Wij zoeken nieuwe vrijwilligers

Brandweer IJsselland (waaronder Ommen en Hardenberg) zoekt nieuwe vrijwiligers. Vanaf 17 oktober tot 20 november 2022 kan er gesolliciteerd worden naar de functie van brandweervrijwilliger

Voor verschillende posten zoeken wij nieuwe vrijwilligers. 

Klik hier voor meer informatie

IMG 1513 edited

Oefening brand bedrijfspand, oktober 2022

De afgelopen weken is er geoefend op het gebied van brand bestrijding in een bedrijfsgebouw. Op het industrieterrein "Alteveer" in Ommen was een brand gesimuleerd waarbij met verschillende technieken de brand werd bestreden. Ook werd er geoefend met de hoogwerker van de post Hardenberg. Tijdens een gesimuleerde inzet werd een "slachtoffer" middels de hoogwerker over het dak heen getild van een woonhuis. 

IMG 0704

 

Lees meer...

Uitruk 17 juli 2022, Stegeren

Melding: Prio 1 Bosbrand Stegeren

Zondagavond werden de posten Ommen en Hardenberg gealarmeerd voor een bosbrand aan de Coevorderweg. Hier stond een perceel in brand van circa 100 m2. De brand was snel onder controle. Een dag later moest er nogmaals uitgerukt worden voor nablussen. Met behulp van het CCF natuurbrandbestrijdingsvoertuig werden ook de laatste resten afgeblust.

IMG 9703

Lees meer...

Crisisopvang vluchtelingen Ommen 21 juni 2022

Ommen vangt vluchtelingen op in sporthal de Slaghen

IMG 8075

Op zaterdag en zondag is er hard gewerkt door veel (brandweer) vrijwilligers om de opvang gereed te maken. 

 

De gemeente Ommen gaat vanaf komende dinsdag 21 juni opvangcapaciteit beschikbaar stellen voor asielzoekers en vluchtelingen in sporthal De Slaghen in Ommen. De crisisnoodopvang biedt plaats aan 75 personen voor de duur van 14 dagen.

We begrijpen dat deze situatie vragen oproept. Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen hebt over crisisnoodopvang. Via onderstaande link proberen we zoveel mogelijk vragen te beantwoorden.

Klik hier voor de meest gestelde vragen

Landelijke crisis

Op vrijdagmiddag 17 juni werd duidelijk dat het kabinet de situatie rond de asielopvang als landelijke crisis bestempelt. Als gevolg van een aanhoudende instroom van vluchtelingen en het gebrek aan opvangcapaciteit zijn de afgelopen maanden bij herhaling ontoelaatbare situaties ontstaan op het gebied van veiligheid, gezondheid en maatschappelijke onrust in en rond het aanmeldcentrum in Ter Apel. Vanuit de Rijksoverheid zijn de veiligheidsregio’s gevraagd crisisnoodopvangplekken te realiseren. De gemeente Ommen heeft besloten om sporthal de Slaghen aan te wijzen als tijdelijke opvanglocatie.

Opvang

Burgemeester Hans Vroomen: “De veiligheidsregio IJsselland heeft gevraagd aan de gemeente Ommen om met de grootste spoed een opvanglocatie gereed te maken. We vinden dat we als gemeente de verantwoordelijk hebben om een bijdrage te leveren aan de crisisnoodopvang van vluchtelingen en asielzoekers. Daarom bieden we vanaf dinsdag 21 juni voor een duur van 14 dagen opvang aan vluchtelingen en asielzoekers die bij aankomst in Ter Apel niet gelijk daar onderdak kunnen krijgen.”

Informatie

Omwonenden van sporthal De Slaghen worden op zeer korte termijn geïnformeerd over de crisisnoodopvang. Op www.ommen.nl/crisisnoodopvang is meer informatie te vinden over de opvang. Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt. De gemeente is van maandag tot en met vrijdag tussen 08.00 en 17.00 uur telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 14 0529.

 

Uitruk 23 maart 2022, Giethmen

Melding: Prio 1 Brand chalet Dalmsholterweg Giethmen

Dinsdagnacht werd de brandweer gealarmeerd voor een chaletbrand op camping 't Voshuus in Giethmen. Bij aankomst was de brand uitslaand. De brandweer had de brand snel onder controle en kon uitbreiding voorkomen richting naastgeleden chalets. De schade aan het chalet was groot. Na 1,5 uur kon er worden ingerukt.

IMG 6129-1

Lees meer...

Uitruk 20 maart 2022, Ommen

Melding: Prio 1 Woningbrand Jan Tooropstraat Ommen

Zondagmiddag werden de korpsen Ommen en Hardenberg (hoogwerker) gealarmeerd voor een woningbrand aan de Jan Tooropstraat. Bij aankomst kwam rook onder de dakrand vandaan bij zowel de hoekwoning als naastgelegen tussenwoning. Met een binnenaanval werd de brand bestreden op zolder van de hoekwoning. Bij de brand is flinke schade ontstaan. Stichting Salvage heeft de betrokken bewoners opgevangen. 

IMG 6009

Lees meer...

Brandweer leert van Spaanse collega's (31 oktober 2021)

In Spanje slaat het vuur wanneer een kurkdroog en soms onbegaanbaar bos eenmaal brandt in razend tempo om zich heen. Door dan een aangrenzend natuurgebied gecontroleerd in brand te steken, wordt geprobeerd een vlammenzee letterlijk binnen de perken te houden. ,,Als natuur heeft gebrand duurt het altijd een poos voor het weer kan branden. Dat moet aansterken. Dat kun je toepassen als ergens brand woedt, maar ook preventief. En dan op zo’n manier dat de ondergrond niet dusdanig beschadigd raakt dat er niks meer wil groeien.”

Handcrewteam
Van dichtbij zien Pluim en collega’s - in Nederland maken ze deel uit van het zogenaamde handcrewteam dat natuurbranden meter voor meter te lijf gaat - hoe stroken Spaanse natuur in brand worden gezet, waardoor de begroeiing minder dicht op elkaar zit en eventueel vuur makkelijker te beheersen is. ,,Wij hebben weer veel ervaring met het grondwerk en op plekken waar voertuigen niet kunnen komen als er brand is. In Spanje hebben ze hellingen, wij hebben meer last van wind dat vuur aanwakkert. Je probeert die ervaringen te delen.”

Bron: De Stentor / Foto Edwin Kok

Klik hier voor het volledige artikel

brandweer in spanje

 

GRIP 0 oefening 27 oktober 2021

Op woensdag 27 oktober 2021 heeft post Ommen een zogenaamde GRIP 0 oefening gehouden in samenwerking met het ambulancepersoneel. In dit geval zat een "slachtoffer" met verwondingen in een personenauto. Tussen beide diensten werd goed samengewerkt om het slachtoffer op een veilige manier uit het voertuig te halen.

IMG 4660

Lees meer...

Uitruk 21 juni 2021, Ommen

Melding: Prio 1 Schuurbrand de Arendshorst Ommen

Zondag op maandagnacht werden Ommen, Dalfsen en Nieuwleusen gealarmeerd voor een schuurbrand op camping de Arendshorst. Bij aankomst was de brand uitslaand en werd een woonhuis en een andere schuur bedreigd door de brand. Door snel ingrijpen van de brandweer werd overslag voorkomen. De schade aan de schuur is groot en de inventaris is hierbij helaas verloren gegaan.

IMG 3655

Uitrukken t/m 28 april 2021

Hieronder diverse uitrukken die in maart/april 2021 hebben plaatsgevonden

Woensdag 28 april

2 kindjes vast in schommel Scholekster Ommen

IMG 3331

 

Donderdag 8 april

Buitenbrand Dwarsweg Arrien

IMG 3083

IMG 3048

Schoorsteenbrand Woestenweg Witharen

IMG 3125

 

Zaterdag 27 maart 

Garage dakbrand in zonnepaneel Smitstraat Ommen

IMG 3020

Uitruk 21 maart 2021, Giethmen

Melding: Prio 1 Schuurbrand Koedijk Giethmen (opgeschaald naar zeer grote brand)

Op zondagavond 21 maart 2021 werd brandweer Ommen om 18.53 uur gealarmeerd voor een schuurbrand aan de Koedijk in Giethmen. Binnen een minuut werd er opgeschaald naar middelbrand en werden meerdere eenheden gealarmeerd. Naast Ommen werden ook Lemelerveld, Dalfsen, Den-Ham, Hardenberg en Heino (logistiek) gealarmeerd. Bij het bedrijf Palmexpert was brand uitgebroken en bij aankomst van de eerste tanktautospuit was de brand uitslaand. Vanwege het vliegvuur werd naast de brandbestrijding van de schuur ook ingezet op het voorkomen van uitbreiding naar een naastgelegen rietgedekte boerderij. Deze boerderij is gelukkig behouden gebleven. De schuur zelf is door de brand verwoest. Met behulp van een kraan werd de schuur uit elkaar gehaald om de brandende resten af te kunnen blussen. Het nablussen heeft tot na middernacht geduurd. Tijdens de inzet werd ook het grootwatertransport opgebouwd vanaf de Regge. Hiervoor werd tijdelijk het treinverkeer stilgelegd om hierdoor slangen over het spoor te kunnen leggen.

IMG 2810klein

IMG 2875klein

IMG 2882klein

Uitruk 8 maart 2021, Arrien

Melding: Prio 1 Brand wegvervoer N36 Arrien

Maandagochtend werd de brandweer gealarmeerd voor een autobrand op de N36 nabij Arrien. Bij aankomst bleek het motorcompartiment van een Landrover met vee-aanhanger in brand te staan. Door snel ingrijpen kon gelukkig worden voorkomen dat de gehele auto uitbrandde. 

IMG 2756

Uitruk 3 oktober 2020, Ommen

Melding: Prio 2 Stormschade Koesteeg Ommen

Zaterdagavond werd Ommen gealarmeerd voor een afgescheurde tak bovenop het hekwerk van de hertenweide van de kinderboerderij. Om verder valgevaar te voorkomen werd de brandweer ingeschakeld die de tak verwijderd heeft.

IMG 1723-1

Uitruk 8 september 2020, Giethmen

Melding: Prio 1 Buitenbrand Giethmen

In de nacht van maandag op dinsdag werd Ommen gealarmeerd voor een buitenbrand bij Camping 't Voshuus in Giethmen. Hier bleek een caravan in brand te staan. Gelukkig was de caravan niet bewoond ten tijde van de brand. Bij aankomst was de caravan al grotendeels verwoest. Wel kon uitbreiding naar 2 aangrenzende caravans worden voorkomen. 

IMG 1553klein

IMG 1576klein

Uitrukken t/m 5 augustus 2020

Hieronder een kort overzicht van enkele uitrukken/activiteiten in de maand juni/juli/augustus

4 augustus - Trekker in brand Vinkenbuurt - inzet Nieuwleusen, bij aankomst brand grotendeels gedoofd, brandweer heeft nageblust.

IMG 1144

4 juli - Bedrijfshal in brand Vermeerstraat Ommen

IMG 0456

4 juli - Tent in brand camping Ada's Hoeve Ommen

IMG 0404

27 juni 2020 - Boom over spoor Beerzerveld (inzet Vroomshoop)

IMG 0377

20 juni 2020 - Ongeval Beerze

IMG 0256

20 juni 2020- Nationale herdenking brandweerslachtoffers  - ereteken

IMG 0227

14 juni 2020 - Wateroverlast diverse straten Ommen

IMG 0123

8 juni 2020 - grote tak uit boom gescheurd Beerzerweg Beerze

IMG 0031

Storm Ciara - 9 februari 2020

Op zondag 9 februari 2020 trok er een zeer zware storm over Nederland. De storm met de naam Ciara richtte veel schade aan op verschillende plaatsen in Nederland. In IJsselland werden diverse brandweerposten op pad gestuurd om loshangende gevels, gevaarlijke hangende dakpannen en omgewaaide bomen te verwijderen.

IMG 0587

Lees meer...

Uitruk 6 oktober 2019, Ommen

Melding: Prio 1 Autobrand vakantiepark Calluna Stouweweg Ommen

Zondagmiddag werd Ommen gealarmeerd voor een autobrand op vakantiepark Calluna aan de Stouweweg. Bij aankomst hadden de bewoners de brand al geblust en de brandweer heeft een nacontrole uitgevoerd.

IMG 8364

Lees meer...

CAMO dag - 14 september 2019

Zaterdag 14 september stond in het teken van de CAMO dag in Ommen. CAMO staat symbool voor de kinderen Cato en Moos, 2 kinderen uit Ommen die lijden aan de ziekte SMA. De vriendengroep van de ouders van Cato en Moos staan aan de zijnlijn maar hebben dit jaar de handen ineengeslagen om een jaar lang acties te organiseren om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte SMA. De grote beniefietdag van vandaag was het sluitstuk van maandenlang hard werken met heel veel vrijwillgers. Ook de hulpdiensten (brandweer, politie en ambulance) waren aanwezig om een steentje bij te dragen. 's Avonds kon worden bekend gemaakt dat er een bedrag van € 64.750 euro was opgehaald. Een geweldig bedrag, hulde aan alle vrijwilligers.

IMG 7401

Lees meer...

Uitruk 10 september 2019, Ommen

Melding: Prio 1 Berm  / afval Wolfskuil Ommen

Dinsdagavond werd Ommen gealarmeerd voor een bermbrand in de Wolfskuil. Een compostton had hier vlamgevat. De brand was snel onder controle.

IMG 7348

Lees meer...

Juni/Juli/Augustus 2019, Diverse inzetten

In de maanden juni,juli en augustus hebben er diverse inzetten en oefeningen plaatsgevonden. Hieronder een kort overzicht bijgewerkt tot eind augustus 2019.

IMG 5865

Dodelijk ongeval N36 Stegeren (inzet Hardenberg en Ommen) - 13 juni 2019

IMG 5920

Herdenking landelijk omgekomen brandweerslachtoffers (ereteken via 2 gekruisde waterstralen in Ommen)

IMG 5948

Oefening afleggen op open water. Ook de jeugd vond het prachtig om te spelen tijdens deze wateroefening

IMG 6010

IMG 6016

Wegdek reiniging na ongeval met motor op de N48 - 26 juni 2019

IMG 6071

Losgescheurde tak Haarsweg Ommen - 1 juli 2019

IMG 6092

Gans vleuggelam gered door brandweer in vijver woonwijk Alteveer Ommen - 1 juli 2019

IMG 6166

IMG 6169

IMG 6189

Ongeval letsel N48 - thv Witharen - 3 juli 2019

IMG 6206

IMG 6225

Schuurbrand Den-Ham (assistentie tankwagen Ommen) - 17 juli 2019

IMG 6378

IMG 6394

IMG 6443

 Vat met onbekende inhoud gekoeld door brandweer in berm rotonde N36 Ommen-Hardenberg (bol staand vat tijdens extreme zomerhitte) - 24 juli 2019

IMG 6465

Ernstig ongeval N48 Balkbrug - 3 personenauto's betrokken bij aanrijding - 4 augustus 2019

IMG 6624

Flinke bermbrand N340 Ommen-Dalfsen - 7 augustus 2019

IMG 6626

IMG 6641

Ongeval N48 - Balkbrug (bestuurster komt met de schrik vrij) 7 augustus 2019

IMG 6768

Grote brand in rietgedekte woning Dalfsen - 13 augustus 2019

IMG 6942

IMG 6959

IMG 7091

Boom over de weg N347 Lemele - 15 augustus 2019

IMG 7209

IMG 7210

 

Uitruk 17 juni 2019, Ommen

Melding: Prio 1 Ongeval letsel Schapendijk Arrien / Autobrand Vilsterseweg Vilsteren

Maandag is Ommen 2x uitgerukt. 's Ochtends werd er uitgerukt voor een ongeval tussen een bestelbus en een personenauto op de Schapendijk. Hierbij heeft de brandweer geassisteerd om de bestuurder uit de gekantelde bestelbus te bevrijden. 's Middags werd Ommen gealarmeerd voor een brand in een kofferbak van een auto aan de Vilsterseweg. 

IMG-20190617-WA0000 

 

Uitruk 4 juni 2019, Ommen (noodweer)

Melding: Prio 2 Stormschade Vermeerstraat Ommen (daarna opkomen kazerne voor meerdere meldingen)

Dinsdagavond omstreeks 23.30 uur werd Ommen gealarmeerd voor een stormschade melding aan de Vermeerstraat. Nadat het slechte weer het zuiden van het land had verlaten trokken de zware buien nu over Overijssel. Al snel bleek bij aankomst dat dit geen eenvoudige stormschade melding was. Een lokale windhoos liet een spoor van vernielingen achter. Bij de Vermeerstraat waren diverse bedrijfspanden zwaar beschadigd door omgevallen bomen en rondslingerende takken.

Een deel van een dak van een woning aan de Oude Vlierweg was weggeblazen. Aan de Jan Tooropstraat vielen honderden dakpannen van woningen en beschadigden hier diverse auto's. Aan de Zwolseweg waren diverse bomen omgewaaid of stonden gevaarlijk om omvallen. De brandweer heeft deze verwijderd. Ook aan de Koesteeg vielen diverse bomen om en werd het wegdek hierdoor zwaar beschadigd. Deze weg werd afgesloten.

Aan de Hessenweg Midden en Sluijeweg kwamen ook diverse meldingen binnen van omgewaaide bomen. De brandweer kon omstreeks 04.30 uur weer inrukken. Circa 2,5 uur later ging de pager opnieuw ditmaal ter assistentie aan de bewoners van de Jan Tooropstraat om gevaarlijk liggende dakpannen van het dak te verwijderen.

20190605 024203

Lees meer...

Uitruk 20 april 2019, Ommen

Melding: Prio 1 Dakbrand Gasthuisstraat Ommen

Zaterdag werd Ommen gealarmeerd voor een dakbrand bij een bedrijfspand aan de Gasthuisstraat. Hier was door nog onbekende oorzaak een klein deel van het dakbeschot in brand geraakt. De bewoners van de naastgelegen woning hadden het brandje snel geblust. De brandweer heeft een nacontrole uitgevoerd.

IMG 5125

Lees meer...

Uitruk 12 april 2019, Dalfsen

Melding: Prio 1 Schuurbrand Welsummerweg Dalfsen

Vrijdagavond werden diverse korpsen uit de regio IJsselland opgeroepen voor een grote schuurbrand bij een woning aan de Welsummerweg in Dalfsen. Gezien de grootte van de brand werd er bij aankomst direct ingezet om verdere uitbreiding te voorkomen. Uitbreiding kon gelukkig worden voorkomen, wel is de schuur waar de brand woedde zwaar beschadigd door de brand. Enkele paarden in een naastgelegen schuur konden wel worden gered.

IMG 5096

Uitruk 2 maart 2019, Ommen

Melding: Prio 1 Ongeval letsel N340 Ommen

Zaterdagmiddag werd Ommen gealarmeerd voor een ongeval met letsel. Nabij het viaduct in Varsen had een eenzijdig ongeval plaatsgevonden waarbij een Mini op de kop tot stilstand was gekomen. De bestuurder werd ter plekke door het ambulance personeel nagekeken. De brandweer heeft de auto veilig gesteld waarna de berger de auto heeft afgevoerd.

InkedIMG 4916 LI

Lees meer...

Uitruk 1 januari 2019, Ommen

Melding: Prio 2 Containerbrand Roodborst

Oudejaarsnacht werd Ommen gealarmeerd voor een brand in een ondergrondse container aan de Roodborst. Vuurwerkresten hadden ervoor gezorgd dat de inhoud van de container in brand vloog. De brandweer heeft de brand geblust. 

IMG 4379

Uitruk 30 december 2018, Ommen

Melding: Prio 1 Middelbrand Oldenhaghen 

Zondagavond werd Ommen gealarmeerd voor een middelbrand melding bij verzorgingscentrum Oldenhaghen. Een magnetron zorgde hier voor rookontwikkeling. De BHV organisatie had de bewoner van het betreffende appartement al uit de woning gehaald. De brandweer heeft de woning geventileerd en de situatie was snel onder controle. 

IMG 4276

Lees meer...

Uitruk 23 december 2018, Ommen

Melding: Prio 1 Buitenbrand Hardenbergerweg Ommen

Zondag rond de middag werd Ommen gealarmeerd voor een buitenbrand bij een woning aan de Hardenbergerweg. Hier waren 2 containers uitgebrand en een deel van de schutting werd beschadigd door de brand. De bewoner had de brand zelf al geblust bij aankomst. De brandweer heeft de laatste resten afgeblust.

IMG 4247

 

Uitruk 3 december 2018, Ommen

Melding: Prio 2 Wateroverlast Evertsenstraat Ommen

Maandagavond werd Ommen gealarmeerd voor een wateroverlast melding bij een woning aan de Evertsenstraat. Hier was een waterleiding gebroken in de kelder. De kelder was vervolgens helemaal volgestroomd. De brandweer heeft de kelder leeggepomopt. 

Foto 13-04-16 15 00 54

Uitruk 18 november 2018, Stegeren

Melding: Prio 1 Berm / ruigte Coevorderweg Stegeren

Zondagavond werd Ommen gealarmeerd voor een bermbrand aan de Coevorderweg in Stegeren. Ter plaatse bleek het om een bureaustoel te gaan die in brand stond. Deze werd afgeblust waarna de brandweer weer snel kon inrukken.

IMG 4036

Uitruk 6 november 2018, Arrien

Melding: Prio 1 Ongeval letsel N36 Arrien

Op dinsdag 6 november heeft er 's ochtends een zeer ernstig ongeval plaatsgevonden op de N36 waarbij een 20-jarige bestuurder uit Ede is omgekomen. De automobilist kwam in frontale aanrijding met een vrachtwagen en kwam daarna in een sloot terecht. De gealarmeerde hulpdiensten konden niet meer doen dan de ongevalsplek te beveiligen. De politie heeft de oorzaak van het ongeval onderzocht.

IMG 4023

Uitruk 3 november 2018, Beerze

Melding: Prio 1 Brand woning schoorsteen (rietgedekt) Beerzerweg 

Zaterdagmorgen rond 10.30 uur werden Ommen en Hardenberg (hoogwerker) gealarmeerd voor een schoorsteenbrand in rietgedekte woning aan de Beerzerweg. Bij aankomst sloegen de vlammen al uit de schoorsteen. Gelukkig kon door snel ingrijpen van de brandweer uitbreiding worden voorkomen. Na circa 2 uur konden alle voertuigen weer retour kazerne.

IMG 3796 

Lees meer...

Uitruk 30 sept en 1 oktober 2018, Stegeren

Melding: Prio 1 Brand wegvervoer Belmonde Stegeren

In het weekend zijn er diverse branden geweest op vakantiepark Belmonde in Stegeren. Op zaterdagnacht stond een kunstof heg in brand en op zondagavond en nacht werd tot twee keer toe een autobrand gemeld. Gelukkig konden deze tijdig worden geblust. De politie heeft de branden in onderzoek.

IMG 3767

Lees meer...

Uitruk 22 september 2018, Lemele

Melding: Prio 2 Stormschade Beukenallee Lemele

Zaterdag werd Ommen gealarmeerd voor een stormschade melding aan de Beukenallee in Lemele. Hier was een boom ingescheurd en stond op omvallen. In samenwerking tussen de gemeentelijke buitendienst en de brandweer is de boom veilig verwijderd. Na circa 2 uur was de klus geklaard.

IMG 3589

Lees meer...

Uitruk 20 september 2018, Eerde

Melding: Prio 1 Ongeval letsel N341 Eerde

Donderdagmorgen werden de korpsen Ommen en Den-Ham opgeroepen voor een ongeval met letsel op de N341 (tussen Ommen en Den-Ham). Hier bleek een aanhanger met varkens gekanteld te zijn. De chauffeur raakte hierbij niet gewond maar de schade aan de aanhanger was groot. Door het ongeval zijn diverse varkens losgekomen en liepen over de weg en in het nabij gelegen bos. Voor een aantal varkens circa 20 stuks kwam hulp te laat. Zij overleefden de klap niet. Een ander deel van de varkens die nog vast zaten in de aanhanger moest de brandweer ruimte maken om hierbij te kunnen. Zij werden uiteindelijk overgeladen in een andere vrachtwagen. De weg is enkele uren gestremd geweest. 

IMG-20180920-WA0017

Lees meer...

Uitruk 23 augustus 2018, Ommen

Melding: Prio 1 Stank / Hinder gaslucht Vermeerstraat Ommen

Donderdagmiddag iets voor 17.00 uur werd Ommen gealarmeerd voor een melding van een gaslucht bij een bedrijfspand aan de Vermeerstraat. Tijdens het aanrijden werd duidelijk dat het hier om een bedrijfsongeval ging. De eigenaar van het bedrijf is hierbij zwaargewond geraakt. In het bedrijfspand heeft door nog onbekende oorzaak een ontploffing plaatsgevonden van een gascilinder. Het bovenste deel van de cilinder is door het dak geschoten en 75 meter verderop door de brandweer in een sloot teruggevonden. Het ambulancepersoneel heeft de man met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Er wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van de ontploffing.

IMG 2799

 

Lees meer...

Uitruk 21 augustus 2018, Ommen

Melding: Prio 2 Stormschade Het Arrierflier Arrien

Dinsdagavond rond 19.15 uur werd Ommen gealarmeerd voor een stormschade melding aan het Het Arrierflier. Hier hing een uitgescheurde tak boven het wegdek. Deze is door de brandweer verwijderd.

 IMG 2783

Lees meer...

Uitruk 18/20 augustus 2018, Ommen

Melding: Prio 2 Brandgerucht Stationsweg Ommen (18 augustus 2018)

Zaterdagochtend werd Ommen gealarmeerd voor een brandgerucht melding bij een woning aan de Stationsweg. Hier bleek een oververhitte magnetron de oorzaak te zijn van een brandlucht in de woning. De brandweer heeft een nacontrole uitgevoerd.

IMG 2753

Melding: Prio 1 Ongeval letsel Beerzerweg (20 augustus 2018)

Zondagnacht omstreeks 03.00 uur werd Ommen gealarmeerd voor een ongeval met letsel op de Beerzerweg. Bij aankomst bleek een eenzijdige aanrijding te hebben plaatsgevonden met een personenauto. Het ongeval vond op dezelfde plek plaats waar recent ook al twee keer eerder een ongeval heeft plaatsgevonden. Ditmaal betrof het een aanrijding met 3 inzittenden. Een inzittende is gewond afgevoerd naar het ziekenhuis. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. Inmiddels is ook de gemeente Ommen bezig met een onderzoek om te kijken wat de oorzaak zou kunnen zijn van deze 3 ongevallen kort achter elkaar en of de verkeerssituatie eventueel aangepast moet worden.

IMG 2767

Uitruk 7/8 augustus, 2018 Ommen-Staphorst

Melding: Prio 1 Ongeval letsel Zeesserweg Ommen / Bosbrand Kloosterhaar (7 augustus 2018) / Bosbrand Staphorst (8 augustus 2018)

 Dinsdag werd Ommen gealarmeerd voor een ongeval op de Zeesserweg. Bij aankomst bleek er een eenzijdige aanrijding te hebben plaatsgevonden. De enige inzittende is per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Het ongeval vond op precies dezelfde plek plaats waar op 11 juli 2018 een dodelijk ongeval plaatsvond. Net nadat de brandweer klaar was met dit incident kwam er een vervolgmelding, een bosbrand in Kloosterhaar. Gezien de droogte werd er groots opgeschaald. Bij aankomst bleek een grote stofwolk veroorzaakt door landbouwverkeer de oorzaak te zijn van de "bosbrand". Van brand was gelukkig geen sprake.

Woensdag werd Ommen gealarmeerd voor een bosbrand in Staphorst. Bij aankomst bleek dat korps Staphorst de kleine brand al onder controle had. Voor Ommen waren er geen werkzaamheden en konden beide voertuigen vanuit Ommen weer retour kazerne.

IMG 2419

 

Lees meer...

Uitruk 5 augustus 2018, Dalfsen

Melding: Prio 1 Bosbrand Bosrandweg Dalfsen

Zondagmiddag rond 15.10 uur werden diverse korpsen uit IJsselland, Twente en Gelderland opgeroepen voor een bosbrand aan de Bosrandweg in Dalfsen. In totaal is er circa 2500 m2 bos afgebrand. Door snel ingrijpen kon uitbreiding worden voorkomen. Dankzij het natuurbrandbestrijdingsvoertuig ((Renault CCF Ommen) was er snel slagkracht om voldoende water voorhanden te hebben in het bosgebied. De handcrew heeft de nablusfase uitgevoerd.

20180805 152812 resized

Lees meer...

Uitruk 3/4 augustus 2018, Ommen

Melding: Prio 1 Natuurbrand N347 Lemele

Vrijdagavond werden diverse korpsen uit IJsselland en Twente gealarmeerd voor een natuurbrand aan de N347 Lemele. Uiteindelijk bleek er brand te zijn in een bosperceel aan de Oude Raalterweg (grenzend aan de Lemelerberg). Een perceel van 20x25 meter ging in vlammen op. Door snel ingrijpen kon uitbreiding worden voorkomen.

IMG 2192

Lees meer...

Uitruk 11 juli 2018, Ommen

Melding: Prio 1 Ongeval letsel Zeesserweg Ommen

Woensdagavond werd Ommen gealarmeerd voor een ongeval met letsel op de Zeesserweg. Bij aankomst bleek een eenzijdige aanrijding te hebben plaatsgevonden waarbij een auto op de zijkant tegen een boom was terecht gekomen. Helaas bleek al vrij snel dat de enige inzittende -een 34-jarige inwoner uit Twenterand- was overleden. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. De Zeesserweg was geruime tijd afgesloten voor al het verkeer.

IMG 1913

Uitruk 10 juli 2018, Ommen

Melding: Prio 1 Bosbrand Zwolseweg Ommen

Dinsdagavond werden Ommen en Dalfsen gealarmeerd voor een bosbrand aan de Zwolseweg in Ommen. Midden in het bos bleek een klein kampvuurtje gebrand te hebben. Deze was inmiddels uitgemaakt door wandelaars die voorbij waren gekomen. Voor de brandweer restte een nacontrole en de laatste resten werden afgeblust. Gelukkig kon ergen worden voorkomen door oplettende wandelaars. Op dit moment is het fase 2, dat wil zeggen; het is erg droog in de natuur en het risico op een natuurbrand is groot. Ook zal de brandweer met meer materieel uitrukken dan normaal.  (zie voor meer informatie www.natuurbrandrisico.nl)

IMG 1841

 

Lees meer...

Uitruk 7 juli 2018, Dalfsen

Melding: Prio 1 Bosbrand Dalmsholterweg Dalfssn

Zaterdagavond rond 21.15 werden diverse korpsen gealarmeerd voor een bosbrand aande Dalmsholterweg in Dalfsen. Al vrij snel werd er opgeschaald en werd er een 2e natuurbrandbestrijdingspeloton opgeroepen waardoor er ook korpsen uit Twente en Noord-Oost Gelderland werden gealarmeerd. Uitbreiding kon door snel in grijpen worden voorkomen. Wel heeft het nablussen nog geruime tijd in beslag genomen. Een stuk heide ter grootte van circa 150 bij 200 meter werd in de as gelegd. 

IMG 1570

Lees meer...

Uitruk 30 juni 2018, Dalfsen

Melding: Prio 1 Bosbrand Diezerstraat Dalfsen (middelbrand)

Donderdag en zaterdag moesten diverse korpsen (incl. handcrew op donderdag) op pad om een moelijke bosbrand te bestrijden aan de Diezerstraat in Dalfsen. 

Het ging hier om een stuk van circa 200 vierkante meter. De brand zat in de grond waardoor deze moeilijk te bestrijden was. Ook een giertank hielp mee met blussen. 

NBB Projecten

Archieffoto (project natuurbrandbestrijding)

Uitruk 16 juni 2018, Ommen

Melding: Prio 2 Dierenhulp Papaverstraat / Hardenbergerweg Ommen

Zaterdag werd Ommen gealarmeerd om assistentie te verlenen aan de dierenambulance. Bij een kleine stuw in een sloot die onder de Papaverstraat richting Hardenbergerweg stroomt waren enkele eendenkuikens gescheiden van de moedereend. Voor de brandweer ook geen eenvoudige klus. In overleg met het waterschap werd gevraagd om de stuw iets lager te zetten waardoor er meer stroming in de sloot zou komen. Hierdoor zouden de kuikens hopelijk aan het eind van de tunnelbuis in het vrije water terecht komen en herenigd kunnen worden met de moedereend. De dierenambulance heeft de situatie in de gaten gehouden. Voor de brandweer hielden hier de werkzaamheden op.

IMG 1126

Lees meer...

Uitruk 1 en 4 juni 2018, Ommen

Melding 1 juni: Prio 2 Reinigen wegdek Voormars Ommen

IMG 0970

IMG 0973

IMG 0979

Melding: 4 juni: Prio 1 Ongeval Hessenweg West Ommen

Eenzijdig ongeval, 2 personen gewond naar het ziekenhuis

IMG 0989

IMG 1014

Uitruk 20 mei 2018, Ommen

Melding: Prio 2 Dier op hoogte Hasselerweg Ommen

1e Pinksterdag werd Ommen gealarmeerd voor een kat in de boom bij een woning aan de Hasselerweg. Hier bleek een Noorse boskat al enkele dagen boven in een boom te zitten. Met behulp van de ladder kon het beestje bereikt worden en uit de boom worden gehaald. De eigenaar was zeer blij met de redding en bedankte de brandweer uitvoerig.

IMG 0802

IMG 0789

Uitruk 9 mei 2018, Junne

Melding: Prio 2 Stank / IBGS Nieuwe Hammerweg Ommen

Woensdag werd Ommen gealarmeerd voor een IBGS (incident bestrijding gevaarlijke stoffen) aan de Nieuwe Hammerweg in Ommen (buurtschap Junne). Hier waren 2 vaten gevonden met onbekende inhoud. Aan de brandweer de taak om deze te controleren op de inhoud aangezien de vaten ook lekten. De adiviseur gevaarlijke stoffen kwam ter plaatse en heeft een meting uitgevoerd. Hieruit bleek dat het om een stof ging met een hoge zuurgraad. Nader onderzoek moet uitwijzen om wat voor stof het precies gaat. De politie heeft de zaak verder in onderzoek aangezien er in de regio meerdere soortgelijke vaten zijn gevonden met daarin drugsafval.

IMG-20180509-WA0008

Lees meer...

Uitruk 5 mei 2018, Balkbrug

Melding: Prio 1 Brand wegvervoer N48 Balkbrug

Zaterdagochtend werden Ommen en Balkbrug gealarmeerd voor een autobrand op de N48. Bij aankomst bleek een personenauto in brand te staan. Een aangekoppelde caravan kon tijdig worden losgemaakt zodat deze bespaard bleef. De brand heeft de auto zwaar beschadigd. Berger Autax heeft de auto afgevoerd.

IMG 0722

Lees meer...

Uitrukken t/m 30 april 2018

Melding: Prio 2 Vreemde lucht / benzine Hamsgoren Ommen (29 april en 30 april 2018)

Zondagavond werd Ommen gealarmeerd voor een vreemde lucht op de Hamsgoren. Hier lag een hoeveelheid olie/benzine op het wegdek. Deze is door de brandweer verwijderd.

In de nacht van zondag op maandag werd Ommen gealarmeerd voor een woningbrand aan de Leiding in Witharen. Ook de korpsen Balkbrug, Nieuwleusen en Zwolle (hoogwerker) waren hiervoor gealarmeerd. Bij aankomst bleek er geen sprake van een woningbrand maar een van een blikseminslag naast een boom waarbij een gasleiding werd geraakt. De boom stond hierdoor in brand. De brandweer heeft in afwachting van de enexis de situatie onder controle gehouden.

IMG 0612

IMG 0641

IMG 0637

IMG 0628

IMG 0649

IMG 0671

Poes in de boom Weegbreestraat Ommen (zaterdag 28 april 2018)

IMG-20180428-WA0001

De poes kon weer snel herenigd worden met de eigenaresse.

IMG-20180428-WA0004

IMG-20180428-WA0005

Prio 1 Ongeval voertuig te water Ommerkanaal (20 april 2018) en Ongeval letsel N48 (22 april 2018)

IMG 0578

Auto te water N48 (oorspronkelijke melding bleek Ommerkanaal te zijn). Bij aankomst van de brandweer waren de inzittenden al uit het voertuig.

Ongeval letsel N48 (Balkbrug), meerdere voertuigen bij betrokken, veel schade.

IMG 0588

IMG 0592

IMG 0594

IMG 0607

IMG 0609

Melding: Brand bijgebouw Carstensdijk Elim (18 april 2018)

DSC07236 resize

DSC07252 resize

Foto US Media (bovenste 2 foto's)

Uitruk 10 april 2018, Ommen

Melding: Prio 1 Brand vrachtwagen Varsenerdijk

Dinsdag aan het eind van de middag werd de brandweer van Ommen gealarmeerd voor een vrachtwagenbrand op de Varsenerdijk. Tijdens het aanrijden werd al snel duidelijk dat het voertuig flink in brand stond. De brandweer had het vuur snel onder controle, de vrachtwagen raakte onherstelbaar beschadigd door de brand.

IMG-20180410-WA0009

Lees meer...

Uitruk 24 maart 2018, Ommen

Melding: Prio 1 Schoorsteenbrand Dennenlaan Ommen

Zaterdagochtend werd Ommen gealarmeerd voor een schoorsteenbrand bij een woning aan de Dennenlaan. Door snel ingrijpen was de brand snel onder controle. De gealarmeerde hoogwerker uit Hardenberg hoefde niet ingezet te worden. Het schoorsteenkanaal kon vanaf de zijkant van de woning via een ladder bereikt worden.

IMG 0400

Lees meer...

Uitrk 26 februari 2018, Ommen

Melding: Prio 1 Schoorsteenbrand Ruyterstraat Ommen

Maandagochtend werd Ommen gealarmeerd voor een schoorsteenbrand bij een woning aan de Ruyterstraat. Door snel handelen kon gelukkig erger worden voorkomen. Met behulp van de hoogwerker uit Hardenberg werd de schoorsteen van bovenaf gecontroleerd.

IMG-20180226-WA0003

Lees meer...

Uitrukken t/m 27 januari 2018

Melding: Prio 2 Stormschade Beerzerweg Ommen (24 januari 2018)

IMG 0261

Melding: Prio 1 Grote brand Timmerfabriek van Dijk Hardenberg (20 januari 2018)

IMG 0248

IMG 0251

Melding: Prio 1 Schoorsteenbrand Moerheimstraat Dedemsvaart (20 januari 2018)

Schoorsteenbrand Moerheimstraat

 Melding: Prio 1 Brand wegvervoer de Nieuwe Krim Coevorden (12 januari 2018)

DSC06568

 Foto US Media

ZWARE STORM 18 januari 2018

De storm van vandaag leidde tot topdrukte bij onze meldkamer. In totaal verwerkte Meldkamer Oost-Nederland 1080 stormschademeldingen vanuit de regio’s Noord- en Oost-Gelderland en IJsselland. Daarvan kwamen er 344 uit onze regio. Ook bij de gemeenten kwamen er meldingen binnen over de storm.


Het zwaartepunt qua meldingen lag in Deventer met 117 meldingen. In Zwolle stond de teller 's middags rond 15.30 uur op 66.

In Olst-Wijhe eiste de storm helaas een dodelijk slachtoffer. Een vrachtwagenchauffeur uit Zwolle werd getroffen door een boomtak toen hij de weg vrij wilde maken.

In Steenwijk waren het voornamelijk kleinere incidenten waarvoor de brandweer uitrukte, onder meer voor zonnepanelen die op vier adressen aan de Thorbeckestraat van het dak waren gewaaid

In Ommen en Hardenberg waren er 65 stormschademeldingen. De meldingen betroffen voor het grootste deel omgevallen bomen en takken. Andere meldingen betroffen bomen op woningen, dakisolatieplaten die van een in aanbouw zijnde hal waren afgewaaid, zonnepanelen die dreigden van het dak te waaien, een C&A die ontruimd moest worden omdat constructiedelen van het dak afwaaiden en een gesprongen waterleiding als gevolg van het omwaaien van bomen. In Dedemsvaart zijn een basisschool en een kinderdagverblijf ontruimd omdat er schade aan het dak was ontstaan.

26731614 1251720874960505 4838458353132590434 n

26992086 1251720791627180 3844424399555884753 n

26993629 1251720808293845 4147832735842201775 n

26993801 1251720864960506 58041257256271209 n

Aan de Teugseweg in Deventer ontwrichtte een boom een waterleiding. Op de Worp werden zeven auto’s onder bomen bedolven. In een woongebouw aan het G.D. Jordensplein kwamen glazen dakplaten naar beneden. Het gebouw is vergrendeld en de platen zijn door de aannemer vastgezet. Niemand raakte gewond. In Deventer raakten zeker tien woningen beschadigd door omgevallen bomen. Verder maakte de brandweer veel doorgaande wegen vrij die door omgevallen bomen waren geblokkeerd.

Uitruk 3 januari 2018, Ommen

Melding: Prio 2 Stormschade Veldkampweg Ommen

Tijdens de 1e storm van 2018 (3 januari) werd Ommen opgeroepen voor een melding waarbij diverse piepschuim isolatieplaten van een nieuwbouwproject waren gewaaid. Meerdere platen kwamen naar beneden. De brandweer heeft deze opgeruimd en gezorgd voor een veilige situatie.

IMG 0160

IMG 0163

IMG 0169

IMG 0170

Uitrukken t/m 31 december 2017

Overzicht diverse uitrukken van de afgelopen periode:

Melding: Prio 1 Ongeval letsel Zwolseweg Vilsteren (31 december 2017)

IMG 0032

Melding: Prio 1 Brand wegvervoer Coevorderweg - Slagharen (31 december 2017)

DSC03231

 Melding: Prio 1 Schuurbrand Mulderij Dedemsvaart (19 december 2017)

DSC03081

 Melding: Prio 2 Wegdek reiniging Balkerweg Ommen (betrof lekkage bij ambulance) (21 december 2017)

20171221 150519

Foto brandweerommen-hardenberg.nl

Melding: Prio 1 Ongeval letsel Weverijweg / Witmanweg Slagharen (21 december 2017)

DSC03202

 Melding: Prio 1 Stank / Lekkage Vlasakkerkamp Baalderborg Groep (betrof chloor lekkage in zwembad) 19 december 2017

DSC06550

 Melding: Prio 1 Ongeval letsel de Pol Dedemsvaart 20 december 2017

DSC03150

Foto's US Media hierboven

 Melding: Prio 1 Middelbrand (ongeval) N377 Dedemsvaart (1 dodelijk slachtoffer) - Auto - Vrachtwagen - 14 december 2017

184-4609b

184-4636a

Melding: Prio 1 Ongeval letsel Marten Kuilerweg de Krim (12 december 2017)

DSC02897

DSC02901

Melding: Prio 1 Brand wegvervoer De Oostermaat Gramsbergen ( bleek een ramkraak te zijn) (2 december 2017)

DSC02865

Foto's US Media

Melding: Prio 1 Autobrand Rozenstraat Dedemsvaart

DSC02825

Foto US Media

Melding: Prio 1 Bijgebouw Hardenbergerweg Bergentheim (broei in mestloods) opgeschaald naar grote brand 22 november 2017

DSC02791

DSC02815

 

Melding: Prio 1 Schoorsteenbrand Perenbomenweg Elim 20 november 2017

DSC06420

DSC06437

Foto's US Media

 

Melding: Prio 1 Autobrand Den Velde 11 november 2017

DSC02764

Melding: Prio 2 Dier op hoogte Dedemsvaart (kat) (10 november 2017). 

De kat kwam uiteindelijk zelf naar beneden.

DSC02756

Melding: Prio 1 Ongeval letsel Krimweg Coevorden (5 november 2017). (Post de Krim)

DSC02725

DSC02740

Foto's US Media

Brand in diverse schuren Dalfsen (assistentie tankwagen Ommen) 24 oktober 2017

183-9661b

Berm / ruigte Zwarte Dijk Slagharen 21 oktober 2017 (brand in vakantiehuisje op attractiepark Slagharen)

DSC06261

DSC06268

Foto's US Media

Woningbrand de Koningsvaren Dedemsvaart 9 oktober 2017

DSC06162

DSC06172

Stormschade meldingen naar aanleiding van de herfststorm van 5 oktober 2017 (Hardenberg, de Krim, Ommen)

DSC06134

DSC06104

DSC06140

IMG-20171005-WA0001

Ongeval letsel de Pol Dedemsvaart 3 oktober 2017 en Sportlaan Dedemsvaart 5 oktober

 DSC06098

DSC06127

 

Kettingbotsing Duitslandweg Hardenberg 29 september 2017

DSC06080

DSC06088

Stormschade Woudbloemweg Dedemsvaart 21 september 2017

DSC06024

Brand in stal Den Velde 20 september 2017

DSC02666

DSC05997

DSC06002

 Foto's US Media

Uitruk 2 en 3 december 2017, Ommen

Melding: Prio 2 Gerard Doustraat en Nacontrole brand Smitstraat

Zaterdag werd Ommen gealarmeerd voor een melding om de politie te assisteren bij het uit het water halen van een jas en diverse papieren. De brandweer heeft hierbij de spullen uit het water gehaald. Voor meer informatie zie hieronder.

 Gerard Doustraat

IMG 9702

 

Lees meer...

Uitruk 23 november 2017, Witharen

Melding: Ongeval letsel Balkerweg Witharen / Vinkenbuurt

Donderdagmorgen werd Ommen gealarmeerd voor ongeval met letsel op de Balkerweg. Bij aankomst bleek er een eenzijdig ongeval te hebben plaatsgevonden waarbij een auto op de zijkant in een slootwal terecht was gekomen. De bestuurster - enige inzittende - zat bekneld en moest door de brandweer uit haar benarde positie worden bevrijd. Ook de traumahelikopter uit Amsterdam was gealarmeerd en landde op een nabij gelegen bedrijfsterrein. De vrouw is per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis.

IMG 9516

 

Lees meer...

Uitruk 4 september 2017, Ommen

Melding: Prio 2 Dier te water (kalf) Coevorderweg Ommen

Maandagochtend werd Ommen gealarmeerd voor een kalf te water in de Vecht nabij de Vechtbrug. Hier hadden mensen vanuit een boot een kalfje bij de waterkant zien liggen die zelf niet meer omhoog kon klimmen. De brandweer heeft het kalfje omhoog gehaald en herenigd met de moeder.

20170904 123846902

 

Lees meer...

Uitruk 2 september 2017, Ommen

Melding: Prio 2 Stormschade Stationsweg

Zaterdagmiddag werd Ommen gealarmeerd voor een stormschade melding bij een woning aan de Stationsweg. Hier bleek een gescheurde tak gevaarlijk boven het voetpad te hangen. Met behulp van de hoogwerker kon de gescheurde tak bereikt worden en werd deze vakkundig weggezaagd. De politie zorgde ervoor dat het verkeer veilig kon passeren. Ook voetgangers en scootmobielen werden ter plekke geholpen met oversteken.

IMG 8655

 

Lees meer...

Uitruk 20 juli 2017, Balkbrug

Melding: Prio 1 Ongeval letsel N48 (vrachtwagen)

Donderdagmiddag werd de brandweer van Balkbrug, Dedemsvaart en Ommen (hv) gealarmeerd voor een ongeval met letsel op de N48. Hier had een aanrijding plaatsgevonden tussen een personenauto en een vrachtwagen. Bij aankomst bleek er sprake van een zeer ernstige aanrijding. De bestuurder van de personenauto kwam hierbij om het leven, de bestuurder van de vrachtwagen kwam met de schrik vrij. De weg is geruime tijd afgesloten geweest voor onderzoek en berging van de voertuigen. Voor de brandweer restte de taak om beide voertuigen veilig te stellen.

IMG 7840

Uitruk 16 juli 2017, Ommen

Melding: Prio 1 Woningbrand Hardenbergerweg Ommen

Zondag aan het eind van de middag werd Ommen gealarmeerd voor een woningbrand aan de Hardenbergerweg. Bij aankomst kwam er een flinke hoeveelheid rook uit één van de slaapkamers. Hier was brand ontstaan bij een strijkijzer. De rook heeft aanzienlijke schade veroorzaakt. De brand was snel onder controle.

IMG 7789

Lees meer...

Uitruk 9 juli 2017, Ommen

Melding: Prio 1 Ongeval wegvervoer letsel N48 hmp 97,4 Ommen

Zondagochtend rond 10.30 uur werd Ommen gealarmeerd voor een ongeval met letsel op de rotonde N48/N36. Bij aankomst bleek er een eenzijdig ongeval te hebben plaatsgevonden waarbij een auto op de zijkant tot stilstand was gekomen. De bestuurder werd ter plekke door het ambulance personeel gecontroleerd maar hoefde niet mee voor verder onderzoek. De schade aan het voertuig is groot, deze werd afgesleept door berger Autax. Voor de brandweer restte er gelukkig geen levensreddende handelingen en konden beide brandweervoertuigen weer vrij snel retour kazerne.

IMG 7612

 

Lees meer...

Uitruk 22 juni 2017, Lemele

Melding: Prio 1 Heidebrand Parkweg Lemele

Donderdagavond werden diverse korpsen (Ommen, Lemelerveld, Hardenberg, Dalfsen en Vroomshoop) gealarmeerd voor een heidebrand aan de Parkweg in Lemele. Door de bliksem was een klein stuk heide in brand gevlogen. Dankzij de regen die overtrok viel de uitbreiding mee en kon de brand snel worden geblust. Niet veel later  kwam er een nog een melding van blikseminslag binnen bij de meldkamer. Ditmaal in een rieten overkapping bij een woning aan de Oldersweg in Lemele. Door snel ingrijpen van de brandweer kon erger worden voorkomen.

IMG-20170623-WA0004

Lees meer...

Uitruk 14 juni 2017, Ommen

Melding: Prio 2 Stank Pieter Bruegelstraat Ommen

Woensdagavond kreeg Ommen een melding binnen van een stanklucht in de omgeving van de Pieter Bruegelstraat. Bij aankomst werd er een  stanklucht (knoflooklucht) waargenomen. De brandweer heeft de omgeving afgezocht naar een oorzaak maar deze kon niet gevonden worden. Van een gaslek bleek na metingen geen sprake. Waar de lucht vandaan kwam is niet bekend.

IMG 7355

Lees meer...

Uitruk 11 juni 2017, Ommen

Melding: Prio 2 Stormschade Balkerweg

Zondag rond 18.00 uur werd Ommen gealarmeerd voor een boom over een fietspad op de Balkerweg. Met behulp van de kettingzaag was het fietspad weer snel vrij begaanbaar.

IMG 7278

 

Lees meer...

Uitruk 3 juni 2017, Ommen

Melding: Prio 1 Brand scheepvaart Varsenerdijk

Zaterdagavond werd Ommen gealarmeerd voor een brand op een boot die aangemeerd lag in de passantenhaven in de Vecht. Bij aankomst van de brandweeer was er sprake van een flinke rookontwikkeling onderin het ruim van de boot. Dankzij een snelle inzet kon de brandhaard (koelkast) worden gelokaliseerd. Met behulp van een overdrukventilator werd de rook verdreven. Bij het omzetten van een gas/elektra schakelaar ontstond er brand, de eigenaar hield hier een hoofdwond en lichte brandwonden aan over, de andere opvarenden kwamen met de schrik vrij. De (rook)schade binnenin de boot is aanzienlijk.

IMG 7069

Lees meer...

Uitruk 28 mei 2017, Ommen

Melding: Prio 1 Stank N34 Varsenerdijk

Zondagavond rond 19.00 uur werd Ommen gealarmeerd voor een melding van stank / gaslekkage aan de N34 Varsenerdijk. Bij aankomst bleek een gasslang van een tankinstallatie te lekken. De brandweer heeft de plek beveiligd in afwachting van een monteur. Tot die tijd was het tankstation afgesloten om te tanken voor het openbare publiek.

IMG 7039

Uitruk 7 mei 2017, Ommen

Melding: Prio 1 Ongeval letsel Achteresweg Arrien

Brandweer Ommen werd om 03.47 uur gealarmeerd voor een ongeval met letsel op de Achteresweg in Arrien. Bij aankomst bleek er een eenzijdige aanrijding te hebben plaatsgevonden waarbij een personenauto van de weg was geraakt en tegen enkele bomen tot stilstand is gekomen. De brandweer heeft de enige inzittende (man 24 jaar uit Hardenberg) uit de auto gehaald. De bestuurder zat niet bekneld maar kon vanwege de zware schade aan het voertuig niet uit zijn auto komen. Hij is naar het ziekenhuis vervoerd voor nader onderzoek.

IMG 6857

Lees meer...

Uitruk 10 maart 2017, Ommen

Melding: Prio 1 Ongeval letsel Emslandweg

Vrijdag werd Ommen gealarmeerd voor een ongeval met letsel op de Emslandweg. Uiteindelijk bleek het ongeval te hebben plaatsgevonden op de nabijgelegen Hessenweg West. Hier was een auto uit de bocht gevlogen en in een droge sloot terechtgekomen. Gelukkig hoefde de brandweer niet levensreddend op te treden. De brandweer heeft het voertuig veilig gesteld waarna het vrij snel retour kazerne kon.

foto 1

Uitruk 22 februari 2017, Ommen

Melding: Prio 1 Schoorsteenbrand Prins Bernhardstraat Ommen

Woensdagavond rond 18.30 uur werd Ommen gealarmeerd voor een schoorsteenbrand bij een woning aan de Prins Bernhardstraat. De brandweer was snel ter plaatse en had de brand snel onder controle. Met behulp van de hoogwerker werd de schoorsteen van bovenaf gecontroleerd. Hier waren geen brandhaarden meer te ontdekken waarna alle voertuigen vrij snel weer konden inrukken.

IMG 5889

Uitruk 12 februari 2017, Ommen

Melding: Prio 1 Woningbrand Vilsterseweg (schoorsteen)

Zondagmiddag rond 12.30 uur werden Ommen en Zwolle (hoogwerker) gealarmeerd voor een schoorsteenbrand bij een woning aan de Vilsterseweg. Bij aankomst was de schoorsteenbrand al vrij snel onder controle. De hoogwerker is uiteindelijk niet ingezet.

 IMG 5624

 

Lees meer...

Uitruk 10 februari 2017, Ommen

Melding: Prio 1 Ongeval letsel Beerzeresweg

Vrijdagavond werden Ommen en Bergentheim gealarmeerd voor een ongeval met letsel op de Beerzeresweg. Eenmaal bij aankomst bleek het ongeval op de Beerzerweg plaats te hebben gevonden. Het betrof hier een eenzijdige aanrijding waarbij een personenauto frontaal op een boom was gebotst. De 2 inzittenden raakten hierbij gewond en zijn afgevoerd naar het ziekenhuis.

IMG 5613

Lees meer...

Uitruk 7 februari 2017, Ommen

Melding: Ongeval letsel N36  ( opschaling naar middel HV)

Dinsdagavond rond 18.00 uur werd Ommen (en later Balkbrug voor middel hulpverlening) gealarmeerd voor een ernstig ongeval op de N36 ter hoogte van hmp 37,9. Bij aankomst bleken 2 personenauto's frontaal met elkaar in botsing te zijn gekomen. Hierbij is een 19-jarige inwoner van Hardenberg om het leven gekomen. Een 34-jarige inwoner uit Coevorden die de andere auto bestuurde is zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Een mobiel medisch team heeft ter plaatse geassisteerd . De weg is geruime tijd afgesloten geweest om alle hulpverleners de ruimte te geven. De politie heeft uitvoerig onderzoek verricht op de plaats van het ongeval.

IMG 5543

 

Uitruk 19/20 januari 2017, Ommen

Melding: Prio 1/2 Diverse meldingen van gaslucht (Het Laar, De Maten, Wolfskuil, Het Laar)

Donderdag en vrijdag is de brandweer van Ommen in totaal 4x uitgerukt voor een gaslucht melding in de nabijheid van het Laar. Een lekkage in de toevoer van een geurstof bij het gasverdeelstation van de Gasunie bleek hier de oorzaak van. De brandweer heeft ter plekke geventileerd en de Gasunie is in kennis gesteld.

20170119 142354

Lees meer...

Uitruk 9 januari 2017, Ommen

Melding: Prio 1 Woningbrand Emslandweg (rietgedekt)

Maandag net na de middag werden Ommen en Hardenberg gealarmeerd voor een woningbrand aan de Emslandweg. Al vrij snel werd duidelijk dat het om een grote uitslaande brand ging. Ook Lemelerveld werd opgeroepen evenals Nieuwleusen en Den-Ham (beide met WTS500 systemen). De brand was zo hevig dat het woonuis al vrij snel als verloren moest worden beschouwd.  Wel kon worden voorkomen dat het vuur oversloeg naar bijgebouwen. De brandweer is nog de gehele dag en een deel van de avond bezig geweest met nablussen en heeft hierbij hulp gekregen van een kraan.

Emslandweg Harm Meter

Foto H. Meter

Lees meer...

Uitruk 3 januari 2017, Ommen

Melding: Prio 1 Landbouwvoertuig (brand wegvervoer) Junnerweg / Dieselweg

Dinsdagmorgen rond 08.45 uur werd de Ommer tankwagen opgeroepen ter assistentie aan Den-Ham voor een brand in een landbouw/bosvoertuig aan de Junnerweg/Dieselweg. Bij aankomst bleek een bosvoertuig in brand te staan. Deze was bezig om de gekapte bomen te transporteren die in het bos lagen.

IMG 5304

Lees meer...

Uitruk 23 december 2016, Ommen

Melding: Prio 2 Reinigen wegdek Hammerweg

Vrijdagmorgen werd Ommen gealarmeerd voor een het reinigen van het wegdek op de Hammerweg nadat er een ongeval had plaatsgevonden met een geschaarde aanhanger. Met bezem en spuit was de weg snel weer gereinigd.

20161223 094501

Lees meer...

Uitruk 18 december 2016, Ommen

Melding: Prio 1 Brand bijeenkomst NS Station Stationsweg

Zondagochtend werd Ommen gealarmeerd voor een brand bij het NS Station. Bij aankomst bleek in een glazen wachtruimte naast het stationsgebouw een stapel met kranten in brand te staan. De brand was snel onder controle.

IMG 4983

Lees meer...

Uitruk 19 november 2016, Ommen

Melding: Prio 1 Brand wegvervoer N340

Zaterdagmorgen werd Ommen gealarmeerd voor een autobrand op de N340 ter hoogte van de afslag naar de Stouwe. Bij aankomst bleek een Peugeot volledig in brand te staan. De brand was snel onder controle, helaas bleek de auto volledig verwoest door de brand.

IMG 4881

Lees meer...

Uitruk 3 november 2016, Ommen

Melding: Prio 1 Buitensluiting Torenvalk Ommen

Donderdagavond rond de klok van 18.00 uur werd Ommen gealarmeerd voor een buitensluiting bij een woning aan de Torenvalk. Tijdens het inmelden werd duidelijk dat een vrouw was buitengesloten en dat er nog 2 kinderen in de woning aanwezig waren en er nog een pan op het vuur stond. Met spoed ging de TS 2241 naar de lokatie en bij aankomst kon de voordeur gelukkig snel weer geopend worden door de brandweer.

Foto 13-04-16 15 00 54

Uitruk 27 oktober 2016, Ommen

Melding: Prio 2 Bermbrand / ruigte Ommerkanaal Oost

Donderdagmiddag rond 16.30 uur werd de brandweer gealarmeerd voor een bermbrand aan het Ommerkanaal Oost. Bij aankomst bleek een aanhanger geladen met hooi in brand te staan.

Het brandende hooi werd van de aanhanger geschoven en door de brandweer geblust.

brandweer

Uitruk 26 oktober 2016, Ommen

Melding:  Prio 1 Brand industrie  / agrarisch Veldkampweg (opschaling naar Zeer Grote brand)

Dinsdagnacht om 01.54 werd Ommen gealarmeerd voor een brand in een pand aan de Veldkampweg. Al vrij snel werd duidelijk dat het hier om een uitslaande brand ging bij een autobedrijf. Gezien de grootte van het pand en de snelle ontwikkeling van de brand werd er snel opgeschaald naar zeer grote brand. Hierdoor kwamen er diverse korpsen assistentie verlenen waaronder Balkbrug, Lemelerveld, Zwolle (hoogwerker), Hardenberg (hoogwerker), Den-Ham, Dedemsvaart (meetploeg), Koekange (grootwatertransport), Heino en Steenwijk (logistieke ondersteuning). In hetzelfde grote bedrijfspand zaten meerdere bedrijven gevestigd waaronder een fitness bedrijf. Ook deze is door de brand verwoest. Een ander autobedrijf en een woonhuis konden behouden blijven. Het nablussen heeft geruime tijd in beslag genomen. De schade is enorm. De politie verricht onderzoek naar de brand. Ook is het terrein afgezet met hekken.

Update: Omstreeks 11.00 rukten de laatste brandweervoertuigen in. Rond 17.45 uur en 20.50 uur werd Ommen opgeroepen om na te blussen.

IMG 4201

 

Lees meer...

Uitruk 18 oktober 2016, Ommen

Melding: Prio 1 Brand wegvervoer Smitstraat

Maandagnacht om 03.36 uur werd Ommen gealarmeerd voor een autobrand aan de Smitstraat. Bij aankomst bleek een witte bestelbus op het terrein van de Boslustschool in brand te staan. Een personenbusje van de Boslustschool zelf stond ook op het terrein maar liep geen schade op. De brand was snel onder controle. Wel kostte het de nodige moeite om in het laadruim van de bus te komen om de brand volledig te kunnen blussen. Met behulp van een spreider en schaar werd de zijdeur geopend. De politie heeft de zaak in onderzoek. Een week geleden brandde er een taxibus uit in Ommen. Dit was nabij de dierenkliniek aan de Baron van Bentinckstraat. Vlakbij de plek waar vannacht de brand plaatsvond.

IMG 4108

 

Lees meer...

Uitruk 16 oktober 2016, Ommen

Melding: Prio 2 Stormschade Zwolseweg

Zondagavond werd Ommen gealarmeerd voor een stormschade melding op de Zwolseweg. Hier zou een grote zware tak op de weg liggen. Bij aankomst bleek de tak al van de weg gehaald te zijn. De brandweer heeft alleen de weg hoeven schoonvegen.

IMG 4018

Uitruk 7 oktober 2016, Ommen

Melding: Prio 1 Brand container Larcom Vermeerstraat

Vrijdagochtend werd de brandweer van Ommen gealarmeerd voor een containerbrand bij de Larcom. Hier stond een container met restafval in brand. De brand was snel onder controle. Het nablussen heeft enige tijd in beslag genomen aangezien de inhoud uit de container uit elkaar getrokken moest worden om ook de laatste brandhaarden te kunnen blussen.

20161006 101144

Uitruk 11 september 2016, Nieuwleusen

Melding: Prio 1 Woningbrand Ds Smitslaan Nieuwleusen (WTS 1000) (grote brand)

Zaterdagnacht om 00.49 uur werd Ommen gealarmeerd om assistentie te verlenen met het grootwatertransport bij een grote woningbrand in Nieuwleusen. Onderweg kwam het bericht dat de inzet van Ommen niet nodig was en het grootwatertransport kon hierdoor halverwege retour kazerne. De woningbrand werd bestreden door de korpsen Nieuwleusen, Balkbrug, Dalfsen en Zwolle (hoogwerker). Door de brand moet de woning als verloren worden beschouwd. Wel kon overslag naar aangrenzende panden worden voorkomen.

178-7570a

Lees meer...

Uitruk 10 september 2016, Ommen

Melding: Prio 1 Brand bijeenkomst Hotel de Zon Ommen

Zaterdagochtend rond 07.30 uur werd Ommen gealarmeerd voor een automatische brandmelding bij Hotel de Zon in Ommen. Na 2 minuten werd er nogmaals gealarmeerd, dit keer voor daadwerkelijk brand. Bij aankomst bleek er brand te zijn in de wasruimte. Een wasdroger was hier oververhit geraakt en veroorzaakte stoom en rookvorming. De brandweer heeft de (deels verbrande) was uit de droger gehaald en een nacontrole uitgevoerd. De eveneens gealarmeerde hoogwerker uit Hardenberg hoefde niet ingezet te worden en kon halverwege retour.

IMG 3388

Lees meer...

Uitruk 2 september 2016, Ommen

Melding: Prio 1 Woningbrand  / Brand industrie Watersteeg Stegeren

Vrijdagmiddag rond 15.30 uur werden Ommen en Hardenberg opgeroepen voor een schuurbrand bij een boerderij aan de Watersteeg in Stegeren. Gezien de melding en het buitengebied werd er direct opgeschaald naar middelbrand en werden ook beide tankwagens vanuit Ommen en Hardenberg gealarmeerd. Bij aankomst bleek dat er korte tijd brand was geweest in het dak van de stal. De brandweer heeft alleen een nacontrole uitgevoerd aangezien de brand bij aankomst al geblust was.

DSC03437

Lees meer...

Uitruk 2 augustus 2016, Ommen

Melding: Prio 2 Nacontrole brand Vuurdoornstraat

Dinsdagavond rond 23.30 uur werd Ommen gealarmeerd voor een nacontrole bij een woning in de Vuurdoornstraat. Hier had een wasdroger in brand gestaan. De bewoner had de brand zelf geblust. De brandweer heeft een nacontrole uitgevoerd. Van brand bleek geen sprake meer.

 IMG 2684

Uitruk 18 juli 2016, Arrien

Melding: Prio 1 Ongeval Wegvervoer Letsel Schapendijk Dwarsweg Arrien

Maandagmiddag werden de hulpdiensten gealarmeerd voor een ongeval op de kruising Schapendijk-Dwarsweg in Arrien. Een bestelbus en peronenauto waren met elkaar in botsing gekomen. Voor de brandweer waren er gelukkig geen levensreddende handelingen weggelegd en kon al vrij snel terug naar de kazerne.

Foto 13-04-16 15 02 07

Uitruk 2 juli 2016, Ommen

Melding: Prio 1 Ongeval wegvervoer Hammerweg

Zaterdagmiddag werd Ommen gealarmeerd voor een eenzijdig ongeval op de Hammerweg. Hier was een auto in een sloot terechtgekomen. De bestuurster en een kind kwamen met de schrik vrij. Voor de brandweer restte het reinigen van het wegdek aangezien even daarvoor er ook slippartijen waren geweest. Om verdere ongelukken te voorkomen werd de weg gereinigd. Ook werd het voertuig in de sloot door een brandweerwagen gezekerd in afwachting van de berger, die het voertuig uiteindelijk heeft afgevoerd.

DSC02573

Lees meer...

Uitruk 26 juni 2016, Ommen

Melding: Prio 2 Inmelden C2000 Herikstraat Ommen

Zondagochtend rond 04.30 uur werd Ommen gealarmeerd voor een nacontrole van een keukenbrand in een woning aan de Herikstraat. De bewoner had zelf de brand al geblust en op verzoek van de politie is er door de brandweer een nacontrole uitgevoerd en rook uit de woning gehaald middels een overdrukventilator.

Foto 13-04-16 15 02 07

Uitruk 10 juni 2016, Ommen

Melding: Prio 2 Bermbrand Ommeresstraat

Vrijdag aan het eind van de middag werd Ommen gealarmeerd voor een bermbrand aan de Ommeresstraat. Hier was een hoeveel droog gras in brand geraakt en zorgde voor een redelijke hoeveelheid rook. De brand was snel geblust.

20160610 164814

Lees meer...

Uitruk 8 juni 2016, Lemele

Melding:  Prio 1 Woningbrand Glintweg Lemele

Woensdagmiddag werd de tankwagen van Ommen gealarmeerd ter assistentie aan de korpsen Lemelerveld en Luttenberg die bezig waren met de bestrijding van een brand in een bestelbusje die onder een carport stond. De brand was snel onder controle maar van het busje bleef niks meer over. Overslag naar de woning kon worden voorkomen.

177-4735 resize

Lees meer...

Uitruk 7 juni 2016, Arrien

Melding: Prio 1 Woningbrand Camping Libra Arrien

Maandagnacht rond 00.30 uur werden de groepen van Ommen en Hardenberg (hoogwerker) gealarmeerd voor een chaletbrand op camping de Libra in Arrien. Bij aankomst woedde er een flinke brand in een chalet die veel schade heeft veroorzaakt. Bij de brand raakte gelukkig niemand gewond. De hoogwerker hoefde niet ingezet te worden. Na een uur konden alle manschappen weer terugkeren naar de kazerne.

IMG 2294

Lees meer...

Uitruk 30 mei 2016, Ommen (stormschade)

Melding: Prio 2 Diverse stormschade meldingen

Maandagavond trok net -als in andere delen van het land- een groot buiengebied met veel wind over Ommen-Hardenberg. Dit leverde uiteindelijk verschillende meldingen op van stormschade waardoor een groot aantal eenheden uit cluster Oost zijn ingezet waaronder Ommen, Balkbrug en Hardenberg. Rond 19.45 uur kwam de eerste melding binnen en daarna kreeg de meldkamer diverse meldingen. Aan de Emslandweg bleken enkele bomen op een vakantiebungalow gevallen te zijn en blokkeerde een andere boom de doorgang op het park. Op de Oude Woestendijk bleek een automobilist ingesloten te zijn door 2 bomen die voor en achter de auto neervielen. De auto bleef gelukkig schadevrij maar de bomen moesten eerst weggezaagd worden voordat de automobilist verder kon rijden. Op de Hessenweg West lagen diverse bomen over de weg en ook hier lagen enkele bomen versperd voor een woning waardoor de bewoner niet met zijn auto thuis kon komen. De brandweer heeft de bomen verwijderd. Daarnaast lagen er bomen op onder andere de Stouwe, Haarsweg en de N48. Al met al een drukke avond voor de brandweer.

IMG 2180

Lees meer...

Uitruk 27 mei 2016, Dalfsen

Melding: Prio 1 Buitenbrand industrie Brinkweg Dalfsen

Vrijdag net voor de middag werd de tankwagen van Ommen gealarmeerd voor een buitenbrand bij een afvalverwerkingsbedrijf aan de Brinkweg in Dalfsen. Hier bleek een grote stapel met hout in brand te staan. De brand veroorzaakte flink veel rook en de kans op overslag naar naastgelegen panden met een rieten dak was aanwezig. Hierop werd er groots opgeschaald. Rond 14.30 uur werd er nog een ploeg uit Ommen opgeroepen om te zorgen voor herbezetting op de kazerne in Dalfsen. Uiteindelijk is deze ploeg ook ingezet bij de brand. Niet veel later werd Ommen opgeroepen voor een aantal varkens in de kelder bij een bedrijf aan de Dwarsdijk in Ommen. Hier ging de 2e ploeg heen en hier werden 4 varkens uit de kelder gehaald. Naast Ommen werden ook Dedemsvaart en Hardenberg (ademluchtgroep) ingezet voor de bestrijding van de brand in Dalfsen. Het nablussen neemt nog geruimte tijd in beslag. Om circa 19.00 uur waren de Ommer manschappen weer terug aan de kazerne en werden afgelost door Dedemsvaart. De ploeg uit Dedemsvaart kreeg de eer om voor het eerst de 'FireDefender' in te zetten. Dit is een groot waterscherm die wordt gebruikt om hittestraling tegen te gaan of belendende percelen nat te houden. Daarnaast kreeg de ploeg de opdracht om de houtstapels uit elkaar te halen met behulp van een shovel en de brand definitef af te blussen. Rond half twaalf waren de brandweerlieden weer terug in Dedemsvaart.

DSC02321

Lees meer...

Contact

Veiligheidsregio IJsselland
(Cluster Oost - Ommen-Hardenberg)
Postbus 1453
8001 BL Zwolle
Tel: 088-1197000     Bij Spoed 112

Inloggen korpsleden                                                                                                                                                                                                                            (c) 2013 realisatie door Webfra BV