Eindoefening Dedemsvaart en Ommen

 

Woensdag 16 oktober werd er een eindoefening technische hulpverlening gehouden in Dedemsvaart. De posten Dedemsvaart en Ommen namen deel aan de oefening.

Op de gemeentewerf was een ongeval geƫnsceneerd tussen een zwaar landbouwvoertuig (tractor inclusief kipper) en twee personenauto's. De tractor had een auto in de flank geraakt en de andere personenauto was tegen de kiepbak tot stilstand gekomen. De brandweereenheden startten vanaf de kazerne Dedemsvaart en kregen daar hun uitrukbericht. Tijdens het aanrijden werd informatie uitgevraagd bij de alarmcentrale. Die meldde dat er een ongeval had plaatsgevonden waar meerdere voertuigen bij betrokken waren. Met die informatie moest het eerst aanrijdende voertuig het doen, verder was er weinig tot niets bekend. Ter plaatse werd direct gestart met een verkenning en bleek er in alle 3 de voertuigen nog personen te zitten. Sommigen bekneld, anderen konden met een kleine handeling uit de auto gered worden. In beide personenauto's was echter sprake van een beknelling. Reden voor de bevelvoerder om op te schalen naar 'middel-hulpverlening' zodat er, door de komst van een extra tankautospuit, per groep aan een voertuig gewerkt kon worden. Ook de OvD (Officier van Dienst) kwam ter plaatse om, daar waar nodig, aansturing te geven aan de ingezette eenheden en regelde hij zaken met politie en gemeente.

De tractor bestuurder kon snel bevrijd worden want die zat enkel verward achter het stuur en raakte bij het ongeval niet bekneld. Alle voertuigen werden gestabiliseerd, de tractor in het bijzonder werd nog eens extra gezekerd aan het hulpverleningsvoertuig van Ommen zodat de tractor niet meer verder vooruit kon, in de richting waar de 2 reddingsacties plaatsvonden. De trekker hing met zijn frontgewicht in de auto, ter hoogte van de bestuurder. De bestuurder kwam hierdoor in een zeer benarde positie terecht en raakte erdoor bekneld. Bij de redding werd het dak van de auto geknipt en kon het slachtoffer op die manier, met behulp van een wervelplank, uit de auto getild worden. Niet lang daarna werd ook het slachtoffer in de andere personenauto bevrijd en waren daarmee alle slachtoffers bevrijd.

Na de oefening werd ter plaatse geƫvalueerd. Men kon terugkijken op een geslaagde oefening, waarbij de situatie goed werd overzien en slachtoffers in een kort tijdsbestek konden worden gered.

 

photo2

photo5

photo7

photo9

photo10

photo11

Contact

Veiligheidsregio IJsselland
(Cluster Oost - Ommen-Hardenberg)
Postbus 1453
8001 BL Zwolle
Tel: 088-1197000     Bij Spoed 112

Inloggen korpsleden                                                                                                                                                                                                                            (c) 2013 realisatie door Webfra BV