1 januari 2022 - Rustige jaarwisseling in IJsselland

 

We kijken terug op een relatief rustige jaarwisseling zonder grote incidenten. Brandweer IJsselland is vanaf 31 december 0.00 uur tot 1 januari 7.00 uur 66 keer uitgerukt voor incidenten.

De jaarwisseling in IJsselland was voor de brandweer relatief rustig; er waren geen grote incidenten. Opvallend is dat er een stijging zichtbaar is ten opzichte van vorig jaar in het aantal kleinere branden (vreugdevuren) waar de brandweer voor moest uitrukken. In de hele regio was er sprake van een prima sfeer zowel overdag als ‘s nachts. Ook was de samenwerking tussen de hulpdiensten goed. Wij hebben deze periode geen meldingen ontvangen van agressie of geweld tegen brandweermedewerkers.

Klik hier voor het volledige bericht

Foto 13-04-16 15 01 19

 

CORONA UPDATES

Wil je meer weten over updates en het laatste nieuws rondom het Corona virus of welke maatregelen er in onze regio zijn genomen kijk dan op de website van de veiligheidsregio IJsselland.

brandweer

Uitruk 3 oktober 2018, Balkbrug

Melding: Prio 1 Brand wegvervoer de Haar Balkbrug

In de nacht van dinsdag op woensdag is een auto uitgebrand bij een vakantiebungalow aan de Haar. De brandweer kon overslag voorkomen. Van de auto zelf bleef helaas weinig meer over.

autobrand balkbrug

Foto: H. Meter

 

Uitruk 22 september 2018, Balkbrug

Melding: Prio 1 Brand woning Camping 't Reestdal Balkbrug

Zaterdagavond werden de korpsen van Balkbrug, Dedemsvaart, Nieuwleusen, Hardenberg (hoogwerker) en Ommen (tankwagen) gealarmeerd voor een stacaravan in brand op camping 't Reestdal. De brand was snel onder controle maar de schade aan de stacaravan is groot. 

112

Uitrukken maart/april 2017

In de maand maart en april hebben er diverse uitrukken plaatsgevonden in cluster Oost of is er assistentie geboden aan andere clusters of regio's.

Hieronder een korte samenvatting

30 april - Natuurbrand Beuningen - regio Twente (inzet handcrew Dedemsvaart en CCF Natuurbrandvoertuig Ommen)

Zondag 30 april werden diverse korpsen uit Twente gealarmeerd voor een aantal grote natuurbranden. Ook werd hiervoor de handcrew gealarmeerd en het CCF voertuig uit Ommen. De handcrew is ingezet om de zogenaamde hotspots af te blussen om oplaaiend vuur te voorkomen.

Voor meer informatie over de handcrew klik hier

IMG 1447

IMG 4791

Handcrew en CCF Ommen (archief foto)

22 april 2017 Schoorsteenbrand Vinkenbuurt

DSC04801

21 april 2017 Volgelopen kelder Rheezerend

DSC04766

12 april 2017 Ongeval N343 Elfde Wijk

DSC04645

7 april 2017 - Ongeval N377 Balkbrug

DSC02521

25 maart 2017 - Schoorsteenbrand Van Haeringenstraat Dedemsvaart

DSC02298

23 maart 2017 - Schoorsteenbrand Sibculo

DSC02289

13 maart 2017 - Ongeval N36

DSC01327

03 maart 2017 Autobrand Slagharen

DSC01288

DSC01285

Als troost werden er brandweer beertjes uitgereikt waar de kinderen heel blij mee waren.

Foto's US Media

 

Uitruk 6 februari 2017, Balkbrug

Melding: Prio 1 Brand wegvervoer Westerhuizingerweg Balkbrug

Maandagmiddag rond 15.30 uur werd Balkbrug gealarmeerd voor een autobrand op de Westerhuizingerweg. Bij aankomst bleek de auto al volledig in de brand te staan. De brandweer heeft de brand geblust.

DSC01251

 

Lees meer...

Uitruk 2 februari 2017, Balkbrug

Melding: Prio 1 Woningbrand (schoorsteen) Boslaan Balkbrug

Donderdagavond rond 22.00 uur werden Balkbrug, Ommen (tankwagen) en Hardenberg (hoogwerker) gealarmeerd voor een schoorsteenbrand bij een woning aan de Boslaan. Bij aankomst bleek de situatie mee te vallen. Met behulp van de hoogwerker werd de schoorsteen van bovenaf gecontroleerd. Hierna konden alle voertuigen weer inrukken.

IMG 5537

Lees meer...

Uitruk 26 januari 2017, Balkbrug

Melding: Prio 1 Ongeval letsel N377 Balkbrug

Donderdag werden Nieuwleusen en Balkburg gealarmeerd voor een ongeval met een gekantelde vrachtwagenaanhanger op de N377. Bij aankomst stond de vrachtwagen  overeind maar was de aanhanger gekanteld. De chauffeur kon uit het voertuig worden gehaald na knipwerk van de brandweer. De weg is geruime tijd afgesloten geweest.

DSC04317

Foto US Media

Uitruk 12 november 2016, Balkbrug

Melding: Prio 1 Woningbrand Meppelerweg

Zaterdagavond 12 november werden Balkbrug, Dedemsvaart en Ommen (tankwagen) gealarmeerd voor een woningbrand aan de Meppelerweg in Balkbrug. De brandweer van Balkbrug die op steenworp afstand van het adres gevestigd is was snel ter plaatse. In de woning boven een voormalige winkel woedde een brand die gelukkig snel onder controle was. De woning liep aanzienlijke schade op.

DSC01054

 

Lees meer...

Uitruk 17 oktober 2016, Balkbrug

Melding: Prio 1 Brand bijgebouw Zwolseweg

Zondagnacht om 04.58 uur werden de korpsen Balkbrug, Dedemsvaart en Ommen (tankwagen) gealarmeerd voor een schuurbrand achter een woning aan de Zwolseweg. Bij aankomst bleek er een flinke brand te woedden in een houten schuur. Door snel ingrijpen kon worden voorkomen dat het vuur kon overslaan naar de nabij gelegen woningen. Door de brand is de schuur grotendeels verloren gegaan. In de nacht van zaterdag op zondag was er ook een brand bij een andere woning aan de Zwolsweg. Hierbij raakte een houten sauna gebouw zwaar beschadigd.

IMG 4069

Lees meer...

Uitruk 14 oktober 2016, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Brand Bijgebouw Rozenstraat Dedemsvaart (Middelbrand)

In de nacht van donderdag op vrijdag rukte de brandweer van Dedemsvaart uit naar de Rozenstraat voor een schuurbrand. Aanrijdend werd door de bevelvoerder opgeschaald naar middelbrand vanwege het uitbreidingsgevaar en de vele 112-meldingen. Hierop kwam assistentie vanuit Balkbrug. Ook brandweer Zuidwolde assisteerde met een tankwagen. Achter een hoekwoning aan de Rozenstraat stonden twee schuren in brand. Ook had de brand de veranda, schuur van de buurman en de woningen al aangetast waarbij de ramen sneuvelden. Tevens stond de schutting van de achterbuurman al in brand. Vanwege de grote rookontwikkeling en vonkenregen werd een aantal woningen aan de Zwierstraat ontruimd. Een paar bewoners zijn hier door ambulancepersoneel onderzocht in verband met rookinhalatie. Eén persoon is overgebracht naar het ziekenhuis. De brand was snel onder controle en de brandweer wist overslag naar de woningen te voorkomen. De laatste brandweereenheid kon omstreeks half drie weer inrukken. 

image1

Lees meer...

Uitruk 24 september 2016, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Ongeval Wegvervoer Letsel Zuidwolderstraat Dedemsvaart (Middel Hulpverlening)

Zaterdagmiddag werden de hulpdiensten gealarmeerd voor een ernstig eenzijdig ongeval op de Zuidwolderstraat in Dedemsvaart. Omdat er sprake was van meerdere (mogelijk beknelde) slachtoffers werd door de brandweer opgeschaald naar "middel hulpverlening", waarop assistentie van ploeg Balkbrug kwam. Twee gewonden zijn door de brandweer en het ambulancepersoneel uit de auto gehaald. Een derde slachtoffer zat al buiten het voertuig bij aankomst van de hulpverleners. Het Mobiel Medisch Team kwam met een helikopter aangevlogen om medische assistentie te verlenen. Alle drie de slachtoffers zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

DSC03942

Lees meer...

Uitruk 20 september 2016, Balkbrug

Melding: Prio 1 Ongeval Wegvervoer Letsel N48 Balkbrug (Middel Hulpverlening)

Dinsdagmiddag vond er een ernstig ongeval plaats op de N48 bij Balkbrug. Brandweereenheden uit Balkbrug en Dedemsvaart rukten uit, ondersteund door een hulpverleningsvoertuig uit Ommen. In twee personenauto's zaten beknelde slachtoffers welke door de teams uit Balkbrug en Dedemsvaart uit hun benarde positie werden bevrijd. Ook het Mobiel Medisch Team kwam ter plaatse met een helikopter. De gewonden zijn overgebracht naar het ziekenhuis en de politie deed onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

DSC03778

Lees meer...

Uitruk 23 april 2016, Balkbrug

Melding: Woningbrand De Haar Balkbrug (Middelbrand)

Zaterdagochtend werd er groot alarm geslagen voor de brandweer in verband met een woningbrand aan De Haar in Balkbrug. De meldkamer stuurde eenheden uit Balkbrug, Dedemsvaart, Hardenberg (hoogwerker) en Zuidwolde (tankwagen) op pad. Op een vakantiepark zou een chalet in brand staan. Vanwege de hoge vuurlast was het voor de brandweer niet meer verantwoord de woning te betreden en het vuur van binnenuit te blussen. Dit was reden genoeg om een extra tankwagen (Ommen) te laten aanrukken vanwege de grote hoeveelheid water die benodigd was om het vuur van buitenaf te lijf te gaan. De chalet is volledig uitgebrand en moet als verloren worden beschouwd. Tijdens de nabluswerkzaamheden moest de ploeg uit Dedemsvaart met spoed inpakken omdat zij als Handcrew gealarmeerd werden voor een grote heidebrand bij Hengelo, Twente.

DSC00478

Lees meer...

Uitruk 28 februari 2016, Balkbrug

Melding: Prio 1 Brand Cel FPC Veldzicht Ommerweg Balkbrug

Zondagavond werden de brandweerposten Balkbrug, Dedemsvaart en Hardenberg wederom gealarmeerd voor een brand bij FPC Veldzicht in Balkbrug. Ook nu was er een brand in een cel, welke snel geblust was. Met overdrukventilatoren werd de vleugel weer rook-vrij gemaakt.  

DSC00075

Foto: Don Stolwijk - US Media

Uitruk 26 februari 2016, Balkbrug

Melding: Prio 1 Brand Cel FPC Veldzicht Ommerweg Balkbrug

Vrijdagavond werden de brandweerposten Balkbrug, Dedemsvaart en Hardenberg gealarmeerd voor een celbrand bij FPC Veldzicht. Het betrof hier een kleine brand in een cel die snel onder controle was. 

DSC00040

Foto: Don Stolwijk - US Media

Uitruk 16 januari 2016, Balkbrug

Melding: Prio 1 Woningbrand Van Hemertstraat Balkbrug (Betreft Schoorsteen)

Zaterdagavond om 22:17 uur werden de brandweerposten Balkbrug, Dedemsvaart en Hardenberg (hoogwerker) gealarmeerd voor een schoorsteenbrand aan de Van Hemertstraat in Balkbrug. Aangekomen op het adres werd er een verkenning uitgevoerd door de ploeg uit Balkbrug en bleek er niets aan de hand te zijn. Een voorbijganger had de melding gedaan bij de meldkamer, maar bij controle bleek er geen sprake te zijn van een schoorsteenbrand. De ploegen konden hierdoor al snel weer terug naar hun kazernes.

Kazerne logo 2

Uitruk 9 november 2015, Balkbrug

Melding: Prio 1 Gaslek Zwolseweg N377 (stank)

Maandagmorgen rond 10.15 uur werden Balkbrug en Nieuwleusen gealarmeerd voor een gaslek aan de N377 richting Dedemsvaart. Bij maaiwerkzaamheden was een gasleiding geraakt. De brandweer heeft de omgeving afgezet waarna monteurs van de netbeheerder het gaslek hebben gedicht.

DSC00809

Lees meer...

Uitruk 10 oktober 2015, Balkbrug

Melding: Prio 1 Ongeval letsel Oprit N48

Zaterdagmiddag werden Balkbrug, Dedemsvaart en Ommen (HV voertuig) opgeroepen voor een ongeval met letsel op de oprit N48. Bij aankomst bleek een auto op de kop in de sloot te liggen. Gelukkig kon de bestuurster zelfstandig het voertuig verlaten waardoor er voor de brandweer geen levensreddende handelingen verricht hoefden te worden. De bestuurster is afgevoerd naar het ziekenhuis.

DSC09905

 

Lees meer...

Uitruk 9 oktober 2015, Balkbrug

Melding: Prio 1 Ongeval letsel Den Kaat

Vrijdagavond werden Balkbrug, Dedemsvaart en Ommen (HV voertuig) opgeroepen voor een ongeval met letsel op Den Kaat in Balkbrug.

Bij aankomst bleek een eenzijdig ongeval te hebben plaatsgevonden waarbij de auto tegen een boom tot stilstand kwam. De bestuurder is per ambulance afgevoerd. Voor de brandweer waren er geen levensreddende handeling te verrichten.

DSC09877

Foto US Media

Uitruk 17 september 2015, Balkbrug

Melding: Prio 1 Ongeval Wegvervoer Letsel Zwolseweg Balkbrug

Donderdag rond 16:00 uur werden de brandweerposten van Balkbrug, Dedemsvaart en Ommen (HV) gealarmeerd voor een ongeval in Balkbrug. Ter hoogte van het 'Katinger viaduct' had een aanrijding plaatsgevonden tussen twee personenauto's. De bestuurster van 1 van de auto's raakte bij het oversteken van de N377 richting de N48 een auto, komende uit de richting Balkbrug, in de flank. De persoon in de aangereden auto klaagde over pijn in de nek en rug. Het slachtoffer kon na onderzoek door het ambulancepersoneel uit de auto gehaald worden zonder daarbij gebruik te hoeven maken van het hydraulisch redgereedschap van de brandweer. Zij is voor nader onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis.

IMG 9091

Uitruk 10 september 2015, Balkbrug

Melding: Prio 1 Brand wegvervoer N377 Balkbrug

Donderdagavond rond 19.30 uur werden de korpsen Balkbrug, Nieuwleusen en Ommen (tankwagen) gealarmeerd voor een vrachtwagenbrand op de N377 nabij hmp 17,5. Bij aankomst bleek er een zeer ernstig ongeval te hebben plaatsgevonden tussen een personenauto en een vrachtwagen. Door de aanrijding is er brand uitgebroken en zijn zowel de personenauto als de vrachtwagen uitgebrand.

De bestuurder van de personenauto  - een 39 jarige man uit Dedemsvaart -  is hierbij om het leven gekomen. De bestuurder van de vrachtwagen is met de schrik vrijgekomen.

Door de omvang van het ongeval is de N377 geruimte tijd afgesloten geweest voor onderzoek. Om de hulpverlening goed te coordineren werd er opgeschaald naar GRIP-1.

IMG 9654

Lees meer...

Uitruk 29 augustus 2015, Balkbrug

Melding: Prio 1 Brand Bijeenkomst Heuveltjesbosbad Balkbrug

Zaterdagochtend iets over half tien werd er een brand gemeld bij het Heuveltjesbosbad in Balkbrug. Eenheden uit Balkbrug, Dedemsvaart en Hardenberg werden gealarmeerd voor de brand, wat al snel een oefening bleek te zijn van het Heuveltjesbosbad. Mogelijk dat er per ongeluk 112 werd gebeld. Voor de brandweer was er dus niets te doen, en kon dan ook 'binnen blijven'.

Brandweer detail

Uitrukken 25 juli 2015, alle posten

Brandweer druk met meldingen van stormschade in cluster Oost

De zware zomerstorm van 25 juli heeft ook in IJsselland huisgehouden. In cluster Oost (Balkbrug, Bergentheim, Dedemsvaart, De Krim, Gramsbergen, Hardenberg, Ommen en Slagharen) kreeg de brandweer in totaal zo'n 50 meldingen van stormschade te verwerken. Veelal ging het hier om omgewaaide bomen en gevaarlijk hangende takken. Om 16:50 uur werden alle brandweerlieden in de regio's IJsselland en Noord- en Oost Gelderland door hun meldkamer gealarmeerd met de mededeling te 'kazerneren'. Dit betekende dat elke brandweerpost bemand werd. Kazernering wordt vaker in werking gezet bij (zware) stormen, al was dat de laatste jaren op kleinere schaal. Dat de kazernering op deze schaal geen overbodige luxe bleek, werd na afloop wel duidelijk. De Meldkamer Oost Nederland verwerkte alleen al in de IJssellandse gemeenten een kleine 500 meldingen. Omstreeks 21:00 uur werd de kazernering beeindigd en is vanaf dat moment de 'normale' alarmering weer van kracht.

Op vakantiepark Calluna in Ommen moest de brandweer met spoed in actie komen, hier viel een boom boven op een chalet, de bewoners kwamen gelukkig met de schrik vrij. Hierbij werd het dak zwaar beschadigd.

 

nieuw 10 van 27

Deze boom was neergevallen nabij vakantiepark Calluna, de collega's uit Nieuwleusen hebben deze boom opgeruimd.

nieuw 12 van 27

Balkerweg Ommen

 

Lees meer...

Uitruk 10 maart 2015, Balkbrug

Melding: Prio 1 Brand Cel FPC Veldzicht Ommerweg Balkbrug

Dinsdagmiddag heeft er een brandje gewoedt bij FPC Veldzicht in Balkbrug. De eerste melding kwam binnen via het openbaar meldsysteem, waarop de ploeg van Balkbrug gealarmeerd werd voor een automatische brandmelding. Kort na deze eerste melding werd bekend dat er echt brand woedde, waardoor onmiddelijk werd opgeschaald naar de status 'grote brand' en GRIP 1. Brandweerposten Dedemsvaart, Ommen en Hardenberg werden gealarmeerd voor assistentie. Ook diverse eenheden van politie en ambulance spoedden zich naar de Ommerweg. De brand in de cel had voor veel rookontwikkeling gezorgd maar was gelukkig snel onder controle. Eén persoon is ter plekke behandeld door ambulancepersoneel.

DSC04322

Lees meer...

Uitruk 25 december, Balkbrug

Melding: Prio 1 Brand Bijgebouw Zwolseweg Balkbrug

Op eerste kerstdag rond half negen 's avonds ontstond brand in een schuur aan de Zwolseweg in Balkbrug. Toen de tankautospuit van post Balkbrug op het opgegeven adres aankwam schaalde de bevelvoerder op naar middelbrand. De schuur stond namelijk al volledig in brand. De brandweer van Dedemsvaart assisteerde hierop bij de bestrijding van de brand. Voor de waterwinning werd gebruik gemaakt van een brede sloot die iets verderop lag, haaks op de N377. In de schuur stond o.a. een auto welke volledig verloren ging. Ook was er een verblijfplaats aanwezig voor enkele geiten. Tijdens de bestrijding van de brand liep een geit zijn 'vertouwde' verblijfplaats weer in, maar kon gelukkig optijd het 'hok' weer uitgejaagd worden. Een tweede geit en een pony konden ook optijd in veiligheid worden gebracht. De schuur brandde volledig uit.

DSC09689

Lees meer...

Uitruk 13 september, Balkbrug

Melding: Prio 1 Woningbrand 't Reestdal de Haar Balkbrug

Zaterdagavond werden Balkbrug, Dedemsvaart, Hardenberg (hoogwerker) en Ommen (tankwagen) opgeroepen voor een woningbrand bij camping 't Reestdal. Al vrij snel kwam het bericht dat de brand onder controle was en dat voor de brandweer verder geen werkzaamheden waren weggelegd.

112

26 juli, Wateroverlast

De brandweer in cluster Oost van de veiligheidsregio IJsselland is zaterdag 26 juli druk geweest met het afhandelen van vele meldingen van wateroverlast. In Ommen, Dedemsvaart en Balkbrug kwamen veel meldingen binnen van wateroverlast na een wolkbreuk.

Dedemsvaart en Ommen lijken het hardst getroffen te zijn door het extreme weer. In o.a. het winkelcentrum in Dedemsvaart moesten enkele supermarkten noodgedwongen sluiten in verband met waterschade. Ook andere winkels sloten de deuren in verband met vallende plafondplaten. Daarnaast kwamen straten volledig blank te staan en moesten kelders worden leeggepompt.

Ook de brandweerkazerne van Dedemsvaart bleef niet gespaard. De remise, kleedruimte, gang en de kantine kwamen hier blank te staan. In het buitenterrein was zelfs een metersgroot gat ontstaan na het verzakken van de grond door de zware regenval.

IMG 6241

Lees meer...

Uitruk 23 juni, Balkbrug

Melding: Prio 1 Ongeval voertuig te water Balkerweg Vinkenbuurt

Maandag omstreeks 12.30 uur werden Balkbrug en Zwolle (duikers) gealarmeerd voor een auto te water aan de Balkerweg in de Vinkenbuurt. Bij een eenzijdig ongeval was hier een personenauto op de kop in een naastgelegen sloot terecht gekomen. De brandweer heeft de auto uit de sloot getrokken  waarna de zwaargewonde bestuurder met spoed is overgebracht naar het ziekenhuis.

DSC08654-1

Lees meer...

Uitruk 6 januari, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Woningbrand van Haeringenstraat Dedemsvaart

Maandagavond om half zeven werd de brandweer gealarmeerd voor een schoorsteenbrand aan de van Haeringenstraat in Dedemsvaart. Het bleek allemaal mee te vallen en van brand was dan ook geen sprake. Met enkel een nacontrole kon de brandweer het af. De eveneens gealarmeerde hoogwerker hoefde niet in actie te komen. 

DSC00032

Foto: Don Stolwijk - US Media

Uitruk 31 oktober, Balkbrug

Melding: Prio 1 Woningbrand De Kolonie Balkbrug (Schoorsteen)

Donderdagavond rond kwart over zeven werden de blusgroepen Balkbrug en Dedemsvaart, ondersteund door OvD en hoogwerker, gealarmeerd voor een schoorsteenbrand aan De Kolonie in Balkbrug. Gelukkig viel de brand mee en kon post Balkbrug de klus alleen af. Dedemsvaart is met prio 2 ter plaatse gegaan maar kon onverrichter zake retour kazerne. De hoogwerker kon halverwege al terug naar de post.

Brandweer detail

Uitruk 15 oktober, Balkbrug

Melding: Prio 1 Rookmelder FPC Veldzicht Ommerweg Balkbrug

Dinsdagochtend rond half tien rukten voertuigen van de brandweerposten Balkbrug en Dedemsvaart uit voor een automatische brandmelding bij FPC Veldzicht in Balkbrug. Al snel werd bekend dat er van brand geen sprake was en dat het ging om een loos alarm. De voertuigen konden hierop rechtsomkeert en hoefden niet verder in actie te komen.

Detail foto 011

Uitruk 15 oktober, Balkbrug

Melding: Prio 1 Brand Bijgebouw Oud Avereest Balkbrug

Dinsdagavond net voor middernacht werd blusgroep Balkbrug gealarmeerd vanwege een brand in een schuur ten noorden van Balkbrug. Omdat de melder, de eigenaar, gelijk wist te vertellen dat zijn schuur was voorzien van asbest dakbedekking werd ook de AGS (Adviseur Gevaarlijke Stoffen) gealarmeerd. Bij aankomst van de 2335 stond de schuur al volledig in brand. De schuur stond relatief dicht op de woning. Mede daarom was het van belang de vlammen snel te temperen. Met diverse stralen lage druk werd men de brand na ongeveer een uur de baas en kon het sein brand meester worden gegeven. Omdat het een vrij kleine schuur betrof en er geen verdere gevaar was voor de omgeving kon de brandweer het af met 1 tankautospuit. Er werd nog wel om de ademluchtgroep gevraagd zodat zij de manschappen ter plaatse van nieuw ademlucht konden voorzien.

DSC03605

Lees meer...

Uitruk 1 september, Balkbrug

Melding: Prio 1 Ongeval Wegvervoer Letsel Zwolseweg Balkbrug

Zaterdagnacht omstreeks kwart voor vier werden de hulpdiensten gealarmeerd voor een ongeval met letsel op de Zwolseweg bij Balkbrug. De brandweerposten Balkbrug en Nieuwleusen (HV) rukten uit naar het incident. Bij het ongeval was een auto op de kop en in de berm tot stilstand gekomen.  Er werd ook een gewonde fietser aangetroffen in een maisveld, mogelijk dat dit in verband stond met het ongeval. Onderzoek zal dat uit moeten wijzen. De brandweer heeft het ambulancepersoneel geassisteerd bij het incident en heeft ter plekke een gevaarlijk hangende tak uit een boom verwijderd die tijdens de botsing was ingescheurd. 

Uitruk 27 augustus, Balkbrug

Melding: Prio 1 Brand wegvervoer Oeverweg Balkbrug

Dinsdag 27 augustus omstreeks 16.00 uur werd de post Balkbrug gealarmeerd voor een brand in een landbouwvoertuig. In een weiland in Oud-Avereest had een brand gewoed in een balenpers. Bij aankomst bleek de brand al onder controle, voor de brandweer restte een nacontrole.

IMG 2750

 

Uitruk 25 augustus, Balkbrug

Melding: Prio 1 Ongeval wegvervoer letsel Ommerweg Balkbrug

Zondagmiddag om 16.09 uur werd de post Balkbrug tezamen met Nieuwleusen (HV voertuig) opgeroepen voor een ongeval met letsel op de Ommerweg. Bij aankomst werd er ter hoogte van de TBS kliniek Veldzicht een auto te water aangetroffen met 2 inzittenden. De 2 inzittenden konden met behulp van een ladder en loopplank naar de wal worden gehaald waarna ze werden opgevangen door het ambulance-personeel.

IMG 2294

Lees meer...

Uitruk 11 augustus, Balkbrug

Melding: Prio 1 Rookmelder FPC Veldzicht Ommerweg Balkbrug

Zaterdagavond net na middernacht werden de blusgroepen Balkbrug en Dedemsvaart opgeroepen voor een automatische brandmelding bij TBS-kliniek Veldzicht in Balkbrug. Voor de brandweer bleek er niets te doen zodat de voertuigen binnen konden blijven. Het ging om een loos alarm wat afgehandeld werd door de BHV van de kliniek zelf.

IMG 9093

Uitruk 31 juli, Balkbrug

Melding: Prio 1 Ongeval Wegvervoer Letsel Den Hulst Nieuwleusen

Brandweer, politie en ambulance spoedden zich woensdagmiddag iets over vijf naar Den Hulst in Nieuwleusen vanwege een verkeersongeval. Vanuit korps Ommen-Hardenberg werd de post Balkbrug opgeroepen om assistentie te verlenen aan post Nieuwleusen van het korps Dalfsen. Ter plaatse trof men een ravage aan. Een personenauto, bestuurd door een 19-jarige jongen, was frontaal in botsing gekomen met een touringbus. De jongen zat bekneld in de auto en is door de brandweer uit zijn voertuig bevrijd. De bus vervoerde 47 inzittenden. Een paar van hen hadden slechts lichte verwondingen. De bus is na de botsing in de berm tot stilstand gekomen waarbij ook een boom werd geramd. Bij het ongeval werd ook een traumahelikopter ingezet. De trauma-arts is met de ambulance welke de jongeman vervoerde meegegaan naar het ziekenhuis. Helaas is de jongen aan zijn verwongingen overleden. Over de toedracht van het ongeval is nog niets bekend.

DenHulst-Nieuwleusen-18

Lees meer...

Uitruk 25 juli, Balkbrug

Melding: Prio 1 Rookmelder Psych. centrum Veldzicht Ommerweg Balkbrug

Donderdagochtend werden de 2335 van post Balkbrug en de 2336 van post Dedemsvaart gealarmeerd voor een brandmelding bij psychiatrisch centrum Veldzicht. De spoed kon er al gauw af nadat bleek dat het bakken van tosti's de oorzaak van de melding was. De 2335 is met prio 2 ter plaatse gegaan voor een nacontrole, de 2336 kon halverwege rechtsomkeert. 

112

Uitruk 19 mei, Balkbrug

Melding: Prio 1 Woningbrand De Pol Balkbrug

Zondagavond 19 mei om twaalf over zes werd de brandweer van Balkbrug opgeroepen voor een keukenbrand aan De Pol tussen Dedemsvaart en Balkbrug. Ook de hoogwerker uit Hardenberg werd mee gealarmeerd. De melding ontstond nadat er lichte rookontwikkeling, na een kortsluiting, werd geconstateerd in de keuken van de woning. De bewoners hadden samen met de huisdieren het huis veilig weten te verlaten. Van brand was geen sprake zodat er voor de brandweer niets anders over bleef dan het ventileren van de woning, met behulp van de overdrukventilator uit de hoogwerker.

image

Foto: Don Stolwijk - US Media

Uitruk 25 maart, Balkbrug

Melding: Prio 1 Woningbrand Ommerweg Balkbrug (Betreft Schoorsteen)

Tijdens de oefenavond van brandweerpost Dedemsvaart werd er door chauffeurs geoefend in Balkbrug om de stratenkennis op peil te houden. Toen men met de 2336 de Ommerweg op draaide zag de bemanning bij een woning vlammen uit de schoorsteen komen. Meteen werd hierop geacteerd en heeft de bemanning een verkenning uitgevoerd. Ook is de brand direct via de mobilofoon vanuit de tankautospuit doorgegeven aan de meldkamer. Deze had de melding nét ontvangen van de verontrustte bewoner. Brandweer Balkbrug, die ook aan het oefenen was, werd samen met de hoogwerker van Hardenberg gealarmeerd. De bemanning van de tankautospuit uit Dedemsvaart is ter plaatse gebleven totdat Balkbrug ter plaatse was, heeft daarna nog wat hand- en spandiensten verricht en kon toen verder met de oefening. Brandweer Balkbrug is ter plaatse gebleven en heeft de klus geklaard. De hoogwerker is ter plaatse gekomen maar hoefde uiteindelijk niet ingezet te worden.

DSC00997

Lees meer...

Uitruk 25 maart, Balkbrug

Melding: Prio 1 Rookmelder Psych. centrum Veldzicht Ommerweg Balkbrug

Maandagochtend rond 11:40 uur kwam er bij de meldkamer een brandmelding binnen afkomstig van Veldzicht in Balkbrug. Hierop werd de blusgroep van Balkbrug gealarmeerd om polshoogte te nemen. Van brand was geen sprake, wel waren er protesten gaande vanwege het besluit dat de kliniek de deuren moet sluiten. De brandweer kon onverrichter zake retour kazerne.

Brandweer ommen-hdb 5

Uitruk 23 maart, Balkbrug

Melding: Prio 1 Woningbrand Woestendijk Vinkenbuurt

Zaterdagmiddag werd brandweerkorps Ommen-Hardenberg voor de tweede keer die dag gealarmeerd voor een woningbrand, dit keer in de Vinkenbuurt. Brandweerpost Balkbrug werd hiervoor gealarmeerd, samen met korps Dalfsen en Zwolle (hoogwerker). Bij de melding was nog een en ander onduidelijk waar de brand zou woedden maar uiteindelijk bleek het te gaan om een brand op het dak van een kippenschuur. Bij aankomst had de bewoner reeds een bluspoging ondernomen met een poederblusser. De brandweer heeft de blussing van de man overgenomen. Isolatiemateriaal had vlam gevat maar de brand is uiteindelijk in de kiem gesmoord. In verband met de moeilijk te bereiken waterwinning is ook het groot watertransport uit voorzorg opgeroepen. Deze is uitgerukt vanuit Ommen en Zwolle. Het grootwatertransport hoefde uiteindelijk niet ingezet te worden. 

160-0943 resize

Lees meer...

Uitruk 14 maart, Balkbrug

Melding: Prio 1 Ongeval Wegvervoer Letsel Zwolseweg 19,2 Balkbrug 

Donderdagochtend iets voor 8 werd er een ongeval letsel gemeld op de Zwolseweg bij Balkbrug. Politie, brandweer en ambulance spoedden zich naar de plek des onheils, waar sprake zou zijn van een beknelling. Dit was echter niet het geval, en bleek tevens het letsel ook mee te vallen. De auto was door de gladheid van de weg gegleden en op de zij tegen een boom beland. Voor de brandweer was er, op stabilisatie van het voertuig na, niets te doen. Deze kon dan ook vrij snel weer inrukken. De vrouw is in de ambulance geispecteerd en bleek ongedeerd te zijn.

DSC00063

DSC00074

DSC00076

DSC00080

Foto's Don Stolwijk - US Media

Uitruk 12 maart, Balkbrug

Melding: Prio 1 Rookmelder Psych. centrum Veldzicht Ommerweg Balkbrug

Dinsdag rond 13:00 uur werd brandweerpost Balkbrug opgeroepen voor een brandalarm bij Psychiatrisch centrum Veldzicht. Er was een handmelder ingedrukt, maar van brand was gelukkig geen sprake. De bemanning van de 2335 heeft ter plaatse een korte controle uitgevoerd en kon daarna weer retour kazerne.

voorkant-detail2

Uitruk 3 maart, Balkbrug

Melding: Prio 2 Dier in kelder / put Hoofdweg Balkbrug

Zondagochtend om half 7 werd brandweerpost Balkbrug opgeroepen om hulp te bieden op een boerderij, waar 6 koeien in de mestkelder waren beland. Balkbrug kreeg hierbij assistentie van korps Dalfsen (post Nieuwleusen) die met de veetakel ter plaatse kwam. Ongeveer 2 uur is men bezig geweest om alle koeien uit de kelder te krijgen. Helaas hebben 3 koeien het niet overleefd, deze waren bij aankomst van de brandweer al bezweken aan hun verwondingen. Nadat alle koeien uit de kelder gehaald waren kon men de takel inpakken en konden de voertuigen van beide posten vervolgens weer retour kazerne.

IMG 5909

Uitruk 21 februari, Balkbrug

Melding: Prio 1 Rookmelder Psych. Centrum Veldzicht Ommerweg Balkbrug

Donderdagavond om 22:13 uur werd de post Balkbrug opgeroepen voor een brandmelding in Psychiatrisch Centrum Veldzicht. Bij het inmelden bleek het alarm veroorzaakt te zijn door stoom. Voor de brandweer was er niets meer te doen, de 2335 van post Balkbrug kon in de kazerne blijven.

voorkant-detail

Uitruk 3 oktober, Balkbrug

Melding: Prio 1 Brand Cel Psych. centrum Veldzicht Balkbrug

Woensdagochtend rond half tien werd er een brand gemeld in een isoleercel in Psychiatrisch centrum Veldzicht te Balkbrug. De post Balkbrug en de hoogwerker uit Hardenberg werden aangestuurd door de meldkamer. Gezien de omstandigheden werd er opgeschaald naar middelbrand zodat ook de post Dedemsvaart ter versterking kon uitrukken naar Balkbrug. Ook een ambulance werd uit voorzorg naar Veldzicht gestuurd.

De bemanning van de TS uit Balkbrug, welke als eerste ter plaatse was, had de brand snel onder controle. De overige voertuigen van de brandweer die aanrijdend waren konden stand-by blijven staan voor aan de weg. Zij zijn uiteindelijk niet ingezet. Ongeveer een half uur na de melding konden alle voertuigen weer retour kazerne.

DSC06506

Lees meer...

Uitruk 5 september, Balkbrug

Melding: Prio 2 Dier in kelder/put Lutten Oever Balkbrug

Balkbrug en Dedemsvaart werden woensdagochtend omstreeks half negen opgeroepen voor een koe in de put aan de Lutten Oever in Balkbrug. Balkbrug rukte uit met de TS en kreeg daarbij assistentie van post Dedemsvaart die uitrukte met de bus + veetakel.

Ter plaatse aangekomen bleek er een kalfje in de mestkelder te zijn gevallen. Twee brandweerlieden in overlevingspak, uitgerust met ademlucht gingen de kelder in op zoek naar het kalf. Na aanwijzing van de boer waar hij het beest voor het laatst gezien had werd het beestje gevonden en brachten de twee brandweerlieden het kalfje naar het begin van de mestkelder waar de collega's hen op stonden te wachten. Met behulp van een singel werd het kalf uit de kelder getrokken waarna het een koude maar wel zo frisse douche te wachten stond. Ook voor de brandweerlieden stond er een douche klaar in de vorm van een straaltje hoge druk uit de TS van Balkbrug.

Nadat het kalf was bevrijd konden beide groepen inpakken en retour kazerne.

foto 1

Lees meer...

Uitruk 13 augustus, Balkbrug

Melding: Prio 1 Woningbrand De Wildenberg Zuidwolde

Rond 21.00 uur maandagavond werd post Balkbrug gealarmeerd voor een woningbrand aan de Nieuwe Dijk te Zuidwolde (Drenthe). Het betrof een kleine woning, die bij aankomst van de posten Zuidwolde en Balkbrug al reddeloos verloren bleek te zijn. De bewoner heeft enkele lichte brandwonden opgelopen en helaas stierven er 4 jonge pups in de vlammenzee. De technische recherche stelde dinsdagochtend een onderzoek in.

brandzuidwolde

Lees meer...

Uitruk 14 juli, Balkbrug

Melding: Prio 1 Brand onbekend gebouw Camping 'T Reestdal Balkbrug

De kazernes van Balkbrug, Dedemsvaart en Ommen zijn zaterdagavond gealarmeerd voor een caravanbrand op een camping in Balkbrug. Er bleek een slang van een gaskachel in brand te hebben gestaan, maar door adequaat optreden van de campingeigenaar is voorkomen dat de brand zich verder uitbreidde.

De tankautospuit van Balkbrug heeft een nacontrole uitgevoerd, de overige aanrijdende voertuigen konden weer terugkeren naar kazernes.

Resize of DSC09181

Foto: Don Stolwijk US Media

Uitruk 29 juni, Balkbrug

Melding: Prio 1 Rookmelder Psych. centrum Veldzicht

Vrijdagochtend in alle vroegte is brandweerpost Balkbrug opgeroepen voor een automatisch brandalarm bij Psychiatrisch centrum Veldzicht.

Uitruk 3 juni, Balkbrug

Melding: Prio 2 Stank / LPG lekkage Takens cafe dancing Balkbrug

Omstreeks tien over drie in de vroege ochtend is de brandweer van Ommen - Hardenberg (kazerne Balkbrug) en Dalfsen (kazerne Nieuwleusen) gealarmeerd voor een gaslucht bij cafe dancing Takens aan de Meppelerweg in Balkbrug.

Contact

Veiligheidsregio IJsselland
(Cluster Oost - Ommen-Hardenberg)
Postbus 1453
8001 BL Zwolle
Tel: 088-1197000     Bij Spoed 112

Inloggen korpsleden                                                                                                                                                                                                                            (c) 2013 realisatie door Webfra BV