Wij zoeken nieuwe vrijwilligers

Brandweer IJsselland (waaronder Ommen en Hardenberg) zoekt nieuwe vrijwiligers. Vanaf 17 oktober tot 20 november 2022 kan er gesolliciteerd worden naar de functie van brandweervrijwilliger

Voor verschillende posten zoeken wij nieuwe vrijwilligers. 

Klik hier voor meer informatie

IMG 1513 edited

Oefening brand bedrijfspand, oktober 2022

De afgelopen weken is er geoefend op het gebied van brand bestrijding in een bedrijfsgebouw. Op het industrieterrein "Alteveer" in Ommen was een brand gesimuleerd waarbij met verschillende technieken de brand werd bestreden. Ook werd er geoefend met de hoogwerker van de post Hardenberg. Tijdens een gesimuleerde inzet werd een "slachtoffer" middels de hoogwerker over het dak heen getild van een woonhuis. 

IMG 0704

 

Lees meer...

Uitruk 17 juli 2022, Stegeren

Melding: Prio 1 Bosbrand Stegeren

Zondagavond werden de posten Ommen en Hardenberg gealarmeerd voor een bosbrand aan de Coevorderweg. Hier stond een perceel in brand van circa 100 m2. De brand was snel onder controle. Een dag later moest er nogmaals uitgerukt worden voor nablussen. Met behulp van het CCF natuurbrandbestrijdingsvoertuig werden ook de laatste resten afgeblust.

IMG 9703

Lees meer...

Overdracht 2 nieuwe voertuigen Hardenberg, 25 juni 2022

Zaterdag 25 juni stond bij de post Hardenberg in het teken van de overdracht van 2 nieuwe voertuigen (tankautospuit en hoogwerker). De nieuwe voertuigen werden officieel overhandigd door burgemeester Offinga. Met de overdracht van een grote sleutel werden de ploegleiders Jelle Nijeboer en Bas Meijerink "eigenaar" namens de post Hardenberg. Na de overdracht was het tijd voor een open-middag bij de kazerne waar het grote publiek de nieuwe voertuigen kon bekijken. Maar ook voorlichting, spelletjes en zelf met water spuiten mocht natuurlijk niet ontbreken. De open-middag was druk bezocht. Het was een geslaagde dag.

IMG 8385

Burgemeester Offinga stapt uit om de sleutel te overhandigen.

Lees meer...

Crisisopvang vluchtelingen Ommen 21 juni 2022

Ommen vangt vluchtelingen op in sporthal de Slaghen

IMG 8075

Op zaterdag en zondag is er hard gewerkt door veel (brandweer) vrijwilligers om de opvang gereed te maken. 

 

De gemeente Ommen gaat vanaf komende dinsdag 21 juni opvangcapaciteit beschikbaar stellen voor asielzoekers en vluchtelingen in sporthal De Slaghen in Ommen. De crisisnoodopvang biedt plaats aan 75 personen voor de duur van 14 dagen.

We begrijpen dat deze situatie vragen oproept. Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen hebt over crisisnoodopvang. Via onderstaande link proberen we zoveel mogelijk vragen te beantwoorden.

Klik hier voor de meest gestelde vragen

Landelijke crisis

Op vrijdagmiddag 17 juni werd duidelijk dat het kabinet de situatie rond de asielopvang als landelijke crisis bestempelt. Als gevolg van een aanhoudende instroom van vluchtelingen en het gebrek aan opvangcapaciteit zijn de afgelopen maanden bij herhaling ontoelaatbare situaties ontstaan op het gebied van veiligheid, gezondheid en maatschappelijke onrust in en rond het aanmeldcentrum in Ter Apel. Vanuit de Rijksoverheid zijn de veiligheidsregio’s gevraagd crisisnoodopvangplekken te realiseren. De gemeente Ommen heeft besloten om sporthal de Slaghen aan te wijzen als tijdelijke opvanglocatie.

Opvang

Burgemeester Hans Vroomen: “De veiligheidsregio IJsselland heeft gevraagd aan de gemeente Ommen om met de grootste spoed een opvanglocatie gereed te maken. We vinden dat we als gemeente de verantwoordelijk hebben om een bijdrage te leveren aan de crisisnoodopvang van vluchtelingen en asielzoekers. Daarom bieden we vanaf dinsdag 21 juni voor een duur van 14 dagen opvang aan vluchtelingen en asielzoekers die bij aankomst in Ter Apel niet gelijk daar onderdak kunnen krijgen.”

Informatie

Omwonenden van sporthal De Slaghen worden op zeer korte termijn geïnformeerd over de crisisnoodopvang. Op www.ommen.nl/crisisnoodopvang is meer informatie te vinden over de opvang. Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt. De gemeente is van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 14 0529.

 

Uitruk 23 maart 2022, Giethmen

Melding: Prio 1 Brand chalet Dalmsholterweg Giethmen

Dinsdagnacht werd de brandweer gealarmeerd voor een chaletbrand op camping 't Voshuus in Giethmen. Bij aankomst was de brand uitslaand. De brandweer had de brand snel onder controle en kon uitbreiding voorkomen richting naastgeleden chalets. De schade aan het chalet was groot. Na 1,5 uur kon er worden ingerukt.

IMG 6129-1

Lees meer...

Uitruk 20 maart 2022, Ommen

Melding: Prio 1 Woningbrand Jan Tooropstraat Ommen

Zondagmiddag werden de korpsen Ommen en Hardenberg (hoogwerker) gealarmeerd voor een woningbrand aan de Jan Tooropstraat. Bij aankomst kwam rook onder de dakrand vandaan bij zowel de hoekwoning als naastgelegen tussenwoning. Met een binnenaanval werd de brand bestreden op zolder van de hoekwoning. Bij de brand is flinke schade ontstaan. Stichting Salvage heeft de betrokken bewoners opgevangen. 

IMG 6009

Lees meer...

Storm Eunice - 18 februari 2022

Vrijdagavond heeft storm Eunice voor flinke overlast gezorgd. In heel Nederland zorgde de storm voor schade. Ook in het gebied Ommen-Hardenberg kwamen er vrijdagavond zo'n 75 meldingen binnen van stormschade. Alle posten werden aan het eind van de middag gealarmeerd om naar de kazerne te komen. Van hieruit werden alle meldingen lokaal afgehandeld. Rond 22.30 uur konden de eerste ploegen naar huis en de laatste ploegen waren aan het begin van de nacht klaar. Zaterdagochend vroeg werden de eerste eenheden opnieuw gealarmeerd voor loshangende takken en omgevallen bomen. 

Op de N36 viel een boom bovenop een trailer geladen met vee. Ook op meerdere plekken op de N36 vielen bomen. De brandweer is hier langdurig bezig geweest om alles op te ruimen. Mede dankzij de hulp van particuliere zaagploegen (aannemers) werd de klus geklaard.

 IMG 5463

Lees meer...

1 januari 2022 - Rustige jaarwisseling in IJsselland

 

We kijken terug op een relatief rustige jaarwisseling zonder grote incidenten. Brandweer IJsselland is vanaf 31 december 0.00 uur tot 1 januari 7.00 uur 66 keer uitgerukt voor incidenten.

De jaarwisseling in IJsselland was voor de brandweer relatief rustig; er waren geen grote incidenten. Opvallend is dat er een stijging zichtbaar is ten opzichte van vorig jaar in het aantal kleinere branden (vreugdevuren) waar de brandweer voor moest uitrukken. In de hele regio was er sprake van een prima sfeer zowel overdag als ‘s nachts. Ook was de samenwerking tussen de hulpdiensten goed. Wij hebben deze periode geen meldingen ontvangen van agressie of geweld tegen brandweermedewerkers.

Klik hier voor het volledige bericht

Foto 13-04-16 15 01 19

 

Brandweer leert van Spaanse collega's (31 oktober 2021)

In Spanje slaat het vuur wanneer een kurkdroog en soms onbegaanbaar bos eenmaal brandt in razend tempo om zich heen. Door dan een aangrenzend natuurgebied gecontroleerd in brand te steken, wordt geprobeerd een vlammenzee letterlijk binnen de perken te houden. ,,Als natuur heeft gebrand duurt het altijd een poos voor het weer kan branden. Dat moet aansterken. Dat kun je toepassen als ergens brand woedt, maar ook preventief. En dan op zo’n manier dat de ondergrond niet dusdanig beschadigd raakt dat er niks meer wil groeien.”

Handcrewteam
Van dichtbij zien Pluim en collega’s - in Nederland maken ze deel uit van het zogenaamde handcrewteam dat natuurbranden meter voor meter te lijf gaat - hoe stroken Spaanse natuur in brand worden gezet, waardoor de begroeiing minder dicht op elkaar zit en eventueel vuur makkelijker te beheersen is. ,,Wij hebben weer veel ervaring met het grondwerk en op plekken waar voertuigen niet kunnen komen als er brand is. In Spanje hebben ze hellingen, wij hebben meer last van wind dat vuur aanwakkert. Je probeert die ervaringen te delen.”

Bron: De Stentor / Foto Edwin Kok

Klik hier voor het volledige artikel

brandweer in spanje

 

Contact

Veiligheidsregio IJsselland
(Cluster Oost - Ommen-Hardenberg)
Postbus 1453
8001 BL Zwolle
Tel: 088-1197000     Bij Spoed 112

Inloggen korpsleden                                                                                                                                                                                                                            (c) 2013 realisatie door Webfra BV