Uitruk 19 juli, Hardenberg

Melding: Prio 1 Automatische brandmelding (PAC) van Dijk Bouw de Nieuwe Haven

Vrijdagmorgen om 08.20 uur werd de brandweer van Hardenberg gealameerd voor een automatische brandmelding (binnengekomen via een particuliere alarmcentrale) bij Van DIJK BOUW in Hardenberg. Eenmaal ter plaatse werd al snel duidelijk dat er voor de brandweer niks te doen was. Oorzaak van de melding was een technische storing.

Detail foto 006

Uitruk 11 juli, Hardenberg

Melding: Prio 1 Ongeval Wegvervoer Letsel Witte Paal Rheezerveen

Donderdagmiddag om 12.05 uur werd de brandweer van Hardenberg opgeroepen voor een ongeval letsel op de rotonde bij de Witte Paal. Een vrachtwagen, komende uit de richting Almelo, kantelde op de rotonde toen het rechtdoor richting Ommen wilde rijden. De vrachtwagen was gevuld met 40 ton vulmiddel voor asfalt. De tank bleef in tact, wel raakte de dieseltank beschadigd en stroomde er een grote hoeveelheid diesel weg. Het lek werd gedicht en de weggelekte diesel werd ingedamd en afgedekt met een laag schuim. Nadat de vrachtwagenchauffeur werd afgevoerd naar het ziekenhuis en de brandweer het incident verder gestabiliseerd had werd de klus overgedragen aan politie en Rijkswaterstaat. 

DSC09514

Lees meer...

Uitruk 9 juli, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Limor De Mulderij Hardenberg

De brandweer van Hardenberg was net teruggekeerd van de melding bij het gemeentehuis toen de volgende melding zijn intrede deed. Men kon uitrukken naar woonvoorziening Limor voor een automatische brandmelding. Een rokende prullenbak was hier de oorzaak van de melding. De brandweer heeft het brandje gedoofd waarna de brandmeldinstallatie gereset kon worden.
Laadstekker

Uitruk 8 juli, Hardenberg

Melding: Prio 1 Ongeval Wegvervoer Letsel Middenweg Lutten

Zondagnacht om 02:30 uur werd de brandweer van Hardenberg opgeroepen voor een ongeval letsel aan de Middenweg in Lutten, hetgeen later werd gecorrigeerd naar de kruising Middenweg - Pieriksweg in Collendoorn. Op deze locatie zou een auto op zijn kant liggen waarvan de bestuurder (die overigens zelf de hulpdiensten waarschuwde) bekneld zou zitten. Ter plaatse aangekomen troffen de brandweerlieden het slachtoffer inderdaad nog aan in de auto, alleen was er van beknelling geen sprake. De brandweer heeft het slachtoffer bevrijd door de voorruit te verwijderen. Nadat het slachtoffer werd overgedragen aan de ambulance konden de voertuigen van de Hardenberger brandweer inpakken. Naar verluidt was de bestuurder in slaap gevallen waardoor hij tegen een boom knalde en vervolgens met zijn voertuig op de zij terecht kwam.

DSC00965

Lees meer...

Uitruk 9 juli, Hardenberg

Melding: Prio 1 Handmelder Gemeentehuis Hardenberg Stephanuspark

Dinsdagochtend een paar minuten over acht kwam er bij de brandweer een melding binnen van een geactiveerde handmelder in het gemeentehuis van Hardenberg. Ter plaatse bleken onderhoudswerkzaamheden gaande te zijn die niet waren aangemeld bij de meldkamer. De brandweer kon hierop snel weer retour kazerne.

IMG 8165

Uitruk 5 juli, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Manege Hoogenweg

Vrijdagmiddag om 13.17 uur werd de groep van Hardenberg gealarmeerd voor een automatische brandmelding bij de paardenmanege aan de Hoogenweg. Al snel werd duidelijk dat door werkzaamheden stof in de melder was gekomen. Hierdoor bleef het voor de brandweer bij een controle.

Brandweer ommen-hdb scheef

Uitruk 2 juli, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Rz. Ziekenhuis Spoedhulp Hardenberg

Dinsdagavond rond 18.00 uur gingen de piepers af voor de beide groepen van Hardenberg. Ditmaal kwam er een automatische brandmelding binnen van het Rz. Ziekenhuis bij de hoofdingang (spoedeisende hulp). Eenmaal ter plaatse werd bekend dat de melding van de 2e verdieping kwam en dat het een melder was in een onderhoudskast. Na controle waaruit bleek dat er niets aan de hand was kon de brandweer die was uitgerukt met de TS 2330, TS2340 en de hoogwerker 2350 weer retour kazerne.

Brandweer ommen-hdb 3

Uitruk 2 juli, Hardenberg

Melding: Prio 1 GAS OMS Parkeergarage Gemeentehuis Hardenberg (CO/LPG detectie)

Dinsdagochtend om 11:30 uur werd de brandweer van Hardenberg gealarmeerd voor een automatische brandmelding in de parkeergarage onder het gemeentehuis in Hardenberg. Door onderhoudswerkzaamheden werd per ongeluk de brandmeldinstallatie geactiveerd. De brandweer heeft een nacontrole uitgevoerd en hoefde verder niet in actie te komen.

Uitruk 25 juni, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Stichting Sprank De Schans Hardenberg

Dinsdagmiddag rond 16:50 uur werd een rookmelder geactiveerd bij stichting Sprank aan De Schans in Hardenberg. De brandweer van Hardenberg werd vervolgens gealarmeerd en rukte uit met de TS 2330. De oorzaak werd tijdens het aanrijden al duidelijk, namelijk 'bakken en braden'. De 2330 kon hierop zijn weg met prio 2 (zonder optische- en geluidsignalen) vervolgen om ter plaatse nog een korte nacontrole uit te voeren.

voorkant-detail2

Uitruk 24 juni, Hardenberg

Melding: Prio 1 GAS OMS Parkeergarage Gemeentehuis Hardenberg Stephanuspark (CO/LPG detectie)

De brandweer van Hardenberg ontving maandagochtend rond half acht een melding van een gasdetectie in de onlangs geopende parkeergarage onder het gemeentehuis. Voor de melding werd de TS 2330 en de Officier van Dienst gealarmeerd. In parkeergarages komt het veelal voor dat LPG/CO detectors in alarm gaan als een auto (te) lang stationair op dezelfde plek draait. 

IMG 8156

Uitruk 21 juni, Hardenberg

Melding: Prio 1 Brandmelding PAC Bouwbedrijf Van Dijk De Nieuwe Haven Hardenberg

Vrijdagavond rond half acht kwam er bij een particuliere alarmcentrale een brandmelding binnen, afkomstig van een bouwbedrijf aan De Nieuwe Haven in Hardenberg. Nadat de alarmcentrale geen contactpersoon van het bedrijf te pakken kreeg werd de hulp van de brandweer ingeroepen. De 2330 rukte uit voor deze melding en nam poolshoogte bij het bedrijf. Bij het bedrijf werd geen brand geconstateerd. 

IMG 4204

Uitruk 20 juni, Hardenberg

Melding: Prio 2 Wateroverlast Huisartsenpraktijk Gramsbergen Voorstraat Gramsbergen

Donderdagmiddag om 16:50 uur werd de brandweer van Hardenberg gealameerd voor een melding van wateroverlast bij de huisartsenpraktijk aan de Voorstraat in Gramsbergen. De blusgroep van Gramsbergen was reeds bij een ander incident van wateroverlast ingezet. Door de hevige regenval stroomde een grote hoeveelheid water via een luik de kelder in waardoor er in korte tijd meer dan 60cm water in de kelder kwam te staan. Het merendeel van het water werd via de zuigslang naar buiten gepompt en de laatste paar centimeter met behulp van een dompelpomp. Een net nieuw geplaatse CV installatie moet als verloren worden beschouwd. Rond 18:00 uur was de klus geklaard en kon de 2330 weer terug richting Hardenberg.

Brandweer detail

Uitruk 19 juni, Hardenberg

Melding: Prio 1 Brand Bijeenkomstgebouw Hema Voorstraat Hardenberg

De brandweer van Hardenberg was net klaar bij de automatische brandmelding bij het Clara Feyoena Heem toen er een nieuwe melding binnen kwam. Brand bij de Hema in Hardenberg. De bliksem was ingeslagen in een elektrische groepenkast boven in het gebouw. De schade viel gelukkig mee. De brandweer heeft het pand gecontroleerd op warmtebronnen. Deze werden niet aangetroffen waarna men ook hier weer vrij snel kon inpakken. Voor deze melding kwamen de tankautospuiten 2330, 2340 en de hoogwerker 2350 in actie.

voorkant-detail

Uitruk 19 juni, Hardenberg

Prio 1 Rookmelder Clara Feyoena Heem Zorgcentrum Rheezerweg Hardenberg

Om 10:35 uur werd de brandweer van Hardenberg wederom gealarmeerd voor een automatisch brandalarm, ditmaal bij het Clara Feyoena Heem in Hardenberg. Na enig speurwerk werd de betreffende melder gevonden en kon ook hier de conclusie worden getrokken dat de weersomstandigheden de oorzaak is geweest. Op het moment van de melding trok een zware onweersbui over. Nadat ook hier niets geconstateerd werd kon de brandweer vertrekken naar de volgende melding, een daadwerkelijke brand bij de Hema in Hardenberg.

Laadstekker

Uitruk 19 juni, Hardenberg

Prio 1 Rookmelder Baalderborg Wilgenstuk Hardenberg

Woensdagmorgen om 6:45 uur gingen de pagers af van de brandweerlieden van Hardenberg voor een automatisch brandalarm aan het Wilgenstuk in de wijk Baalder. Het drukkende weer van vandaag heeft waarschijnlijk invloed gehad op de melding. Rookmelders of brandmeldinstallaties kunnen hier gevoelig voor zijn. Na een korte nacontrole kon de brandweer retour kazerne.

IMG 8121

 

Uitruk 13 juni, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Oostloorn Zorgcentrum Ingang C Drs. G. Jonkerlaan Hardenberg

Donderdagmiddag werd wederom een beroep gedaan op de Hardenberger brandweer. Ditmaal ging het om een automatisch brandalarm bij Zorgcentrum Oostloorn. Hier was de oorzaak van de melding 'bakken en braden', oftewel koken. Ook nu kon de brandweer na controle snel retour kazerne.

Laadstekker

Uitruk 13 juni, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Baalderborg Groep Vlasakkerkamp Hardenberg

Donderdagmorgen om 09:45 uur werd de brandweer van Hardenberg opgeroepen voor een automatisch brandalarm aan de Vlasakkerkamp bij de stichting Baalderborg. Oorzaak van de melding was stoomvorming door werkzaamheden ivm de verbouwing van het pand. Na controle kon de brandweer weer retour kazerne.

Brandweer Ommen-Hardenberg

Uitruk 3 juni, Hardenberg

Melding: Prio 2 Dier in kelder/put Rheezerweg Diffelen

Maandagmiddag om 16:40 uur werd wederom de hulp ingeroepen van de brandweer van Hardenberg. Ditmaal voor een koe in een mestkelder bij een boerderij aan de Rheezerweg in Diffelen. Ter plaatse bleken 3 koeien door de roosters gezakt te zijn. Met o.a. de hulp van een kraan van de boer konden de koeien na diverse pogingen uit hun benarde positie worden bevrijd. Terwijl de opruimwerkzaamheden werden aangevangen werd plots bekend gemaakt dat er diep achterin de put nog een koe zat, die bij een nacontrole nog ontdekt werd. Direct werden 2 manschappen in de 'rioolpakken' gehezen en voorzien van ademlucht gingen zij de put in om de koe te halen. Dit lukte vrij snel, en na deze redding waren dan ook alle koeien op het 'droge'. De manschappen konden zich na deze inzet, die rond 20:00 uur ten einde liep, begeven naar hun huis waar een grondige opfrisdouche stond te wachten.

Veetakel 3

Uitruk 3 juni, Hardenberg

Melding: Prio 1 Buitenbrand Beltweg Venebrugge

Maandagmiddag om 14:45 uur werd de brandweer van Hardenberg opgeroepen voor een prio 1 brandmelding. Op de Beltweg in Venebrugge zou een buitenbrand woeden. Ter plaatse bleek een stukje bos in brand te staan, ontstaan door asresten van een barbecue die de dag ervoor had plaatsgevonden. De kleine brand werd bestreden met 2 stralen hoge druk. De eveneens uitgerukte tankwagen hoefde niet in actie te komen.

DSC08300

Lees meer...

Uitruk 30 mei, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Stichting Sprank De Schans Hardenberg

Donderdagochtend om 05:56 uur werd brandweerpost Hardenberg gealarmeerd voor een automatisch brandalarm bij stichting Sprank (begeleid wonen) aan De Schans in Hardenberg. De brandweer constateerde ter plaatse dat er een melder op de 2e etage was geactiveerd. Al snel werd duidelijk dat het ging om een loos alarm en na de verkenning werd uitgegaan van een technische storing, mede omdat de betreffende kamer leeg stond. De brandweer kon na deze constatering snel weer inrukken maar ongeveer een half uur later werd wederom gealarmeerd voor dezelfde melding. Ook dit keer een brandmelding, uit dezelfde kamer. Er werd nu verzocht aan de begeleidiers om de technische dienst in kennis te stellen zodat actie ondernomen kon worden om de storing te verhelpen. 's Middags om 13:40 uur werd er nogmaals uitgerukt naar hetzelfde adres voor een loze melding.

brandweer

Uitruk 28 mei, Hardenberg

Melding: Prio 1 Brandmelding PAC Calduran loc. Anker Verlengde Broekdijk Kloosterhaar

Dinsdagmiddag rond kwart voor drie werd de Hardenberger brandweer gealameerd voor een PAC (Particuliere Alarm Centrale) brandmelding bij Calduran Locatie Anker aan de Verlengde Broekdijk in Kloosterhaar. Een PAC brandmelding betekent dat een automatische brandmelding niet rechtstreeks bij de brandweer binnenkomt, maar dus via een particuliere alarmcentrale. Als zij geen contactpersoon kunnen bereiken wordt de brandweer op de hoogte gesteld, die vervolgens het betreffende brandweerkorps alarmeert. Aangekomen op locatie werd de oorzaak van de melding al gauw duidelijk. Werknemers waren aan het schoonmaken geweest waarbij men gebruik had gemaakt van een luchtpistool (compressor), om de ruimte schoon te blazen. De dwarrelende stof die hierbij los kwam vervuilde de rookmelder, waardoor deze in alarm trad en de melding doorstuurde naar de PAC. Omdat de particuliere alarmcentrale geen contactpersoon te pakken kon krijgen werd de brandweer verzocht om polshoogte te nemen.

Rookmelder 2

Uitruk 21 mei, Hardenberg

Melding: Prio 2 Liftopsluiting Burgemeester Bramerstraat

Dinsdagmiddag om 13.40 uur moest de brandweer van Hardenberg uitrukken voor een liftopsluiting aan de Burgemeester Bramerstraat in Hardenberg. Eenmaal op de aangegeven locatie bleek er niemand in de lift te zitten. Ook nadat de bevelvoerder om extra informatie had gevraagd bij de meldkamer werden er geen personen in een lift aangetroffen die vast zaten. Ook is er nog gekeken bij andere liften in de buurt maar ook hier zat gelukkig niemand vast. Hierna is de brandweer retour kazerne gegaan.

Uitruk 21 mei, Hardenberg

Melding: Prio 2 Dier te water Crazy Horse Jan Weitkamplaan Hardenberg

Dinsdagochtend om 07:40 uur werd de Hardenberger brandweer gealarmeerd voor een te water geraakte ree aan de Jan Weitkamplaan in Hardenberg. De ree, die ergens tussen de brug van de Jan Weitkamplaan en de brug van de Emtenbroekerdijk zou zwemmen, werd al snel gevonden maar kwam voor het dier helaas alle hulp te laat. De ree was reeds aan zijn verwondingen danwel stress overleden. Voor de brandweer bleef er enkel nog de taak het dier naar de kant te halen en op de wal te leggen zodat deze later geborgen kon worden. De gemeente droeg de zorg voor laatsgenoemde taak. De brandweer van Hardenberg, uitgerukt met tankautospuit, hulpverleningsvoertuig + boot, kon na de wateractie weer vrij snel retour kazerne.

IMG 4335

Uitruk 20 mei, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Stichting Sprank Weidebuurt Hardenberg

Maandagmiddag om 14:52 uur werd de brandweer van Hardenberg gealarmeerd voor een automatische melding bij Stichting Sprank aan de Weidebuurt in Hardenberg. Ter plaatse werd duidelijk dat het alarm veroorzaakt was bij het koken van een maaltijd. Na een korte nacontrole kon de brandweer snel weer retour kazerne.

brandweer

Uitruk 14 mei, Hardenberg

Melding: Prio 1 Brand Wegvervoer Rz.Ziekenhuis Jan Weitkamplaan Hardenberg

Dinsdagochtend om 09:27 uur werd post Hardenberg opgeroepen voor een autobrand op de parkeerplaats van het Ropcke Zweers ziekenhuis in Hardenberg. Bezoekers van het ziekenhuis zagen rook uit een auto komen en hebben de meldkamer middels een telefoontje naar 112 op de hoogte gesteld. Ter plaatse bleek er inderdaad rook uit een busje te komen maar door zuurstof gebrek werd de brand niet uitslaand en kon de brandweer met 1 straal hogedruk de smeulende brand bedwingen. De bestelbus heeft door de brand grote schade opgelopen aan het dashboard. De politie zorgde samen met de eigenaar voor de verdere afhandeling van het incident, de brandweer kon na ongeveer een half uur retour kazerne.

DSC09700

Lees meer...

Uitruk 9 mei, Hardenberg

Melding: Prio 1 Ongeval Wegvervoer Letsel Klinkerweg Hardenberg

Donderdagmiddag om 17:33 uur werden de blusgroepen van de post Hardenberg gealarmeerd om met spoed naar de Klinkerweg uit te rukken in verband met een ongeval. De aanrijdende eenheden werden geinformeerd door de meldkamer dat er een auto in een droge sloot lag met nog 1 persoon in het voertuig. Ter plaatse is het voertuig eerst gestabiliseerd en veilig gesteld voordat er met de bevrijding kon worden begonnen. In overleg en samenwerking met het ambulanceteam is het slachtoffer bevrijd. Het incident is na een laatste controle op mogelijke vloeistoflekkage overgedragen aan de politie.

DSC02416

Lees meer...

Uitruk 7 mei, Hardenberg

Melding: Prio 1 Brand wegvervoer Ommerweg Rheezerveen

Dinsdagmorgen gingen de piepers voor de groep van Hardenberg voor een brand onder een oplegger van een mestvervoerder. De chauffeur van de mestwagen hoorde een knal aan de achterzijde van zijn auto en al snel bleek dat de achterband was geklapt en hierbij in brand was geraakt. Hij kon nog wel zijn combinatie van de N34 afrijden en in de berm naast de parrallelweg parkeren.

De inmiddels gealarmeerde brandweer was snel ter plaatse en kon de brand met een hogedrukstraal snel doven zodat de schade beperkt bleef tot de oplegger van de tankwagen. De tankwagen die ook ter plaatse kwam hoefde niet te worden ingezet omdat er een brandkraan precies op lokatie van het incident aanwezig was. Hierdoor kon de tankwagen weer snel retour kazerne en werd de klus verder af gemaakt door de tankautospuit 2340. 

DSC02280

Lees meer...

Uitruk 6 mei, Hardenberg

Melding: Prio 2 Stank Verzorgingshuis De Spinde Hardenberg

Maandagmiddag rond half drie werd de brandweer van Hardenberg opgeroepen voor een stankmelding in Verzorgingshuis de Spinde in Hardenberg. Er werd een gaslucht geroken in de buurt van de meterkast waarop de brandweer een meting uitvoerde. Deze meting gaf geen noemenswaardige waardes aan, maar omdat er toch een gaslucht hing werd besloten om de nutsbedrijven te waarschuwen. De politie is ter plaatse gebleven voor de verdere afhandeling, de brandweer kon inrukken.

DSC02112

Lees meer...

Uitruk 4 mei, Hardenberg

Melding: Prio 1 Woningbrand J. Vermeerstraat Hardenberg

Zaterdagochtend omstreeks 08:00 uur werd de brandweer van Hardenberg opgeroepen voor een woningbrand aan de J. Vermeerstraat in Hardenberg. Al snel werd er opgeschaald naar middelbrand omdat de brand, die woedde in de bijkeuken, reeds uitslaand zou zijn. Direct na aankomst van de eerste tankautospuit werd een binnenaanval gedaan met twee stralen hogedruk. Hierdoor kon de brand beperkt blijven tot de aangebouwde bijkeuken. Bij de brand kwam veel rookontwikkeling vrij, de woning heeft dan ook veel rook en roetschade opgelopen. De hele bijkeuken is nagenoeg uitgebrand. Ook hier blijkt maar weer hoe belangrijk een rookmelder in huis is. De bewoners werden tijdig attent gemaakt van de brand zodat zij snel hun huis konden verlaten. Met twee overdrukventilatoren werd de rook uit de woning + de aangrenzende woning geblazen. Rond 10:00 uur kon de brandweer weer inrukken.

DSC09259

Lees meer...

Uitruk 3 mei, Hardenberg

Melding: Prio 2 Ongeval Wegvervoer Letsel Kazerne Hardenberg Europaweg Hardenberg (reinigen wegdek)

Vrijdagochtend om 07:28 uur werd de brandweer van Hardenberg gealameerd voor het reinigen van het wegdek na een ongeval met letsel aan de Europaweg in Hardenberg. Al snel werd duidelijk dat het ongeval zich niet op de Europaweg had plaats gevonden maar op de Twenteweg net voorbij de kazerne richting Bergentheim. Hier waren drie auto's op elkaar gebotst waarvan 1 automobilist is doorgereden. De politie liet de zaak onderzoeken door de VOA (Verkeers Ongevallen Analyse). De brandweer kon onverrichter zake retour kazerne.

IMG 8247

Uitruk 29 april, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder RIBW OMS Bruchterweg Hardenberg

Maandagavond om 22:45 uur werd Hardenberg gealameerd voor een automatisch brandalarm bij het RIBW aan de Bruchterweg in Hardenberg. Eenmaal ter plaatse werd al snel duidelijk wat de oorzaak van de melding was. Het overkoken van melk zorgde er voor dat een rookmelder geactiveerd werd. Na controle van de brandweer kon de installatie weer worden ingeschakeld en kon de brandweer retour kazerne.

IMG 8121

Uitruk 26 april, Hardenberg

Melding: Prio 1 Woningbrand Lijsterbeslaan Hardenberg

Vrijdagmiddag om 13:35 uur werd de brandweer van Hardenberg gealameerd voor een schoorsteenbrand aan de Lijsterbeslaan in Hardenberg. Tijdens het aanrijden werd medegedeeld dat er al rook op de bovenste verdieping te zien zou zijn. Eenmaal ter plaatse werd snel duidelijk waar de rook vandaan kwam, de schoorsteen was namelijk op de eerste verdieping over de gehele lengte gebarsten. Met behulp van de hoogwerker werd de schoorsteen geveegd waardoor verdere schade voorkomen werd. Rond 15:00 uur was de klus geklaard en kon de brandweer weer inrukken.

112

Uitruk 26 april, Hardenberg

Melding: Prio 2 Liftopsluiting Vechtvoorde Hardenberg

Vrijdagochtend rond elf uur werd de brandweer van Hardenberg wederom opgeroepen voor een liftopsluiting aan de Vechtvoorde. Weer stond de lift stil tussen de eerste verdieping en de begane grond. Dit keer zat er nog 1 persoon in. De lift werd weer naar beneden gehaald en de persoon bevrijd. De lift is door de brandweer buiten gebruik gesteld zodat de lift eerst door de monteur nagekeken dient te worden.

Zijaanzicht 2336

Uitruk 24 april, Hardenberg

Melding: Prio 2 Liftopsluiting Vechtvoorde Hardenberg

Woensdagmiddag werd brandweerpost Hardenberg opgeroepen voor een liftopsluiting aan de Vechtvoorde in Hardenberg. De lift was tussen de eerste verdieping en de begane grond vast blijven zitten waardoor 2 personen de lift niet meer konden verlaten. Dit werd door de opgeroepen brandweer snel opgelost door de lift met de hand te laten zakken tot de begane grond. Nadat de deuren geopend waren konden de dankbare mensen de lift verlaten en de brandweer retour kazerne.

voorkant-detail

Uitruk 19 april, Hardenberg

Melding: Prio 2 Liftopsluiting Mulderij Wooncomplex Hardenberg

Vrijdagochtend omstreeks tien voor zeven werd de groep Hardenberg opgeroepen voor een liftopsluiting aan de Mulderij in Hardenberg. In het wooncomplex zou een persoon vastzitten in de lift. Bij aankomst van de brandweer bleek de persoon er al uit te zijn en kon de brandweer onverrichter zake retour kazerne.

IMG 8156

Uitruk 13 april, Hardenberg

Melding: Prio 1 Brand Wegvervoer VWS Wittepaalweg Rheezerveen

Zaterdagochtend omstreeks 09:00 uur ontving de brandweer van Hardenberg een melding van een autobrand op de Witte Paal in Rheezerveen. Ter hoogte van de stortplaats Bovenveld stond een bestelbus in brand. De bestuurder was onderweg naar Bovenveld toen hij rook in de auto zag komen. Hierop werd het voertuig aan de kant gezet en bleek dat de lading achter in de bus in brand stond. De Hardenberger brandweer rukte uit met een tankautospuit en tankwagen en had de brand na ongeveer een uur meester. De bestelbus is volledig uitgebrand.

DSC00820

Lees meer...

Uitruk 12 april, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Twee Schoutenhof Hardenberg

Vrijdagmiddag om 13:00 uur rukte de brandweer van Hardenberg uit naar de Schoutenhof in de wijk Marslanden voor een automatisch brandalarm. Het alarm kwam vanuit de keuken waar gekookt werd. De brandweer heeft een controle uitgevoerd en constateerde dat de melding afkomstig was van rook / stoom van het koken. De brandweer heeft daarom geadviseerd om de melder of de afzuiginstallatie aan te passen om loze meldingen te voorkomen. De brandweer kon snel retour kazerne.

Brandweer detail

Uitruk 9 april, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Schoutenhof Twee Schoutenhof Hardenberg

Dinsdagmiddag om 16:25 uur werd de groep Hardenberg gealarmeerd voor een automatisch brandalarm bij de Schoutenhof in de wijk Marslanden. Oorzaak van de melding was bakken en braden in de centrale keuken. Na een controle van de brandweer kon weer snel worden ingerukt.

Voorkant onder

Uitruk 7 april, Hardenberg

Melding: Prio 2 Nacontrole Brand De Woerte Hardenberg

Zondagavond om 21:35 uur werd de brandweer van Hardenberg verzocht om een nacontrole uit te voeren bij een woning aan De Woerte in de wijk baalder. Bewoners hadden een pan met worsten op het vuur staan toen zij door de buren erop attent werden gemaakt dat de keuken in brand zou staan. Het pannetje had inderdaad vlam gevat en door middel van de juiste 'blus' techniek, namelijk een passende deksel op de pan doen, is erger voorkomen. De brandweer heeft een nacontrole uitgevoerd. Door de juiste manier van handelen is de schade beperkt gebleven tot een verbrande afzuigkap.

Laadstekker

Uitruk 5 april, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Limor De Mulderij Hardenberg

Vrijdagmiddag om 17:50 uur werd de brandweer van Hardenberg verzocht om met spoed uit te rukken naar Limor aan de Mulderij in Hardenberg vanwege een brandmelding. Ter plaatse bleek het alarm veroorzaakt te zijn door een pannetje met vet dat op het gasfornuis stond. Voor de brandweer bleef het dan ook bij een nacontrole.

Brandweer ommen-hdb 6

Uitruk 5 april, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Marsch Kruserbrink Gebouw F Burgemeester Bramerstraat Hardenberg

Vrijdagmiddag om 16:00 uur werd de brandweer van Hardenberg gealameerd voor een automatisch brandalarm bij Marsch Kruserbrink aan de Burgemeester Bramerstraat. De oorzaak van de melding was het braden van kip. De brandweer is ter plaatse gegaan met prio 2 voor een nacontrole en kon daarna weer terugkeren naar de kazerne.

Rookmelder 2

Uitruk 4 april, Hardenberg

Melding: Prio 2 Nacontrole Brand Hardenbergerveldweg Hoogenweg

Donderdagavond iets voor half tien werd wederom een beroep gedaan op de Hardenbergse brandweer. Dit keer voor een nacontrole brand bij een woning aan de Hardenbergerveldweg in Hoogenweg. Bij de woning was de stroom uitgevallen en nadat de dochter des huizes de stroom weer had ingeschakeld was er brand ontstaan in een schuur achter het woonhuis. Deze brand werd opgemerkt door haar vader die op dat moment net thuis kwam. Met een brandblusser werd het vuur, dat begonnen was in een krat met zaagsel, te lijf gegaan. Door dit snelle ingrijpen restte er voor de brandweer enkel nog een nacontrole. Deze heeft geen vuurhaarden meer geconstateerd. Dat het met een sisser is afgelopen bleek wel uit het feit dat leidingen en een deel van het plafond al weggebrand waren. 

Spiegel

Uitruk 4 april, Hardenberg

Melding: Prio 2 Stank Vechtdal College Burgemeester Schuitestraat Hardenberg (Gaslucht)

Donderdagavond om kwart over acht werd de brandweer van Hardenberg gealarmeerd voor een gaslucht in het Vechtdal College. Bezoekers van een ouderavond klaagden over stank en sommigen van hen kregen hoofdpijn van de vreemde lucht die in de school hing. De BHV heeft hierop besloten het schoolgebouw te ontruimen. Toen de brandweer ter plaatse kwam was de school reeds ontruimt waarna de brandweer het pand binnen ging om metingen te verrichten. Al snel werd duidelijk dat de stank niet afkomstig was van gas maar van een oven waarin keramische werkstukken werden gebakken. Dit gaf een vieze lucht en doordat alle binnendeuren open stonden kon de stank zich verspreiden door het hele gebouw. Na overleg met de Officier van Dienst van de brandweer en de politie werd besloten de school na het ventileren weer vrij te geven waarna de brandweer weer retour kazerne kon.

112

Uitruk 4 april, Hardenberg

Melding: Prio 2 Brand Container Boterbloem Hardenberg

Donderdagmiddag om 12:31 uur gingen wederom de pagers van de groep Hardenberg, ditmaal voor een containerbrand aan de Boterbloem in Baalderveld. Hier had een afval container vlam gevat. Bewonders hadden de brand met een tuinslang reeds geblust en bij aankomst van de brandweer was er verder weinig meer te doen. Nadat het afval uit elkaar  getrokken en afgeblust was kon de 2330 weer retour kazerne.

Brandweer detail

 

Uitruk 4 april, Hardenberg

Melding: Prio 1 Woningbrand Klinkerweg Hardenberg (Betreft Schoorsteen)

Donderdagmorgen om 9:00 uur werd de brandweer van Hardenberg gealameerd voor een schoorsteenbrand aan de Klinkerweg in Hardenberg. Bij aankomst van de brandweer waren volgens de bewoonster de vlammen al weer gedooft maar bij controle met de hoogwerker bleek dat er nog heel wat vuur in het bovenste gedeelte van de schoorsteen aanwezig was. Dat het behoorlijk heet in de schoorsteen was werd al snel duidelijk toen men aan het vegen ging en de borstel weg smolt. Ook was de pijp van boven gebarsten. Na het vegen en een stook verbod aan de bewoners te hebben gegeven kon de brandweer na ruim een uur weer terug naar de kazerne.

DSC08656

Lees meer...

Uitruk 28 maart, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Borgstede Vlasakkerkamp Hardenberg

Donderdagavond omstreeks elf uur werd er een automatisch brandalarm gemeld voor groep Hardenberg, bij Borgstede aan de Vlasakkerkamp. De 2330 is ter plaatse geweest en kon al gauw retour kazerne nadat duidelijk werd dat er van brand geen sprake was.

Laadstekker

Uitruk 27 maart, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Marsch Kruserbrink Gebouw F Burgemeester Bramerstraat Hardenberg

Woensdagmiddag om 15:30 uur gingen wederom de pagers van de vrijwilligers in Hardenberg. Ditmaal voor een automatisch brandalarm in een ontspanningsruimte van de Marsch Kruserbrink. Bewoners waren bezig met het bakken van pannenkoeken. Door de rook die hierbij vrij kwam werd een rookmelder geactiveerd. Na een korte nacontrole kon de brandweer retour kazerne.

Brandweer Ommen-Hardenberg

Uitruk 27 maart, Hardenberg

Melding: Prio 1 Ongeval Wegvervoer Letsel Europaweg Hardenberg

Woensdagochtend om 11:55 uur werd de brandweer van Hardenberg opgeroepen voor een ongeval letsel aan de Europaweg in Hardenberg. Een ouder echtpaar wilde vanaf een uitrit van een bankfiliaal de weg opdraaien. Toen er even gewacht moest worden werd niet de rem ingetrapt maar het gaspedaal, met als gevolgd dat het voertuig met hoge snelheid de weg over stak en tegen een pui van een winkel tot stilstand kwam. De ambulancedienst die net voor de brandweer ter plaatse was ontfermde zich over het geschrokken echtpaar en heeft ze ter observatie meegenomen naar het ziekenhuis. De brandweer heeft de situatie gestabliseerd en het incident daarna overgedragen aan de politie.

DSC00279

Lees meer...

Uitruk 26 maart, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rietbrand de Woerte

Om iets over 19.30 uur werd Hardenberg opgeroepen voor een rietbrand aan de Woerte in de wijk Baalder. Bij aankomst van de eerste tankautospuit bleek een klein stuk riet in brand te staan ter grootte van enkele vierkante meters. Deze brand was snel onder controle. De eveneens opgeroepen tweede tankautospuit en tankwagen konden retour kazerne en hoefde niet ingezet te worden.

Uitruk 25 maart, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Nieuwb.Rgc Hoofdingang Ropcke Zweerslaan Hardenberg

Voor de derde keer maandag werd er een beroep gedaan op de blusgroep van Hardenberg. Ditmaal voor een brandmelding bij een gesloten afdeling op het terrein van het Ropcezweers ziekenhuis in Hardenberg. De oorzaak van de melding was spuitnevel van vernis dat in de rookmelder terecht kwam bij schilderwerkzaamheden. Na een korte inspectie kon de brandweer weer retour kazerne.

voorkant-detail

Uitruk 25 maart, Hardenberg

Melding: Prio 1 Brand Wegvervoer Roeterskamp Hardenberg

Maandagmiddag om 13:30 uur werd de brandweer van Hardenberg gealameerd voor een autobrand aan de Roeterskamp in Hardenberg. De eigenaresse had de auto net naast huis geparkeerd toen ze attent werd gemaakt op het feit dat haar auto in brand stond. Ondanks dat de brandweer snel ter plaatse was kon niet voorkomen worden dat de brand fataal werd voor de auto. Deze is dan ook total loss verklaard. De brand is bestreden met 2 stralen hoge druk.

DSC00203

Lees meer...

Uitruk 23 maart, Hardenberg

Melding: Prio 1 Sprinkler Geactiveerd Parkeergarage Gemeentehuis Hardenberg

De brandweer van Hardenberg is zaterdagavond uitgerukt voor een melding bij het gemeentehuis. Er zou een sprinkler geactiveerd zijn in de parkeergarage. De brandweer heeft ter plaatse de gehele parkeergarage doorzocht, maar niets gevonden. De bode van het gemeentehuis is ingelicht en zal de zaak verder afhandelen. De brandweer kon weer inrukken.

brandweer

Uitruk 23 maart, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder RIBW Bruchterweg Hardenberg

De brandweer van Hardenberg is zaterdagmorgen uitgerukt voor een automatisch brandalarm bij de RIBW aan de Bruchterweg in Hardenberg. Toen de brandweer ter plaatse kwam werd een onderzoek ingesteld. De oorzaak was bakken en braden. Voor de brandweer waren er geen werkzaamheden weggelegd en kon al snel retour kazerne.

Brandweer Ommen-Hardenberg

Uitruk 9 maart, Hardenberg

Melding: Prio 2 Stank Spaanskamp Hardenberg (buiten) (gasontsnapping)

Zaterdagavond om 19:52 uur werd de brandweer van Hardenberg opgeroepen voor een melding van stank overlast aan het Spaanskamp in Hardenberg. De meldkamer meldde dat een omstander een luid gesis hoorde bij een soort gasstation dat voor gastoevoer zorgt naar de woningen. De brandweer heeft enkele metingen verricht maar kon niets (meer) vinden. Op verzoek van de OvD werd de gasleverancier gebeld om een controle uit te voeren in het station. Hierna kon de brandweer weer inrukken.

IMG 8249

Uitruk 7 maart, Hardenberg

Melding: Prio 2 Liftopsluiting Verzorgingshuis De Spinde Hardenberg

Donderdagavond om 18:30 uur werd de brandweer van Hardenberg gealameerd voor een liftopsluiting in het verzorgingstehuis De Spinde in Hardenberg. Eenmaal terplaatse gekomen bleek het niet om een liftopsluiting te gaan maar om een oudere man in een rolstoel die om was gevallen toen hij op de derde etage uit de lift wilde rijden. Vermoedelijk door alle bagage dat de man aan zijn rolstoel had hangen is hij omgevallen. Met vereende krachten kon de man weer overeind worden gezet waarna de brandweer weer retour kazerne kon.

IMG 4204

Uitruk 7 maart, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Stichting De Eik Kamferbekestraat Hardenberg

Donderdagochtend om iets voor 07:00 uur gingen de piepers van de groep hardenberg voor een automatisch brandalarm bij Stichting De Eik. Tijdens het aanrijden had de meldkamer inmiddels contact gekregen met het object en gaf het door aan de uitrukkende eenheid dat het om stoomvorming ging tijdens het douchen. Ter plaatse werd een korte nacontrole uitgevoerd waarna men snel weer retour kazerne kon.

IMG 8167

Uitruk 4 maart, Hardenberg

Melding: Prio 2 Dier in de put/kelder Lageweg Hoogenweg (soort dier koe)

Maandagavond om 18:07 uur gingen de pagers van de blusgroep van post Hardenberg in verband met een koe in de put. De meldkamer gaf het bericht dat er 3 stevige pinken door de roosters gezakt waren. Ter plaatse zijn de bevelvoerder en manschappen opgevangen door de boer, en is de situatie bekenen. Hierop is een inzetplan gemaakt en de veetakel boven de gierkelder geplaatst. Twee manschappen zijn met de benodigde persoonlijke bescherming afgedaald in de gierkelder, waar ze de pinken een voor een naar de veetakel begeleid hebben zodat de manschappen boven de gierkelder de pinken weer konden bevrijden uit de takel. Nadat de pinken op adem gekomen waren zijn de pinken naar buiten begeleid waar de boer ze heeft afgespoeld en ze daarna de stal weer in konden.  Met een straal hogedruk zijn de manschappen en het gebruikte materiaal afgespoeld. Na een aangeboden hapje en drankje van de boer zijn de voertuigen terug gekeerd naar de kazerne waar het geheel weer uitruk gereed gemaakt is. 

voorkant-detail

Uitruk 4 maart, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder OMS Vechtdal College

Maandagmorgen werd de blusgroep van Hardenberg opgeroepen voor een automatische brandmelding bij het Vechtdal College in Hardenberg. De bevelvoerder kreeg het bericht van de meldkamer dat er niets aan de hand was, en dat de oorzaak onstaan was door het bakken van pannekoeken. Voor nacontrole is de TS 2330 ter plaatse gegaan, en heeft het incident besproken met de Technische Dienst van de school.

IMG 8156

Uitruk 17 februari, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Blanckvoortallee Woonvorm Hardenberg

Zaterdagmiddag iets voor vijf werd brandweerpost Hardenberg opgroepen voor een automatisch brandalarm bij Blanckvoortallee Woonvorm aan de gelijknamige straatnaam in Hardenberg. Bij het uitrukken kreeg de bemanning het bericht van de meldkamer dat de melding was veroorzaakt door stoomvorming. Hierdoor kon de prio 1 eraf en kon met prio 2 verder gereden worden om ter plaatse een nacontrole uit te voeren.

IMG 8121

Uitruk 2 februari, Hardenberg

Melding: Prio 1 Buitenbrand Sallandsestraat Hardenberg

Het was onrustig op de vroege zaterdagochtend in het centrum van Hardenberg. Door de meldkamer werd een containerbrand gemeld achter een poeliersbedrijf. Daar aangekomen sloegen de vlammen hoog boven het pand uit. De brandweer kon voorkomen dat de vlammen oversloegen naar het naastgelegen pand. Nauwelijks teruggekeerd aan de kazerne werd er om 3:35 uur wederom alarm geslagen voor de post Hardenberg. Ditmaal was het raak aan het Wilhelminaplein. Tegen de gevel van een tandartspraktijk brandden twee containers uit waardoor er behoorlijke schade aan de gevel onstond. Zo`n vijftig meter verderop stond er eveneens een container in brand. Een pand vol met schilderijen en andere kunstartikelen kwam onder de rook te staan. De brandweer heeft het pand geventileerd. De politie is op zoek naar eventuele daders.

voorkant-detail

Uitruk 29 januari, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Blankcvoortallee Woonvorm Hardenberg

Dinsdagmiddag gingen de pagers af voor de Hardenbergse brandweer voor een automatisch brandalarm aan de Blanckvoortallee, alwaar een rookmelder was geactiveerd volgens de melding. Bij het ter plaatse komen bleek al gauw dat er voor de brandweer niets te doen was. Bewoners van een woning hadden een nieuwe oven aangeschaft en deze werd voor gebruik uitvoerig getest, door de oven hoog op te voeren qua temperatuur. Toen later de oven geopend werd kwam er een hete damp/rookpluim uit de oven wat de rookmelder heeft doen activeren. De brandweer kon snel inrukken.

IMG 8167

Uitruk 30 januari, Hardenberg

Melding: Prio 2 Loslopende dieren Eugenboersdijk J.C. Kellerlaan Hardenberg

Woensdagmiddag werd de Hardenbergse brandweer gealameerd voor een melding van loslopende dieren op de kruising Eugenboersdijk en de J.C. Kellerlaan. Nadat er een vrachtwagen met varkens was gekanteld was het voor de Hardenbergse brandweer de taak om een varken dat in een duiker onder de weg was gekropen eruit te halen. De brandweer probeerde het dier door middel van een aantal waterstralen uit de duiker te jagen, hetgeen mislukte. Hierna werd er een grote tankwagen gevuld met water en nu lukte het, na 2 tanks, het varken eruit te krijgen. Het dier kwam aarzelend uit de duiker richting de hulptroepen gelopen. Hierna werd het dier naar een gereedstaande vrachtwagen van een dierenkliniek gebracht. Na ruim anderhalve uur kon de brandweer van Hardenberg weer inrukken.

DSC00221

Lees meer...

Uitruk 26 januari, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Evenementenhal Energieweg Hardenberg

Vrijdagnacht ging voor brandweer Hardenberg wederom de pagers af voor een automatisch brandalarm. Ditmaal kwam de melding vanuit de evenementenhal. Na enig speurwerk werd geconstateerd dat er een handmelder was geactiveerd. Omdat er niemand in het pand aanwezig was bleef de oorzaak onbekend en kon ook hier weer snel worden ingerukt.

IMG 8156

Uitruk 25 januari, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder RIBW Bruchterweg Hardenberg

Vrijdagavond om 21.00 uur werd de brandweer van Hardenberg opgeroepen voor een OMS aan de Bruchterweg in Hardenberg. Een bewoner had een asbak leeg gegooid in een prullenbak maar had niet door dat er nog een smeulende sigaret in lag. Hierdoor was de inhoud van de prullenbak gaan branden maar door snel optreden van het personeel was het brandje snel geblust. voor de brandweer bleef het bij een nacontrole en kon er weer snel worden ingerukt.

IMG 8121

Uitruk 20 januari, Hardenberg

Prio 1 Ongeval letsel wegvervoer N36

Zondagochtend om 7:10 uur gingen de pagers van de post Hardenberg in verband met een melding "ongeval letsel wegvervoer" op de N36 te Diffelen. Het betrof een eenzijdig ongeval waarbij een voertuig in de sloot naast de N36 was beland. In het voertuig zat nog 1 persoon. Na aankomst van de TS 2330 en de HV 2370, hebben de bevelvoerder, veiligheidsman en assistent ambulance een verkenning uitgevoerd. Hierna kon het technisch team de auto stabiliseren met de "stab-fast", en in overleg met de ambulance is de voorruit verwijderd met de recypro-zaag en kon zo het slachoffer snel bevrijd worden.

ongevaldiffelen

Foto: Persbureau Meter

Uitruk 30 december, Hardenberg

Melding: Prio 2 Buitenbrand Zonnehof Hardenberg

Zondagavond werd de post Hardenberg opgeroepen voor een buitenbrandje.

Er stond aan de Zonnehof een Dixie in brand, de brandweer heeft deze brand met geblust waarna de brandweer weer terug keerde naar de kazerne Hardenberg.

Detail foto 007

Uitruk 30 december, Hardenberg

Melding: Prio 1 Brand bijgebouw (schuur) Israel Emanuelplein Hardenberg

Zondagmorgen omstreeks 6.20 uur werd post Hardenberg gealarmeerd voor een brand bijgebouw nabij een supermarkt aan het Israel Emanuelplein.

Er was brand uitgebroken in een leegstaand pand naast de supermarkt. In de schuur waar nog diverse spullen lagen opgeslagen was door onbekende oorzaak brand uitgebroken. Omdat er een risico bestond dat de brand over zou slaan naar de naast gelegen panden werd er opgeschaald naar middelbrand.

Door de inzet is de schade beperkt gebleven tot de spullen die in de schuur aanwezig waren.

Bij controle in de supermarkt bleek er geen schade te zijn. De voertuigen zijn rond 08.00 weer teruggekeerd naar de Hardenbergse kazerne.

DSC00005

Lees meer...

Uitruk 17 december, Hardenberg

Melding: Prio 2 Meting verrichten Floralaan Hardenberg (lekkage aardgas voertuig)

Nadat de meeste vrijwillgers net weer thuis waren van het ongeval op de N34 gingen de piepers om 20:56 uur voor de tweede keer voor de groep Hardenberg. Ditmaal voor het verrichten van een meting bij een voertuig dat reed op aardgas. De eigenaar van de auto had zijn voertuig afgetankt en op weg naar huis was de auto plots afgeslagen. Na enkele pogingen het voertuig te starten lukte het de man uiteindelijkt toch om zijn auto bij huis te krijgen. Nadat de man was uitgestapt hoorde hij een gesis naast de auto waarvan hij eerst dacht dat het een lekke band was. Al snel bleek dit niet het geval, maar kwam het gesis uit het overdrukventiel van de gasinstallatie. Hierop heeft de man de ANWB gebeld, maar nadat die ter plaatse kwam en het probleem zo gauw ook niet kon verhelpen werd de hulp ingeroepen van de Hardenberger brandweer, omdat er toch een behoorlijke gaslucht in en om de auto hing. Ook voor de brandweer een niet allerdaagse klus. Na lang beraad werd besloten om het voertuig op een autoambulance te laden en af te voeren naar de dichtstbijzijnde autodealer, onder begeleiding van de brandweer. Bij de autodealer kon het voertuig in de vrije ruimte verder 'afblazen'. Nadat het risico vrijwel nihil was dat er nog iets kon gebeuren kon de brandweer rond middernacht inrukken.

brandweer

 

Uitruk 17 december, Hardenberg

Melding: Prio 1 Ongeval Wegvervoer Letsel Ommerweg - N34

Maandagavond om 19.17 uur werd de brandweer van Hardenberg opgeroepen voor een ongeval met letsel op de Ommerweg - N34. Het ongeval had plaats gevonden net voorbij sportpark de Boshoek dus dit maal niet op de beruchte kruising. Bij het oversteken van de N34 werd er geen voorrang verleend aan de bestuurder die met zijn auto in de riching Ommen reed. Hierbij kwamen beide voertuigen hard met elkaar in botsing. Een persoon die in de auto zat die de N34 overstak moest op aanwijzing van de ambulance met enige spoed uit de auto worden gehaald. Na deze reddingsactie werd het slachtoffer met onbekend letsel naar een ziekenhuis in Zwolle gebracht. Nadat beide voertuigen waren veilig gesteld werd het incident over gedragen aan de politie die het ongeval nog in kaart moest brengen. Rond half negen kon de brandweer van Hardenberg weer terug naar de kazerne.

DSC01843 resize

 

Lees meer...

Uitruk 27 november, Hardenberg

Melding: Prio 1 Ongeval wegvervoer letsel Wilhelminaplein Hardenberg

De brandweer van Hardenberg is 27 november uitgerukt voor een ongeval letsel. Ter plaatse aangekomen werd duidelijk dat er een kind van 10 jaar overreden was door een personenauto. Zij zat vast onder de auto. De ambulance en politie waren al ter plaatse en de traumahelicopter was aanvliegend.

De brandweer heeft de auto gestabiliseerd en de accuklemmen verwijderd zodat er veilig gewerkt kon worden. Met behulp van een spreider werd de auto omhoog getild waarna het kind voorzichtig onder de auto gehaald kon worden. Hierna werd het kind per ambulance naar het ziekenhuis in Groningen vervoerd.

DSC00258 resize

DSC00263 resize

DSC00277 resize

Foto's Don Stolwijk - US Media

Uitruk 25 november, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Oldenburg OMS Stationstraat Hardenberg (GRIP 1)

De brandweer van Hardenberg is zondagmorgen 25 november 2012 uitgerukt voor een automatisch brandalarm bij appartementencomplex de Oldenburg. Bij aankomst werd de brandweer opgewacht door een contactpersoon die vertelde dat er rook onder een deur vandaan kwam op de eerste verdieping in een opbergkast in de gemeenschapsruimte. De vuurhaard werd snel geblust door de brandweer. De verbrandde resten werden door de brandweer op een dichtbijzijnde balkon gedeponeerd en verder afgeblust. Met behulp van een overdrukventilator zijn de ruimtes geventileerd. Het vermoeden bestond dat brandstichting de mogelijke oorzaak kon zijn van de brand.

Aangekomen bij de kazerne werd het blusvoertuig weer gereed gemaakt voor een eventuele volgende melding. Via de verbindingsmiddelen die in de kazerne nog aan stonden werd de brandweer wederom gealarmeerd om met PRIO 1 naar de Oldenburg te gaan. Er zou een brandje woeden in een opbergkast in gemeenschapsruimte maar dan een verdieping hoger. Deze is ontdekt door de nog aanwezige politie. De politie had ondertussen al de ontruiming van de bewuste etage in gang gezet. Met een hogedrukstraal werd de brand geblust. Er werd bij het blussen voorzichtig te werk gegaan zodat er zoveel mogelijk sporen voor de technische recherche intact bleven. De Officier van Dienst heeft opgeschaald naar GRIP 1. De bewoners werden opgevangen op een lokatie in de buurt.

Uitruk 8 november, Hardenberg

Melding: Prio 1 Brand Wegvervoer Akkermunt

Donderdagavond om 21.10 uur gingen de pagers van de blusgroep B, van korps Hardenberg voor een autobrand aan de Akkermunt in Hardenberg. Tijdens het uitvragen van de meldkamer door de bevelvoerder, kregen de manschappen te horen dat de auto op LPG liep, hierop anticipeerden de manschappen en chauffeur door extra veiligheid in acht te nemen. Bij aankomst bleek de Landrover Discovery te smeulen onder de motorkap. Met een hogedrukstraal en schuimvormend middel is de kleine brand beblust. De LPG-tank was gelukkig nog niet aangestraald, deze zat aan de achterzijde onder de auto. Nadat er een nacontrole was uitgevoerd met de warmtebeeldcamera en de accuklemmen loskgeoppeld waren kon het incident worden overgedragen aan de politie en is de blusgroep teruggekeerd naar de kazerne. 

autobrand.jpg

Foto: US Media

Uitruk 23 oktober, Hardenberg

Melding: Prio 1 Brand wegvervoer N34 Ommerweg Rheezerveen (aanhanger)

Dinsdagochtend om 03:00 uur gingen de piepers van de brandweer Hardenberg af voor een brand in een aanhanger die volgens de melding op de N34 / Ommerweg zou staan.

De aanhanger die net voorbij de rotonde wittepaal werd aangetroffen richting N36 Almelo stond inderdaad aan de achterzijde in brand. De chauffeur heeft nog wel kans gezien om de aanhanger af te koppelen. De aanhanger die gevuld was met oud brood en lege broodbakken was net door de chauffeur op gehaald van de garage waar reparatie aan de remmen is uitgevoerd. Mogelijk dat dit de oorzaak was van de brand maar onderzoek moet dit nog uitwijzen. De brand werd bestreden met 2 stralen schuim. Na ongeveer een uur kon de bemanning weer terug naar de kazerne.

De politie heeft de zaak verder afgehandeld.

Uitruk 13 oktober, Hardenberg

Melding: Prio 1 Brand Bijgebouw Aldi Israel Emanuelplein Hardenberg

Zaterdagochtend om 3:43 uur kwam er een melding van een brand bijgebouw nabij de Aldi aan de Israel Emanuelplein in Hardenberg. Ter plaatse aangekomen stond de schuur al volledig in brand en was er geen redden meer aan. Met 2 hogedrukstralen werd het vuur bestreden. Na een uur was de brand geblust en kon men inpakken.

Zaterdagochtend om 10:07 uur kon de Hardenbergse brandweer nog even retour naar het adres voor een nablussing.

voorkant-detail

Uitruk 12 oktober, Hardenberg

Melding: Prio 1 Woningbrand Burgemeester Bramerstraat Hardenberg (hoogbouw)

Vrijdagmorgen kreeg de brandweer van Hardenberg een melding van een woningbrand aan de Burgemeester Bramerstraat in Hardenberg. Bij nader informatie van de AC zou de woning vol met rook staan en er was geen contact met de bewoners. Ter plaatse aangekomen was de deur door de inmiddels toe gesnelde bewoonster al geopend en bleek de oorzaak een drooggekookte pan op het vuur. Voor de brandweer restte alleen de taak om een nacontrole uit te voeren en de woning te ventileren met de overdrukventilator.

hdb1

Lees meer...

Uitruk 30 september, Hardenberg

Melding: Prio 2 Brand Afval/Rommel Jachthuisweg - N343 Heemserveen

Zondagmiddag werd de post Hardenberg wederom gealarmeerd, dit keer voor een afvalbrand. Achter een woning t.h.v. de Kroondijk smeulde een hoop tuinafval na. De manschappen van de 2330 hebben met een straal hoge druk de smeulende afvalberg gedoofd.

afvalbrand hdb

Foto: Don Stolwijk - US Media

Uitruk 30 september, Hardenberg

Melding: Prio 1 Ongeval Wegvervoer Letsel Boslaan Hardenberg

Zondagmorgen om 11:30 uur werden de 2330 (TS) en 2370 (HV) verzocht om zich naar de kruising Boslaan/Brandweg te spoeden ivm een ongeval. Tijdens het aanrijden meldde de alarmcentrale dat er twee auto's bij betrokken waren. Een van de auto's lag op zijn kop en in de andere auto zat nog 1 persoon. De verwondingen van het slachtoffer vielen gelukkig mee, het slachtoffer kon zelfstandig uit de auto stappen. De inzittenden van de auto die over de kop geslagen was waren al uit het voertuig toen de eenheden arriveerden. 

ongeval hdb 3

Lees meer...

Uitruk 30 augustus, Hardenberg

Melding: Prio 2 Dier in kelder/put (soort dier: koe)

Donderdagmorgen om 7.30 uur gingen de pagers van de post Hardenberg ivm een dier in de kelder/put.

Bij aankomst bleek er een pasgeboren kalf in de put geveegd te zijn door het automatisch reinigingssysteem van de roosters. Het kalf is 's nachts geboren en de boer hoorde bij aankomst het kalf schreeuwen vanuit de put. De put was vorige week net geleegd waardoor het kalf 'het hoofd boven water' kon houden en de brandweer goed haar werk kon doen om het kalf uit zijn benarde positie te bevrijden. Na het reinigen van het kalf en de manschappen keerden de TS2330 en HV2370 + veetakel 2377 terug naar de kazerne.

IMAG0162

 

Uitruk 25 augustus, Hardenberg

Melding: Prio 3 Berm/ruigte/bosschage, Oude Rheezerweg Hardenberg

De brandweer van Hardenberg is zaterdagmiddag uitgerukt naar de Oude Rheezerweg in Hardenberg alwaar een boom van binnenuit smeulde. Ter plaatse bleek de boom van binnen dusdanig aangetast te zijn dat het onverantwoord was om de boom te laten staan. De brandweer heeft de boom omgezaagd zodat deze geen gevaar meer op kan leveren voor het verkeer.

Uitruk 19 augustus, Hardenberg

Melding: Prio 2 Warmte/Droogte voor assistentie naar kazerne

Op het warmst van de dag werd de hulp van de brandweer Hardenberg ingeroepen om te assisteren bij het koelen van enkele kippenschuren. Aan de Emtenbroekerdijk in Hoogenweg was de temperatuur in de schuren dusdanig hoog opgelopen dat de dieren zouden omkomen in de hitte. In samenwerking met de boer en zijn opgetrommelde hulptroepen is de brandweer enige tijd bezig geweest te koelen met tankwagen en waterstralen. Uiteindelijk kwam de temperatuur weer op een acceptabel niveau en kon dierenleed bespaard blijven.

DSC09365

Lees meer...

Uitruk 12 augustus, Hardenberg

Melding: Prio 2 Stormschade De Riet Hardenberg

Zondag werd er rond het middaguur een stormschade gemeld voor de brandweer Hardenberg. De vlagerige wind had een grote tak van een boom afgerukt aan De Riet ter hoogte van de toerit naar het bedrijventerrein. De tak was dusdanig groot dat de kettingzaag er aan te pas moest komen. Het brandweerpersoneel heeft de tak in stukken gezaagd en de weg weer begaanbaar gemaakt voor het doorgaande verkeer.

DSC03910

Lees meer...

Uitruk 6 augustus, Hardenberg

Melding: Prio 1 Woningbrand van Kouwenborchstraat Hardenberg

De brandweer van Hardenberg is vanavond uitgerukt naar de van Kouwenborchstraat in Hardenberg voor een keukenbrand. Ter plaatse aangekomen bleek dat er brand was ontstaan in een oven. Er was rookontwikkeling. De brandweer heeft geen bluswerkzaamheden verricht. Na de woning geventileerd te hebben, is de brandweer ingerukt.

DSC01681

Lees meer...

Uitruk 5 augustus, Hardenberg

Melding: Prio 2 Dierenhulp De Stuwdijk Hardenberg

Zondagavond werd de brandweerpost Hardenberg te hulp gevraagd bij het bevrijden van een bijzondere diersoort. Er waren 2 hermelijnen in het nauw gekomen doordat ze zich in de in aanbouw zijnde stuw hadden begeven. Door de diepte van de in aanbouw zijnde stuw konden de dieren er onmogelijk op eigen kracht uitkomen. Ook de brandweer slaagde er niet in om de dieren te bevrijden. Er werd deskundige hulp ingeschakeld om de dieren op een andere wijze te bevrijden en op een andere locatie weer in vrijheid te brengen.

DSC01666

Lees meer...

Uitruk 31 juli, Hardenberg

Melding: Prio 1 Brand Wegvervoer (betreft aanhanger)

Vanmiddag om 13.07 uur ging de pager van de blusgroep Hardenberg voor een brandmelding bij "Camping de Oldemeijer". Er was brand uitgebroken in een viskraam. De eigenaar had het vuur grotendeels geblust, tijdens controle bleek er nog een kleine vuurhaard in de afzuiging van de viskraam te zijn, deze is door de manschappen van de 2330 bestreden. 

DSC01285

Lees meer...

Uitruk 17 juli, Hardenberg

Melding: Prio 1 Brand container Parkweg

Dinsdagavond om 22.37 uur werd de A-ploeg van brandweer Hardenberg gealarmeerd voor een containerbrand bij het jongeren centrum Ojeesee aan de Gramsbergerweg. Toen de eerste tankautospuit (TS2330) ter plaatse kwam werd al snel duidelijk dat niet alleen de container in brand stond maar dat de vlammen ook het gebouw hadden bereikt. Hierna werd vrij snel opgeschaald naar middelbrand waardoor ook de inzet van de tweede tankautospuit, de tankwagen en hoogwerker nodig waren. Voor middernacht kon het sein brandmeester worden gegeven.

De brand die aan de achterzijde is begonnen heeft schade aangericht aan de achterkant en aan de isolatie van het dak, verder was er binnen rook- en waterschade.

Om 02.00 uur waren alle voertuigen weer aan de kazerne en uitruk gereed.

Lees meer...

Uitruk 14 juli, Hardenberg

Melding: Prio 2 Nacontrole brand Kruserbrink Hardenberg

Vanavond is de brandweer Hardenberg uitgerukt naar een flatwoning aan de Kruserbrink voor het uitvoeren van een controle na brand in een pan met olie. Er was vlam in de pan ontstaan en deze was reeds geblust door de bewoners. De brandweer heeft gecontroleerd en is kort daarna weer ingerukt.

Uitruk 10 juli, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Speeldoos Zwingel Hardenberg

De tankautospuit 2330 van post Hardenberg is vanavond uitgerukt voor een automatisch brandalarm naar kinderdagverblijf De Speeldoos aan de Zwingel in Hardenberg. Ter plaatse aangekomen bleek het loos alarm. Onbekend waardoor de rookmelder was afgegaan.

Uitruk 30 juni, Hardenberg

Melding: Prio 1, Brand wegvervoer Gramsbergerweg, (betreft: camper)

Zaterdagmiddag om 14.42 uur werd de A-ploeg van Hardenberg gealameerd voor een camperbrand naast een woning aan de Gramsbergerweg. Bij navraag aan de AC werd duidelijk dat de camper zich dicht naast een woning bevond. Bij aankomst bleek dit inderdaad het geval te zijn en stond de camper al volledig in de brand waarbij ook de vlammen hoog tegen de zijkant van de woning kwamen.  Door de snelle inzet van 2 hogedruk stralen kon erger worden voorkomen waardoor de brandschade beperkt bleef tot de dakgoot en dakkapel . De camper is volledig uitgebrand.

Lees meer...

Uitruk 3 juli, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Nieuw Baalderborg Vlasakkerkamp Hardenberg

Vanochtend is brandweerpost Hardenberg gealarmeerd voor een geactiveerde rookmelder bij Nieuw Baalderborg aan de Vlasakkerkamp in Hardenberg.

Uitruk 2 juli, Hardenberg

Melding: Prio 1 Sprinkler Geactiveerd Gemeentehuis Hardenberg Stephanusplein

Brandweerpost Hardenberg werd op 2 juli rond kwart over 2 gealarmeerd voor een geactiveerde sprinkler in het Gemeentehuis.

Uitruk 29 juni, Hardenberg

Melding: Prio 2 inmelden C2000 Sportlaan 3 Hardenberg (Assistentie afhijsen)

Vanochtend rond 09:00 uur werd de assistentie gevraagd van post Hardenberg om met de hoogwerker uit te rukken naar de Sportlaan voor een afhijsing.

Uitruk 29 juni, Hardenberg

Melding: Prio 1 Rookmelder Teambureau Hardenberg

Post Hardenberg werd afgelopen nacht opgeroepen voor een automatisch brandalar, bij het politiebureau aan de Europaweg in Hardenberg.

Contact

Veiligheidsregio IJsselland
(Cluster Oost - Ommen-Hardenberg)
Postbus 1453
8001 BL Zwolle
Tel: 088-1197000     Bij Spoed 112

Inloggen korpsleden                                                                                                                                                                                                                            (c) 2013 realisatie door Webfra BV