de nieuwe kazerne Dedemsvaart vordert gestaag. Er is een begin gemaakt met het omtoveren van het gebouw in de nieuwe kleurstelling. Er is gekozen voor antraciet, in combinatie met (brandweer)rood. Zie onderstaande foto's voor een eerste indruk.

IMG 8963

Lees meer...

Veiligheidsdag IJsselland groot succes

Zaterdag 31 augustus stond in het teken van de Veiligheidsdag IJsselland 2013.

In Zwolle aan de Milligerplas kon het publiek kennismaken met diverse hulpverlenende instanties.

Naast demonstraties waren er ook diverse stands te bezichtigen waar men informatie kon krijgen over veiligheid. Doel van de dag is om burgers meer te betrekken bij het thema veiligheid.

Mede dankzij het mooie weer en de inzet van vele vrijwilligers werd het een prachtige dag.

Vanuit Ommen-Hardenberg namen de jeugdbrandweeer, tankwagen Ommen en een stand "Bertje Blus" (veilig kamperen) deel aan de Veiligheidsdag.

Voor meer informatie zie:  www.veiligheidsregio-ijsselland.nl

IMG 2670

Lees meer...

Koninklijke Onderscheiding Jan Nieuwenhuis

Vrijdag 30 augustus is er afscheid genomen van vrijwillig brandweerman Jan Nieuwenhuis. Hij was vrijwilliger bij de post Hardenberg. In totaal heeft hij 28 jaar bij de (vrijwillige) brandweer gezeten. Voor zijn inzet is hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Peter Snijders reikte hem deze bijzondere onderscheiding uit.

Jan Nieuwenhuis begon zijn brandweercarrière als lid van de bedrijfsbrandweer bij Philips. In 1988 werd hij lid van de vrijwillige brandweer in Hardenberg. Nieuwenhuis begon als aspirant-brandwacht, na de nodige opleidingen groeide hij uiteindelijk door tot Hoofdbrandwacht en haalde daarnaast het diploma Oefenleider.

In 2002 kreeg hij de kans om van zijn hobby zijn beroep te maken, hij werd aangenomen als ondersteunend medewerker preventie/repressie/preparatie bij de Brandweerkazerne in Hardenberg. Op lokaal en regionaal niveau zet Jan Nieuwenhuis zich in voor planvorming en Mobiele Data Terminals ( MDT’s); een navigatiesysteem waarin alle objectgegevens, de bluswatervoorzieningen ter plaatse en aanrijroutes zijn opgenomen.

Jan Nieuwenhuis is erg actief als lid van het Bijzonder Georganiseerd Overleg (BGO) waar het gaat om de vorming van de Veiligheidsregio IJsselland per 1 januari 2014.

Sinds 5 jaar is hij ook actief bestuurslid van de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV).

IMG 2613

Jan Nieuwenhuis krijgt van Burgemeester Snijders de onderscheiding opgespeld.

Lees meer...

Veiligheidsdag 2013

Veel actie en interactie op Veiligheidsdag 2013

Zwolle - Benieuwd naar wat brandweer, politie en medische hulpdiensten precies doen? En hoe zij samenwerken bij een grote brand of ongeval? Op zaterdag 31 augustus organiseert Veiligheidsregio IJsselland een interactieve Veiligheidsdag, bedoeld voor jong en oud. Tussen 10.00 en 16.00 uur ervaren bezoekers op en rond de Milligerplas in Zwolle onder andere aan de hand van spectaculaire demonstraties hoe hulpdiensten en partners tijdens een incident te werk gaan. Daarnaast is er veel aandacht voor wat men zélf kan doen voor, tijdens én na een noodsituatie.

veiligheidsdag plaatje 2013


Op de Veiligheidsdag is de hele veiligheidsketen vertegenwoordigd: van preventie tot nazorg. Naast de hulpdiensten zijn ook Defensie, de reddingsbrigades van Hasselt, Zwolle en Deventer, de brandwondenstichting, het Nederlandse Rode Kruis, EHBO Zwolle, Veilig Verkeer Nederland, slachtofferhulp, de IJssellandse gemeenten en de gehandicaptenraad present. Waterschap Groot Salland informeert het publiek over bescherming tegen hoogwater en veilige dijken en laat zien hoe een zandzakkenvulmachine werkt. Kinderen mogen meehelpen een dijk bouwen met zandzakken die ze zelf volscheppen. Hoogwater heeft in het waterrijke gebied van Veiligheidsregio IJsselland extra aandacht.

 

Actie

Het bruist van de activiteiten bij de Milligerplas op 31 augustus. Demonstraties zijn er onder andere met politiehonden, een ongeval op het water, duikers die een drenkeling uit het water halen, een botsing met voertuigen en een rookcontainer. Defensie sluit aan met een roadshow, kinderen kunnen blussen met de jeugdbrandweer en ook het brandweerluchtkussen ontbreekt niet. Uiteraard zijn er ook tal van brandweer-, politie- en medische voertuigen te bewonderen. Op de informatiemarkt komen allerlei veiligheidsthema’s uitgebreid aan bod, waaronder NL-Alert. Bezoekers kunnen bij medewerkers van de Veiligheidsdag checken of hun telefoon geschikt is voor NL-Alert. Wie dat wil, krijgt hulp bij het instellen.


Meer informatie
Op de website van Veiligheidsregio IJsselland (
www.veiligheidsregio-ijsselland.nl) is meer informatie te vinden over de Veiligheidsdag 2013. Wie alvast in de sfeer wil komen kan op Facebook mooie actiefoto’s bekijken en via Twitter (@Veiligheidsdg13, #VD13) de laatste updates over het programma volgen. Voor de social media is geen account nodig.

kLIK HIER VOOR DE FLYER

Huwelijk brandweer Slagharen

Vrijdag 9 augustus was een bijzondere dag voor Berny Remerink en Esther Meijering. Zij traden deze dag in het huwelijk. Omdat Berny als vrijwilliger is verbonden aan de post Slagharen mocht natuurlijk de brandweer niet ontbreken. Met 2 lagedruk stralen werd een ereboog gevormd waar het bruidspaar onder door kon rijden

Van harte gefeliciteerd en heel veel geluk.

DSC00412

Lees meer...

Voortgang nieuwe kazerne Dedemsvaart

De verbouw van (een deel) van het busstation naar brandweerkazerne is in volle gang. Onlangs werden de contracten tussen de partijen getekend waarmee het officiele startsein van kracht werd. Medio oktober staat de oplevering gepland, waarna de kazerne op 1 november operationeel zou moeten zijn.

Vanaf dan rukt de Dedemsvaartse brandweer uit vanaf het nieuwe adres aan de Hoofdvaart in Dedemsvaart. De kazerne kent straks 2 ingangen, een 'schone' en een 'vuile'. Via de vuile ingang, die met name wordt gebruikt tijdens operationele taken zoals bij een uitruk, komt men via een hal direct in de kleedruimte waar de bluspakken hangen. Van daaruit maken de brandweerlieden zich klaar om vervolgens de aangrenzende remise in te 'stormen' richting de brandweervoertuigen. Via dezelfde vuile ingang is ook de doucheruimte snel te bereiken. Alles is zo strategisch en logisch mogelijk ingericht. Bij de betreding van de schone ingang zijn met name het instructielokaal en de kantine de eerste ruimtes die men tegenkomt.

Het buitenterrein leent zich uitstekend voor oefeningen. In de avonduren zal het terrein verlicht worden middels straatlantaarns en gevelverlichting. De kazerne wordt geheel omheind door een hekwerk. Aan de voorzijde komt een automatisch schuifhek van 7 meter breed zodat brandweervoertuigen gemakkelijk doorgang vinden. Qua uiterlijk zal er ook het een en ander veranderen. Zo krijgt de kazerne een geheel eigen kleurstelling en worden er logo borden van de brandweer op het gebouw geplaatst.

Binnen de brandweerpost van Dedemsvaart is een speciale werkgroep opgericht die zich bezighoudt met de nieuwe kazerne. Zij komen regelmatig bijeen en vergaderen over de stand van zaken. Alle ingestoken energie zal niet voor niets zijn, zodat er straks een mooie kazerne zal verrijzen voor de Dedemsvaartse brandweerlieden.

foto 3

Toekomstige kazerne; remise + kantoorgedeelte

Lees meer...

Brandweer op school met Billy Brandkraan

Het afgelopen schooljaar is de brandweer Ommen-Hardenberg actief op pad geweest binnen diverse basisscholen binnen de gemeenten Ommen en Hardenberg. Alle basisscholen, 57 in totaal, zijn benaderd, waarbij voor ruim van de helft van de scholen een brandweerles met als thema: ‘Brááánd! Jij, de brandweer en veiligheid’ gepland kon worden. De lessen zijn positief ontvangen.

Lees meer...

Brandweer Ommen-Hardenberg stijgt in kwaliteitsniveau

vrijdag 7 juni 2013

Het kwaliteitsniveau van de brandweer Ommen-Hardenberg is licht gestegen. Op meerdere punten is in 2013 een verbetering gemaakt.

In 2012 heeft een nulmeting plaatsgevonden van het kwaliteitsniveau in het kader van het project ‘Vorming Brandweer IJsselland- Deelproject Brandweertaken en Kwaliteit’. In 2013 is een nieuwe meting uitgevoerd om te kijken hoe het kwaliteitsniveau zich heeft ontwikkeld.

De brandweerkorpsen van Ommen en Hardenberg zijn in januari 2012 informeel samengegaan. In juli 2012 is dit formeel bevestigd met de ambtelijke fusie die leidde tot de Bestuursdienst Ommen-Hardenberg. Uit het visitatierapport blijkt dat de fusie tot één bestuursdienst tijd en energie heeft gevraagd van de medewerkers. Inmiddels zijn steeds meer processen op elkaar afgestemd en geven de medewerkers aan tevreden te zijn met het verloop van de fusie.

Het visitatieteam heeft geconstateerd dat het afgelopen jaar op pragmatische wijze is ingezet op het continueren van het kwaliteitsniveau uit de eerste meting. Op enkele onderdelen zijn verbeteringen gerealiseerd. Op andere punten is bewust gekozen om dit niet te doen. Dit gaat veelal om onderdelen die spelen in het kader van de vorming van één Brandweer IJsselland.

Op het onderdeel Bedrijfsvoering krijgt de Brandweer Ommen-Hardenberg dezelfde score als vorig jaar: 0,82. Het onderdeel Risicobeheersing is gestegen van 0,76 naar 0,81. De hogere score is onder meer te danken aan het voorlichtingsplan Brandveilig leven dat in december 2012 is opgesteld. Ook is de samenwerking tussen brandweer en de gemeentelijke afdelingen vergunningen en toezicht en handhaving beter geregeld.

Het taakveld brandweerzorg gaat van 0,79 naar 0,81. De verbeteringen op dit onderdeel zijn onder andere de verbeterde bekendheid van brandweermedewerkers met de regels op het gebied van Kwaliteit, Arbo en Milieu. Ook zijn de medewerkers beter op de hoogte van het gebruik van de Mobiele Data Terminal.

Bertje Blus op controle

 Bertje Blus gaat ook dit jaar weer op controle bij verschillende recreatiemogelijkheden.

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan uw vakantie in het (blus)water te laten vallen. Waar moet u op letten bij het veilig op vakantie gaan:

Lees de gebruiksaanwijzing van uw kampeermiddel nog eens door.

  • Ga zelf geen gasflessen vullen.
  • Ook tijdens het vervoer uw gasfles rechtop zetten.
  • Wissel gasflessen altijd in de buitenlucht.
  • Als u uw gasfles even niet hoeft te gebruiken, draai de afsluiter dicht.
  • Is de gasslang ouder dan vier jaar, vervang deze dan.
  • Is de afsluiter ouder dan vijf jaar, gebruik deze niet meer en plaats een nieuwe.
  • Gasflessen ouder dan tien jaar mogen niet langer gebruikt worden, en lever ze in.
  • Wat ook heel belangrijk is, neem een brandblusser mee op vakantie.
  • Ook een rookmelder kan een hoop ellende voorkomen.

Voor nog meer tips zie de folder van Bertje Blus

Handcrew Overijssel

In 2013 zijn 69 brandweermensen van Twente en IJsselland opgeleid tot Handcrew Overijssel. Het zijn specialisten op het gebied van natuurbrandbestrijding. De Handcrew maakt gebruik van gereedschappen uit de natuurbrandbestrijdingscontainer en is in heel Nederland inzetbaar. In 2014 werd de eenheid onder andere ingezet bij twee grote natuurbranden in Breda en Hoenderloo en in 2015 in Chaam. De brandweermensen zijn verbonden aan de kazernes in Dedemsvaart, Den Ham en Nijverdal.

IMG 3980

Uitreiking van de speciale pakken op 3 februari 2015

Het principe van de Handcrew is naar Amerikaans voorbeeld. De eenheid kan worden ingezet voor zowel daadwerkelijke bestrijding van natuurbrand als in de nablusfase. Het team is sinds 2013 operationeel. Het team is uitgerust met speciaal voor de eenheid ontworpen uitrukkleding. Naast de beschermende kleding beschikt men ook over helmen, nekflappen en brillen. Het werk dat wordt uitgevoerd door de Handcrew is lichamelijk erg zwaar, waardoor de reguliere bluskleding niet geschikt bleek voor de zware arbeid. Het pak waar men nu over beschikt is bijvoorbeeld vele malen lichter en dunner.

In Nijverdal staat een haakarmcontainer die is uitgerust met de specialistische gereedschappen waar het team mee werkt. Zij gaan te voet het veld in met onder andere motorkettingzagen, Pulaski's (bijlen), McCleod's (aangepaste harken), batsen en waterrugzakken om kleine, ook ondergrondse, vuurhaarden te blussen. Zoals gezegd is de Handcrew Overijssel in heel Nederland inzetbaar. Het team wordt bij alarmering gevormd door collega's uit Nijverdal, Den Ham en Dedemsvaart.

IMG 4010

Middels gekleurde schouderstukken zijn functies te onderscheiden, bevelvoerder (rood) en adviseur (blauw).

IMG 4011

Het speciaal ontworpen logo van de handcrew

IMG 4019

De handgereedschappen

IMG 6874

IMG 6879

IMG 6885

IMG 6828

Speciale waterrugzakken om de zgn "hotspots" af te kunnen blussen (inhoud 20 ltr). Hotspots zijn vuurhaarden die nog onder de grond kunnen doorsluimeren.

IMG 6745

Creëren van een stoplijn tijdens een oefening waarbij tevens een cameraploeg van RTV Oost aanwezig was ( juni 2015)

IMG 6749

Er is een stoplijn gecreerd waardoor het vuur zich niet meer verder kan verspreiden

IMG 6830

De lichte handcrew pakken zijn speciaal ontwikkeld voor dit unieke team in Nederland.

IMG 6848

Afblussen van een "hotspot" (tijdens een oefening)

IMG 6849

DSCF8156

Handcrew in actie tijdens gecontroleerd afbranden van heide in het Wierdense Veld in februari 2015

DSCF8183

Foto720-HAPKPAQL

De handcrew groep na afloop van de intensieve natuurbrand inzet in Chaam (2015)

De haakarmcontainer die in Nijverdal staat gestationeerd

foto1

foto2

IMG 0719

 

 

 

 

Kazerne Dedemsvaart verhuist

24 april 2013

De brandweerkazerne van Dedemsvaart verhuist naar de Hoofdvaart. De nieuwe kazerne komt in het voormalig busstation. De verwachting is dat dit najaar, na de verbouwing, de verhuizing kan beginnen.

De kazerne aan de Markt is sterk verouderd, voldoet niet meer aan de eisen en ook de uitvalsbasis ten opzichte van vroeger is inmiddels achterhaald. De nieuwe locatie biedt een goede uitvalsbasis. In het oude kantoorgedeelte van het voormalig busstation komt een instructieruimte, kantine, toiletten, douches, kleedruimte en een kantoor. De remise aan de linkerzijde, achter het kantoorgedeelte, is voorzien van 4 uitrukdeuren waar de voertuigen en aanhangers van de post Dedemsvaart achter gestald gaan worden. Het verlichte en met hekwerk omheinde buitenterrein biedt uitstekend gelegenheid om oefeningen te houden. Ook vervoersmaatschappij Syntus neemt plaats in het gebouw, deze zal de bussen stallen in de remise aan de voorzijde van het object.

Eigenaar van het gebouw is Arriva. Na een grondige opknapbeurt zullen de voorbereidingen getroffen gaan worden voor de verhuizing. Dit gebeurt mogelijk dit najaar al. Met de nieuwe lokatie kunnen de brandweerlieden van Dedemsvaart weer 'adem'halen en kan de burger vanaf deze plaats goed en snel bediend worden.

kazerne Dedemsvaart bewerkt 2

De oude kazerne aan de Markt

Natuurbrandoefening Stegeren

Dinsdag 23 april Natuurbrandoefening

Dinsdagavond werd er een natuurbrandoefening gehouden in Stegeren. Samen met de bosbrandweer werd een grote natuurbrand nagebootst. De bosbrandweer bestaande uit boeren met trekkers en giertanks zorgden voor extra ondersteuning tijdens de brandbestrijding. Met behulp van boeren konden bepaalde bosgebieden natgehouden worden om uitbreiding van het vuur te voorkomen. Naast de grote hoeveelheid water die zij kunnen transporteren hebben zij ook de lokale kennis van het bosgebied en adviseren hiermee ook de "huis" brandweer. De oefening liep voorspoedig en na afloop kon tevreden worden teruggeblikt op de oefening. Deelnemers aan de oefening waren; Ommen-Hardenberg, Dalfsen ( 4 tankautospuiten en 2 tankwagens) en diverse boeren uit de omgeving. Na afloop werd er afscheid genomen van enkele agrariers die vanwege leeftijd stoppen met de bosbrandweer. Plv. Commandant Ommen-Hardenberg Erik Pluim bedankte hen voor alle jaren inzet en dienstbaarheid ten behoeve van de bosbrandweer.

IMG 0090

 

Lees meer...

Jeugdbrandweerwedstrijden

Zaterdag 13 april hebben beide groepen van jeugdbrandweer Ommen-Hardenberg meegedaan aan de kwalificatiewedstrijden in Kampen.

Voor de Junioren was dit de eerste kwalificatie wedstrijd die ze gespeeld hebben en zijn als 11e geëindigd van de 12. De Aspiranten zijn als 2e geëindigd van de 11 en gaan door naar de halve finale op 15 juni in Vlissingen. Bij de aspiranten was de inzet als volgt; Er zou een brand woeden op de gemeentewerf van Kampen aan de Werfweg 2 te Kampen. Bij aankomst van de Aspiranten meldde de schoonmaker dat hij een brandlucht rook op de eerste etage in de kantine. De bevelvoerder stuurde hierop zijn manschappen op binnenverkenning. Tijdens de verkenning werd ook beneden een vuurhaard gelokaliseerd. Nummers 1 en 2 (aanvalsploeg) werden ingezet op de vuurhaard boven, nummers 3 en 4 (waterploeg) werden beneden ingezet. De brand was snel geblust door een adequate inzet. Na de nacontrole konden ze het materiaal weer inpakken en waren ze binnen een snelle tijd weer uitruk gereed.

Al met al was het een zeer geslaagde dag!

IMG 0334

Brandweerwedstrijden Ommen

Zaterdag 6 april hebben diverse korpsen meegedaan aan de provinciale brandweerwedstrijden in Ommen. In de klasse TAS / HD en 112 kwamen in totaal 20 ploegen in actie.

Voor de uitslagen van de klasse 112 klik hier

Voor de uitslagen van de klasse TS / HD klik hier

FOTO'S TOEGEVOEGD !!!!!!

 Inladen van de foto's kan mogelijk even duren ivm grote hoeveelheid foto's en is afhankelijk van uw internetverbinding

DSC02096

Lees meer...

Hardenberg Buiten

Brandweer actief bij "Hardenberg Buiten"

Op 1 april (2e Paasdag) werden in het natuurgebied rondom de Oldemeijer in Hardenberg de jaarlijkse activiteiten van Staatbosbeheer gehouden tijdens "Hardenberg Buiten". Vele activiteiten waren er te doen en te bezichtigen voor jong en oud. De brandweer van Hardenberg was deze dag ook actief om voor de kinderen een leuk waterspel te organiseren. De brandweermensen in spé konden spuiten met een heuse brandweerslang. Ook werd er in de brandweerauto uitleg gegeven over allerlei apparatuur en gereedschappen die de brandweer zoal meeneemt op weg naar een incident. Onderwerp van gesprek was deze dag natuurlijk de rol van de brandweer in de natuur. Op dit moment is het Code Oranje waarbij de brandweer extra alert is bij branden in de natuur. De aanloop was enorm en het mooie weer stond garant voor een schitterende dag in de natuur waarbij de brandweer niet mocht ontbreken.

IMG 1901

Lees meer...

Grip-0 oefening

Woensdagavond (27 maart) hebben de posten Slagharen, Bergentheim en Ommen in samenwerking met het ambulance-personeel een zogenaamde GRIP-0 oefening gehouden bij de kazerne in Ommen. Tijdens deze oefening waren diverse auto-ongelukken in scene gezet en was de onderlinge samenwerking tussen ambulance en brandweer erg leerzaam. De slachtoffers werden gespeeld door "acteurs" van de vereniging LOTUS (Los Vast).

Lees meer...

Brandweerwedstrijden

Brandweerwedstrijden Ommen zaterdag 6 april 2013

Op zaterdag 6 april worden in Ommen provinciale brandweerwedstrijden gehouden. Vanuit heel Nederland komen brandweerkorpsen om deel te nemen. De gehele dag zal er op twee verschillende locaties een inzet gehouden worden. Op de ene locatie zal een brand in scene worden gezet. Op de andere locatie is een 112-baan uitgezet, dit betekent dat meerdere scenario’s mogelijk zijn. De deelnemers zijn van tevoren niet bekend met het scenario.

Juryleden van het ABWC (algemeen brandweer wedstrijd comité) zullen de ploegen beoordelen.

Aan het eind van de dag worden de resultaten bekend gemaakt en zal de winnaar bekend worden gemaakt. De ploegen met de beste beoordelingen plaatsen zich voor een volgende gewestelijke ronde.

Voor geïnteresseerden is er de mogelijkheid om beide scenario’s te bekijken. U kunt zich op de dag zelf melden bij de brandweerkazerne aan de Schurinkstraat 44a. Hier krijgt u informatie over de locaties waar de brandweerwedstrijden zijn.

Aanvang wedstrijden 08.00 uur. Laatste wedstrijd wordt verwacht rond 17.00 uur.

IMG 2932

Natuurbrand oefening 16 maart

Zaterdag 16 maart: Natuurbrand oefening Hardenberg

Nadat op 9 maart brandweer Ommen-Hardenberg en Dalfsen hadden geoefend in de bossen van Hardenberg was het dit keer de beurt aan een 2e groep van brandweer Ommen-Hardenberg en Dalfsen. Dit keer aangevuld met brandweer Nijverdal. Ook werd het grootwatertransport ingezet om de wagens te voorzien van voldoende water tijdens het blussen van de fictieve natuurbrand.

160-0021 resize

Lees meer...

Natuurbrand oefening 9 maart

Zaterdag 9 maart: Natuurbrand oefening Oldemeijer Hardenberg

De korpsen Ommen-Hardenberg en Dalfsen hebben zaterdag een natuurbrand oefening gehouden in het gebied nabij recreatievijver de Oldemeijer in Hardenberg. Dit soort oefeningen worden jaarlijks georganiseerd om kennis te delen en te oefenen in het zo effectief mogelijk bestrijden van een natuurbrand. In totaal namen 5 tankautospuiten, 2 tankwagens en 2 terreinwagens (Officier van Dienst) deel aan de oefening. Na afloop kon er tevreden worden teruggeblikt en werden verbeterpunten gedeeld.

IMG 1551

Lees meer...

Jurrie Baas 50 jaar

Dinsdag 5 maart was de grote dag voor Jurrie Baas uit Ommen. Hij is 50 jaar geworden. Om dit niet onopgemerkt voorbij te laten gaan hebben naast vrienden en famillie ook de collega's van de brandweer een Abraham geplaatst. Jurrie van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal.

Jurrie is vrijwilliger bij post Ommen en is eigenaar van het gelijknamige tuincentrum in Ommen.

IMG 1477

Lees meer...

Bevelvoerderstraining in Duitsland

Bevelvoerders in opleiding hebben in de laatste week van februari een 3-daagse training gehad op vliegbasis Weeze in Duitsland. 12 bevelvoerders hebben de training voltooid waarvan 3 uit het korps Ommen-Hardenberg.

Met hen gingen er ook een aantal manschappen mee die de opdrachten van de bevelvoerders moesten uitvoeren. Elke dag van 8:00 tot 16:00 uur werden er brand-inzetten gedraaid in verschillende scenario's. Op deze oude vliegbasis zijn tal van mogelijkheden om branden, maar ook andere realistische oefeningen zoals ongevallen of rampen, te ensceneren. Op het oefenterrein van in totaal 550 hectare groot is bijvoorbeeld een complete woonwijk te vinden, een energiecentrale, zwembad, politiebureau (compleet met cellen), cafe, autogarage, snelweg, treinspoor en meer. Naast de brandweer oefenen hier ook andere hulpverleningsinstanties. Ook defensie oefent op het terrein. Tijdens de 3-daagse training werd er geoefend in een rijtjeswoning, garage, zwembad, politiebureau, cafe en een vrijstaande woning. Allemaal met echt vuur. De bevelvoerders zijn met deze laatste oefen 3-daagse klaargestoomd voor het examen 'brand' die ze volgende week af moeten leggen.

Wij wensen ze alvast heel veel succes!!

IMG 8542

Lees meer...

Terreinrijden Junne

Op zaterdag 16 en 23 februari hebben diverse voertuigen van brandweer Ommen-Hardenberg geoefend in de "Sahara" van Junne. In deze buurtschap vlakbij Ommen ligt een groot natuurgebied waarbij het van groot belang is om in geval van brand de wegen goed te kennen en te weten wat de mogelijkheden maar ook de onmogelijkheden zijn van de natuurbrandbestrijdingsvoertuigen. Het waren 2 leerzame zaterdagen waarbij ook beide burgemeesters van Hardenberg en Ommen zich ter plekke lieten informeren over het soort terrein en de mogelijkheden van het materieel.

IMG 1167

Lees meer...

Maandelijkse voertuigencontrole

Elke maand worden de voertuigen van Brandweer Ommen-Hardenberg uitvoerig gecontroleerd, zo ook op zaterdag 16 februari in Dedemsvaart.

Omdat het van belang is dat brandweervoertuigen en het materiaal wat er op ligt te allen tijde werkt, worden ze maandelijks gecontroleerd. Controlelijsten, opgesteld door de Technische Dienst, worden stuk voor stuk afgewerkt. De hele auto wordt van binnen en buiten gecontroleerd door manschappen van de post zelf. Dit varieert van controle van het motorische gedeelte, het functioneren van het apparatuur tot verlichtingcheck, alles komt aan bod. Zo ook de pomp. Deze moet ook elke maand worden getest en dat kan niet in de kazerne. Hiervoor wordt een plek uitgezocht waar open water voor handen is. In Dedemsvaart heeft men zaterdag de pompen getest op industrieterrein 'Rollepaal' en bij recreatieplas Kotermeerstal. De voertuigen hebben de keuringen allemaal weer doorstaan. Over 4 weken starten de controles weer opnieuw.

foto 1

Open water test MSA bij de Kotermeerstal

Lees meer...

OvD trainingen in Ommen-Hardenberg

OvD trainingen in Ommen-Hardenberg

Op 5 en 6 februari was het een komen en gaan van officieren uit heel de regio. Zo`n 25 officieren van dienst hebben Hardenberg bezocht om daar drie oefenmomenten bij te wonen. Deze momenten bestonden uit twee praktijkoefeningen met het thema Beeld-, oordeels- en besluitvorming bij brand en OGS. Daarnaast heeft iedereen een uur voorlichting gekregen over de werkwijze rondom de nieuwe Visie op Grootschalig brandweeroptreden welke halverwege dit jaar ingevoerd gaat worden. Het brandscenario speelde zich af rondom het werktuigenlokaal van het LOC aan de Parkweg. Hier was brand ontstaan en kreeg de officier te maken met verschillende dilemma`s. In de vogelbuurt in Heemse werd op beide dagen een sterke gaslucht geroken. Deze lucht werd veroorzaakt door een lekkende tankwagen met de stof Methyl Mercaptaan. Deze stond geparkeerd op het terrein van tankstation Mastenbroek. Maar voordat de officieren dit doorhadden hadden de meesten fictief al aardig wat woningen en een hotel ontruimd op basis van een eerste inschatting dat het om een gaslekkage zou gaan. Twee goede scenario`s waarbij de nadruk met name op de uitruk en verkenningsfase lag. De organisatie lag in handen van ons korps in samenwerking met het regiobureau. In april worden de OvD-trainingen weer in een ander cluster gehouden.

Bertje Blus op kampeerbeurs

Bertje Blus paraat op Kampeertotaal Beurs Hardenberg

Bertje Blus staat weer op de Kampeertotaal beurs in de Evenementenhal op 22, 23 en
24 februari a.s. tussen 10.00 en 17.00 uur. De stand wordt bemenst door
vrijwilligers van de korpsen Ommen-Hardenberg en Dalfsen. Deze geven voorlichting
over het veilig recreëren. Denk hierbij aan het tijdig vervangen van de gasslangen
en het reduceerventiel. Ook een rookmelder in de caravan wordt aanbevolen.

Bertje 1 

ATB Tocht 1 maart

Vrijdag 1 maart zal er voor de vrijwilligers van Brandweer Ommen-Hardenberg en de medewerkers Openbaar Gebied een ATB tocht georganiseerd worden.

Voor meer info klik hier

Korpsavond Ommen-Hardenberg

De evenementenhal in Hardenberg was zaterdagavond het decor voor de jaarlijkse korpsavond van Brandweer Ommen-Hardenberg.

Tijdens het officiële gedeelte werd er door Commandant Martin Cuperus vooruit gekeken naar het komende jaar waarin de brandweer zal veranderen van een gemeentelijke organisatie naar een brandweer organisatie binnen de Veiligheidsregio IJsselland waar Ommen-Hardenberg ook deel van uit zal maken.

Vanaf 1 januari 2014 zal de Veiligheidsregio IJsselland officieel van start gaan.

IMG 0785

Lees meer...

Nieuwe bussen voor de brandweer

De brandweerposten Dedemsvaart en Hardenberg beschikken elk over een nieuwe bus. Voor Dedemsvaart wordt de bus onder andere ingezet voor WvD inzetten en de bus van Hardenberg voor opleiding- oefening en ademlucht. Daarnaast worden de bussen gebruikt voor personenvervoer en logistieke doeleinden.

Woensdagochtend 9 januari vond de officiele overdracht plaats in de kazerne van Hardenberg, waarna de Brandweer Ommen-Hardenberg zich trotse eigenaar mocht noemen van de voertuigen. De bussen, geleverd en ingericht door Cosmo Hardenberg, zijn voorzien van een manschappen cabine en een laadruimte. In de manschappen cabine is plek voor 8 personen (inclusief chauffeur en bijrijder) en de laadruimte beschikt over een wand met ademluchttoestellen en biedt plaats voor een speciaal gemaakte kar voor ademlucht (Hardenbergse bus) en WvD materieel (Dedemsvaartse bus). De karren kunnen middels een oprijplaat, die op de binnenzijde van de achterdeur hangt, in de bus gezet worden. Tevens zijn de bussen voorzien van de nieuwe BZK striping. De blauw-witte striping loopt verder door en de ronde contourstickers zijn vervangen door rechthoekige stickers. De twee identieke bussen zijn verder uitgerust met portofoons, mobilofoon en zaklantaarns. Gekozen is voor twee Fiat's van het type Ducato. De bussen zullen naar verwachting op korte termijn in dienst staan op beide posten.

DSC00301

Lees meer...

Nieuwjaarsreceptie Ommen met Koninklijke onderscheiding

Woensdagavond 3 januari werd in Ommen de traditionele nieuwjaarsreceptie gehouden voor korpsleden, College van B & W, gemeenteraad en oud-gedienden.

Plv. Commandant Ommen-Hardenberg, Erik Pluim blikte terug op het afgelopen jaar waarbij diverse incidenten de revue passeerden. Ook werd er vooruit gekeken naar 1 januari 2014 waarin de brandweer onder de vlag van de Veiligheidsregio gaat opereren.

Dit was de eerste keer dat de receptie werd gehouden in de nieuwe kazerne (DOEK) waarbij iedereen zeer tevreden was over het verloop van de bouw.

Naast vooruitkijken werd er ook speciaal teruggekeken op de carriere van Be Pierik die deze avond officieel afscheid nam van het korps Ommen. Na 36 jaar verlaat hij de actieve dienst als bevelvoerder van Ommen. Als blijk van waardering voor al het werk dat Be heeft verricht heeft het Hare Majesteit de Koningin behaagd om Be Pierik te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Ahne spelde hem hiervoor de bijbehorende versierselen op.

IMG 0319

Lees meer...

Informeel afscheid Be Pierik - Ommen

In Ommen heeft het korps zaterdag 29 december op informele wijze afscheid genomen van Be Pierik. Na 36 jaar verlaat hij de actieve uitrukdienst en zal hij per 1 januari stoppen als bevelvoerder van post Ommen.

Met een aantal brandweervoertuigen werd Be opgehaald van huis om samen koffie te drinken op de kazerne. Op een later moment zal er officieel afscheid worden genomen.

IMG 0178

Lees meer...

Geslaagde oefening in attractiepark

Maandagavond 10 december werd een grote brandweeroefening gehouden in het Attractiepark in Slagharen. Een ongeluk waarbij twee auto’s waren betrokken, een brand in een grote hal en vier mensen vast in de Looping Star waren onderdeel van deze oefening. De groepen van Dedemsvaart, Balkbrug en Slagharen bestreden onder leiding van Officier van Dienst Gerben Willighagen het incident.

Vooral voor de groep van Slagharen was het een koude bedoening. Zij moesten vier mensen uit de Looping Star halen waarvan de karretjes op een hoogte van 27 meter waren vastgelopen. Met behulp van de hoogwerker uit Hardenberg lukte dat. Het was een nuttige een leerzame oefening voor beide organisaties.

20121210 oefening attractiepark

Brandweer over de gemeentegrens

Een brand of ongeval houdt geen rekening met gemeentelijke grenzen en locaties van brandweerkazernes. De gemeenten Hoogeveen en De Wolden vragen daarom bij brand in onder meer Elim en Drogteropslagen om inzet van de posten De Krim, Slagharen en eventueel Dedemsvaart of Balkbrug. De vrijwilligers van deze Hardenbergse posten zijn sneller ter plekke.

Maandag 10 december hebben de burgemeesters van de drie gemeenten een contract ondertekend. De ondertekening vond plaats in het dorpshuis van Drogteropslagen.Burgemeester Karel Loohuis van de gemeente Hoogeveen geeft mede namens zijn collega Roger de Groot van De Wolden aan: “Met deze ondertekening bevestigen we formeel de inzet van Hardenberg uit zorg voor onze inwoners in het district rondom Elim en Drogteropslagen.” Ook Peter Snijders, burgemeester van de gemeente Hardenberg, erkent de meerwaarde van het contract: “Hoewel brandweerzorg voor inwoners ook net buiten onze gemeentegrenzen altijd al voorop stond, is het goed dat het uitrukken nu formeel geregeld is.”

2012-12-10 ondertekening convenant De Wolden-HoogeveenIMG

2012-12-10 contract De Wolden-Hoogeveen

Compagnie-oefening Dalfsen

Op zaterdag 3 november heeft er een grote compagnie-oefening plaatsgevonden in Dalfsen. Aan deze oefening namen meer dan 10 korpsen deel vanuit IJsselland (waaronder Ommen-Hardenberg) en meer dan 100 brandweermensen, waarnemers, LOTUS-slachtoffers en BHV'ers. In het bedachte scenario was er een zeer grote brand uitgebroken bij installatiebedrijf Morrenhof en Jansen en was er ook brand uitgebroken bij de nabij gelegen drukkerij Eshuis. Aan de brandweer de taak om de brand te bestrijden en uitbreiding te voorkomen en slachtoffers te redden die in het pand aanwezig waren. De oefening werd zo realistisch mogelijk nagebootst met lichtslangen, rookmachines en ook moest er rekening worden gehouden met het verkeer wat ook doorgang moest vinden. Het grootwatertransport werd opgebouwd vanuit de vijver de Bellingerweer waarbij de slangen uitgerold werden tot aan het pand van drukkerij Eshuis. De oefening startte om 09.00 uur en was om 12.00 uur afgelopen.

IMG 8092

Lees meer...

Brandweerhuwelijk Jelle en Kim

Op vrijdag 26 oktober was het de grote dag van Jelle en Kim Nijeboer. Op deze dag gaven zij elkaar het ja-woord.

Natuurlijk mocht de brandweer Ommen-Hardenberg hierbij niet ontbreken aangezien beiden vrijwilliger zijn bij de post Hardenberg. Daarnaast is Jelle in het dagelijkse leven ook nog verbonden aan de Veiligheidsregio IJsselland als oefencoordinator brandweer.

Vanuit Gramsbergen waar de huwelijksvoltrekking had plaatsgevonden ging de stoet onder leiding van diverse brandweervoertuigen richting Hardenberg. Halverwege werd het bruidspaar verrast met een grote ere-boog van 2 waterkanonnen. Van harte gefeliciteerd met dit prachtige huwelijk.!

158-5497 resize resize

Lees meer...

Harm Hagedoorn 50 jaar

Harm Hagedoorn (chauffeur post Ommen) is 50 jaar geworden. Natuurlijk mocht dit niet onopgemerkt blijven, daarom zorgden de collega's van de post Ommen voor een grote brandweer Abraham.

Van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal!!

IMG 7857

Lees meer...

Zes nieuwe vrijwilligers voor brandweer Ommen - Hardenberg

De wervingscampagne ‘Blijf je toeschouwer of kom je in actie!’ van de brandweer Ommen-Hardenberg is ook dit jaar een succes geweest. Donderdag 18 oktober kon brandweercommandant Martin Cuperus zes nieuwe aspirant brandwachten verwelkomen. Drie vrijwilligers starten in Hardenberg, twee in Dedemsvaart en een in Bergentheim. Zij starten halverwege november met de cursus.

De afgelopen maanden is de brandweer hard aan de slag geweest om nieuwe brandweercollega’s te zoeken. De open dag op 9 juni was een mooie dag om alle ins en outs van de brandweer te bekijken. Tijdens deze dag werd ook aandacht besteed aan het werven van nieuwe collega’s. Het resultaat mag er zijn: donderdag 18 oktober stond de koffie klaar voor zes nieuwe brandweervrijwilligers in de kazerne in Hardenberg. Martin Cuperus verwelkomde de nieuwe medewerkers, er werd informatie verstrekt over de brandweercursus die vijf van de nieuwelingen vanaf november gaan volgen en vervolgens werd de kleding aangemeten.

Cuperus gaf in zijn welkomstwoord aan dat hij blij is met dit resultaat en dat hiermee het brandweerkorps versterkt wordt. Mensen die geïnteresseerd zijn in een functie als brandweervrijwilliger kunnen contact opnemen met 0523-263627 of mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

2012-10-18 zes nieuwe vrijwilligers

DOEK portretfoto's

Hieronder enkele portretfoto's welke gemaakt zijn tijdens het open-huis van DOEK. Foto's zijn gemaakt door de politie.

Mocht u de foto in origineel formaat willen ontvangen dan kunt u een bericht sturen via het contactformulier en dan zullen wij u de foto's zo spoedig mogelijk toesturen.

 

IMG 0182

Lees meer...

Brandweer naar scholen in Ommen en Hardenberg

In het kader van de brandpreventieweken bezoekt de brandweer Ommen-Hardenberg zoveel mogelijk basisscholen in de gemeenten Ommen en Hardenberg. In de vorm van een korte voorlichting worden de kinderen van groep 8 gewezen op de gevaren en de gevolgen van brand en hoe je brand kunt voorkomen. In Slagharen en Vinkenbuurt werd donderdag 11 oktober de aftrap gegeven.

De hele maand oktober staat in het teken van de brandpreventieweken, een initiatief van de brandwondenstichting. Om deze actie extra onder de aandacht te brengen, bezoekt de brandweer de basisscholen. Hiervoor zijn alle scholen in de gemeente Ommen en gemeente Hardenberg benaderd. 51 scholen hebben gereageerd en deze worden in de loop van de maand bezocht.

Op donderdag 11 oktober is de aftrap gegeven op B.S.O. De Vonder in Slagharen en O.B.S. Vinkenbuurt in Vinkenbuurt. De eerste bezoeken zijn enthousiast ontvangen door zowel leerlingen als docenten. De kinderen krijgen een folder en een vragenlijst over brandveiligheid mee die ze thuis kunnen invullen om ook in huis de brandveiligheid onder de aandacht te brengen. Onder de opgestuurde vragenlijsten wordt een aantal iPads verdeeld. 

brandpreventieweken de vonder 2

brandpreventieweken de vonder 1

Open huis DOEK Ommen

Zaterdag 6 oktober was het nieuwe onderkomen voor Brandweer Ommen-Hardenberg, Politie Ommen-Dalfsen en Buitendienst Ommen-Hardenberg te bezichtigen voor het grote publiek. Van 10.00 uur tot 15.00 uur kon men de kazerne, kantoren en werkplaatsen bekijken van de drie diensten.

Naar schatting hebben ongeveer 4.000 mensen het nieuwe duurzame gebouw bezocht. Ook werden er tijdens deze open-dag 2 nieuwe tankautospuiten overhandigd aan de brandweer Ommen-Hardenberg. Beide burgemeesters Ahne (Ommen) en Snijders (Hardenberg) namen de sleutels in ontvangst waarna het korps nu officieel eigenaar is geworden van twee multifunctionele tankautospuiten die breed inzetbaar zijn voor hulpverlening en (natuur)brandbestrijding.

Door middel van een rondleiding hebben de bezoekers een goed beeld kunnen krijgen van het duurzame pand met als naam DOEK (Drie onder Eén Kap) refererend aan de drie diensten die nu onder één dak zitten.

IMG 6918

Lees meer...

Officiële opening DOEK

Vrijdagmiddag 5 oktober werd om 15.00 uur het nieuwe onderkomen voor de Brandweer Ommen-Hardenberg, Politie Ommen-Dalfsen en Buitendienst Ommen-Hardenberg officieel geopend. Met een druk op de knop vielen er 3 zilverkleurige doeken naar beneden waarachter 3 voertuigen opgesteld stonden van de drie diensten van het duurzame gebouw. Hiermee werd Drie onder Eén Kap (DOEK) officieel geopend.

Voorafgaand werd er teruggeblikt op het bouwproces door de architect en werd er stilgestaan bij alle duurzame aspecten van het gebouw. Burgemeester Ahne van Ommen bedankte zijn voorgangers oud-burgemeester Kok en Mittendorf en alle medewerkers die zich hebben ingezet om te komen tot dit prachtige complex en presenteerde vol trots het nieuwe gebouw aan alle genodigden.

Zaterdag 6 oktober is er een open-huis van 10.00-15.00 uur. Het gebouw is dan te bezichtigen voor het grote publiek. Er worden geen demonstraties gegeven.

Lees meer...

Hoe brandveilig is jouw huis

In Nederland rukt de brandweer jaarlijks zo’n 7000 keer uit om woningbranden te blussen. De meeste branden beginnen tijdens het koken. Maar ook door het onvoorzichtig omgaan met kaarsen, sigaretten, open vuur of door slecht onderhoud of foutief gebruik van elektrische apparaten.

Hoe snel vuur in huis om zich heen grijpt, begrijp je pas als je het met je eigen ogen gezien hebt. Daarom stak Efectis (centrum voor brandveiligheid) op 29 september 2011 letterlijk een woning in brand. Dit om aan te tonen dat een klein brandje in een prullenmand binnen 3 minuten is uitgegroeid tot een dodelijke brand. In dit filmpje zie je hoe in een paar minuten de vlammen alles vernietigen en de giftige rook verstikkend voor ieder mens blijkt te zijn.

Doe de test op : watdoejijbijbrand.nl

Unieke mogelijkheid om duurzaamste gebouw van Ommen te bezichtigen

Op zaterdag 6 oktober houden de Brandweer Ommen-Hardenberg, Politie Team Dalfsen-Ommen en de Bestuursdienst Ommen-Hardenberg een open huis van het nieuwe DOEK-gebouw. U bent van harte welkom om het gebouw en de twee nieuwe tankautospuiten van de Brandweer Ommen-Hardenberg te bezichtigen.

In het gebouw is een wandelroute uitgezet die start bij de ingang aan de Nieuwlandstraat. U krijgt tijdens de ronde een eenmalige kans om het gebouw en de werkplaatsen van de politie, de brandweer en het team Beheer Openbare Ruimte van de Bestuursdienst Ommen-Hardenberg te bezichtigen. Onderweg krijgt u uitleg over de werking, inrichting en de bouw van het duurzaamste gebouw in de gemeente. Medewerkers van de drie organisaties vertellen over hun diensten en materiaal. Daarnaast zijn er wervingsacties door de brandweer en politie voor nieuw personeel. Er worden geen demonstraties gegeven.

Parkeren

De open dag is van 10.00 tot 15.00 uur. De organisaties vragen u om zo mogelijk lopend of met de fiets te komen. Indien u met de auto komt, kunt u parkeren aan de Nieuwlandstraat of op het parkeerterrein bij het gemeentehuis. U wordt met klem verzocht NIET te parkeren op het parkeerterrein van de Albert Heijn. Op diverse punten staan verkeersregelaars en borden die u naar de parkeerplaats kunnen verwijzen. In verband met de open dag is de Nieuwlandstraat deze dag afgesloten voor verkeer.

doek

Afscheid 4 brandweervrijwilligers Ommen

Woensdagavond 12 september werd er officieel afscheid genomen van Bertus Baarslag, Gezinus Haveman, Jaap Hagedoorn en Gerrit-Jan Hekman als brandweervrijwilliger van Ommen. Plv. Commandant Ommen-Hardenberg Erik Pluim sprak de waardering uit voor de vele jaren inzet en roemde de 4 vrijwilligers om hun kwaliteiten. Ook het thuisfront werd bedankt voor al die jaren waarin de brandweer altijd een belangrijke rol heeft gespeeld. De 4 vrijwilligers hadden in totaal 115 jaar brandweerervaring.

Burgemeester Ahne mocht de 4 vrijwilligers namens Hare Majesteit de Koningin benoemen als lid in de orde van Oranje Nassau. Hiervoor kregen zij de versierselen opgespeld.

Na afloop werden de 4 vrijwilligers gefeliciteerd door het korps en was er een gezellig samenzijn in de nieuwe kazerne.

IMG 6293

Lees meer...

Twee nieuwe tankautospuiten afgeleverd

De twee nieuwe tankautospuiten voor het korps Ommen-Hardenberg, met als standplaats Hardenberg en Ommen, zijn afgeleverd.

(september 2012)

De MAN's met Ziegler opbouw zijn vorige week afgeleverd. Het korps kan nu met de voertuigen kennis maken zodat de wagens, naar verwachting, begin volgende maand in gebruik genomen kunnen worden. 

De twee identieke voertuigen maken deel uit van het natuurbrandbestrijdings-peloton van de brandweerregio IJsselland. Hierdoor beschikken de voertuigen over een aantal specifieke kenmerken zoals een 4X4 aandrijving, 3 waterkanonnen (waarvan 2 op het dak, 1 in de bumper), een lier en bestaat er de mogelijkheid om rijdend te blussen. Daarnaast zijn de voertuigen ook nog uitgerust met uitgebreid redgereedschap en een watertank van 3.000 liter zodat de voertuigen ook ingezet kunnen worden bij o.a. gebouwbranden, autobranden, ongevallen en stormschades. Kortom, wagens die veelzijdig ingezet kunnen worden.

De twee nieuwe MAN's vervangen de huidige 2241 van Ommen en de huidige 2340 van Hardenberg.

Hardenberg 014

Lees meer...

Nationale Brandpreventieweken 2012

Dit jaar zijn de Nationale Brandpreventieweken van 1 oktober t/m 31 oktober.

Voorlichting rookmelders

Er wordt vooral aandacht besteed aan het brandveiligheidsbewustzijn van kinderen & senioren.
Kinderen, die thuis aan de slag gaan met brandveiligheid, gaan hun ouders over de streep trekken op het gebied van brandveiligheid thuis. De Nationale Brandpreventieweken zullen d.m.v. de scholenprijsvraag (uitvinderswedstrijd) de basisscholen benaderen en zo kinderen thuis op brandveiligheidsexpeditie sturen.

Huishoudens waar 65-plussers en ander minder zelfredzamen wonen krijgen het aanbod dat een vrijwilliger van de Brandwonden Stichting een rookmelder aan hun plafond hangt. Met hieraan gekoppeld natuurlijk brandpreventie-advies 

Lees meer...

Bereikbaarheid natuurgebieden Ommen-Hardenberg

RTV Oost heeft een interview afgenomen met Erik Pluim namens brandweer Ommen-Hardenberg over het project "Bereikbaarheid Natuurgebieden".

Voor het interview welke werd uitgezonden op 29 augustus 2012 in het programma Overijssel Vandaag kunt u hier klikken.

IMG 8690

(artikel hieronder, RTV Oost)

De bereikbaarheid in natuurgebieden in Overijssel moet beter. Dat vindt de brandweer in Overijssel, die daarom alle wegen in natuurgebieden in kaart brengt. Met terreinbeheerders wordt afgesproken welke wegen vrijgehouden worden en welke niet, waardoor de brandweer bij een natuurbrand direct kan zien waar ze langs moet rijden.

Tot voor kort was voor brandweerkorpsen onduidelijk welke wegen in een natuurterrein begaanbaar waren. Kaartmateriaal was verouderd en er waren geen duidelijke afspraken met terreineigenaren over onderhoud van wegen in het natuurgebied. Hierdoor verloor de brandweer soms kostbare tijd bij een brand als bijvoorbeeld een specifieke weg ter plekke onbegaanbaar bleek.

De inventarisatie van de natuurgebieden in het westen van de provincie is inmiddels achter de rug. Van die gebieden zijn kaarten gemaakt die op papier, maar ook digitaal op navigatiesystemen en iPads beschikbaar worden gesteld. De natuurgebieden in Twente zijn nu aan de beurt. Aan het eind van het jaar hoopt de brandweer alle natuurgebieden te hebben onderzocht en alle kaarten klaar te hebben. Het moet dan duidelijk zijn waar men in elk gebied kan rijden en wie de betrokken wegen onderhoudt.

==

Aansluiting op Openbaar Meld Systeem beperkt

De regels voor de aansluiting op het Openbaar Meld Systeem van de brandweer zijn veranderd. Hierdoor zijn een aantal panden niet langer aangesloten op het Openbaar Meld Systeem.

De brandweer Ommen-Hardenberg rukt bij een melding vanaf deze panden niet direct uit, maar neemt eerst contact op om te verifiëren of er daadwerkelijk iets aan de hand is. Het college van de gemeente Ommen heeft dit dinsdag 24 juli besloten.

Aansluiting op het Openbaar Meld Systeem betekent dat de brandweer bij een melding direct uitrukt. Bij veel meldingen is echter geen sprake van een brand en rukt de brandweer tevergeefs uit. Per 1 april 2012 is het nieuwe bouwbesluit in werking getreden. Hierin is de wettelijke basis vastgelegd voor een verplichte aansluiting op het Openbaar Meld Systeem. Op basis van deze wetgeving vallen 8 van de 28 huidige aansluitingen in de gemeente Ommen niet meer onder het Openbaar Meld Systeem. Voor alle overige aansluitingen verandert er dus niets.

Nieuwe aanpak

De brandweer Ommen-Hardenberg rukt bij meldingen van deze acht aansluitingen niet langer direct uit. Vanuit de meldkamer wordt bij een melding direct contact gelegd met het betreffende pand. Wanneer er daadwerkelijk sprake is van een brand, rukt de brandweer zo snel mogelijk uit. Wanneer er geen sprake is van een brand, kunnen de wagens in de kazerne blijven. De acht aansluitingen die niet langer onder het Openbaar Meld Systeem vallen worden hierover door de brandweer geïnformeerd.

Vervanging voertuigen Ommen - Hardenberg

De voertuigen die op vervanging staan zijn de tankautospuiten 2240 Ommen en de 2340 Hardenberg. Beide voertuigen zijn van dezelfde leverancier MAN met een Ziegler opbouw. 

Het bijzondere is dat dit beide bosbrandweerbestrijdingsvoertuigen zijn met een hydraulisch aangedreven bluspomp en aggregaat, verder beschikken beide voertuigen over firedos. Een systeem wat direct aan de pomp gekoppeld is en bij bluswerkzaamheden 0,1 tot 3% schuim kan toevoegen van aan het water.

De voertuigen beschikken over 4x4 aandrijving en kunnen "rijdend" blussen, deze voertuigen maken deel uit van het "natuurbrandbestijdings peloton" van de brandweerregio IJsselland.

Wanneer de voertuigen opgeleverd worden is nog niet helemaal duidelijk, waarschijnlijk zal dit na de bouwvak zijn. Daarna krijgen de chauffeurs uitleg en rijtraining. Als dit is afgerond worden de voertuigen in gebruik genomen. 

IMAG0961

Lees meer...

Jan van der Heyden innovatieprijs

In 2012 is het 300 jaar geleden dat de grootste innovator van de brandweer, Jan van der Heyden, overleed. Ben jij de Jan van der Heyden van de 21e eeuw? Dan is de regiegroep Innovatie Moed op zoek naar jou.

Uit de vele inzendingen van de afgelopen vier jaar blijkt dat binnen de brandweer verrassend veel innovatie ideeën bestaan. Het is voor de brandweer belangrijk dat we vernieuwende ideeën met elkaar delen en waar mogelijk landelijk implementeren. Om die reden reiken we in 2012 voor het 5e achtereenvolgende jaar de Jan van der Heydenprijs uit.

Verschillende brandweerorganisaties doen hier aan mee, van de inzendingen zijn 12 nominaties geselecteerd, zo ook brandweer IJsselland, Ommen - Hardenberg, Harm Hagedoorn met het idee van de quickstab, klik hier voor informatie van de quickstab.

Tot 1 september a.s. kunt u stemmen op een van de nominaties, klik hier om te stemmen.

2012-17-07 Jan van der Heijden innovatieprijs pamflet

Nieuwe kazerne Ommen in gebruik

Zaterdag 14 juli is Ommen verhuisd naar de nieuwe kazerne. Na bijna 2 jaar tijdelijke huisvesting aan de Eskampweg konden zaterdag de verhuisdozen worden ingepakt. Het nieuwe functionele gebouw biedt niet alleen plaats aan de brandweer, ook de gemeentewerken en politie zullen binnenkort hun intrek nemen.

Op deze verhuisdag werden de laatste zaken in orde gemaakt waaronder inrichting van de werkplaats, kantine en kantoren. Ook de remise (voertuigstalling) kreeg een laatste schoonmaakbeurt. 's Middags om 15.30 uur werd defnitief afscheid genomen van de "oude" kazerne en gingen alle voertuigen in optocht naar de nieuwe kazerne waar elk voertuig een nieuwe plek kreeg toebedeeld. Later dit najaar (oktober) zal het gebouw worden opengesteld voor het grote publiek.

Lees meer...

Nederlands Duitse samenwerking

De brandweer Ommen - Hardenberg en van de Duitse Samtgemeinde Emlichheim werken samen bij het bestrijden van branden en andere calamiteiten in de grensstreek. Burgemeester Peter Snijders van de gemeente Hardenberg en Daniëla Kösters van de Samtgemeinde Emlichheim ondertekenden daartoe op donderdag 12 juli 2012 een grensoverschrijdende overeenkomst.

Het ging om de ondertekening van een overeenkomst tussen de brandweerkorpsen van Emlichheim en Ommen - Hardenberg, post Gramsbergen om elkaar terzijde te staan bij het bestrijden van brand en andere calamiteiten.

In dit grensgebied spreken mensen de taal van elkaar en dat werkt goed. Bij eerdere branden en ongevallen vond men elkaar als vanzelfsprekend ook al en dat voelde goed. Een vergelijkbare samenwerking tussen de Samtgemeinde Emlichheim en de gemeente Coevorden werpt al meerdere jaren haar vruchten af. De internationale samenwerking wordt zo in de praktijk vormgegeven, ook tussen de Grafschaft Bentheim en de Veiligheidsregio IJsselland.

Naast de daadwerkelijke operationele inzet bij branden of calamiteiten, gaan beide korpsen ook jaarlijks gezamenlijk oefenen en onderhouden de brandweercommandanten van beide korpsen periodieke contacten.

De twee brandweerwagens de Daf en de Mercedes kwamen vanaf het Duitse en Nederlands grondgebied aanrijden. De brandweerlieden van de post Gramsbergen en hun kameraden van de Samtgemeinde Emlichheim hebben elkaar daar ontmoet en hebben de slangen gekoppeld.

Resize of DSC00646

Lees meer...

Informeel afscheid 4 brandweermensen Ommen

Zaterdagmiddag 30 juni om 12.30 uur verzamelden de Ommer korpsleden zich aan de kazerne om op informele wijze afscheid te nemen van 4 brandweercollega's (B. Baarslag, G.J. Hekman, G. Haveman en J. Hagedoorn). Met 3 voertuigen werden zij samen met hun vrouw van huis opgehaald. Bij de kazerne aangekomen stond de tankwagen klaar om de 4 vrijwilligers te dopen en te bedanken voor hun vele jaren inzet. Per 1 juli stoppen ze als vrijwilliger en in het najaar zullen ze officieel bedankt worden namens de Gemeente Ommen-Hardenberg.

IMG 4930

Lees meer...

Veilig recreëren met Bertje Blus

De komende zomerseizoenen gaan de brandweerkorpsen van Ommen - Hardenberg en Dalfsen veel aandacht schenken aan het veilig kamperen. De drie gezamenlijke Vechtdalgemeenten zijn goed voor bijna drie miljoen toeristische overnachtingen per jaar. Campinggasten zijn zich vaak niet voldoende bewust van de risico’s die het kamperen met zich mee kan brengen.Bertje 1

De afgelopen jaren heeft de brandweer op verschillende campings in het Vechtdal gasten moeten aanspreken op brandgevaarlijke situaties in of rondom de caravan. Om de risico’s op brand op de kampeerplek te verminderen gaat ‘Bertje Blus’ vanaf 3 juni de campings in het Vechtdal af om campinggasten meer bewust te maken van de risico’s die zij in of rondom hun caravan of tent lopen wanneer zij het niet zo nauw nemen met het gebruik van gas of stroom.

Lees meer...

Brandweer Ommen-Hardenberg opent deuren

De open dag van de brandweer Ommen-Hardenberg was een geslaagd evenement. Naar schatting 3500 bezoekers kwamen zaterdag 9 juni jl. een kijkje nemen in en rond de brandweerkazerne aan de Europaweg in Hardenberg. De brandweer Ommen-Hardenberg bedankt iedereen die ervoor gezorgd heeft dat de dag een succes is geworden.

Tijdens de open dag lieten de vrijwilligers van de brandweer zien hoe het werkt bij de brandweer. De brandweerlieden gaven demonstraties hulpverlening en brandbestrijding. Ook werden rondleidingen gegeven door de kazerne en mochten belangstellenden mee rijden in de brandweerwagen.

Vrijwilligers
De brandweer draait bijna helemaal op vrijwilligers. Een team van 160 vrijwillige brandweervrouwen en -mannen staat paraat om te helpen bij het blussen van branden of het bieden van hulp na een ongeval.

Zelf vrijwilliger worden? Informatie aanvragen kan via het contactformulier.

IMG 2932

Contact

Veiligheidsregio IJsselland
(Cluster Oost - Ommen-Hardenberg)
Postbus 1453
8001 BL Zwolle
Tel: 088-1197000     Bij Spoed 112

Inloggen korpsleden                                                                                                                                                                                                                            (c) 2013 realisatie door Webfra BV