Uitruk 12 januari 2016, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Baalderborg Vlasakkerkamp Hardenberg

Dinsdagmiddag kreeg de brandweer een melding van een geactiveerde handmelder bij een pand aan de Vlasakkerkamp in Baalderveld. Bij aankomst werd de brandweer al opgewacht door een monteur die bezig was met onderhoudswerkzaamheden. Vermoedelijk werd er bij deze werkzaamheden een melder geactiveerd waardoor de brandweer werd gealarmeerd. Voor de brandweer was er niks te doen.

112

 

Uitruk 11 januari 2016, Hardenberg

Melding: Prio 2 Brandgerucht Koningsspil Hardenberg

Maandagavond kreeg de brandweer een zogenaamde 'prio 2' melding aan de Koningsspil in Hardenberg. Een voorbijganger had witte rook uit het dak van een houthandel zien komen. Na verkenning rondom het gebouw kon de brandweer echter geen bijzonderheden ontdekken. Met behulp van de hoogwerker werd het dak geinspecteerd maar ook daar werd niets aangetroffen. Toen de eigenaar van het pand aankwam werd ook binnen een verkenning uitgevoerd. Gelukkig was ook hier geen sprake van brand. Waarschijnlijk werd de witte rook uit een kachelpijp aangezien voor 'brand'. 

voorkant-detail2

Uitruk 8 januari 2016, Hardenberg

Melding: Prio 1 Woningbrand Meeuwenstraat Hardenberg

Vrijdagavond rond 19:00 uur werd de groep van Hardenberg gealarmeerd voor een woningbrand aan de Meeuwenstraat. In de woning zou zich nog een oudere man bevinden. Aangekomen op het adres kreeg de brandweer het verlossende bericht dat de man al in veiligheid was gebracht. De buren hadden de man naar buiten gebracht en het drooggekookte pannentje van het vuur gehaald. De brand ontdekt door de buren doordat zij een rookmelder hoorden afgaan. Toen zij gingen kijken zagen ze dat de woning van de man vol rook stond. Het 'vergeten pannetje' bleek de oorzaak te zijn. De brandweer hoefde alleen een nacontrole uit te voeren en de woning te ventileren. De bewoner is door ambulancepersoneel onderzocht. 

Laadstekker

Uitruk 7 januari 2016, Hardenberg

Melding: Prio 1 Woningbrand Heemserveldweg Heemserveen

Donderdagavond rond 19:00 uur werd weer een beroep gedaan op de brandweer van Hardenberg. Deze keer voor een schoorsteenbrand aan de Heemserveldweg in Heemserveen. De brand werd ontdekt door de buurman die een rookmelder hoorde afgaan. Ook hier werd door snel optreden erger voorkomen. De bewoner sloot namelijk direct na ontdekking de kachelpijp waardoor de brand 'stikte'. Nadat de brandweer een controle had uitgevoerd gecontroleerd werd met behulp van de overdruk ventilator geventileerd. Hierna kon de brandweer weer terug naar de kazerne.

DSC01124

Lees meer...

Uitruk 7 januari 2016, Hardenberg

Melding: Prio 1 Woningbrand Dr. Albert Schweitzerplein Hardenberg

Donderdagmiddag rond 17:15 uur werd de brandweer van Hardenberg gealarmeerd voor een woningbrand aan de Dr. Albert Schweitzerplein in de wijk Baalder. De bewoners zouden volgens de melding te maken hebben gehad met een 'vlam in de pan'. Door snel optreden van de bewoners en de pan af te dekken werd erger voorkomen. De brandweer hoefde daardoor alleen een nacontrole uit te voeren.

Kazerne logo 2

Uitruk 31 december 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Woningbrand Camping de Belten Hardenberg

Op oudejaarsdag rond 07:30 uur werd de groep van Hardenberg opgeroepen voor een woningbrand op camping de Belten aan de Grote Beltenweg in Hardenberg. Bij aankomst bleek een stacaravan volledig in de brand te staan. Omdat er geen groot gevaar was voor de omgeving heeft de brandweer de stacaravan gecontroleerd laten uitbranden. Rond half twaalf laaide de brand weer wat op. Met behulp van de tankwagen werd toen (defintief) korte metten gemaakt met het vuur.

DSC00967

Lees meer...

Uitruk 29 december 2015, Hardenberg

Melding: Prio 2 Brand Container Jan Steenstraat Hardenberg

Dinsdagavond werd de brandweer van Hardenberg gealarmeerd voor een containerbrand naast het buurthuis aan de Jan Steenstraat. De kleine brand kon met één straal hoge druk worden geblust door de blusploeg van post Hardenberg. Hoe de container in brand is geraakt is niet bekend.

IMG 8177

Uitruk 1 december 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookdetectie Gemeentehuis Hardenberg

Maandag op dinsdagnacht werd de groep van Hardenberg gealarmeerd voor een automatisch brandalarm in het gemeentehuis. Tijdens de verkenning werd de alarmgevende melder snel gelokaliseerd en bleek een technische storing de oorzaak te zijn. Het incident werd daarop overgedragen aan de inmiddels aanwezige beveiligingsmedewerker.

Laadstekker

Uitruk 30 november 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookdetectie Limor De Mulderij Hardenberg

Maandagavond rond 18:45 uur werd de brandweer verzocht om naar De Mulderij te gaan voor een automatisch brandalarm bij instelling Limor. Bakken en braden bleek ook hier de oorzaak te zijn van de melding waardoor de brandweer enkel een nacontrole heeft uit hoeven voeren.

IMG 8177

Uitruk 23 november 2015, Hardenberg

Melding: Prio 2 Liftopsluiting De Schans Hardenberg

Maandagmiddag werd de groep van Hardenberg opgeroepen voor een liftopsluiting aan De Schans in de wijk Marschlanden. Bij een accountantbureau was iemand vast in de lift komen te zitten tijdens werkzaamheden aan het gebouw. De lift stond net boven de begane grond stil. Met behulp van een liftsleutel kon de aanwezige in de lift snel bevrijd worden. De lift werd daarna buiten werking gesteld.

DSC00505

Foto: Don Stolwijk - US Media

Uitruk 23 november 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Ongeval Wegvervoer Letsel N34 Hardenberg

Maandagavond werd de brandweer gealarmeerd voor een ongeval dat zich op de N34 nabij de verkeerslichten op de J.C. Kellerlaan had plaatsgevonden. Vier auto's waren hier op elkaar gebotst. Geen van de slachtoffers was bekneld geraakt en iedereen had hun auto al verlaten bij aankomst van de brandweer. De betrokkenen werden toen al onderzocht door het aanwezige ambulancepersoneel. De brandweer heeft de auto's 'veilig gesteld' en hoefde niet levensreddend in actie te komen. Drie personen zijn met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

DSC00507

Lees meer...

Uitruk 16 november 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Gaslucht / vreemde lucht Veldmaat Hardenberg

Maandagavond werd de brandweer verzocht om naar de Veldmaat in Baalder te gaan omdat de bewoners bij hun buren een vreemde lucht roken wat vermoedelijk naar gas rook. Nadat de TS 2330 en de HV 2370 ter plaatse kwamen werden er metingen verricht. In de woning werd ook een vreemde lucht geroken. De concentratie was daarentegen zeer laag. Een medewerker van het inmiddels gearriveerde nutsbedrijf heeft daarna verdere metingen verricht (ook bestond de mogelijkheid dat de lucht afkomstig was uit het riool). De brandweer kon daarna vertrekken.

DSC00416

Foto US Media

Uitruk 13 november 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookdetectie RIBW Bruchterweg Hardenberg

Vrijdagmiddag werd de brandweer van Hardenberg opgeroepen voor een automatisch brandalarm bij het RIBW aan de Bruchterweg in Hardenberg. Al snel werd duidelijk dat 'bakken en braden' de oorzaak was van de melding. Na een controle van de brandweer kon men weer snel retour kazerne.

IMG 8162

Uitruk 7 november 2015, Hardenberg

Melding: Prio 2 Liftopsluiting Karel Doormanlaan

Zaterdagavond rond half 6 kreeg de brandweer een melding van een liftopsluiting in de bibliotheek aan de Karel Doormanlaan in Hardenberg. Al snel werd duidelijk dat deze melding niet correct was want de bibliotheek zit al een paar jaar in het LOC aan de Parkweg. Zodoende werd de zoektocht daar voort gezet en eenmaal ter plaatse bleken dat er een aantal jongeren met de lift aan het spelen waren geweest. Deze waren al uit de lift zodat er voor de brandweer niks meer te doen was.

IMG 9092

Uitruk 7 november 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookdetectie Evenementenhal Hardenberg

Zaterdag werd de groep van Hardenberg om 20.55 uur gealameerd voor een automatisch brandalarm in de Evenementenhal. Tijdens het Bierpop festival had een bezoeker een handmelder ingedrukt. Hierdoor werd het alarm geactiveerd. Toen de brandweer ter plaatse kwam werd vrij snel duidelijk gemaakt dat er niks aan de hand was. De brandweer kon overrichtte zake retour kazerne. Deze melding kreeg nog landelijke aandacht doordat RTL Boulevard er maandag zelfs aandacht aan besteedde in hun uitzending omtrent het Bierpop festival.

112

Uitruk 31 oktober 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Brand bijgebouw (schuur) Collendoornerdijk Collendooorn

Zaterdagmorgen werden de beide blusgroepen van Hardenberg gealameerd voor een schuurbrand aan de Collendoornerdijk in Collendoorn. Bij aankomst van de eerste tankautospuit sloegen de vlammen al uit het dak. Door een snelle inzet kon de brand beperkt bijven tot de schuur en kon uitbreiding naar de woning worden voorkomen. Omdat er asbestdakbedekking op de schuur zat werd ook de Adviseur Gevaarlijke Stoffen opgeroepen. Bij de brand werd een nieuw type meter gebruikt die de aanwezigheid van asbest snel kan meten. Aangezien de aanwezigheid van asbest bij deze brand was geconstateerd werden de bluspakken van de ingezette manschappen gereinigd.

DSC00155-2

Lees meer...

Uitruk 23 oktober 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookdetectie Evenementenhal Hardenberg

Vrijdagmorgen werd de brandweer van Hardenberg naar de Energieweg gestuurd voor een automatisch brandalarm in de evenementenhal. Een kapotte sprinkler bleek de oorzaak van de melding. De brandweer heeft enkel een controle uitgevoerd en kon daarna terug naar de kazerne.

 

brandweer

Uitruk 23 oktober 2015, Rheezerveen

Melding: Prio 1 Ongeval Wegvervoer Letsel N34 Rheezerveen

Vrijdagmiddag werd de brandweer van Hardenberg gealarmeerd voor een ernstig ongeval vlakbij de 'Witte Paal'. Een personenauto was frontaal in botsing gekomen met een vrachtwagen. Toen de hulpverleners aankwamen op de plek des onheils bleek dat beide inzittenden de klap niet hadden overleefd. Voor de brandweer van Hardenberg was de taak weg gelegd om de plaats af te schermen voor de omgeving en het veilig stellen van de totaal vernielde personenauto. De N34 was enkele uren afgesloten voor het verkeer.

DSC00483

Lees meer...

Uitruk 20 oktober 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Handmelder Zorgcentrum Oostloorn Pothofweg Hardenberg

Dinsdagmorgen kreeg de brandweer van Hardenberg een melding dat er in het Zorgcentrum Oostloorn een handmelder was geactiveerd. Al snel werd duidelijk dat er met een kar tegen de melder was gereden en dat er voor de brandweer niets te doen was. De brandweer heeft een nacontrole uitgevoerd.

Dedemsvaart zijkant

Uitruk 16 oktober 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 GAS OMS Parkeergarage Gemeentehuis Hardenberg

Vrijdagavond werd de groep van Hardenberg gealarmeerd voor een brandmelding in de pakeergarage onder het gemeentehuis. Al snel werd door de meldkamer duidelijk gemaakt dat de vermoedelijke oorzaak een stroomstoring zou zijn. In een gedeelte van Hardenberg kwamen verschillende meldingen binnen van de stroomstoring. Bij aankomst van de brandweer bleek inderdaad de stroomstoring de oorzaak te zijn van de melding en was er van brand geen sprake.

IMG 9085

Uitruk 13 oktober 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Ongeval Wegvervoer Letsel Rheezerweg Hardenberg

Dinsdagmiddag werd een groep van Hardenberg gealarmeerd voor een ongeval met letsel aan de Rheezerweg in Hardenberg. De bestuurder van een personenauto had in een flauwe bocht een geparkeerde auto geraakt en is daarbij op de kop midden op de weg tot stilstand gekomen. De bestuurder hing hierbij vast in de gordel. Omdat niet duidelijk was wat de oorzaak van het ongeval was werd op aanwijzingen van de ambulance de man zo snel mogelijk uit de auto gehaald. Dit lukte vrij snel door de gordel door te snijden en de man via de deuropening uit de auto te halen. De man is daarna per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis in Hardenberg. 

DSC00002

Lees meer...

Uitruk 10 oktober 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Automatische brandmelding - OMS Marsch Kruserbrink Gebouw F

Zaterdagmiddag is TS2330 uitgerukt voor een automatische brandmelding naar de Burg. Bramerstraat. De meldkamer kon geen contact krijgen met de instelling en had dus geen verdere informatie. Ter plaatse is de brandweer netjes opgevangen door een BHV medewerker van de organisatie. Er was in de fietsenstalling een handmelder ingedrukt door een onbekend persoon. Voor de brandweer bleek er niets te doen.

112

Uitruk 9 oktober 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Ongeval Letsel Kanaalweg-West Hardenberg

Vrijdagmorgen werd de brandweer van Hardenberg gealarmeerd voor een ongeval met letsel. Tijdens het aanrijden werd duidelijk dat er een auto nog leunend op een paal boven het kanaal hing bij een brug. Nader bericht wees uit dat het de brug aan de Klinkerweg betrof. Het voertuig hing erg onstabiel boven het water. Al snel was duidelijk dat dit een niet alledaagse hulpverlening betrof. Met spoed is een loonbedrijf benaderd om een shovel te leveren met lange lepels om het voertuig te kunnen heffen/stabiliseren. Het hulpverleningsvoertuig de HV2370 heeft het voertuig gezekerd met de lier om te voorkomen dat het voertuig verder weg zou kunnen zakken.

Het slachtoffer had een behoorlijke hoofdwond maar was goed aanspreekbaar. Toen de shovel gereed stond, is de brandweerboot met bemanning naar de linkervoor zijde van het auto gevaren om het slachtoffer te kunnen bevrijden. Het slachtoffer is overgedragen aan het ambulancepersoneel. Het Mobiel Medisch Team is ook ter plaatse geweest maar heeft verder geen levenreddende handelingen hoeven uitvoeren.

DSC09793

Lees meer...

Uitruk 4 oktober 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 A1 Bruchterweg Hardenberg (afhijsen)

Zondagmiddag werd het redvoertuig van Hardenberg gealarmeerd voor assistentie aan de ambulancedienst. Op de derde etage van een wooncomplex aan de Bruchterweg moest iemand uit de woning worden gehaald. Omdat er geen lift aanwezig was werd de brandweer om assistentie gevraagd. De afhijsing verliep snel, waarna de bewoner per ambulance kon worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

IMG 4315

Uitruk 21 september 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Stank (gas) Fortuinstraat Hardenberg

Maandagmorgen rond 09:50 uur  werd de groep van Hardenberg gealameerd voor stank bij de voormalige naaimachine handel Alfring aan de Fortuinstraat in Hardenberg. Eigenaren van naastgelegen winkels hadden een vreemde lucht geroken en gingen er vanuit dat het vermoedelijk een gaslucht was. Hierop werd de brandweer gewaarschuwd. Nadat de brandweer in samenwerking met de politie en het gasbedrijf de situatie hadden verkend werden er metingen uitgevoerd. Hier kwam niets uit naar voren, wel werd de vreemde lucht nog geroken. Nadat ook de eigenaar van de nabij gelegen pizzeria aanwezig was werd al snel duidelijk dat een lekkende benzine brommer (die binnen stond) de oorzaak van de vreemde lucht was. Rond 11.00 uur kon alles weer vrij gegeven worden en rukten de hulpverleners weer in. 

DSC09824

Lees meer...

Uitruk 20 september 2015, Hardenberg

Melding: Prio 2 Brand Afval/Rommel J.C. Kellerlaan Hardenberg

Zaterdagnacht werd de groep van Hardenberg gealarmeerd voor een buitenbrandje aan de J.C. Kellerlaan in Hardenberg. Er lag wat brandend stro op de weg dat met een straal hoge druk snel kon worden geblust.

IMG 9084

Uitruk 14 september 2015, Hardenberg

Melding: Prio 2 Dierenhulp Kanaalweg West Hardenberg

Maandagavond werd Hardenberg opgeroepen voor een melding "dierenhulp". Bij aankomst bleek een paard vast te zitten in een sloot. Deze werd met vereende kracht uit de sloot gehaald.

DSC09576

Lees meer...

Uitruk 9 september 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookdetectie Baalderborg Vlasakkerkamp Hardenberg

Woensdagmiddag werd de brandweer van Hardenberg gealarmeerd voor een brandmelding bij de Baalderborg Groep aan de Vlasakkerkamp. Het werd al snel duidelijk dat onderhoudsmonteurs bezig waren met de brandmeldinstallatie, en dat er van brand geen sprake was. De brandmeldinstallatie was per ongeluk niet in de test-stand gezet. De brandweer kon hierdoor 'binnen blijven', en is zodoende niet uitgerukt.

IMG 8121

Uitruk 4 september 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 GAS OMS Parkeergarage Gemeentehuis Hardenberg

Vrijdagmiddag werd de groep van Hardenberg opgeroepen voor een brandmelding in de parkeergarage van het gemeentehuis. Tijdens een stroomstoring werd een noodaggregraat ingeschakeld, die voor de nodige rookontwikkeling had gezorgd tijdens het opstarten. Voor de brandweer was er niets te doen.

IMG 9084

Uitruk 29 augustus 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Ongeval Wegvervoer Letstel Roeterskamp Hardenberg

Zaterdag 29 augustus vond er een ongeval plaats tussen een personenauto en een fietser op het Roeterskamp in Hardenberg. De brandweer van Hardenberg kwam hiervoor in actie en heeft de fiets onder de auto vandaan gehaald met behulp van hydraulisch redgereedschap.

DSC09226

Lees meer...

Uitruk 24 augustus 2015, Hardenberg

Melding: Prio 2 Stormschade Gramsbergerweg

Maandagavond rond 19.30 uur werd de A groep van Hardenberg gealameerd voor stormschade aan de Gramsbergerweg. Ter hoogte van de Zwieseborg was over een lengte van ongeveer 200 meter een windhoos gegaan. Van tientallen bomen waren diverse grote en kleine takken afgebroken. Door de enorme ravage werd ook de tweede groep gealameerd samen met de hoogwerker. Tegen elf uur gingen de laatste voertuigen weer retour kazerne.

IMG 9086

Uitruk 24 augustus 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookdetectie OMS Vlasakkerkamp

Maandagmorgen moest de brandweer naar de Vlasakkerkamp in Baalderveld voor een automatische brandmelding. De melding was ontstaan door een ingedrukte handmelder. Eenmaal ter plaatse werd al snel duidelijk dat tijdens een interne oefening de melder was ingedrukt, alleen was men vergeten dit aan de alarmcentrale door te geven. Gelukkig bleek er niets aan de hand en kon de brandweer weer retour kazerne.

IMG 9096

Uitruk 23 augustus 2015, Hardenberg

Melding: Prio 2 Stormschade Middenweg Lutten

Zondagmiddag werd de groep van Hardenberg opgeroepen voor een stormschade melding aan de Middenweg in Lutten. Een passerende automobilist had een loshangende tak op zijn auto gekregen waardoor zijn voorruit sneuvelde en nog wat meer schade opliep aan zijn voertuig. Omdat er nog meer loshangende takken in de boom hingen werd de brandweer gealameerd. Tijdens het aanrijden naar de juiste locatie werd al ondekt dat er in nog meer bomen loshangende takken hingen, ook deze werden verwijderd. Na ruim een uur kon de brandweer retour kazerne.

IMG 9092

Uitruk 21 augustus 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookdetectie Limor Mulderij

Vrijdagmorgen moest de brandweer voor een automatische brandmelding naar Limor aan de Mulderij in Hardenberg. Al snel werd duidelijk dat broodjes bakken de oorzaak van de melding was en bleef er voor de brandweer alleen een nacontrole over en werd de ruimte geventileerd daarna kon de TS2330 weer vrij snel retour kazerne.

IMG 9096

Uitruk 19 augustus 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Woningbrand Camping 'T Veld Hardenberg

Woensdagmorgen rond 09:45 uur werd er groot alarm geslagen voor een woningbrand op Camping 't Veld aan de Grote Beltenweg in Hardenberg. Bij aankomst bleek er brand te woeden in een stacaravan. Doordat de caravan helemaal afgesloten was had het vuur niet voldoende zuurstof om zich te kunnen ontwikkelen tot een uitslaande brand. Door snel ingrijpen van de brandweer kon de brand beperkt blijven tot een brand binnenin de caravan. De schade aan de caravan is groot. Over de oorzaak van de brand is niks bekend.

112

 

Uitruk 15 juli 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Automatische brandmelding RIBW

Woensdagavond om 23:15 uur werd de brandweer van Hardenberg gealameerd voor een automatisch brandalarm bij het RIBW aan de Bruchterweg in Hardenberg. Een verwarmde oven was de oorzaak van de melding. De brandweer heeft een nacontrole uitgevoerd maar van brand bleek gelukkig geen sprake. Hierop kon de TS2340 weer retour kazerne.

IMG 9086

Uitruk 15 juli 2015, Hardenberg

Melding: Prio 2 Dierenhulp Kruzerbrinkpark

Woensdagavond moest de brandweer naar het Kruzerbrinkpark voor het redden van een gans die verstrikt was geraakt in een vislijn met een haak. Na een eerste verwoede poging in de grote vijver lukte het om niet de verwonde gans te pakken aangezien deze wegvloog met andere ganzen. Na enige tijd toen de ganzen op de wal zaten konden de dieren naar een klein hoekje van de vijver worden gedreven en na een paar pogingen lukte het om de gans te vangen. Deze werd overgedragen aan de aanwezige dierenambulance.

DSC09206

Lees meer...

Uitruk 11 juli 2015, Hardenberg

Melding: Prio 2 Ongeval Letsel Buiten Plaggenmarsch Tuinmeubelen Hardenberg

Zaterdagavond is de brandweer van Hardenberg uitgerukt om hulp te bieden aan een persoon die bekneld zat met zijn been tussen de spijlen van een enorme "show" tuinbank. Omstanders hadden al een poging gedaan met zeep, maar dit hielp helaas niet. De manschappen hebben vakkundig de benarde positie bekeken waarna men overging tot redding, dat snel al lukte. De jongen had verder geen verwondingen aan het been opgelopen.

DSC01124

Lees meer...

Uitruk 10 juli 2015, Hardenberg

Melding: Prio 2 Dienstverlening Marsweg Rheeze

Vrijdagavond werd de hulp van brandweer Hardenberg ingeroepen om een vakantieganger bevrijden die met een pontje vast zat op de Vecht in Rheeze. De man kwam midden op de Vecht vast te zitten en kon geen kant meer op. Na bijna een uur besloot de man toch maar 112 te bellen. Het lukte de brandweer om het pontje weer in beweging te krijgen. Eenmaal de wal bereikt werd de pont door de brandweer buiten dienst gesteld, zodat er eerst een monteur naar kon kijken.

112

Uitruk 10 juli 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Brand Wegvervoer Hotel de Rheezerbelten Hardenberg

Vrijdagmiddag rond 15:30 uur werd de brandweer van Hardenberg gealarmeerd voor een autobrand nabij Hotel de Rheezerbelten aan de Grote Beltenweg. De bestuurster van de auto had de auto net van de garage opgehaald toen deze spontaan begon te branden op een parkeerplaats bij Hotel de Rheezerbelten. De eigenaar van het hotel was al begonnen met een poging om de brand te blussen. Toen de brandweer arriveerde werd de blussing met 2 stralen hogedruk overgenomen en kon de brand snel worden geblust. De auto liep door de brand aanzienlijke schade op en wordt waarschijnlijk (economisch) total loss verklaard.

DSC08075

Lees meer...

Uitruk 7 juli 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookdetectie Koopcentrum Haardijk Hardenberg

Dinsdagmiddag rukte de brandweer van Hardenberg uit voor een automatisch brandalarm bij Koopcentrum Haardijk. Tijdens onderhoudswerkzaamheden werd er per ongeluk alarm veroorzaakt, zo bleek bij aankomst. De brandweer kon onverrichter zake terug naar de kazerne.

brandweer

Uitruk 5 juli 2015, Hardenberg

Melding: Prio 2 Dierenhulp Kinderboerderij Baalder Hardenberg

Zondagmorgen rukte de brandweer van Hardenberg uit naar een vijver nabij de Kinderboerderij in Baalder. Hier zou door het aanhoudende 'hete' zomerweer zuurstofgebrek zijn ontstaan waardoor vissen massaal storven. Eerder die week had men met behulp van een giertank, gevuld met water, al geprobeerd om het zuurstofniveau op peil te krijgen. Omdat dit van korte duur bleek werd zondagochtend de hulp ingeroepen van de brandweer. Ruim 2,5 uur heeft ploeg Hardenberg vers water in de vijver gepompt. De hoop werd uitgesproken dat moeder natuur het nu verder oppakt.

DSC07923

Lees meer...

Uitruk 30 juni 2015, Hardenberg

Melding: Prio 2 Buitenbrand JC Kellerlaan Hardenberg

Dinsdagavond werd de brandweer van Hardenberg opgeroepen voor een buitenbrandje aan de JC Kellerlaan in Hardenberg. Nabij de Willem Alexanderbrug bij de Vecht waren jongeren aan het genieten van het mooie weer. Dit ging gepaard met een 'vuurtje' die door de brandweer met een straal hogedruk gedoofd diende te worden. Vanwege de aanhoudende droogte is branden in de natuur erg gevaarlijk. 

voorkant-detail

Uitruk 17 juni 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookdetectie Clara Feyoena Heem Rheezerweg Hardenberg

Woensdagmiddag werd de brandweer van Hardenberg gealarmeerd voor een automatisch brandalarm bij zorgcentrum Clara Feyoena Heem. Een pannetje met vet op het vuur was oververhit geraakt, wat voor veel rookontwikkeling zorgde toen men probeerde het pannetje te blussen met water. Gelukkig bleef het daarbij, want een 'vlam in de pan' blussen met water heeft een averechts effect. Nadat de woning door de brandweer was geventileerd kon de ploeg terug naar de kazerne.

voorkant-detail

Uitruk 11 juni 2015, Hardenberg

Prio 2 Inmelden C2000 Tilassistentie Fortuinstraat Hardenberg

Donderdagmiddag werd de groep van Hardenberg opgeroepen voor tilassistentie bij een woning aan de Fortuinstraat.  Hier kon een bewoonster niet via de normale manier naar beneden maar moest dit via het balkon. Daarom werd de brandweer ingeschakeld om samen met het ambulancepersoneel de patient op een veilige manier naar beneden te halen. Ondanks de smalle ruimte kon de klus gelukkig geklaard worden waarna de bewoonsters voor onderzoek naar het ziekenuis gebracht kon worden.

 DSC07025

Lees meer...

Uitruk 31 mei 2015, Hardenberg

Melding: Prio 2 Berm/ruigte/bosschage Beerzer Bulten Kampweg Beerze

Zondagmiddag werd de groep van Hardenberg opgeroepen voor een buitenbrand aan de Kampweg in Beerze waar een aantal vierkante meters humus in brand stond. Omdat de brand niet bereikbaar was met het brandweervoertuig moesten de brandweerlieden lopend het bos in. Met behulp van handgereedschap werd de humus omgespit en geblust. Na ruim een uur kon de brandweer weer terug naar de kazerne.

Brandweer detail

Uitruk 30 mei 2015, Hardenberg

Melding: Prio 2 Stormschade Emtenbroekerdijk Bruchterveld

Zaterdagmiddag werd de brandweer van Hardenberg gealarmeerd voor stormschade aan de Emtenbroekerdijk in Bruchterveld. Een loshangende tak in een boom zorgde voor gevaar. Met behulp van de hoogwerker werd de tak, en eveneens een paar andere gevaarlijke hangende takken, verwijderd.

DSC08970

Lees meer...

Uitruk 31 mei 2015, Hardenberg

Melding: Prio 2 Stank Klinkerweg Hardenberg

Zondagmorgen om 3:25 uur werd de brandweer verzocht om naar de Klinkerweg in Hardenberg te gaan voor een vreemde lucht in een woning. De bewoner was rond 23:00 uur naar bed gegaan en had toen al in de woning een vreemde lucht geroken. Na een korte inspectie waarbij hij niets kon vinden was de man gaan slapen. Toen zijn vrouw later die nacht thuis kwam en ook een vreemde lucht rook besloot men toch om 112 te bellen. De gaskraan werd afgesloten en buiten werd de komst van de brandweer afgewacht. De brandweer heeft metingen verricht in- en om de woning. Bij de metingen werden geen bijzonderheden geconstateerd. Ook was de stank inmiddels verdwenen. Nadat de woning goed was geventileerd konden de bewoners hun huis weer in. Over de oorzaak van de vreemde lucht is niets bekend.

brandweer

Uitruk 25 mei 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Woningbrand (schuur) Stobbenhaarweg Radewijk

Tweede Pinksterdag werden de korpsen Hardenberg en Bergentheim om 08.45 uur gealarmeerd voor een schuurbrand aan de Stobbenhaarweg in Radewijk. Het betrof hier een vrijstaande schuur met asbest dakbedekking. Hardenberg kwam als eerste ter plaatse bij de inmiddels uitslaande schuurbrand.

Er werd direct ingezet op behoud van de woning aangezien de schuur niet meer te redden viel. Met behulp van een aanjaagverband werden de tankwagen van Hardenberg en de eerste tankautospuit gevoed door de post Bergentheim. Ook Ommen werd gealarmeerd met de tankwagen om extra watercapaciteit te leveren. De brand was snel meester. Wel werd de asbestprocedure opgestart in verband met vrijgekomen deeltjes in de nabijheid van de schuur. Hierdoor moest er ook een ontsmetting plaatsvinden. Een inmiddels gearriveerde shovel heeft de constructie en buitenmuren naar binnen gedrukt waarna de laatste vuurhaarden geblust konden worden.

DSC08931

Lees meer...

Uitruk 18 mei 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Brandgerucht Vlasakkerkamp

Maandagavond om 18:40 uur werd de groep van Hardenberg gealameerd voor een brandgerucht aan de Vlasakkerkamp in Baalderveld. Bij het zwembad van de Baalderborggroep werd een branderige lucht geroken. Eenmaal ter plaatse werd al snel duidelijk dat de oorzaak van de lucht afkomstig was van de overdruk van de verwarming van het zwembad . Een reeds aanwezige monteur had de kachel al uit geschakeld waardoor er voor de brandweer niks meer te doen was en konden de manschappen na controle weer retour kazerne.

112

Uitruk 16 mei 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 meerdere buitenbranden Hardenberg

Vrijdagnacht om 02:40 uur werd een blusgroep van Hardenberg opgeroepen voor een buitenbrand aan de Sallandsestraat in Hardenberg. Vrijwel direct werd duidelijk dat er sprake was van brandstichting. Meteen na de melding volgde een tweede melding aan de Trompstraat, waar plastic afval en een auto in brand stond. De bemanning van de TS 2330 heeft eerst deze autobrand geblust en daarna het brandje aan de Sallandsestraat. Tijdens deze actie kwam er weer een melding binnen, en wel aan de Irenestraat. Hiervoor werd een tweede groep van Hardenberg gealarmeerd. Bij het afblussen van de brand aan de Sallandsestraat kwam er nog een melding binnen. Aan het Boorderpad in Baalderveld zou een werkkeet in brand staan. Deze stond volledig in brand en is geblust door de bemanning van beide tankautospuiten. De 2340 maakte zijn laatste rit die nacht naar de Sallandsestraat voor het nablussen van de ondergrondse containers. Rond 04:30 uur waren de ploegen weer terug op de kazerne.

112

Uitruk 5 mei 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Automatische brandmelding LOC Parkweg

Dinsdagmorgen werd de groep van Hardenberg gealarmeerd voor een automatische brandmelding in het LOC aan de Parkweg. Eenmaal ter plaatse werd snel duidelijk dat onderhoudswerkzaamheden de oorzaak van de melding waren. Na controle kon de brandweer weer retour kazerne.

Uitruk 1 mei 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Automatische brandmelding Baalderborggroep Vlasakkerkamp

Donderdagavond moest de brandweer uitrukken naar de Vlasakkerkamp in Baalderveld voor een automatische brandmelding bij de Baalderborggroep. Al snel werd duidelijk dat douchen de oorzaak van de melding was en kon de brandweer na controle weer retour kazerne.

Detail foto 007

Uitruk 16 april 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookdetectie De Schoutenhof

Donderdagmiddag om 17:20 uur werd de groep van Hardenberg gealameerd voor een automatisch brandalarm in de Schoutenhof op de Marschlanden. Al snel werd  duidelijk dat er voor de brandweer niks te doen was. Oorzaak van de melding was aangebrand eten. Na controle kon de brandweer retour kazerne. Vrijdagochtend 17 april werd Hardenberg ook gealarmeerd, dit keer voor een rookdetectie melding bij een pand aan de Blanckvoortallee.  Werkzaamheden in het pand zorgden voor het per abuis afgaan van de melder. De brandweer kon vrij snel retour kazerne.

112

Uitruk 16 april 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookdetectie Blanckvoortallee Woonvorm Hardenberg

Donderdagmiddag werd de brandweer van Hardenberg opgeroepen voor een OMS aan de Blancvoortallee in de wijk Marslanden. Tijdens boorwerkzaamheden was stof in de melder terecht gekomen waardoor het brandalarm vervolgens werd geactiveerd. Voor de brandweer was er niets te doen. 

IMG 4204

Uitruk 8 april 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookdetectie Clara Feyoena Heem Rheezerweg Hardenberg

Woensdagmiddag rond 17:00 uur werd de groep van Hardenberg gealarmeerd voor een automatisch brandalarm bij het Clara Feyoena Heem in hardenberg. Tijdens het aanrijden werd er door de meldkamer gemeld dat er een 'vlam in de pan' was geweest maar dat het vuur al gedoofd was. De brandweer is doorgereden om een nacontrole uit te voeren. Gelukkig bleek het met een sisser afgelopen te zijn. De brandende pan werd namelijk door een medewerker in een gootsteen gezet, waar water over de pan werd gegooid, met een enorme steekvlam tot gevolg. Gelukkig bleef de schade beperkt tot wat roetschade aan het plafond. De brandweer hoefde niet (meer) in actie te komen en kon na controle terug naar de kazerne.

112

Uitruk 2 april 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Automatische brandmelding (handmelder) Gemeentehuis Hardenberg

Donderdagmorgen om 11:45 uur werd de groep van Hardenberg opgeroepen voor een automatisch brandalarm in het gemeentehuis. Eenmaal ter plaatse werd al snel duidelijk dat er niks aan de hand was maar dat een bezoekster per ongeluk een handmelder had geactiveerd. Nadat de brandweer een controle had uitgevoerd en het systeem was gereset kon de brandweer retour kazerne.

IMG 9093

Uitruk 25 maart 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Schoorsteenbrand Leeuwerikstraat

Woensdagavond om 18:45 uur werd de groep van Hardenberg gealameerd voor een schoorsteenbrand aan de Leeuwerikstraat. Tijdens het aanrijden werd er door de alarmcentrale aangegeven dat de aanwezige politie had doorgegeven dat de brand uit was. Nadat de TS2330 en de HW2350 ter plaatse waren werd de schoorsteen met behulp van de warmtebeeldcamera goed gecontroleerd en met de hoogwerker werd het kanaal van boven af geinspecteerd. Nadat dit was gebeurd kon de brandweer retour kazerne.

DSC00785

Lees meer...

Uitruk 25 maart 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Ongeval wegvervoer Hessenweg N34 Hardenberg

Dinsdagmorgen werd de groep van Hardenberg gealarmeerd voor een ongeval met letsel op de N34 bij de beruchte kruising nabij sportpark de Boshoek

Hier waren een personenauto en een vrachtwagen met elkaar in botsing gekomen. De personenauto werd bij het oprijden van de N34 in rechterzijkant geraakt en kwam door de klap op de andere weghelft terecht. Toen de brandweer arriveerde waren de personen al uit de auto en werden onderzocht door het ambulancepersoneel. Voor de brandweer bleef er gelukkig niks anders over dan de auto's veilig te stellen en de weg weer schoon te vegen. Hierna konden de TS 2330 en de HV2370 weer inrukken.

DSC04707

Lees meer...

Uitruk 21 maart 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Woningbrand Grote Beltenweg (stacaravan)

Zaterdagavond rond 22.30 uur kreeg de brandweer van Hardenberg een melding van een woningbrand op Camping de Belten aan de Grote Beltenweg in Hardenberg. Al snel werd duidelijk dat het niet om een woning ging maar om een stacaravan.

Tijdens het aanrijden was al goed zichtbaar dat het om heftige brand ging. Bij aankomst bleken 2 stacaravans in brand te staan. Aangezien de stacaravans die brand stonden niet meer te redden waren werd door de brandweer ingezet om uitbreiding te voorkomen. Dit is gelukt. Om over voldoende bluswater te beschikken werd eveneens de tankwagen van Hardenberg gealarmeerd. Ook de groep Bergentheim werd opgeroepen voor dit incident.  Rond 02.00 uur waren alle voertuigen weer terug in de kazerne. Zondagochtend moest de brandweer nog een keer terug naar de Grote Belteneweg voor nablussing.

DSC00626

Lees meer...

Uitruk 13 maart 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Woningbrand Marslaan Hardenberg

Vrijdagavond werd de groep van Hardenberg gealarmeerd voor een schoorsteenbrand aan de Marslaan. De bewoner had al een bluspoging ondernomen en was het vuur met zout te lijf gegaan. Bij aankomst van de brandweer bleek er geen vuur meer in het schoorsteenkanaal te zitten. De brandweer heeft het schoorsteenkanaal nog gecheckt met de warmtebeeldcamara, maar hier werde  geen 'hotspots' meer aangetroffen. Na deze controle kon de brandweer weer terug naar de kazerne. 

112

Uitruk 9 maart 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Brand wegvervoer Evenementenhal Hardenberg

Zondagmiddag werd de groep van Hardenberg gealarmeerd voor een buitenbrand nabij de Evenementenhal. Al snel werd de melding veranderd naar een caravanbrand.

Bij aankomst bleek een aggregaat in een container van Circus Renz in brand te staan. Het circus dat een voorstelling aan het geven was werd ontruimd waarna de brandweer de brand vrij snel onder controle had. De ontruiming verliep goed waardoor er geen gevaar was voor de dieren en het publiek.

DSC04110

Lees meer...

Uitruk 7 maart 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 OMS Melding Evenementenhal Hardenberg

Zaterdagavond werd de groep van Hardenberg gealarmeerd voor een automatische brandmelding in de Evenementenhal. Toen de brandweer ter plaatse kwam werd al snel duidelijk dat er geen brand was maar dat er door drukverlies in de springklerinstallatie het alarm in werking was gezet. Hierdoor kon de brandweer weer vrij snel retour kazerne.

IMG 9080

Uitruk 6 maart 2015, Hardenberg

Melding: Prio 2 Liftopsluiting Blanckvoortallee Hardenberg

Vrijdagavond werd de groep van Hardenberg opgeroepen voor een liftopsluiting aan de Blanckvoortallee  op de Marslanden. Tijdens het aanrijden werd al bekend dat er 2 personen vast zaten in de lift. Eenmaal ter plaatse werd duidelijk dat de lift vast zat tussen de begane grond en de eerste verdieping. Nadat de lift door de brandweer in de goede positie werd getornt kon de lift weer zakken naar de begane grond en konden de bewoners uit de lift stappen. Hierna kon de brandweer retour kazerne en werd de lift door een opgeroepen monteur weer in bedrijf gesteld.

IMG 9092

Uitruk 7 maart 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelde RIBW Hardenberg

Zaterdagmiddag werd de ploeg van Hardenberg gealameerd voor een automatisch brandalarm bij zorginstelling RIBW. Een asbak met smeulende resten in een prullenbak zorgde ervoor dat de rookmelder werd geactiveerd. De begeleiders van de instelling konden het brandje snel doven. Voor de brandweer restte een nacontrole.

IMG 9096

Uitruk 25 februari 2015, Hardenberg

 Melding: Prio 1 Rookdetectie Winkelcentrum Marslaan Hardenberg

Woensdagmorgen omstreeks 11:00 uur werd groep Hardenberg opgeroepen voor een automatische brandmelding aan de Marslaan in Hardenberg. Niet gemelde onderhoudswerkzaamheden aan de brandmeldinstallatie zorgde ervoor dat de melding bij de brandweer terecht kwam. Onverrichter zake kon de brandweer dus weer terug naar de kazerne.

foto

Uitruk 24 februari 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Meting Verrichten Kruserbrink Hardenberg

Dinsdagavond werd groep Hardenberg gealarmeerd met het dringende verzoek een meting te verrichten in een flat aan de Kruserbrink in Hardenberg. Een bewoner was hier onwel geworden, vermoedelijk door koolmonoxide. De bewoner werd door ambulancepersoneel meegenomen naar het ziekenhuis, waar controle moet uitwijzen of er inderdaad sprake is van koolmonoxide-vergiftiging. De brandweer heeft metingen verricht in de woning maar kon geen CO (meer) meten. Nadat de woning goed was geventileerd kon de brandweer weer terugkeren naar de kazerne.

DSC00291

Lees meer...

Uitruk 21 februari 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookdetectie Nieuwbouw Rgc Hardenberg

Vrijdag op zaterdagnacht werd de brandweer van Hardenberg gealarmeerd voor een automatisch brandalarm in het nieuwbouw Rgc aan de Ropcke Zweerslaan in Hardenberg. Stoomvorming van het douchen was de oorzaak van de melding. De brandweer hoefde alleen een nacontrole uit te voeren.

IMG 9089

Uitruk 13 februari 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookdetectie Clara Feyoena Heem Rheezerweg Hardenberg

Vrijdagmorgen moest de brandweer van Hardenberg naar het Clara Feyoena Heem voor een automatisch brandalarm. Al snel werd duidelijk dat werkzaamheden de oorzaak van de melding zou zijn. De brandweer heeft daarom enkel een nacontrole hoeven te verrichten.

IMG 8162

Uitruk 4 februari 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookdetectie Nieuwbouw RGC Ropcke Zweerslaan Hardenberg

Woensdagavond rond 19.00 uur is de TS2330 van post Hardenberg uitgerukt voor een rookdetectie bij het RGS-gebouw. Tijdens het aanrijden werd gemeld dat de oorzaak stoomvorming zou zijn, afkomstig van het douchen. De brandweer is voor controle ter plaatse geweest en heeft overleg gehad met de BHV. Daarna kon de ploeg retour kazerne en de wekelijkse oefening voor die avond hervatten.

IMG 9084

Uitruk 28 januari 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 Woningbrand Karel Doormanlaan Hardenberg

Woensdagavond werd de groep van Hardenberg gealarmeerd voor een woningbrand aan de Karel Doormanlaan in de gelijknamige plaats. De brand bleek tijdens het aanrijden al uit te zijn, maar mede op verzoek van de bewoner is de brandweer doorgereden om een nacontrole uit te voeren bij de woning. De bewoner werd ten tijde van de brand gewaarschuwd door een rookmelder in de keuken, toen een maaltijd op het vuur brand had veroorzaakt. Met een pannetje water werd door de man een poging gedaan het vuur te blussen. Dit resulteerde echter in een flinke steekvlam dat schade aanrichtte in de keuken en bijkeuken. Gelukkig vielen er geen gewonden. De brandweer heeft een nacontrole uitgevoerd en droeg daarna het incident over aan stichting Salvage. 

Kazerne logo 2

Uitruk 11 januari 2015, Hardenberg

Melding: Prio 1 OMS Melding de Gloepe Diffelen

Zondagmiddag om 17:05 uur moest de groep van Hardenberg voor een automatisch brandalarm naar Restaurant de Gloepe in Diffelen. Tijdens het aanrijden werd al bekend gemaakt door de AC dat er niks aan de hand was. Er was een brandalarm vanuit het hotel geactiveerd maar men kon geen melder ontdekken die geactiveerd was. Nadat de brandweer ter plaatse is geweest voor een nacontrole kon de TS2330 weer retour kazerne.

112

Uitruk 11 januari 2015, Hardenberg

Melding: Prio 2 Buitenbrand Voorstraat Hardenberg

Zondagmorgen om 09:55 uur werd de blusgroep van Hardenberg opgeroepen voor een buitenbrand aan de Voorstraat in Hardenberg. Tijdens het aanrijden werd bekend gemaakt door de meldkamer dat er een bloembak in brand zou staan. Aangekomen bleek dit inderdaad juist. Met 1 straal hogedruk kon het brandje worden geblust. Er werden veel sigarettenpeuken gevonden in de bloembak, hetgeen de brand vermoedelijk heeft doen ontstaan.

IMG 4204

Uitruk 4 januari, Hardenberg

Melding: Prio 1 Woningbrand Lindenlaan

Zondagmiddag zijn de TS2330 en de HW2350 uitgerukt naar de Lindelaan voor een woningbrand in het Heemserbos. De alarmcentrale meldde dat er een vaatwasser in de bijkeuken in brand stond en de bewoners inmiddels buiten waren. Ter plaatse zijn de eerste twee brandweermannen (in brandweer termen nr. 111 + 112) met de 1e-straal hogedruk naar de bijkeuken gegaan die via de achterzijde bereikbaar was. De manschappen nummer 113 + 114 hebben een verkenning rondom de woning gedaan en zijn daarna via de voorzijde met de 2e straal hogedruk naar binnen gegaan. De vaatwasser is met 1-shot hogedruk geblust en naar buiten afgevoerd. De woning is hierop geventileerd met behulp van de overdrukventilator en vervolgens gecontroleerd met de 4-gasmeter. De woning is hierna overgedragen aan de bewoners. Salvage is ter plaatse gekomen om de bewoners te helpen met de verzekering aangezien er sprake was van brand en rookschade.   

DSC02311

Lees meer...

Uitruk 2 januari, Hardenberg

Melding: Prio 1 Schoorsteenbrand Esweg Hardenberg

Op 2 januari 2015 om 22.30 uur zijn de TS 2330 en de hoogwerker HW 2350 uitgerukt naar de Esweg voor een schoorsteenbrand. Het betrof hier een vrijstaande woning met een half bedekte rietenkap. De buren waren thuis gekomen en zagen een behoorlijke vonkenregen uit de schoorsteenpijp komen. Ter plaatse hebben 2 manschappen een binnenverkenning uitgevoerd en 2 manschappen een rondom verkenning. Zowel binnen als buiten waren er geen vuur en rookverschijnselen waarneembaar. Hierna is 1 manschap zich gereed gaan maken om met de inmiddels opgestelde hoogwerker het dak te inspecteren en de schoorsteen. In de woning hebben de manschappen zich voorbereid voor het vegen van het rookkanaal.  Vanuit de hoogwerker is de schoorsteen geveegd, er kwam behoorlijk veel creosoot uit het rookkanaal. De woning en het schoorsteenkanaal zijn na het vegen nogmaals gecontroleerd en hierna zijn de gebruikte materialen ingepakt en is de brandweer retour kazerne gegaan. In verband met vonkenregen is er ook aandacht geschonken aan de omgeving aangezien er benedenwinds nog een woning stond met een rieten kap.

IMG 4315

Uitruk 31 december, Hardenberg

Melding: Prio 1 Woningbrand Grasklokje  

Op Oudejaarsavond 2014 om 22.50 uur werd de post Hardenberg gealarmeerd voor een woningbrand aan het Grasklokje in de wijk Baalderveld. 

Volgens de alarmcentrale betrof het hier een duplexwoning waarvan de woning vol rook zou staan en de bewoners niet thuis waren. De buurman die thuisgekomen was hoorde de rookmelder afgaan. Ter plaatse aangekomen hebben 2 manschappen een buitenverkenning uitgevoerd en 2 manschappen hebben toegang verschaft tot de woning.

Van buitenaf was er geen rook te zien in de bovenwoning, maar in de hal en de slaapkamer op de 1e verdieping van de bovenwoning hing inderdaad een rooklaag.  In de woning werd geen vuurhaard aangetroffen waarop de woning werd geventileerd. In de rechterboven woning hing ook een rooknevel, maar hier ook verder geen bijzonderheden. De benedenwoningen waren rookvrij. De bewoonster die inmiddels ter plaatse was gekomen kon de sleutel van de brievenbus overhandigen. Hier werd de oorzaak gevonden van de rook namelijk verbrand papier. De rook afkomstig van het verbrande papier kon zich naar boven verspreiden gedurende de avond.

DSC09909

Lees meer...

Uitruk 26 december, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookdetectie Marsch Kruserbrink

Vrijdagmiddag kreeg de groep van Hardenberg een melding voor een automatisch brandalarm in gebouw F, Marsch Kruserbrink aan de Burg. Bramerstraat in Hardenberg. Al snel werd duidelijk dat bakken en braden de oorzaak van de melding was en de brandweer alleen maar voor controle ter plaatse hoefde te komen.

112

Uitruk 25 december, Hardenberg

Melding: Prio 1 Woningbrand Floralaan

Woensdagnacht om 01:00 uur werd de groep van Hardenberg gealameerd voor een woningbrand aan de Floralaan in Baalderveld. Tijdens het aanrijden werd door de alarmcentrale doorgegeven dat er brand zou zijn in de sauna en dat de bewoners al uit de woning waren. Eenmaaal ter plaatse bleek de saunaruimte al afgesloten te zijn door de politie zodat de brand niet verder kon uitbreiden.

Nadat de brandweer met een hogedrukstraal naar binnen ging kwam er behoorlijk wat rook vrij wat inderdaad duidde op brand in de sauna.

Door kordaat optreden werd het vuur snel gedoofd en bleef de brandschade beperkt tot de sauna ruimte. Met behulp van de overdruk ventilator werd de rest van de woning geventileerd. Nadat de houten wanden in de sauna los waren gemaakt kon er een goede nacontrole worden uitgevoerd. Tegen 03.00 uur kon de brandweer weer inrukken. Salvage heeft de bewoners begeleid bij het opnemen van de schade.

brandweer

Uitruk 23 december, Hardenberg

Melding: Prio 2 Brand Afval/Rommel Dr. Albert Schweitzerlaan Hardenberg

Dinsdagochtend om 11:20 uur werd de groep van Hardenberg gealarmeerd voor een afvalbrandje aan de Dr. Albert Schweitzerlaan in de wijk Baalder. Bij het jongeren ontmoetingspunt stond een prullenbak in brand. Deze was met een hogedrukstraal snel gedoofd. Eenmaal terug op de kazerne werden de pagers wederom geactiveerd. Ditmaal voor een automatisch brandalarm aan de Schoutenhof in de wijk Marslanden. Al snel bleek een aangebrande magnetronmaaltijd de veroorzaker te zijn van de brandmelding. De brandweer heeft hier enkel een nacontrole uitgevoerd.

brandweer

Uitruk 1 december, Hardenberg

Melding: Prio 1 Woningbrand Rheezerweg (schoorsteen) Rheeze

Maandagmiddag werd de groep van Hardenberg gealameerd voor een woningbrand aan de Rheezerweg in Rheeze. Bij aankomst bleek dat de bewoner de schoorsteenbrand via het dak met een tuinslang had geblust. De brandweer heeft vervolgens met de warmtebeeldcamera de schoorsteen gecontroleerd, dit omdat er nog steeds rook uit de schoorsteen kwam. Met de hoogwerker werd van bovenaf een controle uitgevoerd en werd de schoorsteen geveegd. Hierna konden de TS2330 en HW2350 weer retour kazerne.

IMG 4315

Uitruk 28 november, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookdetectie Baalderborg Vlasakkerkamp Hardenberg

Vrijdagmiddag om 16:45 uur werd de groep van Hardenberg gealarmeerd voor een automatisch brandalarm aan de Vlasakkerkamp in Baalderveld. Al snel werd duidelijk dat 'bakken en braden' de oorzaak was van de melding. Na controle kon de ploeg weer retour kazerne.

IMG 8156

Uitruk 27 november, Hardenberg

Melding: Prio 1 PAC Melding Hema Hardenberg

Donderdagmorgen om 05:45 uur werd de groep van Hardenberg gealameerd voor een brandalarm bij de Hema in Hardenberg. De melding was via een particuliere alarmcentrale bij de meldkamer van de brandweer binnen gekomen. Nadat de TS 2330 ter plaatse kwam werd er snel een rondom verkenning gedaan om te kijken wat de oorzaak was. Van brand was gelukkig geen sprake. De sleutelhouder werd gewaarschuwd en de brandweer kon weer retour kazerne.

112

Uitruk 17 november, Hardenberg

Melding: Prio 1 Brandmelding PAC Rheezerveenseweg Heemserveen

Maandagmiddag rond 15:45 uur werd de groep van Hardenberg gealameerd voor een automatisch brandalarm aan de Rheezerveenseweg in Heemserveen. Via een particuliere alarmcentrale (PAC) kwam de melding bij de brandweer binnen. Boorwerkzaamheden waren de oorzaak van de melding. De brandweer kon onverrichter zake retour kazerne.

brandweer

Uitruk 17 november, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookdetectie Koopcentrum Haardijk Lange Spruit Hardenberg

Maandagmorgen rond kwart voor negen werd de groep van Hardenberg opgeroepen voor een automatisch brandalarm bij Koopcentrum Haardijk aan de Lange Spruit. Een onderhoudsbedrijf was bezig met werkzaamheden aan de brandmeldinstallatie. De installatie was hierbij niet in teststand gezet bij de meldkamer waardoor het geteste alarm binnen kwam bij de brandweer. Voor de brandweer was er niets te doen.

Brandweer detail

Uitruk 8 november, Hardenberg

Melding: Prio 2 Wateroverlast De Spinde Hardenberg

Vrijdag- op zaterdagnacht om 2.05 uur activeerden de pagers van de B-groep van post Hardenberg, met het verzoek uit te rukken naar De Spinde voor wateroverlast. De hal van een woning zou onder water staan en de bewoner wist niet waar het vandaan kwam. Ter plaatse is de bevelvoerder met 2 manschappen op onderzoek uit gegaan. De waterlekkage viel gelukkig mee, en werd veroorzaakt door een lekkende radiator. Deze werd afgekoppeld van het verwarmingsysteem. Hierna kon de 89-jarige bewoonster weer met een gerust hart van haar nachtrust genieten.

IMG 4204

Uitruk 6 november, Hardenberg

Melding: Prio 1 Ongeval Wegvervoer Letsel N36 Diffelen

Donderdag tegen 18.00 uur spoedden de TS2330 en HV2370 zich naar de N36 voor een 'ongeval letsel'. Er was een auto van de weg geraakt en er zou nog 1 persoon in het voertuig zitten. Gezien het tijdstip was het erg druk op de N34 en N36. De politie en Rijkswaterstaat waren snel ter plaatse om het verkeer te stremmen, zodat de brandweer veilig aan het werk kon. In overleg met het ambulancepersoneel kon het slachtoffer zo uit het voertuig getild worden. Voor het inrukken werd het voertuig nog veilig gesteld. Het incident werd daarna overgedragen aan de politie.

DSC07984

Lees meer...

Uitruk 3 november, Hardenberg

Melding: Prio 2 Dier te water Marsweg Rheeze

Maandagmiddag rond half zes kreeg de brandweer van Hardenberg een melding van een koe te water aan de Marsweg in Rheeze. Eenmaal ter plaatse werd al snel duidelijk dat het een lastige klus zou worden omdat de brandweer niet met de tankautospuit bij de Vecht kon komen. Hierdoor moesten de manschappen van de brandweer enkele honderden meters door het weiland lopen om aan de waterkant te komen.

Eenmaal aan de waterkant werd duidelijk dat de koe aan de andere kant van de Vecht door mensen aan de kant werd gehouden. Doordat de plek waar normaal de boot in het water kon worden gelaten niet meer toeganklijk was moest de boot uitwijken naar de stuw in Marienberg. Na ongeveer 10 min te hebben gevaren in het donker werd de plek van de koe bereikt. Hierna kon de verzwakte koe naast de boot naar de overkant gebracht worden. De koe werd in goede samenwerking tussen de boer en de brandweer op de wal gebracht. Op een laadplateau van een tractor werd de koe naar de stal gebracht om daar verder op krachten te komen. Omstreeks 19.30 uur uur kon de brandweer inrukken nadat alles was schoongemaakt.

DSC07857

Lees meer...

Uitruk 4 november, Hardenberg

Melding: Prio 1 Brand wegvervoer N34 Ommerweg hmp 28.0

Dinsdagavond om 18:25 uur werd de groep van Hardenberg opgeroepen voor een autobrand aan de Ommerweg ter hoogte van de rotonde bij de Witte Paal. Toen de TS 2330 ter plaatse kwam werd al snel duidelijk dat de rook onder de motorkap niet van brand afkomstig was maar dat dit werd veroorzaakt door een oververhitte motor. Nadat de dop van het koelsysteem werd losgedraaid kwam er veel stoom vrij wat er op duidde dat er een motorisch probleem was en geen brand. De accuklemmen werden uit voorzorg losgemaakt en er werd een laatste controle uitgevoerd met de warmtebeeldcamera. Hierna kon de TS2330 weer retour kazerne.

DSC07949

Lees meer...

Uitruk 25 oktober, Hardenberg

Prio 1 Woningbrand (schoorsteen) Boterbloem Hardenberg

Zaterdagavond om 22.17 uur werden de TS2330 en de hoogwerker 2350 van post Hardenberg opgeroepen voor een schoorsteenbrand. De alarmcentrale had doorgekregen dat de woning vol rook zou staan. Bij aankomst was dit gelukkig niet meer het het geval. De manschappen hebben een warmte-check van het schoorsteenkanaal uitgevoerd met de warmtebeeldcamera. Hier waren geen hotspots meer te zien. De schoorsteen is geveegd en nagecontroleerd. Hierna zijn de gebruikte materialen ingepakt en konden de voertuigen retour kazerne.  

IMG 9092

Uitruk 22 oktober, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookdetectie Limor De Mulderij Hardenberg

Woensdagmiddag werd de groep van Hardenberg opgeroepen voor een automatisch brandalarm bij Huize Limor aan De Mulderij. In de badkamer was een emmer gevuld met heet water. Door het stoom dat hier vanaf kwam werd een rookmelder geactiveerd. Voor de brandweer was er niets te doen.

IMG 8165

Uitruk 23 oktober, Hardenberg

Melding: Prio 1 Ongeval Wegvervoer Letsel Jan Weitkamplaan Hardenberg

Donderdagmorgen werd de groep van Hardenberg opgeroepen voor een ongeval letsel aan de Jan Weitkamplaan in Hardenberg. Een bezoeker van het ziekenhuis kwam er te laat achter dat hij op het terrein van het ziekenhuis de afslag naar de parkeerplaats had gemist. Zonder er erg in te hebben draaide de man de weg op. Een taxi die het ziekenhuis terrein wilde verlaten kon een aanrijding niet meer voorkomen en raakte de auto van de bezoekers in de flank. Omdat de bijrijdster vanwege de schade het voertuig niet kon verlaten werd de brandweer gealarmeerd. Toen de brandweer aankwam bleek de vrouw echter al uit het voertuig te zijn. De brandweer heeft door het afkoppelen van de accuklemmen de voertuigen veiliggesteld en kon daarna retour kazerne.

Uitruk 20 oktober, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookdetectie Oostloorn Zorgcentrum J.C.J. Van Speykstraat Hardenberg

Maandagmiddag werd de groep van Hardenberg opgeroepen voor een automatisch brandalarm bij zorgcentrum Oostloorn. Voor de brandweer restte enkel het uitvoeren van een nacontrole nadat al snel bekend werd dat er geen brand was. Het brandalarm was veroorzaakt tijdens het koken.

IMG 9089

Uitruk 17 oktober, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder OMS Evenementenhal Hardenberg

Vrijdagmiddag werd de groep van Hardenberg gealarmeerd voor een automatische brandmelding in de Evenementenhal in Hardenberg. Al snel werd duidelijk dat een kapot gereden sprinkler de oorzaak was van de melding. Hierdoor hoefde de brandweer niet in actie te komen en konden de voertuigen na een controle weer retour kazerne.

112

Uitruk 17 oktober, Hardenberg

Melding: Prio 1 Woningbrand Camping de Kleine Belties

Vrijdagavond om 21:40 uur werden alle blusgroepen van Hardenberg gealameerd voor een woningbrand op Camping de Kleine Belties in Hardenberg. Een gast van de camping had in een woning het brandalarm horen afgaan, toen ze buiten was gaan kijken rook ze ook een brandlucht waarna ze 112 had gebeld. Toen de eerste tankautospuit ter plaatse kwam werd al snel duidelijk dat er gelukkig niks aan de hand was. Wel was het alarm afgegaan maar in de woning was niks aan de hand. Door de mist kwam de rooklucht waarschijnlijk ergens anders vandaan. Nadat alle voertuigen waren ingerukt bleef de TS 2330 nog even ter plaatse voor controle.

Rookmelder 2

 

Uitruk 12 oktober, Hardenberg

Melding: Prio 1 Brand Wegvervoer Polberg Hardenberg

Zondag tegen het eind van de middag werd brandweerpost Hardenberg gealarmeerd voor een autobrand aan de Polberg. Het voertuig stond vrij van bebouwing en er zaten geen personen meer in de auto. De auto is met 2 stralen hoge druk en schuim afgeblust. De motorkap werd met redgereedschap open gebroken zodat de brand in het motorcompartiment ook geblust kon worden. Met de warmtebeeldcamera is een nacontrole uitgevoerd waarna het incident kon worden overgedragen aan de politie.

DSC00898

Lees meer...

Uitruk 7 oktober, Hardenberg

Melding: Prio 2 Stormschade Spar Jupiterplein Hardenberg

Dinsdagmiddag werd groep Hardenberg gealarmeerd voor een melding van stormschade bij de Spar supermarkt aan het Jupiterplein in Heemse. Hier zou een boom omgewaaid zijn. Op het adres werd geen omgevallen boom aangetroffen en ook de eigenaar van de Spar wist van niets. Een eindje verderop, aan de Rheezerweg, was de gemeente bezig een boom om te zagen die was getroffen door de bliksem. Mogelijk dat deze boom werd bedoeld door de melder. Aangezien de gemeente deze boom opruimde kon de brandweer terug naar de kazerne.

IMG 9088

Uitruk 7 oktober, Hardenberg

Melding: Prio 2 Buitenbrand Marienberg - Emmen 43,4 Hardenberg

Dinsdagmorgen om 08:45 uur werd groep Hardenberg gealarmeerd voor een buitenbrand op het spoor tussen Marienberg en Emmen, ter hoogte van Hardenberg. Bij het inmelden werd de brand-lokatie nog iets nauwkeuriger medegedeeld. Er zou brand/rook ontwikkeling zijn op het spoor tussen de Floralaan en de Gramsbergerweg. Aangekomen op de Floralaan was inderdaad rook te zien en bleken er spoorbielzen te smeulen. Op het zelfde moment was groep Bergentheim bezig met het blussen van spoorbielzen op het spoor tussen Bergentheim en Marienberg. De vermoedelijke oorzaak is een trein waarvan de remmen (al rijdend) in werking waren, en daardoor de bielzen heeft 'oververhit'.

IMG 9089

Uitruk 3 oktober, Hardenberg

Melding: Prio 1 GAS OMS Parkeergarage Gemeentehuis Hardenberg

Vrijdagmiddag werd de groep van Hardenberg opgeroepen voor een GAS OMS in de parkeergarage onder het gemeentehuis. Ter plaatse bleek het om een stroomstoring te gaan die was veroorzaakt aan de Esweg. Na controle kon de groep weer retour kazerne. De groep van bergentheim werd gealarmeerd voor het incident aan de Esweg, waar kortsluiting in een elektriciteitsleiding een kleine ondergrondse explosie had veroorzaakt.

DSC00827

DSC00843

Kleine explosie aan de Esweg. Foto's: Don Stolwijk- US Media

Uitruk 28 september, Hardenberg

Melding: Prio 1 Woningbrand Rodedijk Hardenberg (rietgedekt pand)

Zondagmorgen werden de brandweergroepen van Gramsbergen en Hardenberg opgeroepen voor een woningbrand aan de Rodedijk. De alarmcentrale meldde een uitslaande brand in een rietgedekte woning die in aanbouw was. Er was brand ontstaan in de meterkast. Er waren geen personen in de woning. Ter plaatse kwam er gitzwarte rook uit het dakraam en de afvoer van het luchtbehandelingskanaal. De bovenverdieping stond vol rook. De taken zijn onderling verdeeld en de manschappen hebben tijdens de verkenning gelijk geventileerd. De brand had stevig gewoed in de meterkast maar door goed ingrijpen heeft de brand zich niet verder kunnen uitbreiden. Nadat alle ruimtes gecontroleerd en geventileerd waren zijn de materialen ingepakt en konden de voertuigen retour kazerne. De eveneens opgeroepen voertuigen uit Ommen (grootwatertransport) konden halverwege retour aangezien de situatie onder controle was.

DSC00707

Lees meer...

Uitruk 27 september, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookdetectie Woonvorm Grasklokje

Zaterdagmiddag om 14.10 uur werd de brandweer van Hardenberg gealarmeerd voor een automatisch brandalarm bij woonvorm het Grasklokje. Al snel werd duidelijk dat er voor de brandweer niets te doen was. De melder werd tijdens schoonmaakwerkzaamheden per ongeluk geactiveerd.

Detail foto 007

Contact

Veiligheidsregio IJsselland
(Cluster Oost - Ommen-Hardenberg)
Postbus 1453
8001 BL Zwolle
Tel: 088-1197000     Bij Spoed 112

Inloggen korpsleden                                                                                                                                                                                                                            (c) 2013 realisatie door Webfra BV