Handcrew ingezet in Wierdenseveld

Donderdag 19 februari 2015 heeft de Handcrew Overijssel, bestaande uit de posten Dedemsvaart, Den Ham en Nijverdal, geassisteerd bij het afbranden van stukken buntgras op het Wierdenseveld bij Nijverdal.

DSCF8183

Landschap Overijssel wil hier het heidegebied graag hersteld hebben. De groei hiervan wordt nu echter onderdrukt door het inmiddels hoge buntgras. Het afbranden hiervan is een effectieve manier om de heide weer volop de ruimte te geven. Het gecontroleerd afbranden van de (vooraf aangewezen) stukken heide/natuurgebied is overigens niets nieuws, dit gebeurt elk jaar in Nederland op verschillende plekken. Maar een paar maanden in het jaar mag er worden gebrand. Uiteraard vallen de zomermaanden hier niet onder. 

Voor de relatief nieuwe Handcrew (opgericht in 2013) was dit een mooie gelegenheid om extra ervaring op te doen. In plaats van de grote tankautospuiten, die normaal de bewaking doen, ging de Handcrew dit keer het veld in. Onder begeleiding/aansturing van de brandweercollega's van defensie (ASK), welke zeer veel ervaring hebben met gecontroleerd branden en de coördinatie voor hun rekening nemen, werd zo'n 1,5 ha buntgras weggebrand.  

De samenwerking bleek uitmuntend te verlopen. Men was onder de indruk van het 'kunnen' van de Handcrew. Het team heeft haar nut dus ook hier méér dan bewezen. 

Handcrew Overijssel is uniek in Nederland. Zij zijn het enige team in Nederland die dit gespecialiseerde werk uitvoeren. Onlangs werd de nieuwe kleding nog verstrekt aan het team. De Handcrew kan in heel Nederland worden ingezet. 

Meer informatie over de Handcrew kunt u hier vinden 

DSCF8156

 

Contact

Veiligheidsregio IJsselland
(Cluster Oost - Ommen-Hardenberg)
Postbus 1453
8001 BL Zwolle
Tel: 088-1197000     Bij Spoed 112

Inloggen korpsleden                                                                                                                                                                                                                            (c) 2013 realisatie door Webfra BV