Uitruk 1 maart, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Brandalarm algemeen Plukon Food Group Langewijk

Vrijdag op zaterdagnacht omstreeks half twee rukte de brandweer van Dedemsvaart uit voor een automatische brandmelding bij Plukon Food Group. Voor de brandweer was er echter niets te doen nadat bleek dat de melding was veroorzaakt door schoonmaakwerkzaamheden.

01.30.2014 16.04.45

Uitruk 22 februari, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Woningbrand Het Rak Dedemsvaart

Een drukke zaterdag voor brandweerpost Dedemsvaart. 's Avonds om 22:43 uur werd de post voor de derde keer opgeroepen die dag. Nu werd er een schoorsteenbrand gemeld in een met riet gedekte woning aan Het Rak. Bij een schoorsteenbrand in een woning dat met riet is gedekt worden standaard extra eenheden gealarmeerd, vanwege het grote overslag-gevaar naar het dak. Daardoor kreeg post Dedemsvaart assistentie van Balkbrug (tankautospuit), Ommen (tankwagen) en Hardenberg (hoogwerker).                                                              

De bewoners van de woning merkten een prullenbak-brand op in een van de slaapkamers op de eerste verdieping. Al gauw bleek dat er brand woedde in de schoorsteen en dat de prullenbak, die op enkele centimeters van de schacht stond, daarbij was aangestraald en in brand was geraakt. Met een brandblusser ging men het vuur te lijf en werd gelijkertijd 112 gebeld. De brandweer was zeer snel ter plekke en begonnen direct met een binnenaanval. Hierbij werden de vloeren rondom de schacht, in twee slaapkamers, met een koevoet verwijderd omdat het vuur zich al in de vloer had genesteld. Van buitenaf werd de schoorsteen geveegd met behulp van de hoogwerker. Er is schade ontstaan aan de woning, maar gelukkig is deze wel behouden gebleven voor een allesvernietigende brand. Rond half een in de nacht waren de laatste voertuigen terug op de kazerne.

IMG 5447

 

Lees meer...

Uitruk 22 februari, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Aanleunwoningen De Tjalk

Zaterdagochtend rond half tien werd post Dedemsvaart voor de tweede keer deze dag gealarmeerd voor een automatisch brandalarm. Dit keer ging het alarm af bij de aanleunwoningen van verzorgingstehuis Van Dedem Marke. De brandweer rukte met spoed uit omdat de oorzaak van de melding nog niet achterhaald was. Ter plaatse werd dan ook direct een onderzoek ingesteld. Al gauw bleek 'bakken en braden' de oorzaak te zijn. Een van de bewoners had zijn vlees iets te lang laten bakken waardoor een rookmelder werd geactiveerd. De brandweer kon na dit gegeven weer retour kazerne.

01.30.2014 16.11.34

Uitruk 22 februari, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Wehkamp Magazijnen Rollepaal

Zaterdagochtend om 00:13 uur werd post Dedemsvaart gealarmeerd voor een brandmelding bij Wehkamp. De brandweer was snel ter plaatse en stelde direct een onderzoek in. Hieruit bleek dat een lekkage in een sprinklerruimte de boosdoener was. Van brand was gelukkig geen sprake. Voor de brandweer waren er dan ook geen werkzaamheden weggelegd. 

IMG 9116

Uitruk 17 februari, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Plukon Food Group Langewijk Dedemsvaart

Maandagochtend omstreeks kwart over vijf werd de dienstdoende groep van post Dedemsvaart gealarmeerd voor een automatische brandmelding bij Plukon Food Group. Na onderzoek bleek dat stoomvorming in de c.v. ruimte de oorzaak van de melding was. De brandweer kon onverrichter zake retour kazerne.

2336

Uitruk 9 februari, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Woningbrand Eiberweg Dedemsvaart

Zondagavond om 21:55 uur werd brandweerpost Dedemsvaart gealarmeerd voor een woningbrand aan de Eiberweg. Een elektrische deken in een van de slaapkamers op de eerste verdieping was in brand geraakt. De vader van de bewoner van het pand had het vuur zelf al grotendeels geblust en de dekens naar buiten gegooid. Tijdens dit ingrijpen heeft de man rook ingeademd, en met hem nog een ander persoon. In verband met de rookinhalatie werden zij ter plekke behandeld door het eveneens gealarmeerde ambulancepersoneel. De brandweer heeft het smeulende matras via het raam naar buiten gegooid waar het verder werd afgeblust. Daarna is de woning door de brandweer geventileerd. Ook stichting Salvage werd door de brandweer gewaarschuwd, die zich zal bekommeren over de afhandeling van de brand en om hulp/ondersteuning te bieden aan de bewoners.

DSC05889

Lees meer...

Uitruk 1 februari, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Plukon Food Group Langewijk Dedemsvaart

Een lange nachtrust zat er voor de brandweerlieden uit Dedemsvaart niet in. Voor de tweede keer in de nacht van vrijdag op zaterdag werd de brandweer van Dedemsvaart gealarmeerd voor een brandmelding. Nu was het twee minuten over vier dat de pagers geactiveerd werden. Bij Plukon Food Group was het automatische brandmeldsysteem in alarm gegaan. De melding werd veroorzaakt door schoonmaakwerkzaamheden. De brandweer heeft ter plaatse een korte controle uitgevoerd en hoefde verder niet in actie te komen. 

IMG 9086

Uitruk 1 februari, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Brand Wegvervoer De Magnolia Dedemsvaart

In de nacht van vrijdag op zaterdag rond 03:00 uur werd de brandweer verzocht om uit te rukken voor een autobrand aan De Magnolia in Dedemsvaart. De dienstdoende ploeg uit Dedemsvaart rukte hiervoor uit met een tankautospuit. Ter plaatse bleek het om een brandende papierstapel te gaan. Hierbij werd wel een personenauto door het vuur aangestraald. Het betrof een kleine brand en deze was snel geblust.

IMG 9088

Uitruk 24 januari, Dedemsvaart

Melding: Prio 2 Nacontrole Brand De Rolwip Ridderspoorstraat Dedemsvaart

Vrijdagmiddag rond drie uur werd blusgroep Dedemsvaart voor de tweede keer die middag gealarmeerd. Dit keer voor een nacontrole na een brand bij peuterspeelzaal De Rolwip aan de Ridderspoorstraat. In een van de lokalen was een sterke brandlucht waarneembaar. Scholieren van de basisschool ernaast bleken een vuurtje gestookt te hebben onder een rooster bij de buitengevel van De Rolwip. Via dit rooster kwam de branderige lucht het lokaal binnen. Leiders van de peuterspeelzaal hadden het vuurtje reeds geblust. De brandweer kwam ter plaatse voor een nacontrole en heeft daarbij in het lokaal met een warmtebeeldcamera gezocht naar eventuele warmtebronnen. Deze werden niet gevonden waarna het lokaal werd geventileerd. De peuters werden zo lang opgevangen in een lokaal van De Regenboog, de basischool naast de peuterspeelzaal.

IMG 5853

Uitruk 24 januari, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Hoofdgebouw de Tjalk Dedemsvaart

Vrijdagmiddag net na twaalven werd Dedemsvaart opgeroepen voor een automatisch brandalarm bij het hoofdgebouw van de van Dedem Marke aan de Tjalk in Dedemsvaart. Schoonmaakwerkzaamheden waren de oorzaak van de melding. De brandweer hoefde ter plaatse niet in actie te komen.

IMG 5863

Uitruk 19 januari, Dedemsvaart

Melding: Prio 2 Brand Container Julianastraat Dedemsvaart

Zondagochtend rond half tien rukte de dienstdoende groep van post Dedemsvaart uit voor een containerbrand bij Jumbo Supermarkt. Een afvalcontainer die zo'n zes meter van de gevel af stond, stond in brand. Het betrof een kleine brand en deze was vrijwel direct 'meester'. Na ongeveer drie kwartier keerde de 2336 weer terug naar de kazerne.

 IMG 9085

Uitruk 18 januari, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Stichting Philadelphia Zorg Mesdagstraat Dedemsvaart

Zaterdagmiddag een paar minuten over twee werd brandweerpost Dedemsvaart wederom gealarmeerd voor een geactiveerde rookmelder. Dit keer betrof het een melding bij de stichting Philadelphia aan de Mesdagstraat. De oorzaak van deze melding was roken onder de melder. Ook hier was er voor de brandweer niets te doen.

philadelphia

Uitruk 18 januari, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Plukon Food Group Langewijk 

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd brandweerpost Dedemsvaart gealarmeerd voor een geactiveerde rookmelder bij Plukon Food Group. Schoonmaakwerkzaamheden hebben de melder doen afgaan. Voor de brandweer was er niets te doen.

Plukon

Uitruk 6 januari, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Hoofdgebouw De Tjalk Dedemsvaart

Maandagmiddag een paar minuten over twee werd post Dedemsvaart gealarmeerd voor een automatisch brandalarm bij het hoofdgebouw van zorgcentrum 'van Dedem Marke'. Aangebrande appelflappen was de oorzaak van de melding en dus was er voor de brandweer niets te doen. Na een korte nacontrole kon de 2336 weer retour kazerne.

IMG 9076

Uitruk 4 januari, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Plukon Food Group Langewijk Dedemsvaart

Zaterdagmiddag om kwart voor vijf werd post Dedemsvaart opgeroepen voor een automatische brandmelding bij Plukon Food Group. De oorzaak van de melding was bij het uitrukken nog onbekend. Met prio 1 is de tankautospuit naar het opgegeven adres gegaan. Bij aankomst werd direct een onderzoek ingesteld door de bemanning. Van brand was gelukkig geen sprake, vermoedelijk is het alarm veroorzaakt door schoonmaakwerkzaamheden.

IMG 9093

Uitruk 3 januari, Dedemsvaart

Melding: Prio 2 Meting verrichten Bolsterstraat Slagharen

Bewoners van een woning aan de Bolsterstraat in Slagharen hebben afgelopen nacht een bezoek gebracht aan de huisarts nadat ze allebei hadden geklaagd over branderige (geirriteerde) ogen. Omdat de oorzaak hiervan niet achterhaald kon worden en er daardoor mogelijk binnenshuis een of andere (gevaarlijke) stof zou kunnen ronddwarrelen werd na het bezoek aan de huisarts een beroep gedaan op de brandweer. De Officier van Dienst werd gealarmeerd met het verzoek om een meting te verrichten in de woning. Met de meetapparatuur aan boord van de dienstwagen werd niets gemeten, waarop besloten werd om de Adviseur Gevaarlijke Stoffen te alarmeren, en later zelfs de WvD-meetploeg uit Dedemsvaart. Met specialistischer meetapparatuur werden vervolgens opnieuw metingen gedaan in de woning. Ook hierbij werd niets gemeten. De oorzaak van de klachten van de bewoners is daardoor nog niet bekend.

foto 13

Uitruk 1 januari, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Aanleunwoningen Tjalk Dedemsvaart

Een drukke nieuwjaarsdag voor post Dedemsvaart. Om 18:36 uur werd de groep voor de vierde keer die dag gealarmeerd. Het uitrukadres betrof dit keer aan de Tjalk, bij de aanleunwoningen van zorgcentrum Van Dedem Marke. Een rookmelder in een van de woningen was geactiveerd. Het automatisch brandalarm kwam hierop binnen bij de Meldkamer Oost Nederland die vervolgens de post dedemsvaart alarmeerde voor deze prio 1 melding. De rit kon echter voortgezet worden met prio 2, er was geen sprake van brand. Melk in een pannetje was de oorzaak, deze had iets te lang op het vuur gestaan. 

aanleunwoningen

Uitruk 1 januari, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Woningbrand De Meidoorn Dedemsvaart

De blusgroep Dedemsvaart was net weer terug in de kazerne van de melding aan De Magnolia, toen wederom de pagers activeerden. 'Woningbrand De Meidoorn' was af te lezen op het display. De 2336 rukte hierop uit. Het incident bevond zich op een steenworpafstand van het vorige incident, wat overigens niets met elkaar te maken heeft. Van buitenaf was al goed te zien dat de ramen pikzwart waren van het roet. De benedenverdieping van de woning is volledig uitgebrand. Van brand zelf was echter geen sprake meer. Ook was er geen hitte meer. Dit duidt erop dat de brand uren terug al gewoed moet hebben en dat deze uit zichzelf gestikt is, waarschijnlijk vanwege zuurstofgebrek. De brandweer heeft de woning 'veilig gesteld' en heeft het incident daarna overgedragen aan de politie.

DSC04900

DSC04902

Foto's: Don Stolwijk - US Media

Uitruk 1 januari, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Stank De Magnolia Dedemsvaart (Lekkage Aardgas Lage Druk Binnen)

Nieuwjaarsdag om 15:20 uur werd brandweerpost Dedemsvaart gealarmeerd voor een gaslekkage dat binnenshuis zou plaatsvinden in een woning aan De Magnolia. Bewoners van het huis roken na thuiskomst een sterke gaslucht in de woning en besloten daarop direct het huis weer te verlaten en de brandweer te bellen. Voorzien van persoonlijke bescherming ging de brandweer het huis in en draaide de gaskraan dicht. Er werd in de woning geen gas (meer) gemeten. De gaskraan werd weer open gedraaid om te zien of er weer een gaslucht waar te nemen was. Dit was niet het geval. Het is onbekend waar de lucht vandaan kwam. Voor de brandweer was er verder niets meer te doen. De woning was weer veilig en het incident werd overgedragen aan de bewoners zelf, die geadviseerd werden om een installateur te laten aansturen.

IMG 9084

Uitruk 1 januari, Dedemsvaart

Melding: Prio 2 Buitenbrand Zaaimansakker Dedemsvaart

De eerste melding van het nieuwe jaar in de regio IJsselland staat genoteerd op naam van brandweerpost Dedemsvaart. Om tien minuten over twaalf werd de dienstdoende groep gealarmeerd voor een buitenbrand aan de Zaaimansakker. Het viel hier gelukkig allemaal mee, de brand was bij aankomst reeds door omstanders geblust. Een conifeer was in brand geraakt nadat een vuurpijl in de haag terecht was gekomen.

 Brandweer Ommen-Hardenberg

Uitruk 31 december, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Brand Wegvervoer Marijkestraat Dedemsvaart

Op oudejaarsavond ongeveer een uur voor de jaarwisseling werd er een autobrand gemeld op de Marijkestraat in Dedemsvaart. Er bleek een 45 km/u wagentje in brand te staan. De brand was snel onder controle.

45 km auto in brand en vreugdevuur1

Foto: Persbureau Meter

Uitruk 23 december, Dedemsvaart

Melding: Prio 2 Stormschade Markt Dedemsvaart

Goed en wel een uur na terugkomst van de melding aan de Elfde Wijk werd de brandweer van Dedemsvaart wederom gealarmeerd. Dit keer voor een melding van stormschade aan de Markt. De opgezette kerstboom (17 meter hoog, 6 ton gewicht) was behoorlijk schuin komen te staan door de harde wind. Uit veiligheidsoogpunt en vanwege de wind-verwachtingen voor de komende uren werd besloten de boom om te zagen. Enkele personenauto's die in de val-richting van de boom stonden moesten worden verplaatst. De eigenaren werden via de meldkamer achterhaald en binnen no-time waren de auto's van de parkeerplaats af. De brandweer heeft ruim twee uur werk gehad aan het opruimen van de boom. Helaas zijn enkele lampen van de kerstverlichting door de val gesneuveld. 

DSC09852

DSC09854

DSC09866

DSC09888

DSC09908

DSC09915

Foto's: Don Stolwijk - US Media

Uitruk 23 december, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Woningbrand Elfde Wijk Rheezerveen (Betreft Schoorsteen)

Maandagavond rond zeven uur werd er een schoorsteenbrand gemeld aan de Elfde Wijk in Rheezerveen. Brandweerpost Dedemsvaart en Hardenberg (hoogwerker) werden hiervoor gealarmeerd. De schoorsteen is door de brandweer vanuit de hoogwerker geveegd. De kachelpijp was erg heet geworden. Op de eerste verdieping was divers materiaal al om de kachelpijp heen gesmolten. Ongeveer een uur na de melding was het incident meester en konden de voertuigen retour kazerne.

DSC09819

Lees meer...

Uitruk 21 december, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Wehkamp Magazijnen Rollepaal Dedemsvaart

Zaterdagmiddag rond half vijf rukte de dienstdoende ploeg van post Dedemsvaart uit naar Wehkamp aan de Rollepaal voor een automatische brandmelding. Ter plaatse werd een onderzoek ingesteld en werd al snel duidelijk dat een storing in een sprinkler de oorzaak was van de melding. Voor de brandweer was er verder niets te doen.

voorkant-detail2

Uitruk 19 december, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Wehkamp Magazijnen Rollepaal Dedemsvaart

Donderdagavond rond half twaalf kwam er bij de Meldkamer Oost Nederland een automatische brandmelding binnen afkomstig van het logistieke service centrum van Wehkamp te Dedemsvaart. De dienstdoende groep van post Dedemsvaart rukte daarop uit naar de Rollepaal. Ter plaatse bleek dat de melding veroorzaakt werd door een storing in een sprinkler. Voor de brandweer was er niets te doen, waardoor de 2336 al snel weer kon inrukken.

brandweer

Uitruk 12 december, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Plukon Food Group Langewijk Dedemsvaart

Donderdagochtend om half vijf werd blusgroep Dedemsvaart voor de tweede keer die nacht gealarmeerd voor een brandmelding bij Plukon Food Group. De melding was nu ontstaan door een technische storing. Wederom was er van brand gelukkig geen sprake. Na een korte nacontrole ter plaatse kon de 2336 weer retour kazerne.

Plukon

Uitruk 12 december, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Plukon Food Group Langewijk Dedemsvaart

De nacht van woensdag op donderdag was nog maar net begonnen toen de Meldkamer Oost Nederland een automatische brandmelding ontving van Plukon Food Group aan de Langewijk in Dedemsvaart. De dienstdoende groep werd gealarmeerd en men rukte uit naar het adres. Tijdens het aanrijden meldde de centralist, nadat telefonisch contact was gelegd met Plukon, dat het alarm waarschijnlijk ontstaan was door schoonmaakwerkzaamheden. De komst van de brandweer werd afgewacht. Nadat ter plaatse duidelijk werd dat er van brand geen sprake was gaf de brandweer toestemming aan het personeel om de brandmeldcentrale te resetten. De rustmelding van de BMC kwam binnen bij de meldkamer zodat de bemanning van de 2336 weer retour nachtrust kon.

Kazerne logo 2

Uitruk 10 december, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Ongeval Wegvervoer Letsel Noord Stegeren Dedemsvaart

Dinsdagmiddag net na twaalven rukten eenheden van de brandweerposten Dedemsvaart en Ommen (HV) uit voor een ongeval aan het Noord Stegeren in Dedemsvaart. Een personenauto was hier in een bocht van de weg geraakt en kwam aan de andere kant van de heg, op de kop tot stilstand op het terrein van begraafplaats 'Achterveld'. De bestuurster, de enige inzittende, lag bij aankomst van de brandweer naast haar voertuig en was goed aanspreekbaar. De mevrouw werd voorzichtig gefixeerd op een wervelplank en vervolgens op een brancard getild. Zij is met onbekend letsel afgevoerd naar het ziekenhuis. 

DSC04631

Lees meer...

Uitruk 7 december, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Ongeval Wegvervoer Letsel Verlengde Elfde Wijk Dedemsvaart

Zaterdagavond om half zeven rukten de hulpdiensten met spoed uit naar een te water geraakt voertuig, aan de Verlengde Elfde Wijk in Dedemsvaart. Vanuit de brandweer werden de posten Dedemsvaart en Ommen (HV-voertuig) aangestuurd. Het ongeval bleek echter plaats te hebben gevonden aan de Elfde Wijk, bij de T-splitsing met de Colenbrandersweg. Hier lag een personenauto in de sloot. Alle inzittenden waren gelukkig al uit het voertuig en werden onderzocht door ambulancepersoneel. Voor de brandweer waren er geen werkzaamheden weggelegd. Een berger heeft de auto uit het water getakeld. Ook een lantaarnpaal moest het ontgelden en raakte door de botsing ook te water.

DSC09067

Lees meer...

Uitruk 6 december, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Stichting Philadelphia Mesdagstraat Dedemsvaart

Vrijdagmiddag rukte tankautospuit 2336 van post Dedemsvaart uit voor een automatisch brandalarm op bovenstaand adres. Onderweg kreeg de bemanning van de centralist te horen dat er niets aan de hand zou zijn, waarop de rit met prio 2 vervolgd werd. Ter plaatse werd nog even een korte nacontrole uitgevoerd. 

Kazerne logo

Uitruk 29 november, Dedemsvaart

Melding: Prio 2 Stormschade Rheezerend Dedemsvaart

Vrijdagmiddag om 16:55 uur werd voor de tweede keer die dag een beroep gedaan op brandweerpost Dedemsvaart. Het betrof dit keer een melding van stormschade aan het Rheezerend. Een gescheurde tak hing hier boven de rijbaan, welke gevaar voor omstanders opleverde. Met behulp van de eveneens gealarmeerde hoogwerker werd de tak verwijderd.

112

 

Uitruk 29 november, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Brand Wegvervoer Van Rooijens Hoofdwijk Dedemsvaart

Vrijdagmiddag iets over drie werd brandweerpost Dedemsvaart gealarmeerd voor een autobrand op de van Rooijens Hoofdwijk. De bestuurder van de auto zag tijdens het rijden rook in zijn auto hangen waarop hij de auto aan de kant heeft gezet. Vanaf dat moment waren er ook al gelijk vlammen zichtbaar en werd de brandweer gebeld. Het voertuig is nagenoeg geheel uitgebrand. De motorkap werd met een hydraulische spreider open gebroken om zo de accu te kunnen ontkoppelen. Een berger heeft het voertuig afgesleept.

DSC04405

Lees meer...

Uitruk 26 november, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 GAS OMS Plukon Food Group Langewijk Dedemsvaart

Dinsdagochtend om kwart voor elf rukte de brandweer van Dedemsvaart uit voor een ammoniak-alarm bij Plukon Food Group aan de Langewijk. Onderweg werd al duidelijk dat het om een loos alarm zou gaan. De brandweer is nog wel doorgereden om ter plaatse een nacontrole uit te voeren. Het ging inderdaad om een technische storing.

Kazerne logo

Uitruk 24 november, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Woningbrand Reuverswerf Dedemsvaart (keuken)

Zondagavond om kwart voor zeven werd er een keukenbrand gemeld in een tijdelijk onderkomen van bewoners, die hun nieuwe huis laten bouwen naast dit tijdelijk onderkomen, in nieuwbouwwijk Bransveen in Dedemsvaart. De slang van een gaskachel vatte vlam en kon door de aanwezigen niet onder controle worden gebracht. De brandweer van Dedemsvaart werd gealarmeerd, samen met de hoogwerker uit Hardenberg. De brandweer had de brand snel onder controle en voorkwam dat de gasfles ontplofte. De hoogwerker hoefde niet in actie te komen.

DSC09807

Lees meer...

Uitruk 19 november, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Woningbrand Anton van der Horststraat Dedemsvaart

Dinsdagmiddag 15:49 uur werd de brandweer Dedemsvaart en de hoogwerker uit Hardenberg gealarmeerd voor een woningbrand aan de Anton van der Horststraat in Dedemsvaart. Er zou brand woeden in de woonkamer, achter de houtkachel. Op het opgegeven adres werd de brandweer opgewacht door de geschrokken bewoonster, die mededeelde dat ze het brandje al had afgedekt met een blusdeken. Twee manschappen, voorzien van ademlucht, voerden een binnenverkenning uit in de rokerige woning. Achter de houtkachel werd inderdaad een brandje geconstateerd. Het brandje, die de vloer inmiddels al had aangetast, werd middels een shotje uit de hoge druk slang afgeblust. Ingebrande plinten werden verwijderd en de houtkachel werd leeggeschept. De brand was snel onder controle. Na de blus- en breekwerkzaamheden werd de woonkamer geventileerd. Nadat alle rook verdwenen was kon na ongeveer drie kwartier weer ingerukt worden. De bewoonster heeft goed gehandeld, mede door het gebruik van de blusdeken is erger voorkomen.

DSC04302

Lees meer...

Uitruk 17 november, Dedemsvaart

Melding: Prio 2 Meting verrichten Vakantiepark Stoetenslagh Elfde Wijk Rheezerveen

Zondagavond omstreeks kwart over tien werd de brandweer van Dedemsvaart verzocht om een meting te verrichten op het bungalowpark van vakantiepark Stoetenslagh. Er werd melding gemaakt van een benzinelucht dat uit, of uit de omgeving van, het riool zou komen. De melding kwam binnen bij de politie, die vervolgens de brandweer heeft laten aansturen. Ter plaatse werd een onderzoek ingesteld, samen met politie en de Officier van Dienst van de brandweer. Met meetapparatuur werd in de omgeving gemeten. Er was wel een vreemde lucht waarneembaar maar met het meetapparatuur van de brandweer werden geen noemenswaardige waardes gemeten. Hiermee zat de klus er voor de brandweer op.

Brandweer detail

Uitruk 17 november, Dedemsvaart

Melding: Prio 2 Stormschade Schuttevaer Dedemsvaart

Zondagochtend iets voor half negen konden de brandweerlieden van post Dedemsvaart voor het eerst uitrukken vanaf de nieuwe kazerne nadat er een melding van stormschade binnen was gekomen. Bewoners van een woning aan de Schuttevaer merkten op dat een kap van hun cv installatie los op het dak bungelde. De brandweer werd gebeld omdat werd gevreesd dat de kap eraf zou vallen en op het trottoir of de weg terecht zou komen. De 2336 rukte inclusief bemanning uit naar het opgegeven adres, slechts 'om de hoek' vanaf de nieuwe kazerne. Voorzien van valbeveilging (harnas + aanlijning) ging een brandweerman het dak op om de kap los te maken en mee te nemen naar beneden. Hiermee was het gevaar geweken en kon er weer ingepakt worden. Door de bewoners werd nog een kopje koffie aangeboden. Na ongeveer drie kwartier kon de brandweer retour kazerne.

foto 1

Lees meer...

Uitruk 30 oktober, Dedemsvaart

Melding: Prio 2 Stormschade Ommerkanaal Dedemsvaart

Woensdag rond de middag is het noordelijke gedeelte van het Ommerkanaal tussen de Sportlaan en Hoofdvaart ruim 2,5 uur gestremd geweest in verband met stormschade. Een aantal losgescheurde takken in twee verschillende bomen zorgden hier voor een onveilige situatie. De hoogwerker uit Hardenberg moest eraan te pas komen om de takken te kunnen verwijderen. Rond 14:00 uur kon de weg weer worden vrijgegeven.

4

Lees meer...

Uitruk 28 oktober, Dedemsvaart

Melding: Prio 2 Stormschade Woudbloemweg Dedemsvaart

Maandagmiddag- en avond zijn alle brandweerposten van het cluster Ommen-Hardenberg druk geweest met het afhandelen van stormschademeldingen. Rond het middaguur werden de brandweerlieden van alle posten gealarmeerd om hun kazerne permanent te gaan bemannen. In Dedemsvaart is de brandweer druk bezig geweest van half twaalf tot half negen 's avonds met het opruimen van omgevallen bomen en gescheurde takken. Rond 20:30 uur waren alle meldingen, die gemeld waren via de meldkamer, afgehandeld. Een lange rust zat er niet in, net voor twaalven werd er wederom een beroep gedaan op de brandweer van Dedemsvaart. Aan de Woudbloemweg hingen 2 gescheurde takken gevaarlijk boven de rijbaan. De grote takken werden ook hier vakkundig door de brandweer verwijderd. Her en der zullen er nog steeds gevolgen van de storm te zien zijn. Ziet u een gescheurde tak die gevaarlijk boven een openbare weg of fietspad hangt, een boom die dreigt om te vallen of een andere gevaarlijke situatie, belt u dan met de meldkamer zodat er actie op ondernomen kan worden door brandweer of gemeentewerken.

Brandweer Ommen-Hardenberg

Uitruk 28 oktober, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder FPC Veldzicht Ommerweg Balkbrug

Maandagmiddag net op het moment dat de storm zich begon te laten zien boven oost Nederland kwam er een automatische brandmelding binnen van Veldzicht in Balkbrug. Brandweergroep Dedemsvaart rukte uit met prio 2, omdat er bij het inmelden al bekend was dat er niets aan de hand was. Ter plaatse werd nog wel een korte nacontrole uitgevoerd. Eenmaal terug op de kazerne kwam de melding dat er gekazerneerd moest worden in de regio. De storm liet zich vanaf toen echt zien..

112

Uitruk 27 oktober, Dedemsvaart

Melding: Prio 2 Dier op hoogte Asterstraat Dedemsvaart

Zondagavond rond half acht werd de dienstdoende groep van post Dedemsvaart gealarmeerd voor een ouderwetse melding; 'kat in de boom'. Het beestje zou er al geruime tijd zitten en vanwege de naderende storm werd overgegaan op het alarmeren van de brandweer. Deze heeft het beestje veilig naar beneden weten te brengen.

Brandweer detail

Uitruk 23 oktober, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Plukon Food Group Langewijk Dedemsvaart

Woensdagmiddag om kwart voor vier kwamen de pagers tot leven van de brandweerlieden van post Dedemsvaart. Een brandmelding bij Plukon Food Group, zo viel te lezen op het pagerdisplay. De 2337 rukte uit maar kon al vrij snel na het inmelden met prio 2 de weg vervolgen. Het per ongeluk indrukken van een handmelder zou de oorzaak zijn geweest. Na een korte inspectie ter plaatse konden de lieden weer terug naar de kazerne.

Plukon

Uitruk 12 oktober, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Plukon Food Group Langewijk Dedemsvaart

Zaterdagmiddag iets na tweeën werd brandweerpost Dedemsvaart gealarmeerd voor een automatisch brandalarm bij Plukon Food Group aan de Langewijk. Al snel bleek het alarm veroorzaakt te zijn tijdens schoonmaakwerkzaamheden, waardoor de aanrijdende tankautospuit met prio 2 zijn weg kon vervolgen. Ter plaatse kon het bedrijf na akkoord van de brandweer de brandmeldinstallatie resetten. 

Brandweer Ommen-Hardenberg

Uitruk 11 oktober, Dedemsvaart

Melding: Prio 2 Brandgerucht Langewijk Dedemsvaart

Een bewoner aan de Langewijk in Dedemsvaart maakte in de nacht van donderdag op vrijdag melding van een mogelijke brand in de omgeving van zijn woonhuis. Rook dwarrelde in de omgeving en er was een sterke brandlucht waarneembaar. De brandweer van Dedemsvaart werd om 00:41 uur gealarmeerd om poolshoogte te nemen. Na enig zoekwerk werd duidelijk waar de brandverschijnselen vandaan kwamen, namelijk van een onschuldig brandje in de houtkachel van een woning elders aan de Langewijk. Ter controle werden de bewoners gewekt en is de kachel uit voorzorg door de brandweer leeggeschept. Bij onzekerheden over de afkomst van rook en/of brandverschijnselen kan de burger, net zoals bovenstaande bewoner, het beste gewoon bellen met de meldkamer. De centralist schat dan de situatie in en laat indien nodig de betreffende discipline(s) poolshoogte nemen.

IMG 9076

Uitruk 10 oktober, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Stank Oude Zuidwolderstraat Dedemsvaart (Lekkage Aardgas Lage Druk)

Donderdagmiddag rond half een werden de brandweerposten Dedemsvaart en Ommen (hulpverleningsvoertuig) gealarmeerd voor een gaslekkage bij de voormalige gemeentewerf aan de Oude Zuidwolderstraat in Dedemsvaart. Vanwege een miscommunicatie bleek er voor de hulpdiensten niets te doen. De aanrijdende voertuigen konden hierop weer retour kazerne.

Laadstekker

Uitruk 30 september, Dedemsvaart

Melding: Prio 2 Stormschade Hoofdvaart Dedemsvaart

De vlagerige wind heeft er in de nacht van zondag op maandag wederom voor gezorgd dat de brandweer van Dedemsvaart uit kon rukken voor een melding van stormschade. Dit keer aan de Hoofdvaart, en wel op het terrein van de in aanbouw zijnde nieuwe brandweerpost van Dedemsvaart. Een boom lag over een fietspad en rustte op de schutting van een woning. De boom is door de brandweer in stukken gezaagd waardoor het fietspad weer toegangbaar werd en de onveilige situatie werd opgeheven.

foto 2

Lees meer...

Uitruk 29 september, Dedemsvaart

Melding: Prio 2 Stormschade Langewijk Dedemsvaart

Zondagmiddag om half vier werd de dienstdoende groep van brandweerpost Dedemsvaart gealarmeerd in verband met een gevaarlijk laag hangende tak dat over het westelijke gedeelte van de Langewijk hing, op de grens met de bebouwde kom. De 2336 rukte vervolgens uit om de gevaarlijke situatie op te heffen. Hierbij is gebruik gemaakt van de hoogwerker van Hardenberg, die op verzoek werd gealarmeerd. De weg werd afgezet en vanuit de hoogwerker werd de tak afgezaagd. Bij het inrukken kwam er nog een vervolgmelding aan de Praam waar een passant ook melding had gemaakt van een gevaarlijk hangende tak. De situatie werd beoordeeld en daarbij is besloten om deze klus over te laten aan de gemeente. Er was hier namelijk geen sprake van direct gevaar. Hieronder de foto's van de klus aan de Langewijk.

DSC02008

Lees meer...

Uitruk 25 september, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Buitengaats Schuttevaer Dedemsvaart

Woensdagmiddag om 16:21 uur werd blusgroep Dedemsvaart gealarmeerd in verband met een brandmelding, afkomstig van zorgcentrum Buitengaats aan de Schuttevaer. Van brand was gelukkig geen sprake, ter plaatse werd duidelijk dat het alarm veroorzaakt was tijdens het koken in 1 van de woningen. Voor de brandweer waren er geen werkzaamheden weggelegd dus kon men onverrichter zake retour kazerne.

buitengaats

Uitruk 21 september, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Plukon Food Group Langewijk Dedemsvaart

Zaterdagochtend om tien voor negen werd de blusgroep Dedemsvaart gealarmeerd voor een automatische brandmelding bij de Plukon aan de Langewijk. Er werd met prio 1 uitgerukt omdat er geen nadere informatie bekend was. Ter plaatse bleek het te gaan om een loos alarm, veroorzaakt door schoonmaakwerkzaamheden. De brandweer heeft een nacontrole uitgevoerd en kon daarna retour kazerne.

Plukon

Uitruk 14 september, Dedemsvaart

Melding: Prio 2 Liftopsluiting Hoofdgebouw Van Dedem Marke Tjalk

Zaterdagmiddag iets voor half een werd de dienstdoende groep van post Dedemsvaart gealarmeerd in verband met een liftopsluiting in het hoofdgebouw van de Van Dedem Marke. Er kwamen twee mensen vast in de lift te zitten toen zij vanaf de bovenste etage naar beneden wilden en de lift na ongeveer 30 cm gezakt te zijn stopte met het uitvoeren van zijn taak. Aangezien de komst van een monteur nog even op zich liet wachten werd de brandweer te hulp gevraagd. Door middel van tornen werd de lift handmatig naar beneden 'getakeld' totdat deze gelijkvloers stond met de etage eronder. Vanaf daar konden de deuren worden geopend en konden de mensen worden bevrijd. De brandweerlieden werden door personeel van de Van Dedem Marke getrakteerd op een kop soep als bedankje voor de bewezen diensten.

2336

Uitruk 13 september, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Plukon Food Group Langewijk Dedemsvaart

Donderdag op vrijdagnacht om 02:18 uur werd de brandweer van Dedemsvaart verzocht uit te rukken naar de Plukon ivm een brandmelding. Gelukkig was er geen sprake van brand. De melding zou veroorzaakt zijn door schoonmaakwerkzaamheden. Na een korte nacontrole konden de brandweerlieden weer terug richting hun bed. 

Plukon

Uitruk 9 september, Dedemsvaart

Melding: Prio 2 Dier in Kelder/Put Ommerkanaal Dedemsvaart

Maandagmiddag rond zes uur werd de brandweer van Dedemsvaart voor de tweede keer deze dag gealarmeerd. Dit keer in verband met een koe dat door een rooster zou zijn gezakt in een stal aan het Ommerkanaal in Dedemsvaart. Een tankautospuit en veetakel van post Dedemsvaart kwamen ter plaatse om het dier in nood te bevrijden. Ter plaatse werd de takel opgebouwd boven het in elkaar gezakte rooster. Door manschappen in speciale pakken werden diverse planken van het rooster weggezaagd om de stier (zo bleek ter plaatse), dat met zijn poten al door het rooster hing, te bevrijden en omhoog te kunnen takelen met de opgebouwde takel. Na ongeveer een uur kon de stier worden bevrijd.

DSC02764

Foto: Don Stolwijk - US Media

Uitruk 9 september, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Stank Moerheimstraat Dedemsvaart (Lekkage Aardgas Lage Druk)

Maandagochtend om iets voor vijf kwam er bij de meldkamer een melding binnen van een gaslekkage aan de Moerheimstraat in Dedemsvaart. Een bewoner van een twee-onder-een-kap woning stapte zijn woning uit om naar het werk te gaan toen hij buiten een sterke gaslucht rook. Al snel werd duidelijk waar deze vandaan kwam; er zat een lek in de leiding pal voor de twee-onder-een-kap woning, die duidelijk hoorbaar was. De woningen zijn tijdens het lek ontruimd geweest. Rendo werd gewaarschuwd om het lek te dichten. In beide woningen had zich behoorlijk wat gas opgehoopt, dat ook gemeten werd door de brandweer. Met behulp van een overdruk ventilator zijn beide woningen geventileerd. Nadat al het gas, omstreeks half acht, uit de woningen was verdreven konden de bewoners weer terug naar huis. Omstreeks acht uur waren de voertuigen van de brandweer weer terug in de kazerne.

xgfj

Lees meer...

Uitruk 30 augustus, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Buitengaats Schuttevaer

Vrijdag om 12.12 uur werd Dedemsvaart opgeroepen voor een automatische brandmelding bij Buitengaats Schuttevaer. Bij aankomst bleek er een rookmelder afgegaan te zijn in een slaapkamer. Nadat alles gecontroleerd was bleek er gelukkig niks aan de hand.

buitengaats

 

Uitruk 20 augustus, Hardenberg

Melding: Prio 1 Brand Industrie/Agrarisch Wavin Bruchterweg Hardenberg

Maandagnacht werd de post Hardenberg gealarmeerd voor een melding bij de Wavin in Hardenberg. In verband met rookontwikkeling werd de meetploeg van de post Dedemsvaart opgeroepen om metingen uit te voeren in opdracht van de Adviseur Gevaarlijke Stoffen (AGS).

De meetploeg kreeg aanrijdend een opdracht aangereikt van de AGS. De eerste opdracht werd voltooid achterop het terrein, benedenwinds. Dit betrof een PH-meting. Later werd er een CO-meting gedaan vanuit de hoogwerker. Omdat de rookontwikkeling al sterk verminderd was ten tijde van de metingen werd dan ook niets gemeten. Bij deze inzet werden de posten Hardenberg en Dedemsvaart (meetploeg) ingezet.

Detail foto 005

Uitruk 17 augustus, Dedemsvaart

Melding: Prio 2 Dierenhulp Ommerkanaal Dedemsvaart (HV: Middel)

Zaterdagmiddag rond half een werd er om brandweerhulp gevraagd bij een varkenshouderij aan het Ommerkanaal in Dedemsvaart. Vanwege een stroomstoring was het ventilatiesysteem in een varkensstal met zo'n 1000 varkens uitgevallen. Direct werd al bekend dat een groot deel het niet had overleefd maar moesten de overige varkens naar buiten worden gejaagd. Reden voor de meldkamer om direct op te schalen en middelhulpverlenings-alarm te maken zodat twee tankautospuiten van Dedemsvaart gealarmeerd werden. Vanuit Ommen rukte het hulpverleningsvoertuig uit. Door gebrek aan frisse lucht hing er in de stal een hoge concentratie waterstofsulfide (H2S). Dit was ook de reden dat enkele honderden varkens het niet hebben overleefd. Toen de brandweer ter plaatse kwam werd direct begonnen met het ventileren van de stal door middel van overdruk ventilatoren. Toen bleek dat het ventilatiesysteem weer werkte, besloot de beheerder om de varkens in de stal te houden en door te gaan met het toevoeren van frisse lucht. Hierdoor konden de nog levende varkens worden gered. Bij de inzet werden ook twee ambulances ingezet. De beheerder van de houderij is afgevoerd naar het ziekenhuis omdat hij veel H2S had binnengekregen. Ook zijn zoon kreeg medische hulp aangeboden vanwege het inademen van de waterstofsulfidedamp maar kon ter plekke worden behandeld. Rond 15:00 uur waren de voertuigen van de brandweer weer terug op de kazerne.

foto 2

Lees meer...

Uitruk 10 augustus, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Buitengaats Schuttevaer Dedemsvaart

Zaterdagmiddag om vijf uur werd er wederom een brandmelding gemeld bij Buitengaats aan de Schuttevaer. Ook dit keer ging het om een loos alarm, maar was de oorzaak nu 'bakken en braden'. De brandweer kon na een korte inspectie dan ook snel weer retour kazerne.

buitengaats

Uitruk 10 augustus, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Buitengaats Schuttevaer Dedemsvaart

Zaterdagochtend omstreeks half twaalf werd de post Dedemsvaart gealarmeerd voor een geactiveerde rookmelder bij verzorgingstehuis Buitengaats aan de Schuttevaer in Dedemsvaart. Een technische storing was de oorzaak van de melding. Voor de brandweer was er dan ook niets te doen.

buitengaats

Uitruk 6 augustus, Dedemsvaart

Melding: Prio 2 Brand Container Sporthal de Citadel Langewijk Dedemsvaart

Dinsdagmiddag om 16:40 uur werd er een containerbrand gemeld bij sporthal de Citadel in Dedemsvaart. De dienstdoende blusgroep uit Dedemsvaart rukte uit naar de brand in de container, die tegen de gevel van de sporthal aan zou staan. Ter plaatse stond er inderdaad een metalen container in brand. Met een straal hoge druk was de brandweer de brand snel meester. Ook werd er gebruikt gemaakt van schuim. Schuim heeft een veel groter indringend vermogen dan water zodat moeilijk bereikbare brandhaarden ook bereikt en doordrenkt kunnen worden. Na het hervullen van de tank ter plaatse was de brandweer na een half uur weer terug op de kazerne.

foto 1 bewerkt

Lees meer...

Uitruk 4 augustus, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Buitengaats Schuttevaer Dedemsvaart

Zondagmiddag om 16:52 uur werd de brandweer van Dedemsvaart voor de tweede keer deze dag gealarmeerd. Dit keer ging er een brandalarm af bij zorgcentrum Buitengaats aan de Schuttevaer in Dedemsvaart. Tijdens het aanrijden werd al duidelijk dat het om een loos alarm zou gaan. Vermoedelijk was een technische storing de oorzaak van de melding. De brandweer kon na een korte nacontrole dan ook snel weer retour kazerne.

buitengaats

Uitruk 4 augustus, Dedemsvaart

Melding: Prio 2 Brand Afval/Rommel Julianastraat Dedemsvaart

Zondagochtend iets over acht werd er een buitenbrand gemeld op de Julianastraat in Dedemsvaart. Vanwege de gisteravond ten einde gelopen Dedemsvaria feestweek stonden er in de winkelstraat nog een aantal opstellingen van de diverse activiteiten die georganiseerd werden. Een strobaal die gebruikt werd bij één van de opstellingen was in brand geraakt en werd opgemerkt door een bewoner, die vervolgens de meldkamer van de brandweer inseinde. De brandweer rukte uit met prio 2 en was de kleine brand snel meester. Een omwonende was ook al begonnen met het blussen van het kleine brandje op het beachvolleybalveld.

foto 2

Uitruk 31 juli, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Stank Plukon Food Group Langewijk Dedemsvaart (gasontsnapping)

De brandweer van Dedemsvaart werd vanochtend rond 6 uur wederom verzocht om uit te rukken naar de Plukon in Dedemsvaart, ditmaal vanwege een gasontsnapping. In eerste instantie werd er een automatische brandmelding gemeld maar na onderzoek van de bemanning van de eerst aangekomen tankautospuit bleek het te gaan om een gasontsnapping. Het hele bedrijf werd hierbij ontruimd nadat bekend werd dat een CO2 opslagtank lekte. De -80 graden celsius koude vloeistof wordt gebruikt t.b.v. koelinstallaties. Het vrijgekomen gas werd door middel van een overdrukventilator het pand uitgeblazen. De tank is leeg gelekt omdat men niet bij de afsluiters van de pompen kon komen, aangezien het CO2 in de vorm van droogijs de pompruimte in stroomde. Deze weggelekte massa is door de brandweer verwijderd uit de technische ruimte waarna het incident in dusverre gestabiliseerd was dat het overgedragen kon worden aan de technische dienst van het pluimveebedrijf. Om 12:00 uur was de brandweer van Dedemsvaart na een lange inzet weer terug aan de kazerne.

20130731-plukon-15

Lees meer...

Uitruk 31 juli, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Ongeval Letsel Binnen Langewijk Dedemsvaart

De brandweer van Dedemsvaart heeft in de nacht van dinsdag op woensdag omstreeks 03:00 uur een jongedame bevrijd die met haar hand bekneld zat in een machine bij de Plukon in Dedemsvaart. Het ongeval zou ontstaan zijn tijdens schoonmaakwerkzaamheden. Direct werd een reddingsactie op poten gezet waarbij gebruik zou worden gemaakt van de spreider, om zo ruimte te creëren. Ook werd er materiaal gebruikt van het eveneens gealarmeerde hulpverleningsvoertuig uit Hardenberg. Vanwege de zeer geringe ruimte voor de spreider en daardoor complexe bevrijdingsoperatie werd besloten om de machine ter plekke van de beknelling te demonteren. Deze actie slaagde waarna de vrouw, die met 2 stalen pennen in haar pols vast zat in de machine, afgevoerd kon worden naar het ziekenhuis. Hoe zij met haar hand in de transportband is gekomen is nog onduidelijk.

jawsoflife2

De spreider

Uitruk 30 juli, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Brand industrie/agrarisch Wehkamp Magazijnen Rollepaal Dedemsvaart

Dinsdagochtend om 10:13 uur werd er een brand gemeld bij Wehkamp Magazijnen in Dedemsvaart. De brand bleek echter te woeden in een pand ernaast, dat deels door Wehkamp wordt gebruikt. De brand werd opgemerkt door de portier van Wehkamp, die vervolgens de hulpdiensten alarmeerde. Vanaf de portiersloge was te zien dat er rook uit het pand krulde. Toen de brandweer ter plaatse kwam bij het bedrijfspand was er een hevige rookontwikkeling te zien dat vanuit alle hoeken omhoog steeg. Nadat bekend werd dat er onder andere een lakopslag in zou zitten werd er opgeschaald naar middelbrand, waardoor assistentie kwam van de post Slagharen. De brandweer had de kleine maar felle brand d.m.v. een binnenaanval snel onder controle. Met behulp van de hoogwerker uit Hardenberg is er nog een dakinspectie uitgevoerd. De eveneens gealarmeerde en ter plaatse gekomen tankwagen hoefde uiteindelijk niet ingezet te worden. De brand is ontstaan tijdens sloop/slijpwerkzaamheden. Bij de brand vielen geen gewonden.

foto 1

Lees meer...

Uitruk 24 juli, Balkbrug

Melding: Prio 1 Woningbrand Zwolseweg Balkbrug

Woensdagmiddag rond 13:00 uur kwam er bij de Meldkamer Oost Nederland een melding binnen van een woningbrand aan de Zwolseweg in Balkbrug. Direct werden de brandweerposten Balkbrug en Dedemsvaart gealarmeerd. Volgens de melding zou het dak in brand staan van de met pannen bedekte woning. Ook de hoogwerker uit Hardenberg werd aangestuurd. Ter plaatse is direct begonnen met het verwijderen van dakpannen om bij de vuurhaard te kunnen komen. De brand was vrij snel onder controle. De hoogwerker uit Hardenberg hoefde uiteindelijk niet ter plaatse te komen.

DSC09898

Lees meer...

Uitruk 23 juli, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Plukon Food Group Langewijk Dedemsvaart

Dinsdagavond rond half elf rukte de dienstdoende groep van post Dedemsvaart uit voor een automatische brandmelding bij Plukon Food Group aan de Langewijk in Dedemsvaart. De brandweer werd ter plaatse opgevangen door medewerkers van het bedrijf, die direct al meldden dat het zou gaan om een loos alarm. De brandweer heeft alsnog de betreffende ruimte gecontroleerd en na goedkeuring van de brandweer mocht de BMC worden gereset. Hierna kon de 2336 weer retour kazerne. 

Plukon

Uitruk 23 juli, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Woningbrand Dommelerdijk Dalfsen (meetploeg Dedemsvaart)

Bij de zeer grote brand aan de Dommelerdijk in Dalfsen werd ook de WvD-meetploeg van Dedemsvaart ingeschakeld. De meetploeg kreeg de opdracht om te onderzoeken of er daadwerkelijk asbest bij de brand was vrijgekomen. 4 manschappen zijn hierop (in bluskleding, inclusief ademlucht) het terrein op gegaan en hebben diverse op asbest lijkende deeltjes verzameld. Verspreid over het gehele perceel werden deze deeltjes aangetroffen. Monsters hiervan zijn meegenomen voor onderzoek in een lab, zodat kan worden vastgesteld of het ook echt om asbest gaat. Buiten het perceel werden geen op asbest lijkende deeltjes aangetroffen. Na de opdracht werden de manschappen met water afgespoeld door een gereed staande tankautospuit.

De vervolginzet bestond uit een CO-meting (koolmonoxide meting) in de omgeving van de brand. Woningen die benedenwinds stonden werden gecontroleerd op CO-waardes. Ook een camping werd aangedaan en werden steekproefsgewijs een aantal caravans aan een meting onderworpen. Er werden wel CO waardes gemeten, maar vooral in de buitenlucht en niet in de woningen. De eigenaar van de camping werd door de meetploeg verzocht om de mensen die op het moment van de brand afwezig waren in te lichten over de actie zodat als zij terugkomen ze eerst de caravan moeten 'luchten' voordat zij erin plaatsnemen. Koolmonoxide is namelijk een zeer gevaarlijke sluipmoordenaar die niet te ruiken, proeven, voelen of te zien is. Als het menselijk lichaam er te lang aan wordt blootgesteld raakt het onwel, met de dood als gevolg indien er niet tijdig wordt ingegrepen. De meetploeg heeft na deze opdracht voltooid te hebben standby gestaan. Er volgden geen nieuwe opdrachten meer waarop de meetploeg rond 15:45 uur kon inrukken.

KLIK HIER VOOR EEN FOTOREPORTAGE

 

foto 2

De AGS (Adviseur Gevaarlijke Stoffen). Deze persoon geeft de opdrachten aan de meetploeg

Uitruk 22 juli, Balkbrug

Melding: Prio 1 Rookmelder FPC Veldzicht Ommerweg Balkbrug

Maandagmiddag om 14:07 uur werden de brandweerposten Balkbrug en Dedemsvaart opgeroepen voor een brandalarm bij Forensisch Psychiatrisch Centrum Veldzicht aan de Ommerweg in Balkbrug. Tijdens het aanrijden werd bekend gemaakt dat het om een loos alarm zou gaan. De 2335 van de post Balkbrug is daarop met prio 2 doorgereden en heeft ter plaatse een korte nacontrole uitgevoerd. De komst van de eveneens gealarmeerde 2336 van post Dedemsvaart was niet meer noodzakelijk en kon hierop retour kazerne. Vanwege de vakantieperiode wordt er in sommige gevallen tweezijdig aangereden.

IMG 9076

Uitruk 15 juli, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Plukon Food Group Langewijk Dedemsvaart

Maandagochtend omstreeks half negen rukte de brandweer van Dedemsvaart met prio 1 uit naar de Plukon nadat de meldkamer een brandmelding had ontvangen van de locatie. Ter plaatse bleek (onbedoeld) een handmelder te zijn ingedrukt. De brandweer kon na een korte nacontrole dus snel weer retour kazerne.

Plukon

Uitruk 11 juli, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Buitenbrand Stoetenslagh Vakantiepark Elfde Wijk Rheezerveen

Donderdagmiddag om 17:19 uur werden de posten Dedemsvaart, Slagharen en Hardenberg (tankwagen) gealarmeerd voor een buitenbrand op vakantiepark Stoetenslagh in Rheezerveen. De brand, die een minuut later door de meldkamer al werd bijgesteld naar woningbrand, woedde in een grote tent op het park. De dikke zwarte rookkolom was al van ver te zien. De bungalowtent is ontploft, waarschijnlijk als gevolg van een gasophoping/gasexplosie. De tent en een naast de tent geparkeerde auto brandden volledig uit. Ook een aanhanger en een aantal fietsen ontkwamen niet aan de vlammen. Gelukkig hebben er zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. De hevige brand was na ongeveer een uur geblust. 

DSC09628

Lees meer...

Uitruk 19 juni, Dedemsvaart

Melding: Prio 2 Liftopsluiting Schuttevaer Dedemsvaart

Ook in Dedemsvaart heeft de zware onweersbui die overtrok gezorgd voor gewenste hulp van de brandweer. Om 10:55 uur werd de post opgeroepen voor een liftopsluiting in zorgcentrum Buitengaats. Een oudere man kwam vast te zitten in de lift nadat de bliksem was ingeslagen. De brandweer heeft de hevig geschrokken man snel kunnen bevrijden. De lift werd buiten gebruik gesteld en de technische dienst van het zorgcentrum zorgde voor het inschakelen van de liftmonteur. Doordat de liften buiten gebruik gesteld werden ontstond er een klein probleem. Het middageten voor de bewoners dat bezorgd werd kon niet via de lift naar de etages gebracht worden. De brandweerlieden staken de armen uit de mouwen en hebben geholpen met het brengen van de eetpakketjes, via het trappenhuis, naar de juiste etages.

IMG 9076

Uitruk 15 juni, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Woningbrand De Magnolia Dedemsvaart

Zaterdagavond iets over zes ontving de Dedemsvaartse brandweer een melding van een woningbrand aan De Magnolia in Dedemsvaart. Het zou gaan om een keukenbrand die zou woeden in een appartement op de tweede etage van een appartementencomplex. Al snel bleek het om een beruchte vlam in de pan te gaan. Door alert optreden van de bewoonster, die natte doeken over de pan gooide, werd erger voorkomen en is de schade beperkt gebleven tot een verbrande afzuigkap, afgeblakerde kastjes en wat rook en roetschade. Voor de brandweerlieden van Dedemsvaart restte enkel nog een nacontrole. Ter plaatse werd de komst van stichting Salvage nog even afgewacht. 

DSC08493

Lees meer...

Uitruk 2 juni, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Brand Wegvervoer Margrietstraat Oranjestraat Dedemsvaart

Zaterdag op zondagnacht omstreeks tien voor vier werd er een autobrand gemeld op de hoek Margrietstraat - Oranjestraat in Dedemsvaart. De uitgerukte TS kon de rook direct na vertrek al waarnemen in de ochtendgloren. De uitslaande autobrand, die vermoedelijk begonnen is in het motorcompartiment, werd met 2 stralen hoge druk bestreden. Ruiten van de auto werden ingeslagen om de inmiddels naar binnen gevreten vuurhaarden ook het hoofd te kunnen bieden. Ook de accupolen werden van de accu ontkoppeld om de auto spanningsloos te maken. Het motorcompartiment en een gedeelte van het dashboard zijn uitgebrand. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. Na ongeveer drie kwartier was de TS 2336 weer terug op de kazerne.

foto 2

Lees meer...

Uitruk 30 mei, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Plukon Food Group Langewijk Dedemsvaart

Omstreeks kwart voor vier in de nacht van woensdag op donderdag werden de brandweerlieden van de dienstdoende blusgroep van post Dedemsvaart uit bed getrommeld vanwege een brandmelding bij Plukon. Bij het inmelden bleek dat de meldkamer nog geen contact had gekregen met de Plukon dus rukte de 2336 met prio 1 uit. Ter plaatse werd uit het brandmeldpaneel opgemaakt dat de melding uit de ontvangsthal kwam. Gedirigeerd door een medewerker van het bedrijf werd er een snelle verkenning uitgevoerd. Een chauffeur van een kippentransport had net gelost en daarna de zeilen van zijn trailer schoongespoten met warm water. Een thermische leiding die over het plafond liep, pal boven de trailer, detecteerde de warmte en sprong in alarm. In deze ruimte zijn rookmelders geen optie vanwege o.a. de hoge vochtigheidsgraad, daarom is er gekozen voor een hitte detector, in de vorm van een thermische leiding. Voor de brandweer was er dus niets te doen en was na ongeveer een half uur terug op de kazerne.

IMG 5853

Uitruk 27 mei, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Stank Mulderij Dedemsvaart (Lekkage Aardgas lage druk)

De brandweer van Dedemsvaart en Ommen (hulpverleningsvoertuig) werden maandagochtend om 10:48 uur gealarmeerd vanwege een binnenshuis gaslek die plaats zou vinden bij een, zo bleek later,  'piramide'woning aan de Mulderij in Dedemsvaart. Het lek zou zijn ontstaan bij een boring ten behoeve van de aanleg van glasvezel. Aangekomen op de Mulderij bleek het adres onjuist en werd duidelijk dat het om de Maalderij ging in plaats van de Mulderij. Ondanks dat was de brandweer zeer snel ter plaatse. Een monteur van de Rendo was reeds ter plaatse bij aankomst van de brandweer. De monteur had de gastoevoer al afgesloten middels een kraan. De brandweer heeft metingen in het pand verricht en daar kwamen geen noemenswaardige waardes uit voort. Wel zijn er een aantal appartementen geventileerd om de gaslucht te verdingen.

maalderij2

Uitruk 21 mei, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Wehkamp Magazijnen Rollepaal Dedemsvaart

Dinsdagochtend rond half acht werd de Dedemsvaartse brandweer verzocht om met prio 1 naar Wehkamp Magazijnen uit te rukken vanwege een automatische brandmelding. Volgens de centralist die de melding verwerkte was het alarm afgegaan in een computerruimte. Bij de portiersloge kreeg de bemanning de snelste aanrijroute door van de portier richting het gebouw waar de melding vandaan kwam. In een computerruimte van het kantoorgedeelte was het alarm ontstaan. Een terechte melding, toen bleek, dat er een computervoeding was doorgebrand. Voor de brandweer waren er echter geen werkzaamheden meer weggelegd en was er geen sprake van brand. De technische dienst van het bedrijf zou het probleem op zich nemen en de BMC resetten.

IMG 9084

Uitruk 20 mei, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Ongeval Wegvervoer Letsel Noord-Stegeren Dedemsvaart

Bij het inmelden voor een automatisch brandalarm maandagochtend kreeg de bemanning van de 2336 te horen dat zij met spoed door mochten rijden naar een vervolgincident aan het Noord-Stegeren in Dedemsvaart. Hier zou een man onder een kar met zand terecht zijn gekomen. Ter plaatse bleek dit inderdaad het geval maar was de man reeds bevrijd door omstanders. De met zand volgeladen enkelasser was op een of andere manier gekiept waarna de man vast onder de kar kwam te zitten. Brandweer, politie en ambulance kwamen met spoed ter plaatse. Voor de brandweer restte alleen nog maar de taak om het slachtoffer over te dragen aan het ambulancepersoneel. De 2336 kon hierna al vrij snel weer retour kazerne. Bij de Aanleunwoningen aan de Tjalk, waar in eerste instantie voor gealarmeerd werd, was deodorant in een melder gespoten en hoefde de brandweer niet in actie te komen.

IMG 8136

Uitruk 20 mei, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Aanleunwoningen Tjalk Dedemsvaart

Maandagochtend tweede pinksterdag kwamen er twee meldingen vrijwel gelijkertijd binnen voor de brandweerpost Dedemsvaart. Om 08:19 uur kwam de eerste melding binnen, een automatisch brandalarm bij de aanleunwoningen van zorgcentrum Avondlicht aan de Tjalk in Dedemsvaart. Direct bij het inmelden kreeg de bemanning van de 2336 te horen dat er bij de aanleunwoningen niets aan de hand was, maar dat men met prio 1 door kon rijden naar een vervolgincident aan het Noord-Stegeren. Het alarm bij Avondlicht zou veroorzaakt zijn door deodorant in de melder. De melding was afgemeld door het zorgcentrum.

aanleunwoningen

Uitruk 15 mei, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Buitengaats Schuttevaer Dedemsvaart

Woensdagmiddag om 16:51 uur werd de brandweer van Dedemsvaart wederom gealarmeerd voor een automatisch brandalarm. Dit keer bij zorgcentrum Buitengaats aan de Schuttevaer. De oorzaak was bij het inmelden nog niet bekend bij de alarmcentrale dus rukte de 2336 met prio 1 uit. Bij aankomst werd duidelijk dat het alarm was veroorzaakt door een bewoner van een woning die aan het strijken was. Na een korte nacontrole kon de 2336 weer retour kazerne.

buitengaats

Uitruk 15 mei, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Plukon Food Group Langewijk Dedemsvaart

De Dedemsvaartse brandweerlieden werden woensdagmiddag rond twee uur opgeroepen voor een automatische brandmelding bij de Plukon. Bij het inmelden werd door de centralist  duidelijk gemaakt dat er geen sprake was van brand, waarop de 2336 met prio 2 zijn weg kon vervolgen. De centralist gaf tevens aans dat de BMC (brandmeldcentrale) al gereset was. De brandweer heeft ter plaatse nog eens nadrukkelijk uitgelegd dat dit niet de bedoeling is. Het geluidsignaal (slow-whoop) mag wel uitgezet worden maar de BMC moet in alarm blijven staan, óók bij loos alarm, en mag pas na akkoord van de brandweer gereset worden. De brandweer kan bij een geresette BMC namelijk niet meer zien waar het alarm vandaan komt. De technische dienst van het bedrijf was echter al wel op onderzoek uit gegaan en hebben geen brand geconstateerd. Na een kort gesprek kon de bemanning van de 2336 weer retour kazerne.

Plukon

Uitruk 9 mei, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Buitengaats Schuttevaer Dedemsvaart

Een nachtelijke melding voor de Dedemsvaartse brandweer op Hemelvaartsochtend. Omstreeks 00:40 uur werd de brandweer gealarmeerd voor een brandmelding bij verzorgingstehuis Buitengaats aan de Schuttevaer in Dedemsvaart. De 2336 inclusief bemanning rukte uit om poolshoogte te nemen. Een rookmelder was geactiveerd in een van de woningen op de begane grond. Bij de verkenning werd gelukkig geen brand geconstateerd. De oorzaak is vermoedelijk een technische storing. Na het resetten van de BMC door een BHV'er kwam de betreffende rookmelder direct weer in voor-alarm. Een installatiebedrijf werd gewaarschuwd om het probleem te verhelpen waarna de brandweerlieden weer retour kazerne konden.

buitengaats

Uitruk 3 mei, Dedemsvaart

Melding: Prio 2 Liftopsluiting Wilhelminastraat Dedemsvaart

Vrijdagavond iets over zeven werd de brandweer van Dedemsvaart gealarmeerd in verband met een liftopsluiting in de Wilhelminastaete, aan de Wilhelminastraat in Dedemsvaart. Een mevrouw was met de lift naar beneden gegaan maar de deuren bleven gesloten. De brandweer heeft de deuren van de lift, die al op de begane grond stond, geopend waardoor de oudere vrouw de lift kon verlaten. De brandweerlieden hebben de vrouw via het trappenhuis naar haar woning gebracht. De liften zijn door de brandweer buiten gebruik gesteld in afwachting van de monteurs. 

IMG 9076

Uitruk 14 april, Dedemsvaart

Melding: Prio 2 Buitenbrand Kotermeerstal Dedemsvaart

Zondagmiddag omstreeks kwart over vijf werd de brandweer van Dedemsvaart gealarmeerd voor een buitenbrand bij recreatieplas Kotermeerstal in Dedemsvaart. Ter plaatse bleek dat er een polysester bootje in brand stond langs de waterkant. Deze is nagenoeg uitgebrand. Met een straal hoge druk was de brand snel geblust.

foto 1

Lees meer...

Uitruk 11 april, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Stank Wilhelminastraat Dedemsvaart (Lekkage Aardgas lage druk)

Donderdagochtend rond kwart voor negen zijn er uit voorzorg 6 woningen door de brandweer ontruimd bij een gaslekkage aan de Prins Bernhardstraat in Dedemsvaart. Bij graafwerkzaamheden voor de aanleg van glasvezel heeft men met een minikraan een gasleiding geraakt waarna het gas uit de grond spoot. De brandweer van Dedemsvaart en Ommen (hulpverleningsvoertuig) ontvingen om 08:38 uur de melding. Ter plaatse is direct over gegaan tot ontruiming van de 6 dichtstbijzijnde woningen en werd de straat afgezet. Het gaslek vond plaats in een voetgangerspad dat voor deze woningen loopt. Ook is er direct gestart met het meten van het explosiegevaar. De explosiegevaarmeter is hierbij een aantal keer, in een straal van ongeveer 4 meter om het lek, in alarm gegaan. Dit wil nog niet zeggen dat er dan daadwerkelijk een explosie plaats vind bij een ontsteking, het meetapparatuur van de brandweer staat namelijk afgesteld op 10% van de onderste explosiegrens. Deze grens wordt echter wel gehandhaaft als zijnde 'onveilig' en worden er maatregelen genomen bij het behalen van deze grens. De hoogste waarde die gemeten is is 17% op een afstand van ongeveer 4 meter. De omgeving werd afgezet en werd de komst van de Rendo afgewacht. Deze heeft het gas in de leiding omgeleid zodat het lek later veilig gedicht kan worden. Na ongeveer een uur kon het laatste brandweervoertuig retour kazerne en mochten de bewoners hun huizen weer in.

DSC00660

Lees meer...

Uitruk 9 april, Hardenberg

Melding: Prio 1 Bijgebouw Rheezerveenseweg Rheezerveen (keet/hok/schuurtje)

Dinsdagavond om 22:03 uur werd de brandweer van Hardenberg opgeroepen voor een brand in een bijgebouw aan de Rheezerveenseweg in Rheezerveen. Tijdens het aanrijden werd het al snel duidelijk dat het om een uitslaande brand zou gaan. Hierop is al vrij snel middelbrand gemaakt en werd hulp gevraagd van post Dedemsvaart. De zoon des huizes zou in de schuur bezig zijn geweest met laswerkzaamheden aan een auto. Toen hij even in huis was geweest om een kop koffie te drinken en daarna weer verder wou gaan met de werkzaamheden kwam bij buiten tot de nare ontdekking dat de schuur (reeds volledig) in brand stond. Door de hoge vuurbelasting en de ongunstige wind werd ook de aangrenzende woning bedreigd. Bij aankomst van het eerste brandweervoertuig brandde de woning ook al deels. Er werd uiteindelijk opgeschaald naar zeer grote brand, mede doordat de waterwinning ter plekke niet voldoende water bood dat nodig was. Posten Hardenberg, Dedemsvaart, Ommen en Slagharen zijn bij de brand ingezet. Ook een ambulance is ter plaatse geweest in verband met een persoon die veel rook had ingeademd. Deze persoon is ter plaatse nagekeken en hoefde niet naar het ziekenhuis vervoerd te worden. Ondanks alle inspanning van de brandweer kon niet voorkomen worden dat de schuur en de woning volledig uitbrandden. Het nablussen nam nog uren in beslag en omstreeks 04:30 uur gingen de laatste voertuigen retour kazerne.

160-3344 resize resize

Lees meer...

Uitruk 29 maart, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Brandmelding PAC De Langewieke Langewijk Dedemsvaart

Vrijdagavond rond tien uur kwam er bij een particuliere alarmcentrale een inbraakmelding binnen, gevolgd door een brandmelding bij basisschool De Langewieke in Dedemsvaart. Brandweer, politie en een beveiligingsbedrijf (sleutelhouder) werden aangestuurd. Ter plaatse werd een onderzoek ingesteld. Het bleek te gaan om een loos alarm. Wat de melding veroorzaakt heeft is onbekend.

DDV zonneklep 2

Uitruk 24 maart, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Woningbrand Het Wilgeroosje Dedemsvaart (Betreft Schoorsteen)

Brandweerpost Dedemsvaart werd om 18:23 uur voor de tweede keer deze zondag gealarmeerd. Dit keer werd er een melding gedaan van een schoorsteenbrand in een woning aan Het Wilgeroosje. De bewoners waren niet thuis. De melding was gedaan door een buurtbewoner, die meende vlammen gezien te hebben die uit de schoorsteen sloegen. De brandweer heeft toegang verschaft tot het pand en een controle uitgevoerd. Er bleek geen sprake te zijn van brand. Vermoedelijk hebben de buren het zonlicht, wat in de rook scheen, (afkomstig van de CV), aangezien voor vlammen. De hoogwerker van Hoogeveen (hoogwerker Hardenberg was ingezet bij een schoorsteenbrand in Sibculo) kreeg aanrijdend het bericht dat deze kon terug keren naar de kazerne. Na de inspectie kon ook de 2336 weer retour kazerne.

IMG 9076

Uitruk 24 maart, Dedemsvaart

Melding: Prio 2 Stormschade De Aak Dedemsvaart

Zondagochtend rond half elf werd brandweer Dedemsvaart verzocht om met prio 2 ter plaatse te gaan naar De Aak vanwege een stormschade melding. Door de harde wind hadden twee hoge populieren een bewoner overlast bezorgd. Takken kwamen bij de man op de oprit terecht en ook was er een tak door een slaapkamer raam gevlogen. Omdat langs de bomen ook een speelplaats aangrenst heeft de man melding gemaakt bij de politie. Deze heeft de melding vervolgens doorgezet naar de brandweer. Ter plaatse kon de brandweer echter geen werkzaamheden verrichten. De bomen stonden niet op vallen en was de dreiging verder nihil. De buitendienst van de gemeente is in kennis gesteld om verder actie te ondernemen. 

foto 2

Lees meer...

Uitruk 20 maart, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Plukon Food Group Langewijk Dedemsvaart

Dinsdag op woensdagnacht om 01:00 uur kwam er bij de MON een brandmelding binnen van de Plukon in Dedemsvaart. Een tankautospuit inclusief bemanning van post Dedemsvaart werden hiervoor gealarmeerd om met prio 1 ter plaatse te gaan en polshoogte te nemen. Ter plaatse werd men opgewacht door twee medewerkers, die nog niets hadden kunnen ontdekken. Samen met de brandweer werd een controle uitgevoerd in de ontvangsthal, de hal, waar de melding vandaan kwam. Vermoedelijk is deze gegenereerd door schoonmaakwerkzaamheden. Rookmelders detecteren niet alleen rook, maar gaan bijvoorbeeld ook in alarm bij stoomvorming, als gevolg van schoonmaakwerkzaamheden, of (afhankelijk van het type) bij 80% vervuiling van de sensor door bijvoorbeeld stof. Het is dan ook raadzaam om, zeker in stoffige ruimtes, de melders periodiek te laten schoonmaken/onderhouden door een erkend bedrijf/installateur. De brandweer kon in dit geval vrij snel retour kazerne, nadat de brandmeldcentrale op goedkeuring van de brandweer, succesvol was gereset en de rustmelding bij de meldkamer was binnengekomen. 

voorkant-detail

Uitruk 19 maart, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 GAS OMS Plukon Food Group Langewijk Dedemsvaart (Ammoniak/NH3)

Dinsdagmiddag om 13:54 uur werd brandweerpost Dedemsvaart en de Officier van Dienst gealarmeerd in verband met een gasdetectie bij de Plukon in Dedemsvaart. Volgens de melding zou er ammoniak zijn gedetecteerd. Dooordat de Plukon met een ammoniakinstallatie werkt en dit risico's met zich mee kan brengen rukt de brandweer ook uit naar dit soort detecties. Ter plaatse bleek het mee te vallen, een kabelbreuk zou de oorzaak zijn geweest van de melding. Voor de brandweer waren er dan ook geen werkzaamheden weggelegd.

Plukon

 

Uitruk 16 maart, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Hoofdgebouw De Tjalk Dedemsvaart

Zaterdagmiddag om 14:43 uur werd brandweerpost Dedemsvaart gealarmeerd voor een automatisch brandalarm bij verzorgingstehuis Avondlicht aan de Tjalk. Ter plaatse bleek het niet om een rookmelder te gaan maar om een handmelder, die per ongeluk door een bewoner was ingedrukt. De man zag deze aan voor deurknop. De brandweer heeft een korte nacontrole uitgevoerd waarna op goedkeuring van de brandweer de brandmeldcentrale kon worden gereset. Hierna is de 2336 teruggekeerd naar de kazerne.

2336

Uitruk 7 maart, Dedemsvaart

Melding: Prio 2 Dier op hoogte Elfde Wijk Rheezerveen

Dat de brandweer ook uitrukt voor dieren in nood blijkt deze week maar weer. Voor de derde keer deze week werd Brandweer Ommen-Hardenberg verzocht om hulp te bieden bij een dier in nood. Dit keer op de Elfde Wijk in Rheezerveen. Brandweerpost Dedemsvaart (TS 2336) ontving om 20:58 uur de melding van een dier op hoogte. Het ging hier om een kat, die al sinds zondagavond in de boom zou zitten. De brandweer heeft met behulp van een ladder het dier uit de boom gehaald.

2336

Uitruk 4 maart, Dedemsvaart

Melding: Prio 2 Dier te water Galileistraat Dedemsvaart

Omstreeks half 7 maandagochtend meldde een voorbijganger dat hij een hond had zien liggen in een sloot langs de Galileistraat. Brandweerpost Dedemsvaart werd verzocht om hulp te bieden. Er werd inderdaad een onderkoelde hond aangetroffen in het water, dat kennelijk niet op eigen kracht de kant op had weten te komen. Bemanningsleden van de 2336 zijn langs een hek geklommen om bij het water te komen en hebben het beestje uit het koude water gehaald. Daarna is men naar de kazerne gereden met de hond en hebben ze hem daar in dekens gewikkeld, in afwachting van de dierenambulance. Dat het beestje lange tijd in het water heeft gelegen bleek wel uit het feit dat hij na drie kwartier nog hevig trilde van de kou. Tijdens het uit het water halen van de hond was zelfs een ijslaag zichtbaar op zijn vacht. De dierenambulance heeft het dier opgevangen en is naar de plaatselijke dierenarts gereden. De hond had geen chip, enkel een halsbandje. De eigenaar van de hond is dus nog niet achterhaald.

foto

Foto: Brandweer Ommen-Hardenberg

Uitruk 1 maart, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Brandgerucht Hoofdgebouw De Tjalk Dedemsvaart

Vrijdag 1 maart rond het middaguur werden de blusgroepen van post Dedemsvaart opgeroepen voor een brandgerucht bij verzorgingstehuis Avondlicht. Door de MON werd verzocht om met prio 1 ter plaatse te gaan na een 112-melding gehad te hebben van het zien van rook in het gebouw. De TS 2336 is met prio 1 ter plaatse gegaan en de bemanning heeft direct een onderzoek ingesteld. De rook bleek afkomstig van laswerkzaamheden. De brandweer heeft de ruimte op de begane grond met o.a. de warmtebeeldcamera gecontroleerd. Er werd geen brand (meer) aangetroffen waarop de brandweer al snel weer kon inrukken.

Brandweer Ommen-Hardenberg

Uitruk 20 februari, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Woningbrand / Brand Gezondheidszorg Hoofdgebouw De Tjalk Dedemsvaart

Woensdagmiddag iets voor half een werd er een woningbrand gemeld bij zorgcentrum Avondlicht aan de Tjalk in Dedemsvaart. De brandweer van post Dedemsvaart kreeg de melding om met spoed uit te rukken, evenals de hoogwerker en de OvD (Officier van Dienst) uit Hardenberg. Er waren dakbedekkingswerkzaamheden gaande en hierbij was brand ontstaan waarbij isolatiemateriaal in brand was geraakt. Beneden, in het tehuis, was er even last van rookontwikkeling omdat het brandje naar binnen geslagen was. De blussing door de bouwvakkers zelf bleek gelukkig afdoende waardoor het voor de brandweer bij een nacontrole bleef. Middels een warmtebeeldcamera controleerden de Dedemsvaartse brandweerlieden de temperatuur op het dak waar het brandje gewoed had. Ook beneden waar de brand naar binnen sloeg werd een controle uitgevoerd boven het systeemplafond. Er werden geen bijzonderheden meer waargenomen waarop alle voertuigen weer retour kazerne konden.

DSC04645

Lees meer...

Uitruk 18 februari, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Ongeval Letsel Binnen De Pitrus Dedemsvaart

Maandagmiddag omstreeks kwart over drie werden de brandweerposten Dedemsvaart (TS) en Ommen (HV), inclusief politie en ambulance gealarmeerd voor een ongeval letsel die binnenshuis zou hebben plaatsgevonden aan De Pitrus in Dedemsvaart. Volgens de berichtgeving bleek er een kind bekneld te zitten achter een tweetal verwarmingsbuizen. Ter plaatse aangekomen bleek het bericht juist. Het kind was op een of andere manier tussen de verwarmingsbuizen en de muur gekropen maar kon er niet meer achter weg komen. Toen het kind ook op dit bewustzijn werd gebracht sloeg even de paniek toe. De verwarming stond ook nog aan maar heet waren de buizen gelukkig niet. Met wat vereende krachten lukte het om de buizen iets naar voren te trekken en nadat het kind op verzoek van de Dedemsvaartse brandweerlieden een 'koprol' had gemaakt lukte het zijn lichaam weer aan de goede kant van de verwarming te krijgen. De schrik zat er nog wel een beetje in, hierdoor kreeg het jongetje van de brandweer een 'good bear' in brandweeruniform als troost aangeboden, hetgeen goed in de smaak viel. Het ambulancepersoneel heeft het jongetje nog even gecontroleerd maar van letsel is nagenoeg geen sprake.

kind bekneld 1

Lees meer...

Uitruk 12 februari, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Brand Agrarisch bedrijf Colenbrandersweg Dedemsvaart (Grote Brand)

Maandag op dinsdag net na middernacht werden de brandweerlieden van brandweerpost Dedemsvaart uit bed getrommeld voor een brand in een agrarisch bedrijf, aldus de melding op de pager. Hoewel in eerste instantie werd gemeld dat de brand zou woeden aan de Zestiende Wijk werd dit later gecorrigeerd naar de Colenbrandersweg. Vrijwel direct na de eerste melding werd er door de MON (Meldkamer Oost Nederland) middelbrand gemaakt zodat ook post Slagharen kon uitrukken naar Dedemsvaart. Bij aankomst van de eerste TS uit Dedemsvaart werd er, vanwege de omvang van de brand, opgeschaald naar grote brand. Hierop werd een tankautospuit uit Hardenberg gealarmeerd, evenals het groot watertransport uit Ommen. Ook de watertankwagen en hoogwerker uit Hardenberg zijn ingezet bij de brand. De brand woedde in een grote schuur waar landbouwvoertuigen in stonden gestald. Bij de brand is asbest vrijgekomen waarop ook de AGS (Adviseur Gevaarlijke Stoffen) werd gealarmeerd. Omdat de schuur in een vrije omgeving stond was er van gevaar voor omliggende percelen geen sprake. De brandweer heeft de schuur gecontroleerd uit laten branden nadat duidelijk werd dat er geen redden meer aan was. In zo'n geval stelt de brandweer zich defensief op zodat eigen veiligheid voorop staat en er o.a. geen binnenaanvallen meer gedaan worden. Het nablussen heeft nog enkele uren in beslag genomen.

DSC00445

Lees meer...

Uitruk 8 februari, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Plukon Food Group Langewijk Dedemsvaart

Vrijdagavond om 23:12 uur werd de brandweerpost van Dedemsvaart opgeroepen voor een brandmelding bij de Plukon. Ter plaatse bleek dat men bezig was met schoonmaakwerkzaamheden wat de nodige stoom/condens veroorzaakte. Ook hier zijn rookmelders gevoelig voor en werd hierbij dan ook 1 van de melders geactiveerd. Na een korte nacontrole kon de 2336 van post Dedemsvaart weer retour kazerne.

Plukon

 

Uitruk 1 februari, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Stichting Philadelphia Zorg Mesdagstraat

Vrijdagavond even voor half acht werd de brandweer van Dedemsvaart opgeroepen voor een brandmelding bij Philadelphia Zorg aan de Mesdagstraat. Omdat er nog geen contact was geweest met het object is de brandweer met prio 1 ter plaatse gegaan. Ter plaatse bleek de brandmeldcentrale al gereset en was niet precies duidelijk waar de melding vandaan kwam. Medewerkers van de stichting zelf waren al op onderzoek uitgeweest en vonden geen bijzonderheden. Ook de brandweer heeft een korte nacontrole uitgevoerd waarbij ook geen bijzonderheden werden waargenomen.

philadelphia

Uitruk 31 januari, Dedemsvaart

Melding: Prio 1 Rookmelder Aanleunwoningen Tjalk Dedemsvaart

Donderdagochtend om kwart over elf werd de brandweer van Dedemsvaart gealarmeerd voor een automatisch brandalarm bij verzorgingstehuis Avondlicht. Er waren 2 meldingen binnen gekomen van de lokatie. Ter plaatse bleek het gelukkig mee te vallen en was er van brand geen sprake. Men was bezig met werkzaamheden in een appartement waarbij binnendeuren niet gesloten waren. Op die manier kon de stof de rookmelder bereiken. Na een korte nacontrole kon de 2336 weer retour kazerne.

 

avondlicht 

Contact

Veiligheidsregio IJsselland
(Cluster Oost - Ommen-Hardenberg)
Postbus 1453
8001 BL Zwolle
Tel: 088-1197000     Bij Spoed 112

Inloggen korpsleden                                                                                                                                                                                                                            (c) 2013 realisatie door Webfra BV