brandweerkeuring cluster Oost

De nieuwe keuring voor brandweerpersoneel, PPMO, heeft drie dagen in de kazerne van Dedemsvaart gestaan om brandweerpersoneel uit cluster Oost van de Veiligheidsregio IJsselland te keuren. Dit gebeurt periodiek om zo de conditie en gezondheid van de mannen- en vrouwen te peilen.

24, 25 en 26 maart stond de keuringsbaan opgesteld in de kazerne van Dedemsvaart. Een externe partij die de keuring voor de brandweer verzorgd heeft de mobiele baan opgebouwd in de remise. In tegenstelling tot de 'oude' keuring is de nieuwe meer gericht op de praktijk. De keuring bestaat onder andere uit een parcour die afgelegd dient te worden in volledig uitruktenue + ademlucht. Gebukt onder een stelling vóór- en achteruit lopen in een 'kikker'houding, het 'slopen' van een plafond, 'inrammen' van een deur, het slepen van een 85 kg zware oefenpop en het strekken van met water gevulde slangen zijn enkele onderdelen van het parcour. Na het parcour moet ook een traplooptest voltooid worden. Honderd tredes in een vlot tempo, met bluskleding + ademlucht en een slang onder elke arm. Ook worden er o.a. gehoortesten, zichttesten en longinhoudtesten afgenomen. Voor brandweerpersoneel in de repressieve dienst is het van groot belang dat zij fit en sterk zijn. Deze keuring maakt duidelijk hoe het met de conditie van iemand gesteld is. Iedereen moet aan een minimum voldoen (goede basisconditie). Tijdens de test dragen de mannen- en vrouwen een hartslagmeter waarvan de meetresultaten uitgelezen worden door een arts die ook op lokatie aanwezig is. Eventuele hartritmestoornissen kunnen zo snel opgespoord worden, maar ook is per individu goed te zien hoe snel hij of zij hersteld.

Afhankelijk van de leeftijd wordt men jaarlijks, of om de 2, 3 of 4 jaar gekeurd.

foto 1

Een deel van het parcour

foto 4

Deur inrammen, gesimuleerd middels een tegengewicht

foto 3

Voorwaartse 'aanval' met een hogedruk slang

foto 5

Achtereenvolgend door twee van deze obstakels. Voor- én achteruit

foto 2

De traplooptest

Contact

Veiligheidsregio IJsselland
(Cluster Oost - Ommen-Hardenberg)
Postbus 1453
8001 BL Zwolle
Tel: 088-1197000     Bij Spoed 112

Inloggen korpsleden                                                                                                                                                                                                                            (c) 2013 realisatie door Webfra BV