Koninklijke Onderscheiding Ina Hamberg

Koninklijke Onderscheiding Ina Hamberg (post de Krim)

Zaterdagavond 14 december 2019 was de jaarlijkse korpsavond van post de Krim. Deze avond stond vooral in het teken van het afscheid van Ina Hamberg. Zij nam na een mooie lange carriere van 20 jaar afscheid van de brandweer. Ze heeft diverse functies vervuld binnen het korps en was destijds bij haar aanstelling in 1999 de eerste vrouwelijke vrijwilliger bij de brandweer de Krim.

Ze werd toegesproken door verschillende (oud) collega's maar daarnaast was er ook de verrassing toen waarnemend burgemeester Wiggers het woord kreeg en haar een Koninklijke Onderscheiding mocht uitreiken voor haar jarenlange verdienste voor de brandweer. Ina is daarnaast ook erg betrokken bij de brandweer in Litouwen (Kelme). Jarenlang gaat ze al op pad met een groep vrijwilligers om de bevolking daar te ondersteunen met voor Nederlandse begrippen "oud" brandweermateriaal. De brandweercommandant van Kelme was samen met zijn zoon speciaal voor deze avond naar Nederland overgekomen om bij het afscheid van Ina aanwezig te kunnen zijn. Hij mocht haar een medaille van verdienste uitreiken namens het brandweerdistrict Kelme. Een bijzondere avond met veel lovende woorden.

Naast Ina Hamberg was er nog een huldiging, Jose van Dijk was 12,5 jaar in dienst bij de brandweer. Van harte gefeliciteerd.

IMG 8656

Ina Hamberg met wnd Burgemeester Wiggers.

Lees meer...

Uitruk 24 augustus 2017, de Krim

Melding: Prio 2 Wateroverlast Parallelweg de Krim

Donderdag werd de Krim gealarmeerd voor een melding van wateroverlast bij een woning aan de Parallelweg. Een flinke hoeveelheid water in een schuur zorgde voor overlast. De brandweer heeft het water weggepompt.

DSC05781

Foto US Media

 

Uitrukken mei/juni 2017

Afgelopen weken hebben er diverse uitrukken plaatsgevonden binnen het cluster Ommen-Hardenberg.

20 mei 2017 gaslek Ane 

DSC05155

20 mei autobrand de Krim

DSC05144

22 mei ongeval vloeistoflekkage IBC Bruchterweg (Hardenberg)

DSC05171

24 mei brand bakkerij Hardenberg

DSC02581

DSC02590


1 juni schuurbrand Elim

DSC02746

DSC02751

2 juni woningbrand Drogteropslagen Dedemsvaart

DSC02826

DSC02787

Foto's US Media

Uitruk 14 september 2016, Coevorden

Melding: Prio 1 Woningbrand Nieuwe Dijk Coevorden

Woensdagavond werd de Krim gealarmeerd voor een woningbrand aan de Nieuwe Dijk in Coevorden. Hier bleek brand te woedden in een vervallen pand. De afvalbrand was snel onder controle. Dit was de tweede keer in enkele dagen dat de Krim naar deze locatie moest. Ook maandag woedde er brand op dit adres.

DSC03720

 

Lees meer...

Uitruk 1 augustus 2016, de Krim

Melding: Prio 1 Gaslucht  / Vreemde lucht Fabriekswijk de Krim

Maandagmiddag rond 15.30 uur werd de Krim opgeroepen voor een gaslek aan de Fabriekswijk. Het lek was door graafwerkzaamheden ontstaan. Om verder gevaar te voorkomen werd een waterscherm opgezet. De netbeheerder heeft de leiding afgesloten waarna de herstelwerkzaamheden konden worden uitgevoerd. De eveneens gealarmeerde eenheden uit Slagharen en Hardenberg hoefden niet ingezet te worden.

DSC02972

Lees meer...

Uitruk 26 juli 2016, De Krim

Melding: Prio 1 Brand wegvervoer Coevorderweg De Krim

Dinsdag werd De Krim gealarmeerd voor een autobrand bij een woning aan de Coevorderweg. Bij aankomst bleek de auto in brand te staan aan de voorzijde. De brandweer kon de brand tijdig bedwingen waardoor overslag kon worden voorkomen.

DSC02895

De brand werd met behulp van schuim geblust.

Lees meer...

Uitruk 19 juli 2016, De Krim

Melding: Prio 1 Brand Wegvervoer Hoofdweg De Krim

Dinsdagavond werd er alarm geslagen voor blusgroep De Krim. Naast een woning aan de Hoofdweg stond een personenauto in brand. Door het snelle ingrijpen van de brandweer bleef de brand beperkt tot de auto en liep de omgeving geen gevaar op. De brandweer had de brand snel geblust.

DSC02730

Lees meer...

Uitruk 12 mei 2016, De Krim

Melding: Prio 2 Dier te water Parallelweg De Krim

Zaterdagochtend rond 09.30 uur werd De Krim gealarmeerd voor een ree te water aan de Parallelweg. Met de brandweerboot werd een groot deel afgezocht maar een ree kon niet gevonden worden. Hierop kon de TS2332 weer onverrichter zake retour kazerne.

DSC00646

 

Lees meer...

Uitruk 27 maart 2016, De Krim

Melding: Prio 1 Schoorsteenbrand Hoofdweg De Krim

Zondagavond op 1e paasdag werd De Krim gealarmeerd voor een schoorsteenbrand bij een woning aan de Hoofdweg. De brand was snel onder controle. Het rookkanaal werd van bovenaf gereinigd middels de hoogwerker uit Coevorden.

DSC00349

Lees meer...

Uitrukken 1 januari 2016

Oudejaarsavond en nieuwjaarsnacht waren tamelijk rustig voor de brandweerposten in de gemeenten Ommen en Hardenberg. Alleen de posten Dedemsvaart en De Krim kregen enkele meldingen te verwerken van met name buitenbrandjes. Aan de Galileistraat in Dedemsvaart ging nog een personenauto in vlammen op.

Brandweer Ommen-Hardenberg wenst u een gezond en veilig 2016!

112

Uitruk 6 oktober 2015, Lutten

Melding: Prio 1 Ongeval letsel De Lutteresweg Lutten

Dinsdagmorgen werd de groep van de Krim opgeroepen voor een ongeval met letsel op de Lutteresweg. Bij aankomst bleek een eenzijdig ongeval te hebben plaatsgevonden waarbij de bestuurder van een personenauto uit zijn auto bevrijd moest worden. In samenwerking met het ambulancepersoneel kon de inzittende uit het voertuig worden gehaald.

DSC00370

Lees meer...

Uitruk 5 oktober 2015, de Krim

Melding: Prio 1 Voertuig te water Krimweg N377 - hmp 42,3

Maandagmorgen werd de groep van de Krim opgeroepen voor een voertuig te water aan de Krimweg N377. Bij aankomst blijkt de bestuurder door omstanders uit het voertuig gehaald te zijn. De brandweer heeft de auto geborgen. De enige inzittende is per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis.

DSC00254

Lees meer...

Uitruk 25 juli 2015, De Krim

Melding: Prio 1 Woningbrand de Poolster de Krim

Zaterdag werden De Krim en Slagharen gealarmeerd voor een woningbrand aan de Poolster. Bij aankomst bleek er brand te woeden in de wasdroger. De brand was snel onder controle, wel was er aanzienlijke brandschade in de badkamer.

DSC08451

 

Lees meer...

Uitruk 29 mei 2015, De Krim

Melding: Prio 1 Voertuig te water Coevorderweg

Vrijdagmiddag rond 16.45 uur werd de Krim gealarmeerd voor een voertuig te water langs de Coevorderweg. Bij aankomst bleek een deel van een autoband boven water uit te steken. Hierop werd vermoed dat er inderdaad een auto te water was geraakt. Duikers van de brandweer Emmen die eveneens waren uitgerukt constateerden dat het alleen ging om een autoband en dat er geen auto te water was geraakt. De hulpdiensten konden hierdoor weer inrukken.

DSC06355

Lees meer...

Uitruk 14 maart 2015, De Krim

Melding: Prio 1 Schoorsteenbrand Langewijk Elim

Zaterdagavond 14 maart werd de Krim opgeroepen voor een schoorsteenbrand bij een woning aan de Langewijk in Elim. Met behulp van de hoogwerker werd het schoorsteenkanaal geinspecteerd. De schoorsteenbrand was vrij snel onder controle.

DSC00510

Lees meer...

Uitruk 9 maart 2015, de Krim

Melding: Prio 1 Brand wegvervoer (vrachtwagen) N377

Op 9 maart werd de groep van de Krim gealarmeerd voor een vrachtwagen die in brand zou staan op de N377 (Hoofdweg). Bij aankomst bleek een lading met stro in brand te staan. Dankzij snel ingrijpen werd voorkomen dat de volledige vrachtwagen ten prooi viel aan de vlammen. De lading stro kan als verloren worden beschouwd.

DSC04148

Lees meer...

Uitruk 18 februari 2015, De Krim

Melding: Prio 2 Nacontrole Brand De Spil Nieuwlande

Woensdagmiddag werd de blusgroep van De Krim gealarmeerd om een nacontrole uit te voeren bij een Multifunctioneel Centrum in Nieuwlande (Drenthe), nadat daar een brandje was geweest. De ongeveer twintig kinderen die aanwezig waren werden naar buiten begeleid. In de keuken was een brandje ontstaan nadat chipsverpakkingen op een ingeschakelde inductieplaat hadden gelegen. Het brandje was bij aankomst van de brandweer al uit. Het team trok wel veel bekijks bij, met name, de kinderen.

DSC03670

Lees meer...

Uitruk 26 juni, de Krim

Melding: Prio 2 Dier te water (ree) Hoofdweg de Krim

Donderdagmiddag werd de Krim gealarmeerd voor een ree te water aan de Hoofdweg. Met de boot werd de waterkant afgezocht maar een ree werd helaas niet gevonden waarna de brandweer de Krim weer kon inrukken.

DSC08740

Lees meer...

Uitruk 30 januari, De Krim

Melding: Prio 2 Dierenhulp Prieswijk Elim

Donderdagmiddag werd de blusgroep De Krim opgeroepen voor een melding van dierenhulp aan de Prieswijk in Elim. Bij aankomst bleek een kat vast te zitten onder de motorkap van een bestelbus. De brandweer wist het beestje uiteindelijk te bevrijden.

DSC05566

 

Lees meer...

Uitruk 14 januari, de Krim

Melding: Prio 1 Stank Bennerwijk / Tweede Blokweg / Oosterslagenweg

Dinsdag werd de blusgroep van de Krim opgeroepen voor een gas-stanklucht in de omgeving van Elim. Hierop werden er diverse metingen verricht en werd uiteindelijk duidelijk dat de lucht afkomstig was van een mestopslag. Voor de brandweer restte alleen het verrichten van metingen en is de melding overgedragen zodat verdere overlast zoveel als mogelijk kan worden voorkomen.

DSC05094

Lees meer...

Uitruk 22 december, De Krim

Melding: Prio 1 Ongeval Wegvervoer Letsel Carstenswijk Elim

Zondagavond 22 december ging om 21:15 uur de pieper voor de blusgroep van De Krim voor een ongeval met letsel in Elim. Tijdens het aanrijden werd medegedeeld dat het een eenzijdig ongeval (auto tegen een boom) betrof. Het ongeval bleek echter niet plaatsgevonden te hebben aan de Carstenswijk maar aan de Carstensdijk. Door de plaatselijke bekendheid werd de lokatie snel gevonden. Ambulancepersoneel was al aanwezig en deelde mee dat het slachtoffer overleden was, maar nog wel bekneld zat. Het hulpverleningsvoertuig van Hardenberg was ook gealarmeerd en in samenwerking met de bemanning van dit voertuig is het slachtoffer (een 19 jarige inwoner uit Hoogeveen) geborgen en werd de ongevalslokatie opgeruimd. Bij terugkomst is de hele inzet goed besproken met het BOT team, die de groep opving in de kazerne van De Krim. Zij staan dag en nacht ter beschikking voor het brandweerpersoneel na een traumatische ervaring. Na elk incident met dodelijke afloop wordt dit team gealarmeerd om te praten over de inzet. Zo'n gesprek na een inzet zorgt voor een goede verwerking van alle indrukken en emoties zodat de ploeg na afloop rustig naar huis kan om te slapen. Tegen 01:00 werd er afgesloten en ging iedereen naar huis.

DSC09393

Lees meer...

Uitruk 26 november, De Krim

Melding: Prio 1 Ongeval Voertuig te Water Nieuwe Krim Coevorden

 

Dinsdagavond om 19:20 uur werd groep De Krim opgeroepen voor een ongeval. De melding luidde: 'auto te water aan de Nieuwe Krim in Coevorden'. Bij aankomst bleek dat een personenauto komende vanuit Coevorden een bocht had gemist en rechtdoor het water in was gereden. Gelukkig was het in ondiep water en de bejaarde bestuurder had vanaf de bestuurdersstoel de hogergelegen achterbank opgezocht. Met behulp van een ladder en een redbrancard heeft de brandweer het slachtoffer naar de kant geholpen. Het slachtoffer werd voor controle vervoerd naar het ziekenhuis. De berger heeft de auto uit het water gehaald.

DSC04333

Lees meer...

Uitruk 22 november, De Krim

Melding: Prio 1 Woningbrand Wilhelminastraat Dalerpeel

Vrijdagavond omstreeks 19.45 uur werd De Krim gealarmeerd voor een woningbrand aan de Wilhelminastraat in Dalerpeel. Bij aankomst bleek het te gaan om een kelderbrand. Via de meldkamer kwam het bericht dat de stroom was uitgevallen. De aanvalsploeg ging naar binnen en trof een brandhaard aan in de kelder. De brand was snel onder controle. Om uiteindelijk met nablussen te kunnen beginnen moest de kelder worden leeggehaald waaronder een diepvries. Met behoorlijk wat mankracht lukte dit waarna de nacontrole kon beginnen. Hieruit bleek dat de brandweer gelukkig net op tijd was geweest aangezien er ook al branddoorslag naar boven was geweest. De benedenverdieping heeft flinke rook- en waterschade opgelopen.

DSC08654

Foto: US-Media

Uitruk 1 september, De Krim

Melding: Prio 1 Ongeval Wegvervoer Letsel Carstensdijk Elim

In de nacht van zaterdag op zondag rond kwart over drie werden de hulpdiensten gealarmeerd voor een eenzijdig ongeval op de Carstensdijk in Elim. Naast de brandweer van Hoogeveen werd ook De Krim aangestuurd. Ter plaatse was een auto tegen een boom gebotst en daarbij kwamen de twee inzittenden bekneld in het voertuig te zitten. Door de brandweer zijn zij uit het voertuig bevrijd waarna ze afgevoerd werden naar het ziekenhuis. Ook een traumahelikopter is ter plaatse geweest.

Foto's volgen..

Uitruk 15 mei, De Krim

Melding: Prio 1 Buitenbrand Schuineslootweg De Krim

Woensdagavond tegen achten, tijdens de oefenavond van een aantal posten in het korps Ommen-Hardenberg, werd er een alarmmelding uitgegeven voor de post De Krim. Niet veel later gevolgd voor de post Slagharen doordat de meldkamer zelf al had opgeschaald naar middelbrand. Reden hiervan was dat er een dieseltank van 1100 liter in brand zou staan en daarbij een schuur met vee al zou aanstralen. De dieseltank zou tegen de schuur aan staan. Reden genoeg dus om met spoed richting de Schuineslootweg te gaan. Van afstand was de zwarte rookkolom al te zien en kregen de aanrijdende brandweerlieden inmiddels van de meldkamer te horen dat de eigenaar al was begonnen met het ontruimen van de stal. Doordat de brandweer zeer snel ter plaatse was kon de brand in de schuur nog in de kiem worden gesmoord en had het alleen het begin van de schuur nog maar aangetast. De dieseltank brandde volledig uit. Vanwege de moeilijk bereikbare waterwinning in dit buitengebied werd ook de tankwagen van Hardenberg aangestuurd. Door het snelle ingrijpen van de posten De Krim en Slagharen werd voorkomen dat de brand uitgroeide tot een grote brand.

DSC02945

Lees meer...

Uitruk 22 maart, De Krim

Melding: Prio 1 Woningbrand Zuideropgaande Hollandscheveld (Betreft Schoorsteen)

Vrijdagochtend iets voor negen gingen de piepers van de brandweermensen uit De Krim voor de tweede keer binnen 24 uur voor een schoorsteenbrand. Dit keer aan het Zuideropgaande in Hollandscheveld (Drenthe). Bij aankomst van de 2332 waren er duidelijk vlammen te zien vanuit de schoorsteen. De hoogwerker van Hoogeveen was ook gealarmeerd en is ter plaatse ingezet voor het vegen van de schoorsteen. Het bleek dat de schoorsteen nog nooit was geveegd (vanaf 1997) omdat de bewoner een zelf leegbrandende kachel had en in de veronderstelling was dat de schoorsteen dan niet geveegd hoefde te worden. Er kwam dan ook behoorlijk wat roet uit het rookkanaal. Stichting Salvage werd ingeschakeld omdat er door de bewoner geprobeerd was om de brand te blussen met een poederblusser en op die manier de hele huiskamer voorzien had van een laag poeder. Nadat de schoorsteen geveegd was kon de 2332 weer inrukken en retour kazerne. De eigenaar kreeg een stookverbod opgelegd.

DSC07677

Lees meer...

Uitruk 21 maart, De Krim

Melding: Prio 1 Woningbrand Hoofdweg De Krim (Betreft Schoorsteen)

Donderdmiddag om 17:44 uur werd blusgroep De Krim opgeroepen voor een schoorsteenbrand aan de Hoofdweg in De Krim. Aangezien het opgegeven adres vlakbij de kazerne was, was de 2332 snel ter plaatse. De bewoner was gewaarschuwd door de rookmelder en bij het op onderzoek gaan hoorde de man een vreemd geluid in de schoorsteen. Daarnaast constateerde hij dat de schoorsteenpijp roodgloeiend was waarop de brandweer werd gealarmeerd. De brandweermensen hebben de allebrander naar buiten gebracht en samen met de hoogwerker uit Hardenberg is de schoorsteen geveegd. Bij navraag bleek de bewoner de avond ervoor een aantal dennentakken in de kachel verbrand te hebben, waarschijnlijk is hiervan een gedeelte in de knik van de pijp blijven "hangen" en is dit later gaan branden. Het is gelukkig allemaal met een sisser afgelopen en na een uurtje kon de 2332 weer retour kazerne.

DSC01002

Lees meer...

Uitruk 6 maart, De Krim

Melding: Prio 2 Berm/ruigte/bosschage Penningsdijk Hollandscheveld (Dr)

Dinsdagavond om 19:27 werd de blusgroep van De Krim opgroepen voor een buitenbrand aan de Penninksdijk in Hollandscheveld (Drenthe). Ter plaatse bleek dat het om een bermbrandje ging aan een kleine landweg. Aan beide zijden van de weg stond de berm over een lengte van zo'n 10 meter in brand. Met 1 straal hogedruk werden de twee brandjes geblust. Het aanrijdende schuimblusvoertuig van Hoogeveen was niet meer nodig, deze werd afbesteld en kon weer omkeren naar de kazerne. Na een klein uurtje was de TS 2332 weer terug aan de kazerne. 

IMG 8162

Uitruk 26 februari, De Krim

Melding: Schoorsteenbrand Zuideropgaande Hollandscheveld, prio 1

Dinsdagmorgen om 08.15 gingen de piepers van de vrijwilligers van de groep De Krim voor een schoorsteenbrand aan het Zuideropgaande in Hollandscheveld.

Bij aankomst was er geen sprake meer van brand in de schoorsteen. De eigenaar had een bulderend geluid in de schoorsteen gehoord en had de klep van de kachel dichtgeschoven en het hout er uitgeschept en naar buiten gebracht in een kruiwagen. Omdat hij het niet helemaal vertrouwde besloot hij toch nog de brandweer in te schakelen. De hoogwerker van Hoogeveen was ook gearriveerd en samen hebben de beide groepen de schoorsteen geveegd. Weer een goed voorbeeld van de onlangs officieel vastgelegde samenwerking tussen Drenthe en IJsselland.

DSC04761

Lees meer...

Uitruk 12 februari, De Krim

Melding: Prio 2 Buitenbrand Ritmeesterweg Carstensdijk Elim

Dinsdagmiddag om 13:19 uur werd er een beroep gedaan op brandweerpost De Krim om uit te rukken naar Elim (Dr) vanwege een brand in een rietbult. Omwonenden hadden last van de flinke rookontwikkeling die van de bult vrij kwam. Blusgroep De Krim heeft de bult met 2 stralen lage druk weten te temperen en heeft de bult daarna uit elkaar getrokken om ook de restanten het zwijgen op te leggen. Bij de blussing is gebruik gemaakt van een nagelegen slootje, hier werd water vandaan gepompt.

DSC04508

Lees meer...

Uitruk 2 februari, De Krim

Melding: Prio 1 Woningbrand Ritmeesterweg Hollandscheveld (Drenthe)

Zaterdag 2 februari om 16:20 uur werd de groep De Krim opgeroepen voor een woningbrand in Hollandscheveld, Drenthe. Tijdens het aanrijden werd gemeld dat het inmiddels om een uitslaande brand zou gaan. Vanwege deze berichtgeving werd er "middelbrand" gemaakt. Ter plaatse aangekomen viel het gelukkig mee en bleek het alleen nog maar om een schoorsteenbrand te gaan. De buren hadden de open haard al gedoofd met een emmer zand. Groep De Krim heeft de hele schoorsteen, ook op de bovenverdieping, met de warmtebeeldcamera geinspecteerd en vond geen vuur tussen de dakbedekking. Met behulp van de hoogwerker van brandweer Hoogeveen werd de schoorsteen geveegd, de groep van De Krim hield de haard beneden in de gaten. Nadat al het vuur uit de schoorsteen verdwenen was konden de beide groepen weer inpakken. De bewoonster is nog wel onderzocht in het ziekenhuis i.v.m rookinhalering. De bewoners kregen een stookverbod. 

DSC00052

Lees meer...

Uitruk 24 december, De Krim

Melding: Prio 1 Ongeval Wegvervoer Letsel A37 hmp 16,0 Zwinderen

Maandagochtend om 11:25 uur werd de 2332 van brandweer De Krim verzocht om met prio 1 uit te rukken voor een 'ongeval wegvervoer letsel' op de A37 ter hoogte van Zwinderen. Dit was voor de groep De Krim een behoorlijke verrassing omdat dit de eerste keer was dat er naar de A37 moest worden uitgerukt, aangezien dit normaal werk is voor groep Zwinderen (Drenthe). Vanwege het sein 'middelongeval' dat werd gegeven door de bevelvoerder van de eerst aanrijdende tankautospuit van Zwinderen werd De Krim gealarmeerd aangezien die als 2e ploeg er het dichtste bij zat. Ter plaatse aangekomen bleek het allemaal gelukkig mee te vallen. Er was een personenauto geslipt die vervolgens tegen de linker zijkant van de cabine van een bestelwagen gebotst was en daarna in de middenberm over de kop was geslagen. De bestuurster is na een medische controle door ambulancepersoneel per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd voor nader onderzoek. Haar personenauto is total loss.

ongeval zwinderen

Lees meer...

Uitruk 3 juli, De Krim

Melding: Prio 1 Brand Wegvervoer Perebomenweg Elim

Dinsdagavond omstreeks half acht werd blusgroep De Krim opgeroepen om uit te rukken naar een autobrand in Elim (Drenthe). Volgens de melding zou er een autobrand woeden op de Perebomenweg maar dit bleek niet juist. De auto werd aangetroffen op de Barsweg en stond van voren al volledig in brand. Met een straal hoge druk werd korte metten gemaakt met de vuurzee. De oorzaak van de brand is niet bekend.

Resize of DSC00155


Foto's: Don Stolwijk - US Media

 

 

 

Contact

Veiligheidsregio IJsselland
(Cluster Oost - Ommen-Hardenberg)
Postbus 1453
8001 BL Zwolle
Tel: 088-1197000     Bij Spoed 112

Inloggen korpsleden                                                                                                                                                                                                                            (c) 2013 realisatie door Webfra BV