Koninklijke Onderscheiding Eus Saalbrink en Hans de Olde (Dedemsvaart)

Koninklijke Onderscheiding voor Hans de Olde en Eus Saalbrink

De heren Hans de Olde en Eus Saalbrink ontvingen op vrijdag 6 februari een Koninklijke Onderscheiding. De heren De Olde en Saalbrink zijn respectievelijk 26 en 33 jaar actief geweest als vrijwilliger bij de brandweer. Voor hun inzet bij het redden van mens en dier worden zij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Peter Snijders reikte de onderscheidingen uit in het Deurlopershuus in Dedemsvaart.

De heer Hans de Olde
De heer De Olde begon op 1 september 1988 als aspirant brandwacht bij de brandweergroep Dedemsvaart. Van Aspirant klom hij op tot Brandwacht, daarna Brandwacht 1e klasse, om in 1992 te worden bevorderd tot Hoofdbrandwacht. In 1996 werd de heer De Olde ingedeeld bij de Rampenbestrijdingsorganisatie. De heer De Olde werkt als buschauffeur en vanwege de onregelmatige diensten die dat werk met zich meebrengt, was hij uitermate geschikt als brandweervrijwilliger. Zijn ervaring en bedrevenheid in het veilig besturen van grote voertuigen maakten hem bovendien bijzonder geschikt voor het werken als chauffeur en pompbediende, maar ook als brandwacht was de heer De Olde uiteraard goed inzetbaar.  Hij wordt omschreven als een opgewekte persoonlijkheid die goed in staat was de sfeer binnen het team positief te beïnvloeden.  De heer De Olde hield zich binnen de brandweer ook bezig met preventie en bovendien was hij oefenleider. De heer De Olde is sociaal zeer vaardig, bij het controleren van horeca-inrichtingen, als die werden versierd tijdens feestdagen of voor de viering van het carnaval, kwamen deze vaardigheden goed van pas.

De heer De Olde was een betrokken brandweerman; dag en nacht beschikbaar om mens en dier uit benarde situaties te redden. Ruim 26 jaar heeft hij zich ingezet voor de gemeentelijke brandweer, binnen Avereest, Hardenberg, Ommen-Hardenberg en het laatste jaar bij de Veiligheidsregio IJsselland. Vanwege zijn verdiensten voor de samenleving  wordt  de heer De Olde onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Eus Saalbrink
De heer Eus Saalbrink is sinds 1981lid van de vrijwillige brandweer in Dedemsvaart. Hij wordt omschreven als een gedreven en loyale brandweer man, die uitstekend in staat was om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Sinds begin 2002 was hij bevelvoerder en teamleider van één van de twee brandweergroepen in Dedemsvaart.

De heer Saalbrink was zowel overdag als ’s nachts altijd beschikbaar voor het brandweerwerk. Door de brandweergroep Dedemsvaart wordt hij als een soort ‘vader’ gezien; die vooral oog heeft voor de ploegleden die op enig moment extra aandacht nodig hebben. Na uitrukken ingeval van ernstige ongevallen weet hij de manschappen te bemoedigen en de vaak traumatische gebeurtenissen voor de brandweerlieden te relativeren, zonder daarbij de ernst van de situatie uit het oog te verliezen. Dit levert hem veel respect op binnen het brandweerkorps.

De grote betrokkenheid van de heer Saalbrink bij het brandweerwerk blijkt wel uit het feit dat hij, ondanks zijn rugklachten, niet eerder stopte met het brandweer vak dan nadat zijn opvolgers voldoende waren ingewerkt om zijn taken over te nemen. De heer Eus Saalbrink heeft zich 33 jaar ingezet voor het redden van mens en dier, bij nacht en ontij was hij beschikbaar. Gelet op deze verdiensten voor de samenleving wordt hij onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

IMG 4127

IMG 4135

IMG 4136

IMG 4138

IMG 4141

IMG 4145

IMG 4146

IMG 4152

IMG 4156

IMG 4157

IMG 4181

IMG 4159

IMG 4163

IMG 4174

IMG 4210

 

Contact

Veiligheidsregio IJsselland
(Cluster Oost - Ommen-Hardenberg)
Postbus 1453
8001 BL Zwolle
Tel: 088-1197000     Bij Spoed 112

Inloggen korpsleden                                                                                                                                                                                                                            (c) 2013 realisatie door Webfra BV