Handcrew Overijssel
In 2013 zijn 69 brandweermensen van Twente en IJsselland opgeleid tot Handcrew Overijssel. Het zijn specialisten op het gebied van natuurbrandbestrijding. De Handcrew maakt gebruik van gereedschappen uit de natuurbrandbestrijdingscontainer en is in heel Nederland inzetbaar. In 2014 werd de eenheid onder andere ingezet bij twee grote natuurbranden in Breda en Hoenderloo en in 2015 in Chaam. De brandweermensen zijn verbonden aan de kazernes in Dedemsvaart, Den Ham en Nijverdal.
Uitreiking van de speciale pakken op 3 februari 2015
Het principe van de Handcrew is naar Amerikaans voorbeeld. De eenheid kan worden ingezet voor zowel daadwerkelijke bestrijding van natuurbrand als in de nablusfase. Het team is sinds 2013 operationeel. Het team is uitgerust met speciaal voor de eenheid ontworpen uitrukkleding. Naast de beschermende kleding beschikt men ook over helmen, nekflappen en brillen. Het werk dat wordt uitgevoerd door de Handcrew is lichamelijk erg zwaar, waardoor de reguliere bluskleding niet geschikt bleek voor de zware arbeid. Het pak waar men nu over beschikt is bijvoorbeeld vele malen lichter en dunner.
In Nijverdal staat een haakarmcontainer die is uitgerust met de specialistische gereedschappen waar het team mee werkt. Zij gaan te voet het veld in met onder andere motorkettingzagen, Pulaski's (bijlen), McCleod's (aangepaste harken), batsen en waterrugzakken om kleine, ook ondergrondse, vuurhaarden te blussen. Zoals gezegd is de Handcrew Overijssel in heel Nederland inzetbaar. Het team wordt bij alarmering gevormd door collega's uit Nijverdal, Den Ham en Dedemsvaart.
Middels gekleurde schouderstukken zijn functies te onderscheiden, bevelvoerder (rood) en adviseur (blauw).
Het speciaal ontworpen logo van de handcrew
De handgereedschappen
Speciale waterrugzakken om de zgn "hotspots" af te kunnen blussen (inhoud 20 ltr). Hotspots zijn vuurhaarden die nog onder de grond kunnen doorsluimeren.
Creƫren van een stoplijn tijdens een oefening waarbij tevens een cameraploeg van RTV Oost aanwezig was ( juni 2015)
Er is een stoplijn gecreerd waardoor het vuur zich niet meer verder kan verspreiden
De lichte handcrew pakken zijn speciaal ontwikkeld voor dit unieke team in Nederland.
Afblussen van een "hotspot" (tijdens een oefening)
Handcrew in actie tijdens gecontroleerd afbranden van heide in het Wierdense Veld in februari 2015
De handcrew groep na afloop van de intensieve natuurbrand inzet in Chaam (2015)
De haakarmcontainer die in Nijverdal staat gestationeerd