Uitruk 30 mei, Ommen

Melding: Prio 1 Ongeval N48, hmp 97,5

Vrijdagochtend rond de klok van 10 uur werd Ommen gealarmeerd voor een ongeval op de N48 nabij hmp 97,5. Bij aankomst bleek er een vrachtwagen gekanteld te zijn op de rotonde die aansluit op de N36. De bestuurder en inzittende van de vrachtwagen kwamen met de schrik vrij. Voor de brandweer waren er gelukkig geen levensreddende handelingen te verrichten. Voor de bergers werd het een langdurige klus om de vrachtwagen geladen met vlees weer rechtop te krijgen. Rond 14.00 was de combinatie weer rechtop getrokken.

DSC08019

Lees meer...

Uitruk 29 mei, Ommen

Melding: Prio 1 Ongeval wegvervoer letsel Nieuwe Dijk  / Deventerweg Giethmen

Donderdagavond werd Ommen gealarmeerd voor een ongeval met letsel op de kruising Nieuwe Dijk  / Deventerweg. Bij aankomst bleek er zich een aanrijding te hebben voorgedaan tussen een motor en een personenauto. Door de aanrijding viel de motorrijder in een naastgelegen greppel en liep hierbij verwondingen op en moest zich door het ambulancepersoneel laten behandelen. De inzittenden van de personenauto kwamen met de schrik vrij. De VOA heeft uitgebreid onderzoek gedaan. Voor de brandweer waren er geen werkzaamheden te verrichten.

IMG 7380-1

Lees meer...

Uitruk 28 mei, Ommen

Melding: Prio 2 Overijsselse Vecht Ommen

Woensdagmiddag werd de boot van Ommen gealarmeerd voor een inzet op de Vecht nabij de Hessel Mulertbrug. Door het hoge water waren enkele plezierboten ingesloten en konden de mensen op de boot de vaste wal niet meer bereiken aangezien er tussen de vlonder en de vaste wal een grote hoeveelheid water stond. Met behulp van de brandweerboot konden de mensen naar de wal worden gebracht.

bootommen

bootommen2

bootommen3

DSC07963

Ook was er vlonder gekapseisd. Op onderstaande foto is goed te zien dat de boten ingesloten waren door het water. De vlonders grenzen normaliter direct aan de vaste wal.

DSC07964

DSC07986

Naast het redden van pony's in een weiland met hoog water op dinsdagavond, klik voor artikel hier, kon de brandweer ook dienstbaar zijn op de Vecht.

DSC08003

Foto's Meternieuws en US Media

Uitruk 27 mei, Ommen

Melding: Prio 2 Dierenhulp Het Laar Ommen

Dinsdagavond rond 22.00 uur werd Ommen gealarmeerd voor een melding van dierenhulp. Vanwege het snel opkomende water veroorzaakt door de hevige regenval van de laatste dagen waren zo'n 35 kleine pony's ingesloten door het hoge water in 2 verschillende weilanden. Met de hulp van de brandweer werden de pony's uit het water gehaald die inmiddels tot de buik toe in het water stonden. Een trekker met trailer bracht de pony's naar een droog gebied. Ook de landelijke media waaronder het NOS Journaal en RTL Nieuws pikten het nieuwsbericht op en vertoonden beelden van de redding van de pony's.

IMG 7203

Lees meer...

Uitruk 22 mei, Ommen

Melding: Prio 1 Brandgerucht Prinses Julianastraat

Donderdagavond werd Ommen gealarmeerd voor een brandgerucht bij het Hervormd Centrum aan de Prinses Julianastraat. In eén van de vergaderzalen die op dat moment dienst deed als stemlokaal was een condensator van een tl-lamp kapot gegaan. Dit zorgde voor een rooklucht waarbij uit voorzorg de brandweer werd gealarmeerd. De brandweer heeft een controle uitgevoerd maar hoefde verder niet handelend op te treden.

20140522 184730

Binnenin het pand werd een controle boven het plafond uitgevoerd maar van brand was geen sprake.

Uitruk 21 mei, Ommen

Melding: Prio 2 Dier op hoogte (kat) Violenstraat

Woensdagmiddag om 17.00 uur werd Ommen gealarmeerd voor een kat op het dak bij een woning in de Violenstraat. Met behulp van een hoogwerker kon het kleine beestje naar beneden worden gehaald en herenigd worden met zijn baasje.

IMG 6012

Lees meer...

Uitruk 19 mei, Ommen (2)

Melding: Prio 1 Brand wegvervoer (motor) Hammerweg

Maandagavond werd Ommen gealarmeerd voor een motorbrand op de Hammerweg. Bij aankomst stond de motor al volledig in brand. De brand was snel onder controle. De brandweer heeft het verkeer ter plekke langzaam doorgeleid zodat er geen files ontstonden.

IMG 6838

Lees meer...

Uitruk 19 mei, Ommen

Melding: Prio 1 Woningbrand Herikstraat

Zondag op maandagnacht omstreeks 03.00 uur werd de brandweer van Ommen opgeroepen voor een woningbrand aan de Herikstraat in de wijk de Strangen. Bij een woning had op zolder een wasmachine in brand gestaan en deze heeft voor aanzienlijke schade gezorgd. Bij aankomst bleek de brand gedoofd te zijn en voor de brandweer restte er een nacontrole. Stichting Salvage is ter plekke geweest om de schade op te nemen.

IMG 6817

Lees meer...

Uitruk 29 april, Ommen

Melding: Prio 1 Ongeval Wegvervoer Letsel Provincialeweg 32,0 Dalmsholte

Brandweer, politie en ambulance spoedden zich dinsdagmiddag rond vier uur naar de provincialeweg N347 voor een verkeersongeval. Twee auto's waren met elkaar in botsing gekomen, waarvan er 1 op de kop terecht kwam. In dit voertuig zat nog een man, die niet aanspreekbaar zou zijn. De man werd snel bevrijdt door brandweerpersoneel uit Ommen waarna hij overgedragen werd aan de ambulancedienst. Er hoefde door de brandweer niet geknipt te worden bij het ongeval.

DSC07654

Lees meer...

Uitruk 27 april, Ommen

Melding: Prio 2 Berm/ ruigte Nieuwelandstraat

Zondagmiddag werd Ommen gealarmeerd voor een berm / ruigte brand aan de Nieuwelandstraat. Bij aankomst bleek dat er een kleine container met houtafval in brand stond. Met een hogedrukstraal was de brand snel geblust.

IMG 6324

 

Lees meer...

Uitruk 24 april, Ommen

Melding: Prio 2 Berm / Ruigte Arrierveldsweg Arrien

Donderdagmorgen werd Ommen gealarmeerd voor een bermbrand aan de Arrierveldsweg. Bij aankomst bleken het de resten te zijn van een paasvuur. Deze werden afgeblust waarna Ommen kon doorrijden naar de volgende melding. Op de Markt was een automatische brandmelding afgegaan, deze was binnengekomen via een particuliere alarmcentrale. De brandweer is wel ter plaatse geweest maar hoefde niet in actie te komen. Voor de brandweer was er niets te doen.

20140424 111303

Lees meer...

Uitruk 17 april, Ommen

Melding: Prio 2 Berm / Ruigte Varsenerdijk

Donderdagavond werd Ommen omstreeks 19.15 uur gealarmeerd voor een bermbrand aan de Varsenerdijk. Bij aankomst bleek nabij een volkstuinencomplex een berm met daarin wat houtafval in brand te staan. Met een hogedrukstraal was de brand snel geblust.

IMG 6036

Lees meer...

Uitruk 7 april, Ommen

Melding: Prio 1 Brand industrie  / agrarisch Gasunie Vilsteren

Maandagavond rond 19.00 uur werden Ommen, Dalfsen, Lemelerveld en Zwolle (hoogwerker) opgeroepen voor een brand bij de Gasunie in Vilsteren. Bij aankomst bleek dat bij onderhoud aan een gaswasser een chemische reactie was ontstaan in de restproducten van deze wasser. De brandweer heeft hierop een koeling uitgevoerd. Bij een incident op het gasunie terrein is het gebruikelijk dat er groot wordt opgeschaald. De voertuigen uit Ommen waren rond 22.15 uur weer terug in de kazerne.

IMG 9096

Uitruk 30 maart, Ommen

Melding: Prio 2 Buitenbrand Eerderveldsweg

Zondagmiddag omstreeks 17.15 uur werd Ommen gealarmeerd voor een buitenbrand aan de Eerderveldsweg. Hier had een fietser een beginnende bermbrand ontdekt en kon deze zelfstandig uit krijgen. Voor de zekerheid werd de brandweer gebeld om te voorkomen dat het vuur ondergronds verder zou gaan. Het betrof hier een oppervlate van circa 30 M2. Met behulp van water en schuim werd de berm goed natgemaakt zodat de de brand definitief geblust was. Gelukkig was de brand in een vroegtijdig stadium ontdekt zodat uitbreiding in het nabij gelegen bos werd voorkomen.

IMG 5804 

Lees meer...

Uitruk 29 maart, Ommen

Melding: Prio 1, Woningbrand Dijkweg Lemelerveld (schoorsteen, rietgedekt)

Vrijdagnacht rond 00.20 uur werd Ommen gealarmeerd voor assistentie bij een grote brand in een woonboerderij in het buitengebied van Lemelerveld. Bij aankomst van de eerste voertuigen (Lemelerveld en Heino) was brand al in een ver gevorderd stadium. Ook werd Zwolle gealarmeerd om te assisteren met de hoogwerker. Van de woning bleef helaas niets over. De verbrande resten zijn uit elkaar getrokken met een kraan om bij de vuurhaard te kunnen komen.

Uitruk 3 maart, Ommen

Melding: Prio 1 Oude Vismarkt Zwolle (grote brand) WTS 1000

Maandagmorgen omstreeks 06.00 uur werd Ommen gealarmeerd voor assistentie met het grootwatertransport (WTS) bij een grote brand in de binnenstad van Zwolle. In een shoarmazaak / pizzeria was brand uitgebroken en gezien de ligging van de panden in het centrum en de hoeveelheid vuur werd er vrij snel opgeschaald naar zeer grote brand. Uiteindelijk was de brand snel onder controle door de Zwolse brandweer. Ommen hoefde niet ingezet te worden met de WTS. Wel liep het pand zeer zware schade op en moeten bewoners van bovengelegen appartementen de komende dagen elders onderdak zoeken. Later op de maandag werd Ommen gealarmeerd voor een automatische brandmelding bij het Laarhuus aan de Stationsweg. De TS 2240 heeft deze melding afgehandeld.

164-7354

Lees meer...

Uitruk 17 februari, Ommen

Melding: Prio 1 Rookmelder de Esrand Ommen

Maandagavond werd Ommen gealarmeerd voor een automatische brandmelding bij woonvorm de Esrand. Bij controle bleek een technische storing de oorzaak van de melding. Voor de brandweer was er niets te doen.

IMG 5389

Uitruk 31 januari, Ommen

Melding: Prio 2 Brandgerucht Arrierveldsweg Arrien

Vrijdagavond werd Ommen gealarmeerd voor een brandgerucht aan de Arrierveldsweg in Arrien. Bestuurders die op de N36 reden zagen thv de Arrierveldsweg een vuur branden en hebben hierop de melding doorgegeven. Na controle bleek dit een vuurkorf te zijn. Voor de brandweer was er dus niets te doen.

IMG 9092

Uitruk 19 januari, Ommen

Melding: Prio 1 Rookmelder de Veste Patrijsstraat

Zondagmiddag om 14.36 uur werd Ommen gealarmeerd voor een automatische brandmelding bij zorgcentrum de Nijenhaghen. Bij aankomst bleek aangebrande toast de oorzaak van de melding. Voor de brandweer restte er verder geen werkzaamheden.

IMG 5092

Lees meer...

Uitruk 11 januari, Ommen

Melding: Prio 1 Bosbrand Het Laar Ommen

Zaterdagmiddag werd brandweerpost Ommen gealarmeerd voor een bosbrand bij het Laar in Ommen. Twee tankautospuiten en de tankwagen rukten uit. Ter plaatse bleek dat een kampvuur van de scouting was aangezien voor een bosbrand. Voor de brandweer was er dus niets te doen.

DSC05491

Lees meer...

Uitruk 1 januari, Ommen

Melding: Prio 1 Berm / ruigte / bosschage Sperwer

Nieuwjaarsdag werd Ommen omstreeks 16.30 uur gealarmeerd voor een berm / bosschage brand aan de Sperwer. Tijdens het aanrijden kwam het bericht dat de bewoners zelf de brand al hadden geblust en dat de brandweer door kon rijden met prio 2. Hier bleek een klein gedeelte van een coniferenhaag in brand te hebben gestaan. Ook een deel van een dakrand van een schuurtje had schade opgelopen. Voor de brandweer restte alleen een nacontrole. Het vuur was uit en hierop kon de TS2240 weer snel retour kazerne.

20140101 163719

 

Uitruk 31 december, Ommen

Melding: Prio 1 Woningbrand (keet) Liezenstraat Beerzerveld

Oudejaarsavond om 18.45 uur werden Ommen en Hardenberg (hoogwerker) opgeroepen voor een brand in een keet aan de Liezenstraat in Beerzerveld. Bij aankomst stond de keet al volledig in brand. De brand was snel onder controle, wel kon er nog een gasfles uit de keet worden gehaald. De hoogwerker hoefde niet ingezet te worden. In de oudejaarsnacht is Ommen nog 2x gealarmeerd. De eerste melding van het nieuwe jaar kwam rond 00.30 uur binnen en dit was voor een bermbrand aan de Blikman Kikkertweg in Lemele. Uiteindelijk bleek op de Statumweg een rietkraag in brand te hebben gestaan, deze was inmiddels gedoofd, voor de brandweer restte alleen een nacontrole. Om 02.45 uur werd Ommen gealarmeerd voor een autobrand in Dalmsholte. Uiteindelijk bleek dit in Lemele te zijn maar deze brand was bij aankomst al gedoofd. Ook hier restte alleen een nacontrole.

IMG 5052

Lees meer...

Uitruk 24 december, Ommen

Melding: Prio 1 Woningbrand Hessenweg West (middelbrand)

Kerstavond werden Ommen en Hardenberg omstreeks 20.25 uur gealarmeerd voor een uitslaande woningbrand. Het bleek te gaan om een leegstaande woning aan Akkersteeg. De brand was binnen een uur onder controle. Het nablussen heeft geruime tijd in beslag genomen.

IMG 5002

Lees meer...

Uitruk 20 december, Ommen

Melding: Prio 1 Woningbrand Grote Overstraat Deventer GWV pel. 1


Vrijdagochtend om 06.40 uur is Ommen opgeroepen om assistentie te verlenen bij een zeer grote brand in de binnenstad van Deventer. Ommen is uitgerukt als onderdeel van het peloton grootschalige watervoorziening. Ommen is wel ter plaatse geweest maar hoefde uiteindelijk niet ingezet te worden. Rond 10.00 uur was Ommen weer terug in de kazerne.

Uitruk 7 december, Ommen

Melding: Prio 1 Brand Wegvervoer Junnerweg Beerzerweg Ommen

Zaterdagmiddag rukte de brandweer van Ommen uit voor een autobrand op de Beerzerweg in Ommen. De bestuurder van een Volkswagen Transporter merkte tijdens het rijden brand op onder het dashboard van zijn voertuig. De bus werd snel aan de kant gezet in afwachting van de Ommer brandweer. Het voertuig is nagenoeg uitgebrand. Een berger heeft de uitgebrande Transporter weggesleept.

DSC04603

Lees meer...

Uitruk 5 december, Ommen

Melding: Prio 2 Stormschade Hasselerweg 

Op deze dag van het Sinterklaasfeest moest de brandweer Ommen-Hardenberg enkele keren uitrukken voor meldingen van stormschade. In Ommen werd de brandweer 4x gealarmeerd voor een stormschade melding. Op de Hasselerweg werd een boom verwijderd. Op de Provincialeweg in Dalmsholte zou ook een boom/tak op de weg liggen. Deze werd verwijderd door een medewerker van de provincie. Ook op de Hellendoornseweg lag een tak, ook hier bood de provincie een helpende hand. Daarna kon de brandweer doorrijden naar een melding waarbij er een boom op een auto terecht was gekomen op de parkeerplaats van de Jan Houtmanstraat. De brandweer heeft hier de boom verwijderd. 

IMG 4671

Lees meer...

Uitruk 25 november, Ommen

Melding: Prio 1 Woningbrand Polderweg Beerzerveld

Zondagnacht omstreeks 01.00 uur werd Ommen gealarmeerd voor een woningbrand aan de Polderweg te Beerzerveld. Ook Bergentheim en Hardenberg waren gealarmeerd. Tijdens het aanrijden werd al vrij snel duidelijk dat het om een uitslaande woningbrand ging en dat gezien de ligging inmiddels ook korpsen uit de regio Twente waren gealarmeerd waaronder Den-Ham en Vroomshoop. De woning kan als verloren worden beschouwd en brandde nagenoeg geheel uit. Maandagmorgen omstreeks 11.15 uur moest Ommen nogmaals terugkeren naar het adres, ditmaal voor nabluswerkzaamheden. Zondagavond moest Ommen ook al uitrukken, dit was voor een automatische brandmelding bij de sociale werkvoorziening Larcom, dit bleek een technische storing.

IMG 4258

Lees meer...

Uitruk 22 november, Ommen

Melding: Prio 1 Woningbrand Hoevenweg (middelbrand) Dalfsen

Vrijdagochtend om 06.22 uur werd Ommen gealarmeerd voor een woningbrand aan de Hoevenweg in Dalfsen. De woning is volledig uitgebrand en kan als verloren worden beschouwd. Korpsen uit Dalfsen, Nieuwleusen, Zwolle en Heino waren eveneens gealarmeerd. Ommen heeft assistentie geboden met de tankwagen.

woonboerderij brandt af in Dalfsen

Foto: H. Meter

Uitruk 21 oktober, Ommen

Melding: Prio 2 Gasontsnapping Kerkweg Lemele

Maandagmorgen om 11.42 uur werd Ommen gealarmeerd voor een melding waarbij er gas zou ontsnappen bij een woning aan de Kerkweg in Lemele. Hierop rukte de TS2241 uit naar het opgegeven adres. Enexis was inmiddels ook ter plaatse en de brandweer heeft alleen een controle ter plaatse uitgevoerd en hoefde verder niet handelend op te treden.

IMG 3570

Lees meer...

Uitruk 6 oktober, Ommen

Melding: Prio 1 Woningbrand de Maat (schoorsteen)

Zondagmiddag om 16.50 uur werden Ommen en Hardenberg opgeroepen voor eeen schoorsteenbrand bij een woning aan de Maat. Bij aankomst was het vuur bovenin de schoorsteen goed zichtbaar. De schoorsteenbrand was gelukkig snel onder controle waarna deze nog geveegd is met behulp van de hoogwerker.

IMG 3236

Lees meer...

Uitruk 2 oktober, Ommen

Melding: Prio 2 Aflossing brand Genemuiden

Dinsdagnacht omtreeks 00.45 uur werden 2 chauffeurs vanuit Ommen opgeroepen om het grootwatertransport die gestationeerd stond bij een grote brand (riethandel) in Genemuiden af te lossen. En omstreeks 06.00 uur werden deze chauffeurs ook weer afgelost door 2 chauffeurs uit Ommen. De brand die in de nacht van maandag op dinsdag uitbrak bij een riethandel in Genemuiden zorgde voor veel schade, een loods vol riet is uitgebrand evenals 2 vrachtwagens. Het nablussen heeft lange tijd in beslag genomen.

Detail foto 006

Uitruk 1 oktober, Ommen

Melding: Prio 1 Ongeval wegvervoer letsel N348 pkp Deventerweg

Dinsdagmiddag om 15.04 uur werd Ommen opgeroepen voor een ongeval met letsel nabij de parkeerplaats op de Deventerweg, hmp 81,0. Hier bleek een aanrijding te hebben plaatsgevonden tussen een personenauto en een brommobiel. Tijdens het oversteken is de brommobiel in de flank geraakt en deze raakte hierbij zwaar beschadigd. De bestuurder van de personenauto kwam met de schrik vrij. De bestuurder van de brommobiel is met onbekend letstel afgevoerd naar het ziekenhuis. De N348 tussen Ommen en Lemelerveld is gedurende langere tijd afgesloten geweest voor al het verkeer. De politie heeft technisch onderzoek uitgevoerd en berger Autax heeft de brokstukken die over een groot deel van de weg verspreid lagen opgeruimd.

DSC02144

 

Lees meer...

Uitruk 11 september, Ommen

Melding: Prio 2 Dier in put/kelder Ommerkanaal West, soort dier paard

Woensdagavond om 20.09 uur werd Ommen opgeroepen om te assisteren bij een boerderij aan het Ommerkanaal West. Hier was een paard door de stalvloer heen gezakt. Gezien de situatie in de stal werd het lastig om de veetakel te gebruiken, daarom werd een trap gemaakt van hooibalen waardoor het paard via een naastgelegen stalbox langzaam omhoog kon lopen. Met behulp van mankracht kon het paard na 2 uur bevrijd worden uit haar benarde positie.

IMG 3053

Lees meer...

Uitruk 10 september, Ommen

Melding: Prio 2 Vervuild wegdek Hammerweg

Dinsdagavond rond 18.30 uur werd Ommen gealarmeerd voor een vervuild wegdek op de Hammerweg. Hier lag een spoor dieselolie, deze is verwijderd door de brandweer. Dit was de 2e melding voor Ommen, eerder deze dag omstreeks 05.00 uur 's ochtends gingen de pagers voor een automatische brandmelding bij St. de Imminkhoeve, de TS2240 heeft deze melding afgehandeld.

IMG 3049

Uitruk 9 september, Ommen

Melding: Bosbrand Kerkweg Lemele, prio 1

Maandag rond de middag werden Ommen en Lemelerveld opgeroepen voor een bosbrand aan de Kerkweg in Lemele. Vanuit Ommen vertrokken 2 tankautospuiten en de tankwagen. De melding was gedaan vanuit een vliegtuig die over het gebied heen was gevlogen. Deze had een vermoedelijke rookpluim waargenomen. Na een lange zoektocht op zowel de Archemerberg als de Lemelerberg kon er niets gevonden worden. Hierna konden alle voertuigen weer retour kazerne. 

IMG 3031

 

Lees meer...

Uitruk 5 september, Ommen

Melding: Prio 1 Brand wegvervoer Lemelerweg

Donderdagmiddag om 16.55 uur werd Ommen opgeroepen voor een autobrand op de Lemelerweg. Bij aankomst stond de auto al voor een groot gedeelte in brand. De brand kon snel worden geblust maar van de auto bleef helaas weinig over, deze is afgesleept door een berger.

DSC01065

Lees meer...

Uitruk 30 augustus, Ommen

Melding: Prio 2 Inmelden C2000 Haven Oost (vrachtwagen)

Vrijdagavond werd Ommen opgeroepen voor een lekkende vrachtwagen (container) op de Haven Oost. Al vrij snel werd duidelijk dat het gelukkig niet om een gevaarlijke stof ging maar om vocht afkomstig van uien die in een containerbak waren geladen. Om te voorkomen dat het "uiensap" in het riool zou komen werd met zand de vloeistof ingedamd. Voor de brandweer restte er verder geen werkzaamheden en werd het incident overgedragen aan de gemeente.

IMG 2655

Lees meer...

Uitruk 11 augustus, Ommen

Melding: Prio 1 Brand wegvervoer Voorbrug China Tuin (X)

Zondagmiddag werd Ommen voor de 2e keer gealarmeerd, ditmaal voor een autobrand nabij Chinees Restaurant "China Tuin". Hier was een Volkswagen Jetta stil komen te staan en begon het motorcompartiment te branden. Tijdens het aanrijden werd al duidelijk dat de brand al nagenoeg gedoofd was. Voor de brandweer restte alleen een nacontrole, een straal water vanuit de hogedrukslang was voldoende om de brand definitief te blussen. De auto is afgesleept. Op de drukke Vechtbrug trok het geheel heel wat bekijks van toeristen.

IMG 2226-1

Lees meer...

Uitruk 11 augustus, Ommen

Melding: Prio 1 Rookmelder St. de Imminkhoeve Lemelerweg Lemele

Zondagmiddag om 12.24 uur werden Ommen en Lemelerveld gealarmeerd voor een automatische brandmelding bij St. de Imminkhoeve. Hierop rukte vanuit Ommen de TS 2240 uit met prio 1. Al vrij snel kon de spoed eraf. Ommen is nog wel ter plaatse geweest om een nacontrole uit te voeren. Douchen bleek de oorzaak van het afgaan van de melder.

IMG 2208

Uitruk 5 augustus, Ommen

Melding: Prio 2 Berm/ruigte/bosschage Oude Hammerweg Vilsteren

Maandagmiddag rond twee uur rukte de brandweer van Ommen uit voor een buitenbrandje aan de Oude Hammerweg in Vilsteren. Een stuk berm van ongeveer 5 meter lang stond in brand en de mensen ter plaatse waren reeds begonnen met het blussen van de brand. Toen de brandweer ter plaatse kwam was de brand al zo goed als onder controle zodat men alleen nog maar hoefde na te blussen.

IMG 7306

Uitruk 23 juli, Ommen

Melding: Prio 1 Woningbrand Dommelerdijk (rietgedekt pand) Dalfsen

Om 11.54 uur werd Ommen opgeroepen voor assistentie aan de korpsen Dalfsen en Nieuwleusen voor een brand in een boerderij met rieten kap aan de Dommelerdijk in Dalfsen. Hierop rukte de tankwagen uit. Bij aankomst was de brand al uitslaand en werd er geprobeerd om een 2e boerderij (eveneens met rieten kap) die ernaast stond te behouden. Gezien de omvang van de brand en kans op uitbreiding werd ook het grootwatertransport opgeroepen om 12.10 uur. Om 12.15 uur werd een tankautospuit vanuit Ommen opgeroepen om een boerderij in de buurt preventief nat te houden ivm vliegvuur. De brand die inmiddels ook was overgeslagen op de 2e boerderij zorgde voor flinke rookontwikkeling. De Dommelerdijk werd afgesloten voor al het verkeer. De brand heeft beide boerderijen verwoest. Het nablussen zal nog vele uren in beslag nemen. Gezien de hitte werd vanaf 14.00 uur de aflossing georganiseerd waardoor de ingezette tankautospuiten afgelost werden door posten uit de Krim, Vollenhove, Luttenberg, Wesepe. De nabluswerkzaamheden zullen uren in beslag nemen. Het grootwatertransport en de tankwagen van Ommen waren omstreeks 19.00 uur weer terug in de kazerne.

IMG 1730

Lees meer...

Uitruk 22 juli, Ommen

Melding: Prio 1 Ongeval letsel Venneweg Dalfsen

Maandagavond rond 18.10 uur werden Ommen, Lemelerveld en Dalfsen opgeroepen voor een ongeval met letsel op de Venneweg in Dalfsen. Hierop rukte de HV namens Ommen uit maar kon halverwege weer retour kazerne omdat Lemelerveld en Dalfsen al ter plaatse waren en de bestuurder al uit de auto was gehaald door de brandweer. De man raakte lichtgewond en kon met hulp van de brandweer zelf uit zijn auto komen die op de zijkant in een droge sloot lag. Hij is onderzocht door het ambulance-personeel.

IMG 1694

Lees meer...

Uitruk 19 juli, Ommen

Melding: Prio 1 Rookmelder St. Imminkhoeve Lemelerweg

Vrijdagmiddag rond 15.30 uur werden Ommen en Lemelerveld opgeroepen voor een automatische brandmelding bij St. Imminkhoeve boerderij aan de Lemelerweg.

Al vrij snel werd duidelijk dat er voor de brandweer niets te doen was.

Brandweer ommen-hdb 6

Uitruk 17 juli, Ommen

Melding: Prio 1 Woningbrand Meenteweg Dalfsen

Woensdagochtend om 04.40 uur werd Ommen opgeroepen voor assistentie (tankwagen) aan de korpsen Nieuwleusen en Dalfsen. Aan de Meenteweg woedde een uitslaande brand op een bovenverdieping van een woning. De brand was snel onder controle maar heeft grote schade aangericht. Naast de tankwagen werd ook de hoogwerker uit Zwolle opgeroepen. Zowel de tankwagen als de hoogwerker hoefden uiteindelijk niet ingezet te worden.

Voor Ommen was dit de 3e uitruk deze week, eerder waren er 2 automatische meldingen bij een woonvorm van begeleid wonen aan de Gerard Doustraat en bij de Veste aan de Patrijsstraat. Beide keren bleek het loos alarm.

IMG 0393

Lees meer...

Uitruk 9 juli, Ommen

Melding: Prio 2, Dierenhulp Slagenweg

Dinsdagochtend werd Ommen opgeroepen voor dierenhulp aan de Slagenweg. Bij aankomst bleek een pony in een sloot te staan die er niet meer op eigen kracht uit kon komen. Met behulp van brandweer mankracht kon het dier weer op het droge worden geholpen.

brandweer

 

Uitruk 4 juli, Ommen

Melding: Prio 1 Ongeval wegvervoer letsel Dalmsholterweg

Donderdagmiddag om 17.09 uur werden Ommen en Lemelerveld opgeroepen voor een ongeval met letsel op de Dalmsholterweg. Hier was een personenauto tijdens het inhalen met een trekker in botsing gekomen. De 2 inzittenden van de personenauto kwamen met de auto op de zijkant terecht en werden ter plekke door het ambulance-personeel onderzocht. Voor de brandweer restte beveiliging van het ongeval en reinigen van het wegdek nadat de auto weer rechtop gezet was. Ommen kon vroegtijdig weer inrukken.

DSC09347

Foto: US-Media

Uitruk 2 juli, Ommen

Melding: Prio 1 Brand wegvervoer Deventerweg N348 76,7 Dalmsholte (bestelbus)


Dinsdagochtend om 04.53 uur werd Ommen opgeroepen voor een brand in een bestelbus (bestelauto). Tijdens het aanrijden werd duidelijk dat de collega's uit Lemelerveld bijna ter plaatse waren en zij hebben alleen een nacontrole hoeven uitvoeren omdat de brand al onder controle was. Ommen is niet ingezet.

Om 09.26 werden Ommen en Lemelerveld voor de 2e keer opgeroepen, dit keer voor een automatische brandmelding bij de St. de Imminkhoeve aan de Lemelerweg. 

112

Uitruk 30 juni, Ommen

Melding: Prio 1 Rookmelder de Veste Patrijsstraat

Zondagmiddag omstreeks 13.00 uur werd Ommen gealarmeerd voor een automatische brandmelding bij woonvorm de Veste aan de Patrijsstraat. Bakken en braden was de oorzaak van de melding. Omdat er een aanzienlijke hoeveelheid rook in de woning hing werd deze verwijderd met een overdrukventilator.

IMG 1525

 

Lees meer...

Uitruk 25 juni, Ommen

Melding: Prio 1 OMS brandmelding St. Imminkhoeve Lemele

Dinsdagochtend rond 10.25 uur werd Ommen opgeroepen voor een automatische brandmelding bij de St. Imminkhoeve aan de Lemelerweg. Ook de collega's uit Lemelerveld waren hiervoor opgeroepen. Al vrij snel werd duidelijk dat het loos alarm was.

Uitruk 18 juni, Ommen

Melding: Dierenhulp N48, 94,8, (soort dier paard), Ommen

Dinsdagavond om 18.05 uur werd de Ommer brandweer gealarmeerd voor dierenhulp. Op de N48 bleek een auto geschaard te zijn waarbij een paardentrailer scheef achter de auto kwam te staan. In de trailer stonden 2 paarden. De brandweer werd opgeroepen om hulp te bieden om de paarden te bevrijden. Bij aankomst van de brandweer waren de paarden inmiddels veilig uit de trailer gehaald door de eigenaar. Voor de brandweer restte de taak om de plek van het ongeval te beveiligen. Dit was voor de post Ommen de tweede melding deze dinsdag. Eerder op de dag om 05.08 uur kwam er een automatische brandmelding binnen via een particuliere alarmcentrale. Er was een melder afgegaan bij de Boslust school in de Wolfskuil. Dit bleek loos alarm.

IMG-20130619-WA0000

Foto: H. Meter

 

Uitruk 12 juni, Ommen

Melding: Prio 2 Brandgerucht Esrand Wilgenstraat

Woensdag werd Ommen gealarmeerd voor een brandgerucht bij woonvorm de Esrand aan de Wilgenstraat. Bewoners hadden een rooklucht waargenomen en de brandweer is ter plaatse gekomen om e.e.a. te controleren. Uiteindelijk werd er niets gevonden waardoor de TS2240 weer kon inrukken.

Uitruk 8 juni, Ommen

Melding: Prio 1 Brand Industrie/agrarisch Eckerstraat Kampen (Zeer grote brand)

Omstreeks 14:15 uur werd de blusgroep Ommen gealarmeerd voor bijstand in verband met een zeer grote brand in Kampen. De brandweer van Ommen rukte uit met de HA 2285 en de TS 2241. Er woedde een zeer grote brand bij een palletbedrijf aan de Eckertstraat in Kampen. De enorme vuurzee ging gepaard met veel rookontwikkeling. De N50 die langs het industrieterrein loopt werd in beide richtingen afgesloten voor het verkeer, mede omdat de rook pal over de weg trok. Vanuit het korps Ommen-Hardenberg werd ook blusgroep De Krim in het begin van de avond opgeroepen voor aflossing. In de hele regio werden er nog tot laat in de avond blusgroepen gealarmeerd voor aflossing. Totaal is de brandweer ongeveer 24 uur aan het blussen geweest.

kampen

Lees meer...

Uitruk 5 juni, Ommen

Melding: Prio 1 Woningbrand Muldersstraat (landbouwvoertuig) Oudleusen

Woensdagochtend om 11.15 uur werd Ommen gealarmeerd voor een automatische brandmelding bij de Historische Kring in Ommen. Hiervoor werd de TS2240 opgeroepen. Om 11.35 uur werd Ommen wederom gealarmeerd, ditmaal om bijstand te verlenen met de tankwagen bij een brand in een woning aan de Muldersstraat in Oudleusen, 5 minuten later werd Ommen opnieuw bijgealarmeerd om extra assistentie te verlenen met het grootwatertransport. In plaats van een woning bleek een grote landbouwschuur in brand te staan in Oudleusen. Er werd opgeschaald naar grote brand en de korpsen uit Nieuwleusen, Dalfsen, Zwolle (hoogwerker) en Ommen (tankwagen en grootwatertransport) zijn ingezet voor de bestrijding van de brand. De brandweer heeft kunnen voorkomen dat het vuur is overgeslagen naar naastgelegen schuren en de woning. Het nablussen zal nog enkele uren in beslagen nemen (17.30 uur) omdat een hoeveelheid hooi uit de schuur gehaald moet worden met een kraan en dit zal worden afgeblust in een weiland.

DSC09977

Lees meer...

Uitruk 23 mei, Ommen

Melding: Prio 1 Brand Industrie / agrarisch Sterkensweg Punthorst

Donderdagavond rond 19.30 uur werd de tankwagen van Ommen opgeroepen ter assistentie aan de korpsen Nieuwleusen en Staphorst voor een schuurbrand in Punthorst. Onderweg werd duidelijk dat het hier ging om een brand in een schuur waar hooibalen lagen opgeslagen. De brandweer had het vuur snel onder controle en de hooibalen werden naar buiten gereden met een shovel om verder gevaar te voorkomen. De tankwagen is wel ter plaatse geweest maar hoefde niet ingezet te worden.

161-0058 resize

Lees meer...

Uitruk 16 mei, Ommen

Melding: Prio 1 Woningbrand Gravendijk Vilsteren

Woensdagnacht 02.24 uur werd Ommen gealarmeerd voor een woningbrand aan de Gravendijk in Vilsteren. Bij aankomst bleek de brand die woedde in de keuken inmiddels onder controle. Een vaatwasser had hier in brand gestaan. Eén bewoner is onderzocht door het ambulancepersoneel ivm inhaleren van rook. De brandweer heeft een nacontrole uitgevoerd en geventileerd met een overdrukventilator.

IMG 0872

Lees meer...

Uitruk 13 mei, Ommen

Melding: Prio 2 Wegdek reinigen Haarsweg

Maandagochtend werd Ommen gealarmeerd voor het reinigen van het wegdek op de Haarsweg. Hier lag een oliespoor. Deze is verwijderd met bezem, ontvetter en water. Naast deze melding werd Ommen eveneens rond het middaguur opgeroepen voor een automatische brandmelding bij de sociale werkvoorziening Larcom. De TS2240 heeft deze melding afgehandeld.

2013-05-13 11.09.14

Lees meer...

Uitruk 7 mei, Ommen

Melding: Prio 2 Vervuild wegdek Lemelerweg Lemele

Dinsdagmiddag rond 16.00 uur werd Ommen gealarmeerd voor het reinigen van het wegdek op de Lemelerweg. Hier lag een spoor hydrauliek-olie welke is verwijderd door de bemanning van de TS2240. Na een uur was de weg weer schoon.

Uitruk 4 mei, Ommen

Melding: Prio 2 Brand berm/ruigte/bosschage Putter

Zaterdagnacht omstreeks 01.15 uur werd Ommen gealarmeerd voor een bermbrand aan de Putter. Hier bleek een conifeer in brand te staan. De TS2240 heeft deze melding afgehandeld.

 

Uitruk 1 mei, Ommen

Melding: Prio 1 Rookmelder het Laarhuus Stationsweg

Woensdagochtend werd Ommen gealarmeerd voor een automatische brandmelding bij het Laarhuus aan de Stationsweg. De TS2240 heeft deze melding afgehandeld. Koninginnedagavond werd Ommen eveneens opgeroepen voor een automatische brandmelding, ditmaal in het DOEK pand aan de Schurinkstraat. Dit bleek loos alarm.

Uitruk 30 april, Ommen

Melding: Prio 1 Ongeval wegvervoer letsel Hasselerweg Ommen

Op Koninginnedag werd Ommen om 15.02 uur gealarmeerd voor een ongeval met letsel op de Hasselerweg. Bij aankomst bleek er een eenzijdig ongeval te hebben plaatsgevonden waarbij een personenauto uit de bocht was geraakt en frontaal tegen een boom tot stilstand was gekomen. De 3 inzittenden waren allen uit het voertuig maar moesten ter plekke worden behandeld voordat zij met de ambulance richting het ziekenhuis werden vervoerd. De brandweer heeft geassisteerd met het verzorgen van de gewonden. De schade aan het voertuig is groot en de politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval.

<IMG 0572

Lees meer...

Uitruk 29 april, Ommen

Melding: Prio 1 Woningbrand (middelbrand) Bosweg Dalfsen.

Maandagochtend rond 10.00 uur werd Ommen gealarmeerd om bijstand te verlenen met de tankwagen aan het korps Dalfsen. Aan de Bosweg zou een woningbrand woedden. Bij aankomst bleek het gelukkig mee te vallen, een doos met papier had vlam gevat in de woning. De buren had het vuur gedoofd. De tankwagen hoefde niet ingezet te worden.

IMG 0571

 

Uitruk 27 april, Ommen

Melding: Prio 1 Rookmelder de Veste Patrijssstraat

Zaterdagochtend werd Ommen opgeroepen voor een automatische brandmelding bij de Veste aan de Patrijsstraat. De brandweer is wel ter plaatse geweest maar hoefde niet in actie te komen, oorzaak "bakken en braden". Hierna kon de TS2240 weer retour kazerne.

Uitruk 20 april, Ommen

Melding: Prio 1 Rookmelder Larcom Vermeerstraat

Zaterdagochtend werd Ommen gealarmeerd voor een automatische brandmelding bij sociale werkvoorziening Larcom in Ommen. De TS2240 heeft deze melding afgehandeld.

Uitruk 18 april, Ommen

Melding: Prio 1 Berm / ruigte / bosschage Coevorderweg Stegeren

Donderdagmiddag omstreeks 15.45 uur werd Ommen opgeroepen voor een bermbrand aan de Coevorderweg in Arrien. Binnen enkele minuten werd er opgeschaald naar middelbrand en werd ook de tweede tankautospuit + tankwagen gealarmeerd. In het bosgebied nabij camping de Kleine Wolf woedde een brand ter grootte van ongeveer 25 bij 25 meter. De brand was snel onder controle waarna alle voertuigen weer retour kazerne konden.

DSC01194

Lees meer...

Uitruk 8 april, Ommen

Melding: Prio 1 Ongeval Wegvervoer Letsel N36 L Twentseweg Beerze

Maandagmiddag om drie uur werden de posten Ommen en Bergentheim gealarmeerd voor een ongeval op de N36 in Beerze. Volgens de melding zou er een auto over de kop zijn geslagen op de Beerzerweg en zou daarbij nog 1 persoon in het voertuig zitten. Bergentheim was als eerste ter plaatse en meldde dat het voertuig op 4 wielen stond en dat er inderdaad nog een persoon in het voertuig zat. De automobilist zat niet bekneld dus konden de manschappen van de 2334 de man er vrij gemakkelijk uit krijgen. De overige voertuigen die aanrijdend waren kregen dan ook het bericht dat zij weer terug konden keren naar de kazerne, hun inzet was niet nodig.

DSC00544

Lees meer...

Uitruk 4 april, Ommen

Melding: Prio 1 Ongeval Wegvervoer Letsel N36 Stegeren

Donderdagmiddag om 16:55 uur werd er een ongeval letsel gemeld op de N36 bij Stegeren. De brandweer van Ommen rukte uit om hulp te bieden. Ter plaatse trof met een personenauto aan tegen het talud van een viaduct. In het voertuig zat nog een bestuurder welke door brandweer- en ambulance personeel uit het voertuig is gehaald. Het voertuig was, vermoedelijk door een onwelwording, van de weg geraakt en heeft daarbij nog twee andere auto's geraakt. Deze raakten lichtbeschadigd. De man is afgevoerd naar het ziekenhuis.

DSC08698

Lees meer...

Uitruk 2 april, Ommen

Melding: Prio 1 Brand wegvervoer Hardenbergerweg

Dinsdagmiddag werd Ommen opgeroepen voor een autobrand op de Hardenbergerweg. Bij aankomst bleek een Porsche uit 1988 in brand te staan. Met name onder het motorcompartiment kwam een flinke hoeveelheid rook. Met behulp van schuim was de brand snel onder controle.

IMG 1983

Lees meer...

Uitruk 1 april, Ommen

Melding: Prio 1 Buitenbrand Balkerweg

Maandagmiddag (2e paasdag) werd Ommen opgeroepen voor een buitenbrand aan de Balkerweg. Bij aankomst bleek een slootwal in brand gestaan te hebben maar het vuur was inmiddels gedoofd door omstanders. Voor de zekerheid werd de slootwal natgespoten waarna de TS2240 retour kazerne kon.

IMG 1962

Lees meer...

Uitruk 29 maart, Ommen

Melding: Prio 1 Ongeval letsel Zwarte Pad Stegeren

Vrijdagmorgen om 09.56 werden Ommen en Dedemsvaart opgeroepen voor een ongeval met letsel op het Zwarte Pad in Stegeren. Bij aankomst bleken 2 auto's met elkaar in aanraking gekomen te zijn. Hierbij is 1 persoon gewond geraakt en door het ambulance-personeel afgevoerd naar het ziekenhuis. De brandweer hoefde niet levensreddend in actie te komen en kon zich beperken tot het strooien van enkele absorptie korrels om te voorkomen dat er vloeistoffen zouden weglekken.

 

Lees meer...

Uitruk 28 maart, Ommen

Melding: Prio 1 Woningbrand Schurinkstraat Smitstraat Ommen (Betreft Schoorsteen)

Donderdagavond rond zeven uur werd er een schoorsteenbrand gemeld op de hoek Schurinkstraat - Smitstraat in Ommen. Een tankautospuit uit Ommen en de hoogwerker uit Hardenberg werden hiervoor gealarmeerd. De schoorsteen is met behulp van de hoogwerker geveegd. Net nadat de schoorsteen geveegd was werd er een schoorsteenbrand gemeld in Kloosterhaar waarvoor ook de hoogwerker werd gealarmeerd. De hoogwerker van Hardenberg vertrok daarop met prio 1 vanuit Ommen. De schoorsteenbrand in Ommen was snel onder controle.
IMG 1826

 

Lees meer...

Uitruk 26 maart, Ommen

Melding: Prio 1 Bosbrand Bosrandweg Dalfsen (CODE: Oranje)

Vanwege de droge ondergrond is er vanochtend met groot materieel uitgerukt naar een melding van een bosbrand aan de Bosrandweg in Dalfsen. Vanuit het korps Ommen-Hardenberg reden er voertuigen aan uit Ommen, twee tankautospuiten en een tankwagen. Ook vanuit omliggende plaatsen, en zelfs uit Hattem, werden (4X4) brandweervoertuigen opgetrommeld. De eerste ter plaatse gekomen tankautospuit van Dalfsen meldde gelukkig het nader bericht dat het allemaal mee viel en het 'slechts' om een bermbrand ging. Assistentie van alle overige aanrijdende eenheden was dan ook overbodig zodat deze weer konden inrukken. Brandweer Dalfsen heeft de klus verder geklaard.

Detail foto 007

Uitruk 23 maart, Ommen

Melding: Prio 1 Woningbrand Hessenweg West Ommen (Rietgedekt pand)

Zaterdagmiddag (14.58 uur 1e melding) heeft er een grote brand gewoed aan de Hessenweg/Varsenerdijk in Ommen. Het ging om een brand in een rietgedekte woning, waarbij de woning als verloren moet worden beschouwd. Diverse brandweereenheden hebben geholpen bij de brandbestrijding. Brandweereenheden uit Ommen, Hardenberg en Nieuwleusen waren voor de inzet gealarmeerd. De ademlucht groep werd gealarmeerd voor het brengen van nieuw ademlucht voor de manschappen. Het verkeer werd ter plekke omgeleid om de hulpdiensten de ruimte te geven aangezien de woning aan de drukke Hessenweg (N340) stond. Om 19.00 waren de laatste Ommer voertuigen weer aan de kazerne.

MEER FOTO'S TOEGEVOEGD

160-0818 resize

Lees meer...

Uitruk 23 maart, Ommen

Melding: Prio 2 Stormschade Zwolseweg Ommen

Zaterdagmiddag rond 12:00 uur werd Ommen gealarmeerd voor een stormschade op de Zwolseweg. Bij aankomst bleek een grote boom over de weg te liggen. Deze is door de brandweer verwijderd.

Afb3510

Lees meer...

Uitruk 19 maart, Ommen

Melding: Prio 1 Woningbrand (schoorsteen) Broekdijkje

Dinsdagmiddag werden Ommen en Hardenberg (hoogwerker) opgeroepen voor een schoorsteenbrand bij een woonboerderij aan het Broekdijkje.

De brandweer heeft de schoorsteenpijp verwijderd en hiermee was de brand vrij snel onder controle. De hoogwerker hoefde niet ingezet te worden.

Uitruk 17 maart, Ommen

Melding: Prio 1 Woningbrand Roodhuizerpad WTS 1000

Zaterdagnacht werd Ommen opgeroepen voor bijstand (grootwatertransport) aan het korps Zwolle voor een brand in een rietgedekt pand aan het Roodhuizerpad. Bij aankomst van korps Zwolle bleek niet de rietgedekte woning in brand te staan maar een naastgelegen schuur. Bij deze brand zijn 5 kalveren omgekomen die in de schuur stonden. De brandweer kon voorkomen dat het vuur oversloeg naar de woning. Ommen hoefde uiteindelijk niet ingezet te worden.

kalveren omgekomen bij brand zwolle

Foto: Harm Meter

Uitruk 9 maart, Ommen

Melding: Prio 1 Rookmelder De Esrand

Zaterdagmiddag rond 17.00 uur werd Ommen opgeroepen voor een automatische brandmelding bij woonvorm de Esrand. De TS2240 heeft deze melding afgehandeld.

Uitruk 28 februari, Ommen

Melding: Brandgerucht Zwolseweg, prio 1

Donderdagavond rond 19.00 uur werd Ommen opgeroepen voor een brandgerucht aan de Zwolseweg. Bij aankomst bleek een vuurkorf de oorzaak. Deze was aangezien voor een woningbrand. Voor de brandweer was er niets te doen.

Uitruk 27 februari, Ommen

Melding: Zeer grote brand (GRIP 1) Rechter van Steenwijk, Steenwijk, prio 1

Om 11.56 uur werd Ommen opgeroepen om assistentie te verlenen met het grootwatertransport bij een zeer grote brand in de binnenstad van Steenwijk. De brand woedde in horeca gelegenheid de Rechter van Steenwijk. De brand was uitslaand en ook werd er een compagnie gealarmeerd waarbij de regio IJsselland werd opgeroepen om te helpen bij de brandbestrijding. Ook diverse korpsen uit Friesland en Drenthe werden gealarmeerd. Ommen werd opgeroepen ter assistentie met het grootwatertransport. Bij aankomst bleek directe inzet van Ommen niet nodig en is standby gebleven. Tegen 17.00 uur was Ommen weer terug in de kazerne. De zeer grote brand heeft het pand volledig verwoest en heeft een grote impact op het centrum van Steenwijk.

Voor meer info en updates zie ook de website van de gemeente Steenwijkerland  www.steenwijkerland.nl

zeer grote brand in Steenwijk

Foto: Harm Meter

Meer foto's toegevoegd

Lees meer...

Uitruk 24 februari, Ommen

Melding: Woningbrand T Giethmenseveld, prio 1

Zondagavond om 23.29 uur werd Ommen opgeroepen voor een woningbrand aan 't Giethmenseveld. Bij aankomst bleek er brand te woedden in een bungalow op bungalowpark 't Giethmenseveld. Tussen het plafond en de schoorsteen bleek een moeilijk bereikbare brandhaard te zitten. De schoorsteen werd weggehaald om de brand te kunnen blussen. De eveneens gealarmeerde hoogwerker uit Zwolle hoefde niet ingezet te worden.

Brandweer Ommen-Hardenberg

Uitruk 11 februari, Ommen

Melding: Woningbrand Kievitstraat Prio 1 / Dier in / op het ijs Balkerweg, prio 2

Om 09.39 uur werd Ommen opgeroepen voor een woningbrand aan de Kievitstraat. Het bleek hier te gaan om een brandende frituurpan. Bij aankomst bleek er gelukkig geen sprake meer te zijn van brand. De brandweer heeft een nacontrole uitgevoerd op het garage dak en in de woning maar kon daarna vrij snel retour kazerne.

DSC04392

Lees meer...

Uitruk 9 februari, Ommen

Melding: Ongeval wegvervoer N36 hmp 22,6, prio 1

Zaterdagochtend om 06.30 uur werden Ommen en Hardenberg opgeroepen voor een ongeval op de N36. Bij aankomst bleek er eenzijdig ongeval te hebben plaatsgevonden waarbij een bestelbus zwaar beschadigd en op de zijkant in een akkerland naast de N36 werd aangetroffen. De bestuurder (enige inzittende) werd gewond afgevoerd naar het ziekenhuis. De brandweer heeft het ambulance personeel geassisteerd bij de redding.

Lees meer...

Uitruk 8 februari, Ommen

Melding: Voertuig te water Borrinkdijk Vilsteren, prio 1

Vrijdagavond werd Ommen opgeroepen voor een auto te water aan de Borrinkdijk in Vilsteren. Ook de collega's uit Lemelerveld rukten uit met een tankautospuit en waren als eerste ter plaatse. Gelukkig waren de inzittenden (2 vrouwen) niet gewond en konden met behulp van de brandweer uit het water gehaald worden. De eveneens gealarmeerde duikers uit Zwolle en Heerde konden vroegtijdig retour kazerne. De auto die in een sloot terecht was gekomen werd door berger Autax afgevoerd.

IMG 1027

Lees meer...

Uitruk 6 februari, Ommen

Melding: Woningbrand Vermeerstraat, prio 1

Woensdagavond werd Ommen en Hardenberg (hoogwerker) opgeroepen voor een woningbrand op het bedrijventerrein aan de Vermeerstraat. Bij aankomst bleek er brand te zijn in een berging op de 1e verdieping. Met behulp van een binnenaanval was de brand snel onder controle. De hoogwerker heeft het platte dak gecontroleerd op eventuele brandhaarden.

Lees meer...

Uitruk 30 januari, Ommen

Melding: Prio 2 Stormschade Nieuwelandstraat

Woensdagavond om 23.45 uur werd Ommen opgeroepen voor een stormschade melding bij een bedrijf aan de Nieuwelandstraat. Bij aankomst bleek een dak van een trailer gedeeltelijk over de afrastering van het bedrijfsterrein gewaaid te zijn. Met behulp van sjorbanden werd het dak vastgemaakt zodat deze niet verder weg kon waaien. Het bedrijf werd in kennis gesteld om het dak bij daglicht weg te halen.

IMG 0835

Lees meer...

Uitruk 17 januari, Ommen

Melding: Prio 2 Dier in  / op het ijs Jan Tooropstraat

Donderdagmiddag werd Ommen opgeroepen voor een dier wat vast zou zitten in de vijver aan de Jan Tooropstraat. Bij aankomst bleek een meeuw vast te zitten, deze is door de brandweer van het ijs gehaald waarna de meeuw werd overgedragen aan de dierenambulance.

meeuw

Lees meer...

Uitruk 16 januari, Ommen

Melding: Prio 2 Buitenbrand Doormanstraat

Woensdagavond werd Ommen opgeroepen voor een buitenbrand aan de Doormanstraat. Bij aankomst bleek een tuinder op het nabij gelegen volkstuinencomplex afval te verbranden in een ton. In overleg werd het vuur gedoofd door de tuinder waarna de TS2240 weer retour kazerne kon.

 

Uitruk 15 januari, Ommen

Melding: Prio 1 Woningbrand Zwarteweg Beerze

Dinsdagavond om 23.13 uur werden Ommen, Bergentheim en Hardenberg (hoogwerker) opgeroepen voor een woningbrand aan de Zwarteweg in Beerze. De brand die had gewoed op de bovenverdieping was snel onder controle. Met behulp van de hoogwerker werd het dak gecontroleerd.

IMG 0567

 

Lees meer...

Uitruk 31 december, Ommen

Melding: Prio 1 Buitenbrand Herikstraat / Prio 2 Buitenbrand Voormars  / Prio 2 Bergpad

Op oudejaarsdag (middag) werd Ommen opgeroepen voor 2 meldingen. De eerste melding om 15.43 uur betrof een coniferenhaag in brand aan de Herikstraat. Gezien het gevaar en kans op overslag naar het huis werd er met prio 1 uitgerukt. Gelukkig konden omstanders het vuur grotendeels blussen voordat de brandweer kwam. Een half uur later werd Ommen wederom opgeroepen ditmaal voor een buitenbrand waarbij er enkele autobanden in de brand stonden op een grasveld aan de Voormars. Met een hogedrukstraal werd het vuur geblust. Later die dag werd Ommen 's avonds voor de laatste keer van 2012 gealarmeerd. Ditmaal voor een heg in brand aan het Bergpad nabij Lunchroom Ekkelenkamp. Omstanders hadden gelukkig de brand al geblust. Voor de brandweer restte er alleen nacontrole.

IMG 0220

Lees meer...

Uitruk 29 december, Ommen

Melding: Prio 1 Ongeval wegvervoer letsel Balkerweg

Zaterdagmiddag om 15.15 uur werd Ommen opgeroepen voor een ongeval wegvervoer met letsel. Bij aankomst bleek er geen ongeval te hebben plaatsgevonden tussen voertuigen zoals de melding deed vermoeden. Bij een boerderij bleek een man in een silo gevallen te zijn tijdens werkzaamheden. De man raakte bij de val gewond en moest door de brandweer en het ambulance-personeel uit de silo gehaald worden. 

Uitruk 27 december, Ommen

Melding: Prio 1 Brand Fabrikage / Opslag Engellandweg (schuur) - grote brand Dalfsen

Donderdagochtend om 05.52 uur werd Ommen opgeroepen om assistentie te verlenen bij een grote brand in Dalfsen aan de Engellandweg. Vanuit Ommen vertrok het grootwatertransport en ook de tankwagen werd opgeroepen. Bij aankomst bleek er een grote brand te woeden in een werkplaats van een bouwbedrijf. Een naastgelegen rietgedekte woning, kantoren en opslagloods konden behouden blijven. De werkplaats heeft grote schade opgelopen. Door het optreden van diverse korpsen (Dalfsen, Zwolle, Nieuwleusen, Ommen) kon uitbreiding worden voorkomen. Korps Heino zorgde voor de logistieke ondersteuning.

IMG 0046

Lees meer...

Uitruk 24 december, Ommen

Melding: Prio 1 Woningbrand Kerkstraat Ommen

Kerstavond rond 22.30 uur werd Ommen opgeroepen voor een woningbrand aan de Kerkstraat in het centrum van Ommen. Bij aankomst was er onduidelijkheid over waar de brand zou woedden aangezien er in de Kerkstraat geen brand waarneembaar was. Uiteindelijk bleek na een korte verkenning dat er brand gewoed had in een bovenwoning aan de Walstraat (vlakbij de Kerkstraat). In de badkamer had een kleine brand voor schade aan een deur gezorgd. Voor de brandweer restte er een nacontrole waarna de TS2240 weer retour kazerne kon. De gealarmeerde hoogwerker hoefde niet ingezet te worden. De oorzaak van de brand is onbekend.

IMG 0025

Aan de Kerkstraat was geen brand waarneembaar

Lees meer...

Uitruk 20 december, Ommen

Melding: Prio 2 Dier te water Ommerkanaal oost

Donderdagmiddag werd Ommen opgeroepen voor een dier te water. Het ging om vijf reeen die in het Ommerkanaal waren beland en er niet meer op eigen kracht uit konden komen. Bij aankomst waren er al een paar uit het water gegaan via de schuine kant die voor dieren is aangelegd. Door de inzet van de boot kon de laatste ook op eigen kracht het kanaal verlaten. Na verdere verkenning bleken er geen reeen meer in het water aanwezig te zijn en konden de voertuigen weer inrukken.

Lees meer...

Brandveiligheid tijdens feestdagen (dec. 2020)

Ook als u thuis feest viert, doet u er goed aan eens stil te staan bij de risico’s op brand. Door eenvoudige maatregelen kunt u ervoor zorgen dat uw feest thuis veilig verloopt. De brandweer helpt u graag brandveilig feest te vieren. 

Versiering

Moeilijk brandbaar versieringsmateriaal beperkt de risico’s bij brand. Het is verkrijgbaar in de reguliere handel. Vraag er nadrukkelijk om. Op de verpakking kunt u zien of de versiering brandveilig is. Hang versieringen langs en aan de plafonds zo op dat niemand er tegenaan kan lopen. Zorg er ook voor dat versieringen niet in aanraking komen met verlichting en apparaten die warm worden. Hang de versiering op met ijzerdraad, dan valt het bij brand niet snel naar beneden. Gebruik geen natuurlijk dennengroen. Dat is zeer brandbaar, zeker als het droog is.

Verlichting

Gebruik alleen goedgekeurde elektrische verlichting. Bijvoorbeeld met een KEMA-keur. Controleer voor het gebruik of de bedrading niet is beschadigd. Gebruik een gaaf en goed passend verlengsnoer en leg dat zo neer dat niemand erover kan struikelen. Plak bekabeling die over de vloer loopt met stevige tape goed vast. Rol kabelhaspels helemaal af. Deze worden anders warm, waardoor brand kan ontstaan. Verleng een verlengsnoer nooit met een ander verlengsnoer. Let erop dat verlichting die warm wordt niet dichtbij licht ontvlambare materialen wordt gebruikt. Schakel de verlichting altijd uit wanneer u weggaat of gaat slapen.

Kaarsen

Zet kaarsen in een stevige houder op een vlakke ondergrond. Gebruik geen houders van plastic, hout of ander makkelijk brandbaar materiaal. Zet kaarsen niet te dicht bij een warmtebron, zoals op de vensterbank. Door warmte kunnen kaarsen week worden en ombuigen. Zet kaarsen ook niet dicht bij andere brandbare materialen, zoals de gordijnen. Zorg dat kaarsen buiten bereik van kinderen en huisdieren blijven en laat ze nooit alleen met brandende kaarsen, ook niet voor een paar minuten. De kaarsen in kerststukjes kunt u beter niet aansteken. Doet u het toch, laat de kaarsen dan niet te ver opbranden en zet het kerststukje in het zicht. Het bovenstaande geldt natuurlijk ook voor olielampen, gelbranders en dergelijke.

Fonduen en gourmetten

Zorg dat het fondue- of gourmetstel tijdens gebruik op een niet brandbaar onderblad met opstaande randen staat. Zo wordt de tafel niet te heet en vangt u gemorste olie op. Gebruikt u spiritus? Vul dan nooit de brander in de nabijheid van vuur. Vul de brander pas als deze helemaal is afgekoeld en doe dit niet op de tafel. Denk er aan dat een spiritusvlam nagenoeg onzichtbaar is; hij kan nog volop branden terwijl u denkt dat hij uit is. Nog beter is het om een gelbrander te gebruiker. Die is veiliger dan een spiritusbrander. Net als bij gewoon koken kan bij fonduen de vlam in de pan slaan. Leg daarom een passend deksel in de buurt om snel te kunnen reageren. Een branddeken is een goed alternatief wanneer u geen passend deksel heeft. Zet een elektrisch fonduestel zo dicht mogelijk bij het stopcontact. Dan kan niemand over het snoer struikelen en het fonduestel meesleuren. Reik nooit over een fondue- of gourmetstel heen om iets te pakken. Als er iets misgaat, loopt u een groot risico op brandwonden. Gebruik geen pannen van aardewerk om te fonduen. Die zijn niet bestand tegen de hoge temperatuur. Houd kleine kinderen weg bij een fondue- of gourmetstel.

Kerstbomen

Een kunstkerstboom die moeilijk brandbaar is, is veel veiliger dan een natuurlijke kerstboom. Wanneer u toch kiest voor een natuurlijke boom, zet deze dan in de verste hoek van de kamer (gezien vanaf de uitgang van uw kamer). Zet de boom dus niet in de loop- of vluchtroute. Zo voorkomt u dat u bij een calamiteit ingesloten raakt. Zorg er voor dat de boom goed stevig staat en niet gemakkelijk omvergelopen kan worden. Zet de boom ook niet te dicht bij de gordijnen of andere gemakkelijk brandbare materialen. Om te zorgen dat de boom minder brandbaar is, moet de boom vocht vast kunnen houden. Kijk bij de koop of er geen groene naalden uitvallen. Dit kunt u testen door een paar keer met de boom op de grond te tikken. Zaag 3 centimeter van de stam af en plaats de boom in een houder waarin deze 5 centimeter onder water kan staan. Vul het reservoir dagelijks bij met water. Een kerstboom met kluit kan natuurlijk ook, mits deze voldoende water kan opnemen en ook dagelijks voldoende water krijgt. In een verwarmde ruimte kan een boom maximaal drie weken het vocht vasthouden. Mocht de boom veel naalden verliezen of bruin worden, dan moet de boom zo snel mogelijk worden verwijderd. Koop in ieder geval een boom die niet te groot is voor uw kamer en gebruik nooit echte kaarsjes in de boom. Een moment van onoplettendheid kan uw boom in een fakkel doen veranderen.Wanneer er toch brand uitbreekt.

Mocht er ondanks alle maatregelen toch nog iets misgaan, handel dan als volgt:

1. Blijf kalm.

2. Waarschuw de overige aanwezigen.

3. Vlucht volgens uw eigen vluchtplan.

4. Houd deuren en ramen gesloten en sluit deuren achter u.

5. Blijf bij rookontwikkeling dicht bij de grond.

6. Bel - nadat u gevlucht bent - direct 112.

 

Meer informatie op www.brandweer.nl 

Uitruk 9 december, Ommen

Melding: Prio 1 Ongeval letsel N348 Dalmsholte


Zondagavond werd Ommen samen met Lemelerveld opgeroepen voor een ongeval met letsel op de N348. Tijdens het aanrijden kwam het bericht dat er voor de brandweer geen werkzaamheden waren en dat de bestuurder inmiddels uit het voertuig was. Een jeep was over de kop geslagen en in een sloot tot stilstand gekomen. Berger Autax heeft het voertuig afgevoerd. Ommen kon vroegtijdig retour kazerne.

Foto: M.v. Saltbommel

Uitruk 2 december, Ommen

Melding: Prio 1 Automatische brandmelding Hotel de Zon

Zondagmiddag werd de brandweer gealarmeerd voor een automatische brandmelding bij Hotel de Zon aan de Voormars. Douchen bleek de oorzaak van het afgaan van de rookmelder. Voor de brandweer er niets te doen.

IMG 9827

 

Uitruk 25 november, Ommen

Melding: Prio 2 Dierenhulp Ondersloot Stegeren

Zondagmiddag werd Ommen gealarmeerd voor een dierenhulp melding bij een boerderij aan de Ondersloot in Stegeren. Hier zat een paard vast in een hek. Met behulp van de brandweer kon het paard worden bevrijd.

IMG 9820-1

Uitruk 25 november, Ommen

Melding: Prio 2 Brandgerucht Schuurmanstraat Beerzerveld

Zondagochtend om 05.37 uur werd Ommen gealarmeerd voor een brandgerucht in Beerzerveld. Hier had men een mogelijke brand waargenomen welke in de buurt van de Schuurmanstraat zou woeddden. Uiteindelijk bleek dat een grote brand in een kippenschuur in Vroomshoop was aangemerkt voor een brand dichtbij. Voor Ommen was er niets te doen.

Uitruk 24 november, Ommen

Melding: Prio 1 Ongeval letsel, Hammerweg N341 hmp 1,1

Zaterdagmorgen rond 09.30 uur werd Ommen opgeroepen voor een ongeval met beknelling op de N341 (Ommen-Den-Ham). Hier had een frontale aanrijding plaatsgevonden tussen een personenauto en een VW transporter bus. De inzittenden van de bus konden zelf uit het voertuig komen, de inzittenden van de auto (man en een vrouw) zaten bekneld en moesten door de brandweer en het ambulancepersoneel uit hun auto worden gehaald. Beide personen zijn met onbekend letsel naar het ziekenhuis afgevoerd. De weg is enige tijd afgesloten geweest voor al het verkeer ivm de afhandeling van het ongeval. De VOA heeft onderzoek verricht naar de toedracht van het ongeval waarna berger Autax beide voertuigen kon afvoeren.

IMG 9787

Lees meer...

Uitruk 21 november, Ommen

Melding: Prio 1 Brand wegvervoer (vrachtwagen) PKP N48 Ommen

Woensdagavond werd Ommen opgeroepen voor een vrachtwagenbrand op de parkeerplaats op de N48 (nabij de Lindenberg). Hier stond de inhoud van het laadruim in brand. De lading bestond uit diverse rolcontainers met dozen en kunstof kratten. Een gedeelte van het dak van de bakwagen is doorgebrand en ook de inhoud van diverse rolcontainers raakte beschadigd. Wel kon de chauffeur nadat de brand geblust was de vrachtwagen onder begeleiding van de brandweer op een veilige plek in de buurt bij een bedrijf stallen.

DSCF9739

De brand was gelukkig snel onder controle waardoor uitbreiding werd voorkomen.

Lees meer...

Uitruk 19 november, Ommen

Melding: Prio 2 Wegdekreiniging Lodderholt

Maandagochtend rond 03.30 uur werd de groep Ommen eerst gealarmeerd voor een automatische brandmelding bij de sociale werkvoorziening Larcom aan de Vermeerstraat. Hier kon niets gevonden worden waardoor de TS2240 weer vrij snel retour kazerne kon. Circa 2 uur later gingen de pagers weer, ditmaal voor het reinigen van het wegdek op de Lodderholt. Hier lag een spoor olie afkomstig van een strooiwagen wat gelukkig snel kon worden opgemerkt. De brandweer heeft de weg gereinigd.

Contact

Veiligheidsregio IJsselland
(Cluster Oost - Ommen-Hardenberg)
Postbus 1453
8001 BL Zwolle
Tel: 088-1197000     Bij Spoed 112

Inloggen korpsleden                                                                                                                                                                                                                            (c) 2013 realisatie door Webfra BV