Storm Eunice - 18 februari 2022

Vrijdagavond heeft storm Eunice voor flinke overlast gezorgd. In heel Nederland zorgde de storm voor schade. Ook in het gebied Ommen-Hardenberg kwamen er vrijdagavond zo'n 75 meldingen binnen van stormschade. Alle posten werden aan het eind van de middag gealarmeerd om naar de kazerne te komen. Van hieruit werden alle meldingen lokaal afgehandeld. Rond 22.30 uur konden de eerste ploegen naar huis en de laatste ploegen waren aan het begin van de nacht klaar. Zaterdagochend vroeg werden de eerste eenheden opnieuw gealarmeerd voor loshangende takken en omgevallen bomen. 

Op de N36 viel een boom bovenop een trailer geladen met vee. Ook op meerdere plekken op de N36 vielen bomen. De brandweer is hier langdurig bezig geweest om alles op te ruimen. Mede dankzij de hulp van particuliere zaagploegen (aannemers) werd de klus geklaard.

 IMG 5463

Lees meer...

uitruk 30 januari 2021, Sibculo

Melding: Prio 1 Middelbrand woning Kloosterdijk Sibculo

Zaterdagmiddag rond het middaguur werden diverse korpsen uit IJsselland en Twente gealarmeerd voor een uitslaande woningbrand aan de Kloosterdijk in Sibculo. Bij aankomst bleek al snel dat het vuur te snel om zich heen greep. Het woonhuis en aangrenzende schuur konden helaas niet gered worden. Het nablussen heeft enige uren in beslag genomen. Een kraan heeft hierbij geassisteerd.  

IMG 2497

Uitruk 23 april 2019, Diffelen

Melding: Prio 1 Bosbrand Diffelen

Dinsdagavond werden er diverse korpsen uit de regio opgeroepen om een bosbrand te bestrijden in Diffelen. Door snel ingrijpen kon uitbreiding worden voorkomen. Gezien de droogte in de natuur is de brandweer extra waakzaam. Kijk voor het actuele risico op www.natuurbrandrisico.nl

190-4381a

Lees meer...

Uitruk 8 juni, 2017, Beerzerveld

Melding: Prio 1 Voertuig te water N36 Twentseweg Beerzerveld

Donderdagavond rond 23.00 uur werden diverse eenheden vanuit IJsselland en Twente gealarmeerd voor een voertuig te water nabij de N36 Twentseweg. Bij aankomst bleek een auto te water zijn geraakt in het kanaal aan de Westerweg nabij de afrit N36. Eén inzittende (vrouw) is door de politie in samenwerking met de brandweer uit het voertuig gehaald. Hierbij is de vrouw gereanimeerd en met het assistentie van het MMT naar het ziekenhuis vervoerd.

IMG 7228

Lees meer...

Oud en Nieuw 2016

In de Veiligheidsregio IJsseland is Oud en Nieuw 2016 rustig verlopen, klik hier voor het persbericht.

In Cluster Oost waren er enkele uitrukken:

Hardenberg werd 's nachts gealarmeerd voor een buitenbrand aan de Oosterweg in Beerzerveld, dit bleek bij aankomst een caravan te zijn die in brand stond. Met 2 stralen hogedruk werd de brand geblust.

Bergentheim moest uitrukken voor een buitenbrand in Vroomshoop.

De Krim moest uitrukken voor een buitenbrand in Elim.

Op Nieuwjaarsdag moest Ommen uitrukken voor een containerbrand aan de Albert Cuypstraat, met een hogedrukstraal was de brand die ondergronds woedde snel geblust. Later die middag werd Ommen opgeroepen voor een schuurbrand in Den-Ham. Al vrij snel kwam het bericht dat Ommen niet door hoefde te rijden. Den-Ham had de situatie al onder controle.

IMG 5274

IMG 5276

IMG 5285

Uitruk 3 juli 2016, Bergentheim

Melding: Prio 1 Ongeval letsel Haarweg / Hardenbergerweg Bergentheim

Zondagavond rond 19.30 uur werden Bergentheim en Hardenberg (HV voertuig) opgeroepen voor een ongeval met letsel op de Haarweg / Hardenbergerweg. Hier bleken 2 auto's met elkaar in aanraking gekomen te zijn. Bij de aanrijding vielen 4 gewonden waarvan er 2 zijn afgevoerd naar het ziekenhuis. De traumahelikopter was opgeroepen ter assistentie aan het ambulance personeel. Beide auto's raakten zwaar beschadigd en werden afgevoerd door een berger.

DSC02597

Lees meer...

Uitruk 30 januari 2016, Sibculo

Melding: Dier in kelder (koe) Kloosterstraat Sibculo 

Vrijdagavond rond 19:00 uur ging de pieper voor een melding van een koe in een melkput bij een boerderij aan de Kloosterstraat in Sibculo.

Bij aankomst van de brandweer bleek het te gaan om een koe die tijdens het melken de verkeerde afslag had genomen en in de melkput terecht was gekomen.

Nadat het hekwerk rondom de melkput was weggehaald is een loopbrug die aan boord van het hulpverleningsvoertuig aanwezig is bevestigd en hierdoor kon de koe lopend uit de put worden begeleid.

112

Uitruk 21 januari 2016, Brucht

Melding: Prio 1 Ongeval wegvervoer letsel Prugelweg

Donderdagochtend werden Bergentheim en Hardenberg (HV voertuig) opgeroepen voor een ongeval met letsel op de Prugelweg in Brucht. Hier was een auto in een ondiepe sloot terecht gekomen. Voor de brandweer was er uiteindelijk niets te doen. De 2 inzittenden kwamen met de schrik vrij. Een bergingsbedrijf heeft het voertuig opgehaald.

DSC01684

Foto US Media

Uitruk 3 november 2015, Beerze

 Melding: Prio 2 Vervuild Wegdek Beerzerweg Beerze

Dinsdagavond om 18:08 werd blusgroep Bergentheim gealarmeerd voor een vervuild wegdek op de Beerzerweg in Beerze. Een landbouwvoertuig had olie gelekt waardoor er een spoor van zo'n 3 kilometer was ontstaan. De brandweer heeft in samenwerking met de gemeente het wegdek schoongespoten, hetgeen zo'n twee uur in beslag nam.

brandweer

Uitruk 2 oktober 2015, Hardenberg

Melding: Prio 2 Graag opkomen voor dienstverlening

Vrijdagmiddag werden de posten Hardenberg en Bergentheim gealarmeerd voor een melding 'dienstverlening'. In verband met de komst van zo'n 250 asielzoekers naar de evenementenhal moesten er veldbedden worden klaargezet. De brandweer werd ter assistentie geroepen om de slaapplekken gereed te maken. Het betreft een noodopvang voor de asielzoekers, zij zullen voor een korte tijd in de evenementenhal verblijven.

DSC00010

Lees meer...

Uitruk 30 september 2015, Marienberg

Melding: Prio 1 Brand Wegvervoer Camping De Pallegarste Marienberg

Woensdagochtend om 10:00 werd de brandweer van Bergentheim gealarmeerd voor een 'brand wegvervoer' bij camping de Pallegarste in Marienberg. Een caravan bleek in brand te staan, die snel geblust was door de ploeg uit Bergentheim. Uit voorzorg werd wel de tankwagen uit Hardenberg gevraagd voor assistentie als back-up voor de waterwinning. De tankwagen hoefde uiteindelijk niet ingezet te worden. De caravan werd grondig doorzocht maar gelukkig werd er niemand aangetroffen.

DSC09586

Lees meer...

Uitruk 21 september 2015, Bergentheim

Melding: Prio 2 Stormschade Kanaalweg-Oost Bergentheim

Maandag werd ploeg Bergentheim gealarmeerd voor een gevaarlijke hangende tak aan de Kanaalweg-Oost. De ploeg uit Bergentheim heeft de tak uit de boom gehaald en daarmee de onveilige situatie opgeheven.

Voorkant detail 4

Uitruk 20 september 2015, Bergentheim

Melding: Prio 2 Brand Afval/Rommel van Roijensweg Bergentheim

Zondagnacht om 02:12 werd er een afvalbrand gemeld aan de van Roijensweg in Bergentheim. Bij aankomst bleek wat stro in brand te staan in de nabijheid van het feestterrein van 'Normaal'. Het brandje was snel geblust.

brandweer

Uitruk 2 september 2015, Bergentheim

Melding: Prio 2 Stormschade Kuilenweg Bruchterveld

Maandagavond om 19:07 uur ging de pieper voor een stormschade aan de Kuilenweg in Bruchterveld.

Eenmaal ter plaatse ging het om een grote tak die over de weg hing. Aangezien de tak te hoog was om met de ladder erbij te kunnen is de hoogwerker uit Hardenberg gekomen om de tak te verwijderen. De klus was hierdoor snel geklaard.

 IMG 4315

Uitruk 30 augustus 2015, Bergentheim

Melding: Prio 1 Persoon te water Kanaalweg-West Bergentheim

Zondagmorgen om 3:40 uur werd er alarm geslagen vanwege een te water geraakt persoon aan de Kanaalweg-West in Bergentheim. Met spoed rukten eenheden uit Bergentheim, Hardenberg en Zwolle (duikers) uit. Na een lange zoektocht werd alleen een fiets gevonden. Later bleek dat de vader van de persoon die te water was geraakt al met hem naar het ziekenhuis was geweest. Na dit bericht konden de eenheden terug naar de kazerne.

112

Uitruk 26 juli 2015, Bergentheim

Melding: Prio 1 Woningbrand Nieuweweg Marienberg

Zondagavond om 20.14 uur ging de pieper voor een woningbrand aan de Nieuweweg in Mariënberg. De korpsen Bergentheim en Hardenberg rukten voor deze melding uit. Bij aankomst bleek het te gaan om een viswagen die kortsluiting had gehad in de apparatuur. Gelukkig was er geen sprake van een brand en kon de brandweer na controle weer inrukken.

Foto's volgen...

Uitruk 9 juli 2015, meerdere eenheden

Melding: Prio 1 Woningbrand Oosterweg Beerzerveld

Donderdagochtend kwam er bij de brandweer een melding binnen van een dakbrand in een woning aan de Oosterweg in Beerzerveld. Vanuit brandweercluster Oost werden eenheden van de posten Bergentheim, Hardenberg en Dedemsvaart (meetploeg) ingezet. Ook vanuit Twente werd assistentie geleverd door een tankautospuit met bemanning uit Vroomshoop. Bij de brand is asbest vrijgekomen, welke beperkt bleef tot het eigen terrein. Bij aankomst van de brandweer was de brand al uitslaand en liepen gebouwen in de omgeving (waarvan o.a. een naastgelegen woning met rietenkap) gevaar op, waardoor de brand werd opgeschaald naar 'grote brand'. Gelukkig was de waterwinning bij deze brand geen probleem omdat er voldoende water aanwezig was in het voor de woning liggend kanaal.

DSC07985

Lees meer...

Uitruk 6 juni 2015, Bergentheim

Melding: Prio 2 Stormschade Hardenbergerweg Bergentheim

Zatermiddag werd Bergentheim opgeroepen voor een stormschade aan de Hardenbergerweg.

Bij aankomst bleek het te gaan om blikseminslag in een boom waarna deze gespleten was maar nog wel rechtop stond.

Nadat de weg was afgezet, is de boom omgezaagd en in stukken gezaagd waarna de weg werd schoongeveegd.

DSC06925

Lees meer...

Uitruk 5 juni 2015, Bergentheim

Melding: Prio 1 Woningbrand Kloosterdijk Beerzerveld (grote brand)

Vrijdagavond rond 22.00 uur werden Bergentheim en Hardenberg opgeroepen voor een woningbrand aan de Kloosterdijk in Beerzerveld. Bij aankomst bleek er brand uitgebroken te zijn in een woning nadat de bliksem was ingeslagen. Gezien de omvang van het woonhuis en kans op uitbreiding werden ook de korpsen Ommen en Vroomshoop opgeroepen om de  uiteindelijk -status-  grote brand te bestrijden. Na circa 2 uur was de brand onder controle. De schade aan de woning is groot. De bewoners konden op tijd hun woning verlaten.

 IMG 6421

Lees meer...

Uitruk 1 juni 2015, Bergentheim

Melding: Prio 2 Dier te water (ree) Stenendijk Beerzerveld

Maandagmorgen rond 06.00 uur werd Bergentheim gealarmeerd voor een ree te water ter hoogte van de Stenendijk in Beerzerveld

Bij aankomst bleken er 3 reeën in het water te zwemmen. Met behulp van de boot uit Hardenberg werden de 3 beestjes gevangen en uitgezet in een nabij gelegen weiland.

2015-06-01 06.38.08

Lees meer...

Uitruk 24 mei 2015, Bergentheim

Melding: Prio 2 Dier te water (ree) Kanaalweg Oost Bruchterveld

Zondagmorgen omstreeks 07.00 uur ging de pieper van groep Bergentheim voor een dier  (ree) te water.

Eenmaal ter plaatse was de ree inmiddels gelokaliseerd en werd de brandweerboot uit Hardenberg opgeroepen om de ree uit het water te kunnen halen. Bij aankomst bleek deze inmiddels niet meer in leven. De brandweer heeft het beestje naar de wal gebracht.

Brandweer Ommen-Hardenberg

Uitruk 10 mei 2015, Bergentheim

Melding: Prio 1 Brandstoflekkage van Roijensweg Dorpsstraat Kloosterhaar

Zondagmiddag werd de brandweer van Bergentheim opgeroepen voor een brandstoflekkage bij een tankstation in Kloosterhaar. Bij aankomst bleek het om een gescheurde slang van een van de pompunits te gaan, waar een kleine hoeveelheid brandstof was uitgelekt. De brandweer heeft de ontsnapte brandstof met schuim afgedekt en het tankstation afgezet.

foto's volgen..

Uitruk 4 mei 2015, Bergentheim

Melding: Prio 2 Dier te water Kanaalweg Oost Bruchterveld

Maandagochtend rond de klok van 06:00 uur ging de pieper voor een ree in het kanaal aan de Kanaalweg Oost in Bruchterveld.

Bij aankomst  bleek het om 2 reeën te gaan, waarvan er een aan de kant werd vastgehouden door de politie.

Nadat de tweede ree ook was gevangen, zijn de dieren verderop in een weiland weer vrijgelaten.

Hierna kon de brandweer retour kazerne.

Kazerne logo 2

 

Uitruk 3 aprill 2015, Bergentheim

Melding: Prio 2 Dierenhulp (ree te water)

Vrijdagmorgen werd de brandweer van Bergentheim gealarmeerd voor een ree in het water aan de Kanaalweg-Oost.

Bij aankomst in de kazerne, kwam het bericht dat het dier inmiddels op eigen kracht uit het kanaal was gekomen. Voor de brandweer waren er geen werkzaamheden.

brandweer

Uitruk 28 maart 2015, Bergentheim

Melding: Prio 1 Ongeval wegvervoer letsel Hardenbergerweg Marienberg

Zaterdagavond omstreeks 20.00 uur werd Bergentheim opgeroepen voor een ongeval met letsel op de Hardenbergergweg in Marienberg. De brandweer werd opgeroepen met prio 1, maar een minuut later werd de melding omgezet naar een prio 2 melding.

Toen de brandweer ter plaatse kwam, was de bestuurder al uit de auto. Hierna werd de auto rechtop gezet en werden de brokstukken door de brandweer opgeruimd.

DSC00819

Lees meer...

Uitruk 26 maart 2015, Bergentheim

Melding: Prio 2 Dier op hoogte Broekdijk Bruchterveld

Donderdagmiddag om 13:10 uur werd de brandweer van Bergentheim gealarmeerd voor een dier (kat) op hoogte aan de Broekdijk in Bruchterveld.

Bij aankomst bleek dat de kat sinds woensdagavond 17:00 uur in de boom zat en er niet zelfstandig uit kon komen.

Nadat het dier eruit gehaald was via een ladder bedankte de eigenaar de brandweer en kon de TS2341 weer retour kazerne.

IMG 8121

Uitruk 21 maart 2015, Bergentheim

Melding: Prio 1 Brand kantoor Zwedenweg

Zaterdagmorgen rond 08:15 uur werden de groep Bergentheim  en de hoogwerker van Hardenberg gealarmeerd voor een brand in een kantoor aan de Zwedenweg.

Bij aankomst bleek het te gaan om een oververhitte machine die veel rook ontwikkelde, waarna de stroom werd uitgeschakeld.

Nadat het pand werd geventileerd konden Bergentheim en Hardenberg terug naar de kazerne.

DSC04683

Lees meer...

Uitruk 16 februari 2015, Bergentheim

Melding: Prio 1 Woningbrand Stouweweg Beerzerveld (schoorsteen)

Maandagmiddag rond 14.30 uur werden diverse posten van cluster Oost opgeroepen voor een schoorsteenbrand bij een woning (met rieten kap) aan de Stouweweg in Beerzerveld. Al vrij snel werd duidelijk dat het om een flinke brand ging waardoor er uiteindelijk opgeschaald werd naar grote brand. Ook de collega's uit Vroomshoop werden opgegroepen. Van de woning is helaas niets meer over. Wel kon worden voorkomen dat het vuur oversloeg naar een naastgelegen schuur.

DSC03447

Lees meer...

Uitruk 29 januari 2015, Bergentheim

Melding: Prio 1 Brand schuur Brinkweg Bergentheim

Donderdag 29 januari is Bergentheim opgeroepen voor een schuurbrand aan de Brinkweg in Bergentheim. Bij aankomst bleek een koelkast in brand te staan. De brand was snel onder controle waardoor verdere schade kon worden voorkomen.

DSC03075

 

Uitruk 13 oktober, Bergentheim

Melding: Prio 1 Afstemverzoek Kanaalweg-Oost Bergentheim

Om 15:59 uur werd de blusgroep Bergentheim gealarmeerd met bovenstaande melding. Aangekomen bij de kazerne bleek dat er snelle hulp van de brandweer gewenst was recht tegenover de kazerne. De bewoner van een huis, die een beschermkapje op de schoorsteen wilde bevestigen, was met de ladder naar beneden gegleden en kon zich nog net vasthouden aan de nokpannen, waarbij een stukje van de ladder nog lichte ondersteuning bood. Een attente buurman wist de ladder vast te houden totdat de brandweer aanwezig was. De bemanning van de Bergentheimse ploeg plaatste een ladder naast de man en begeleidde hem veilig naar beneden. Eenmaal met beide benen op de grond kon de man bekomen van de schrik. 

112

Uitruk 10 oktober, Bergentheim

Melding: Prio 2 Brand Afval/Rommel Parallelweg Bergentheim

De blusgroep Bergentheim is vrijdagochtend om 06:41 uur gealarmeerd voor een buitenbrand aan de Parallelweg in Bergentheim. Ter plaatse bleek een spoorbiels in brand te staan op het spoor Zwolle-Emmen. Nadat door de meldkamer werd medegedeeld dat het treinverkeer was stilgelegd kon de spoorbiels worden geblust. De ploeg gebruikte hiervoor 1 straal 'hoge druk'.

01.30.2014 16.07.08

Uitruk 10 augustus, Bergentheim

Melding: Prio 2 Stormschade Beerzerweg

Zondagmiddag werd Beerze getroffen door een flinke hoeveelheid wind en regen. Gevolg was dat diverse bomen, takken en dakpannen van daken schade opliepen. Bij één woning was een grote eik dusdanig scheef komen te staan dat deze voor gevaar zorgde voor de omgeving. De brandweer heeft deze boom verwijderd. Bergentheim heeft de boom verwijderd. Ommen hoefde niet ingezet te worden. Ook in Collendoorn en Heemserveen zorgde het slechte weer voor stormschade meldingen. Voor de rest bleef het in het cluster Oost (Ommen-Hardenberg) rustig qua meldingen.

foto 1 7

Lees meer...

Uitruk 6 augustus, Bergentheim

Melding: Prio 2 Dierenhulp Knolsdijk Beerzerveld

Woensdagmiddag werden Bergentheim en Ommen (hv) opgeroepen voor een melding "dierenhulp". Bij een boerderij aan de Knolsdijk waren 2 varkens in de mestkelder terecht gekomen. Met behulp van de brandweer werden beide varkens naar boven gehaald.

 IMG 0881

Lees meer...

Uitruk 12 mei, Bergentheim

Melding: Prio 1 Br. Industrie  / Agrarisch Brinkweg Bergentheim

Maandagochtend rond 05. 00 uur werden Bergentheim, Hardenberg en Ommen gealarmeerd voor een brand in een varkensschuur aan de Brinkweg in Bergentheim. Bij de brand zijn ca. 500 van de aanwezige 1000 biggen omgekomen. De brandweer heeft kunnen voorkomen dat het vuur kon overslaan naar naastgelegen schuren. De brand was snel onder controle.

IMG 6677

Lees meer...

Uitruk 8 februari, Bergentheim

Melding: Prio 1 Ongeval Wegvervoer Letsel N36 Hardenberg

Zaterdagochtend rond half twaalf heeft op de N36 tussen Westerhaar en Beerze een ernstig verkeersongeval plaatsgevonden. Een bestuurder van een personenauto raakte de macht over het stuur kwijt en kwam daarmee in aanraking met een tegenligger. Achterop deze tegenligger botste vervolgens een andere auto nadat deze tot stilstand was gekomen tegen een ANWB-bord. De brandweer schaalde op naar 'middel-hulpverlening' waardoor er extra eenheden gealarmeerd werden, onder andere uit Twente. In totaal zijn er zeven slachtoffers naar het ziekenhuis vervoerd. Ook de traumahelikopter is ter plaatse geweest.

DSC05829

Lees meer...

Uitruk 12 november, Bergentheim

Melding: Prio 1 Woningbrand Hoopsteeweg Bruchterveld

Dinsdag om 01:08 uur werden de groepen Bergentheim en Hardenberg gealarmeerd i.v.m. een woningbrand in Bruchterveld. Ter plaatse aangekomen bleek de brand al uitslaand te zijn en kon het, voor middelbrand gealarmeerd materieel (TS 2334, TS 2330 en HW 2350), direct worden ingezet. De brand die in de naastgelegen schuur was ontstaan dreigde al over te slaan naar het naastgelegen, vrijstaande, woonhuis. Om 01:25 uur werd het sein grote brand gegeven en werd ook de 2e TS uit Hardenberg, samen met WTS-1000 (groot watertransport) uit Ommen gealarmeerd. Ondanks de snelle inzet van de brandweer kon niet voorkomen worden dat de brand oversloeg naar het woonhuis, waardoor deze ook ten prooi viel aan de vlammen. Nadat de brand onder controle was kon worden begonnen met het nablussen, waarbij gebruik werd gemaakt van de hoogwerker om de moeilijk bereikbare vuurhaarden efficient en met veel water te blussen. Nadat al het vuur was geblust keerden de laatste eenheden tegen 07:00 uur terug naar de kazerne.

De drie bewoners van het pand en de honden hebben tijdig het huis kunnen verlaten en voor hen zal vervangende woonruimte worden geregeld.

20131111-bruchterveld-02

Lees meer...

Uitruk 27 oktober, Bergentheim

Melding: Prio 2, Stormschade Randweg Kloosterhaar


Op zondagmiddag werd de groep van Bergentheim opgeroepen om een boom om te zagen aan de Randweg in Kloosterhaar.

Deze was aan de bovenzijde circa 3 meter ingescheurd en dreigde door de harde wind verder in te scheuren hetgeen een groter risico opleverde. De boom dreigde namelijk op een naastgelegen carport te belanden.

De boom is in gestript waardoor deze uiteindelijk volledig omgezaagd kon worden. Ook de hoogwerker van Hardenberg bood assistentie.

112

 

Uitruk 6 september, Ommen

Melding: Prio 1 Bosbrand Beerzer Bulten Kampweg Beerze

Vrijdagavond omstreeks 19.30 uur werden Ommen, Bergentheim en Hardenberg gealarmeerd voor een bosbrand aan de Kampweg in Beerze nabij camping de Beerzer Bulten. Bij aankomst kon de brand na enig zoekwerk gelokaliseerd worden. De kleine brand die woedde onder een boom zorgde voor weinig gevaar. Met behulp van een hogedruk straal kon het vuurtje geblust worden. Bergentheim en Hardenberg hoefden uiteindelijk niet ingezet te worden.

IMG 2938

Lees meer...

Uitruk 7 juli, Ommen

Melding: Prio 1 Ongeval wegvervoer Afrit N36 L Beerzerveld hmp 24,1

Zondagavond om 19.33 uur werden Ommen en Bergentheim opgeroepen voor een ongeval met letsel op de N36 nabij de afslag Beerzerveld. Hier had zich een zeer ernstig ongeval voorgedaan waarbij een personenauto en vrachtwagen met elkaar in botsing waren gekomen. De bestuurder van de personenauto is hierbij om het leven gekomen. De bestuurder van de vrachtwagen kwam met de schrik vrij. In de vrachtwagen waren springpaarden geladen, deze zijn overgeladen op een andere vrachtwagen. De politie heeft onderzoek gedaan naar het ongeval. De N36 werd afgesloten voor het verkeer om onderzoek mogelijk te maken. Een eveneens gealarmeerde traumahelikopter kon vroegtijdig weer inrukken.

IMG 0307

Lees meer...

Uitruk 16 mei, Ommen

Melding: Prio 1 Ongeval wegvervoer letsel Beerze N36

Donderdagmiddag rond 16.10 uur werden Ommen en Bergentheim opgeroepen voor een ongeval met letsel op de N36. Tijdens het aanrijden werd duidelijk dat er 2 ongevallen vlakbij elkaar hadden plaatsgevonden. Bij het ene ongeval waren 2 personenauto's en een bestelbus betrokken, bij het ander een vrachtwagen een bestelbus en een personenauto. Bij het eerstgenoemde ongeval heeft Bergentheim geassisteerd. Bij het tweede ongeval heeft Ommen geassisteerd (verzorging gewonde). Bergentheim heeft gezorgd dat een portier van een personenauto losgeknipt werd om een gewonde te bevrijden.

DSC03037

Lees meer...

Uitruk 13 mei, Bergentheim

Melding: Prio 1 Ongeval Wegvervoer Letsel De Jongstraat Schuurmanstraat Bergentheim

De maandagavond was nog maar net begonnen of de piepers van de vrijwilligers uit Bergentheim en Hardenberg gingen af. In Bergentheim had een ongeval plaatsgevonden tussen twee personenautos, waarvoor de hulpdiensten omstreeks 18:20 uur gealarmeerd werden. De auto's waren zijdelings met mekaar in contact gekomen op de kruising De Jongstraat - Schuurmanstraat. Gelukkig bleek het letsel bij dit ongeval mee te vallen waardoor brandweer en ambulance onverrichter zake retour kazerne konden. De politie heeft het ongeval verder afgehandeld.

DSC02926

Lees meer...

Uitruk 10 mei, Bergentheim

Melding: Prio 1 Woningbrand Kerkstraat Sibculo (Betreft Schoorsteen)

Vrijdagavond om 20:25 uur werd brandweerpost Bergentheim samen met de hoogwerkergroep van Hardenberg gealarmeerd voor het bestrijden van een schoorsteenbrand aan de Kerkstraat in Sibculo. De hoogwerker kon ter plaatse goed opgesteld worden om de veegwerkzaamheden uit te kunnen voeren. Twee manschappen van post Bergentheim gingen mee de lucht in om vervolgens de schoorsteen, vanuit de hoogwerker en voorzien van een zuurstofmasker, te vegen. Er zat nog behoorlijk veel hitte en roet in de pijp. Na twee keer het kanaal geveegd te hebben was de klus geklaard en konden de voertuigen retour kazerne.

DSC09448

Lees meer...

Uitruk 2 april, Bergentheim

Melding: Prio 1 Ongeval Wegvervoer Letsel Van Roijensweg Kloosterhaar

Dinsdagmorgen om 9:55 uur gingen de pagers van de groep Bergentheim, evenals die van Hardenberg (hulpverleningsvoertuig) met de melding om uit te rukken naar de Van Roijensweg in Kloosterhaar vanwege een ongeval. Op de lokatie was een personenauto achterop een lijnbus gebotst die afremde voor een wachtende passagier bij de bushalte. De brandweer heeft het voertuig veilig gesteld en het ambulancepersoneel geassisteerd. 

DSC08598

Lees meer...

Uitruk 25 maart, Bergentheim

Melding: Prio 2 Dier in Kelder/Put Twenteweg Brucht

Maandagochtend rond kwart voor negen werden er een aantal brandweereenheden opgeroepen voor de melding 'dier in kelder/put'. Waar normaal bij dit soort incidenten wordt uitgerukt met 1 tankautospuit en een veetakal werd er bij dit incident het dubbele opgeroepen. Niet voor niets, want er zouden volgens de melding zo'n 100 tot 150 biggen in de mestkelder van een vrij nieuwe varkenschuur terecht zijn gekomen. Bergentheim, Hardenberg en Ommen rukten uit om hulp te bieden. Helaas kwam deze voor een groot aantal biggen te laat want bij aankomst bleek dat de meesten al waren bezweken aan hun verwondingen. De voertuigen die assistentie boden aan de groep Bergentheim konden dan ook al snel inrukken. De nog levende biggen werden snel in veiligheid gebracht en nadat de kelder was leegepompt konden de manschappen de kelder betreden waarna de rest van de biggen uit de kelder werden gehaald. De 2334 van Bergentheim kon tegen 12:00 uur inrukken.

IMG 5909

Uitruk 24 maart, Bergentheim

Melding: Prio 1 Woningbrand Grachtstraat Sibculo (Betreft Schoorsteen)

Zondagavond rond 18:00 uur werd de bemanning van de TS 2334 Bergentheim gealarmeerd i.v.m. schoorsteenbrand aan de Grachtstraat in Sibculo. Ook de hoogwerker van Hardenberg werd verzocht om uit te rukken. De schoorsteenbrand viel gelukkig mee en nadat deze deskundig door de brandweer geveegd was werd er een stookverbod opgelegd. Hierna konden de eenheden weer terug keren naar de kazerne.

Brandweer Ommen-Hardenberg

 

Uitruk 17 maart, Bergentheim

Melding: Prio 2 Dier te Water Kanaal Almelo-De Haandrik R 21,0 Bruchterveld

Zondagochtend om 7:56 uur kreeg de groep Bergentheim een oproep om een ree uit het kanaal Almelo-De Haandrik te halen. Na enig zoekwerk werd de ree ter hoogte van de Hoopsteeweg gesignaleerd. Op dat moment kwam ook het hulpverleningsvoertuig uit Hardenberg aangereden en heeft de boot te water gelaten die achter het voertuig was gekoppeld. Helaas kwam de redding te laat voor het dier en was het reeds bezweken aan zijn verwondingen. Het dier werd meegenomen door de jachtopziener waarna de brandweervoertuigen weer terug naar de kazerne konden.

IMG 4341

Uitruk 4 maart, Bergentheim

Melding: Prio 1 Stank de Jongstraat Bergentheim (Lekkage aardgas lage druk binnen)

Maandagavond om 20:34 uur kreeg de bemanning van de 2334 Bergentheim + de HV van Ommen de melding om met spoed uit te rukken naar de Jongstraat in Bergentheim. Er was een melding binnen gekomen dat er door een lagedruk gasleiding was geboord. Ter plaatse aangekomen was het gas duidelijk hoorbaar en ruikbaar. Cogas heeft het gas afgesloten en nadat de woning was geventileerd kon de 2334 retour kazerne.

20130304-bergentheim-0

Foto: Don Stolwijk - US Media

Uitruk 19 februari, Bergentheim

Melding: Prio 1 Ongeval wegvervoer letsel N36 Hardenberg

Om 19:45 uur op deze dinsdagavond gingen de pagers voor de brandweerlieden van brandweerpost Bergentheim. Er zou een ongeval met letsel plaats hebben gevonden op de N36 ter hoogte van hectometerpaal 21,3 in Hardenberg. Onderweg kreeg de bemanning te horen dat er geen personen bekneld zaten en dat er voor de brandweer geen werkzaamheden waren. Hierop zijn de brandweervoertuigen weer ingerukt.

jawsoflife2

Uitruk 4 februari, Bergentheim

Melding: Prio 1 Ongeval Wegvervoer Letsel N36 hmp 26,7 Diffelen

Maandagochtend werd om 9:35 uur de bemanning van de TS 2334 uit Bergentheim en de bemanning van de HV 2370 uit Hardenberg gealarmeerd voor een ongeval wegvervoer met letsel. Op de N36 ter hoogte van Diffelen was een vrachtwagen beladen met turf van de weg geraakt en in het naastgelegen weiland terecht gekomen. Door deze manouvre moest er door een auto geremd worden met als gevolg dat deze werd aangereden door de achteropkomende auto. De bestuurders van alle voertuigen bleven ongedeerd, zodat er voor ambulance en brandweer niets te doen was en weer terug konden keren naar de kazerne.

DSC01

Lees meer...

Uitruk 7 januari, Bergentheim

Melding: Prio 1 Stank Beerzerweg: Marienberg (lekkage Aardgas lage druk) (buiten)

Maandag 7 januari om 17:13 uur is de TS 2334 en de HV 2370 gealameerd ivm melding van een aardgaslucht aan de Beerzerweg in Marienberg. Bij verkenning op de aangegeven plek, een rioolwater pompstation, bleek dat het een rioollucht betrof. Na overleg met Cogas en politie die ook al ter plaatse waren zijn alle eenheden weer ingerukt aangezien er voor de brandweer niets te doen was.

brandweer

Uitruk 17 december, Bergentheim

Melding: Prio 1 Ongeval Wegvervoer Letsel N36 hmp 28,0 Diffelen

Om 11:22 uur maandagmorgen gingen de pagers voor de groepen Bergentheim en Hardenberg voor een ongeval letsel op de N36 nabij hectometerpaal 28,0 bij Diffelen. Onderweg naar het incident werd er door de AC teruggeschaald, maar werd wel verzocht met prio 2 ter plaatse te gaan. Ter plaatse bleek dat er een vrachtwagen in de sloot lag. De chauffeur is met de schrik vrijgekomen. Voor de brandweer waren er verder geen werkzaamheden weggelegd en kon er snel worden ingerukt. De politie heeft het incident verder afgewerkt.

vrachtwagen sloot diffelen n36

Foto: Harm Meter

Uitruk 9 november, Bergentheim

Melding: Prio 1 Brand wegvervoer Kloosterdijk Marienberg (personenauto)

Vrijdagmiddag om 16:11 uur is brandweergroep Bergentheim gealarmeerd voor een autobrand in Marienberg. De TS 2334 uit Bergentheim is hierop met prio 1 uitgerukt.

Tijdens een testrit was er brand ontstaan in de bewuste auto. Omstanders hebben nog geprobeerd om het vuur met een poederblusser te doven, hetgeen niet lukte. Aan de bemanning van de 2334 de taak om het klusje af te maken, waarbij een straal hogedruk werd gebruikt.

Nadat de auto geblust was werden de accuklemmen verwijderd en kon men terug keren naar de kazerne.

Uitruk 11 november, Bergentheim

Melding: Prio 1 Ongeval wegvervoer letsel Bruchterbeekweg Brucht 

Zondagmiddag om 12:10 uur zijn de TS 2334 (Bergentheim) en HV 2370 (Hardenberg) uitgerukt om hulp te bieden bij een ongeval dat was ontstaan op de kruising N343 / Bruchterbeekweg. Bij het oversteken waren er 2 auto's met elkaar in aanraking gekomen waarbij 1 van de voertuigen op de kop was beland.

Bij aankomst van de brandweer waren politie en ambulance al aanwezig en hadden alle inzittenden de auto's verlaten. 1 van de inzittenden is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.

Voor de brandweer waren er verder geen werkzaamheden meer weggelegd waarop al gauw kon worden ingerukt.

Uitruk 25 oktober, Bergentheim

Melding: Prio 2 Brand Container recreatiepark De Vlegge Valkenlaan Sibculo

Donderdagochtend om 10:07 uur werd groep Bergentheim gealarmeerd voor een containerbrand in Sibculo. Onderweg werd verzocht om met prio 1 ter plaatse te gaan omdat het een opslagcontainer betrof gevuld met hout en jerrycans brandstof. De brand ging gepaard met flinke rookontwikkeling. Nadat de container geblust was kon de TS 2334 terug richting kazerne Bergentheim.

Uitruk 14 oktober, Bergentheim

Melding: Prio 2 Dier te water Sportlaan Bergentheim (soort dier: koe 3x)

Zondagochtend 10:10 uur werd groep Bergentheim gealarmeerd voor het redden van 3 koeien. De koeien waren uitgebroken en na hun zondagochtend wandeling in de vijver van recreatiepark Moscou beland. Zij konden niet op eigen kracht het water verlaten, waarop de hulp werd ingeroepen van de Bergentheimse brandweer. Nadat 1 brandweerlid in waadpak te water was gegaan om de koeien te voorzien van een halster werden de koeien na enige duw en trek werk weer op het droge geholpen. Nadat de afrastering was hersteld door de boer konden de koeien weer verder grazen in het weiland. Na een klein uurtje was de TS 2334 weer inzet gereed.

DSC07106-bewerkt

Lees meer...

Uitruk 6 oktober, Bergentheim

Melding: Prio 2 Afval/rommel Stationsweg Bergentheim

Zaterdagavond om iets voor 23.00 uur werd brandweergroep Bergentheim gealarmeerd om naar de Stationsweg te gaan in Bergentheim. Op de opgegeven locatie zou afval/rommel in brand staan. Bij aankomst bleek een ton met afval in brand te staan bij de spoorwegovergang. Nadat de brand met een hogedrukstraal werd geblust kon de TS 2334 weer retour kazerne. 

IMG 4189

Uitruk 22 september, Bergentheim

Melding: Prio 1 Woningbrand Emtenbroekedijk

Om 04:00 uur zaterdagochtend werd groep Bergentheim gealarmeerd in verband met een woningbrand aan de Emtenbroekerdijk. Ook de hoogwerker 2350 werd verzocht om naar dit adres te gaan. Aanrijdend werd het adres gecorrigeerd door de politie en bleek de brand te woeden aan de Hardenbergerveldweg.

Vanwege de omvang van de brand werden ook de TS 2330, en de tankwagen 2360 uit Hardenberg gealarmeerd.

De brand woedde in een leegstaande boerderij.

De stralen werden ingezet en de prioriteit lag bij het behouden van de naastliggende schuur + garage. Nadat de ergste vuurzee van de leegstaande woning bedwongen was werd het huis met behulp van een kraan gesloopt en konden zo de smeulende resten worden afgeblust.

DSC06103

Foto Don Stolwijk US Media

Uitruk 26 augustus, Bergentheim

Melding: Prio 1 Woningbrand van Roijensweg Bergentheim

De groepen Bergentheim en Hardenberg zijn vanmorgen om 7.05 uur uitgerukt naar de van Roijensweg in Bergentheim waar een woningbrand zou zijn. Na een controle bleek er geen brand te zijn. De tankautospuit van Bergentheim en de hoogwerker van Hardenberg zijn hierop weer teruggekeerd naar hun kazernes.

Uitruk 23 juli, Bergentheim

Melding: Prio 2 Containerbrand Stationsweg Bergentheim

Vanmorgen om iets voor acht is de groep Bergentheim gealarmeerd voor een containerbrand aan de stationsweg in Bergentheim.

Aangekomen op het adres bleek het om een perscontainer te gaan waar rook uit kwam, de perscontainer moest worden gelost door een vrachtwagen. Daarna kon de brand geblust worden en kon de tankautospuit 2334 terug naar de kazerne.

Uitruk 29 juni, Ommen

Melding: Prio 1 Ongeval letsel Beerzerweg Beerze

De groepen van de kazerne Ommen en Bergentheim zijn enkele minuten voor half negen in de avond gealarmeerd voor een ongeval met letsel op de Beerzerweg.

De bemanning van de HV2270 heeft de ambulancedienst geassisteerd.

DSC03260

Lees meer...

Uitruk 25 juni, Bergentheim

Melding: Prio 1 Ongeval Letsel Brug Kanaalweg West Kanaalweg Hardenberg

Om 13:57 uur zijn de groepen Bergentheim en Hardenberg gealarmeerd om met de TS 2334 en HV 2370 uit te rukken naar bovenstaand adres. Tijdens het aanrijden bleek het om de brug Kanaalweg-West/Klinkerweg in Hardenberg te gaan. Ter plaatse aangekomen was de ambulance al ter plaatse.

Door nog onbekende reden is de brugwachter bekneld geraakt tussen de brug. Aangezien er voor de brandweer geen taak meer was zijn de voertuigen, nadat de plaats van het ongeval afgeschermd was en het incident is overgedragen aan de politie, weer ingerukt.

DSC03097

Foto: Don Stolwijk - US Media

Uitruk 25 juni, Bergentheim

Melding: Prio 1 Woningbrand Bungalowpark Moscou

Maandag 25 juni om 0:55 uur is brandweergroep Bergentheim gealarmeerd i.v.m. een uitslaande brand aan de Sportlaan 103. Tegelijkertijd werd ook de hoogwerker 2350 uit Hardenberg opgeroepen.

Een minuut later heeft de meldkamer opgeschaald naar middelbrand zodat ook een TS (2330) vanuit Hardenberg naar Bergentheim werd gestuurd. Vanuit Ommen werd het grootwatertransport WTS 2500 de weg op gestuurd en als laatst werd nog de tankwagen 2360 uit Hardenberg gealarmeerd om naar Sportlaan 145 te gaan, wat het juiste adres bleek te zijn.

Tijdens het uitbreken van de brand was er niemand in de woning aanwezig.

Nadat de ergste vlammen bedwongen waren is de woning met behulp van een kraan gesloopt om zo verder instortings gevaar te voorkomen en het nablussen gemakkelijker te maken.

Omstreeks 06:00 uur was de 2334 weer uitruk gereed.

Resize of DSC09091

Lees meer...

Contact

Veiligheidsregio IJsselland
(Cluster Oost - Ommen-Hardenberg)
Postbus 1453
8001 BL Zwolle
Tel: 088-1197000     Bij Spoed 112

Inloggen korpsleden                                                                                                                                                                                                                            (c) 2013 realisatie door Webfra BV